Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Οι καταστροφές στη Βιάννο από την κακοκαιρία, έφτασαν ως το ...Υπουργείο

Οι καταστροφές στη Βιάννο από την κακοκαιρία, έφτασαν ως το ...Υπουργείο

Δήμος Βιάννου | 05/03/2015 - 17:11
Οι καταστροφές στη Βιάννο από την κακοκαιρία, έφτασαν ως το ...Υπουργείο
Η συνεχής βροχόπτωση που σημειώθηκε στο πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας είχε σαν αποτέλεσμα ο Δήμος Βιάννου να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με τους κατοίκους και τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες ων ανθρώπων.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ο χείμαρρος Βράσκος που περνάει δίπλα από τον οικισμό της Πλάκας και το Κέντρο Υγείας του Δήμου, "φούσκωσε" επικίνδυνα, με τον κίνδυνο να είναι ορατός για μεγάλες ζημιές.

Με την παρέμβαση των εργαζομένων των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και πολιτών, απομακρύνθηκε ένα αυτοκίνητο. Για την επιχείρηση συνολικά επιστρατεύτηκαν και βαριά οχήματα, όπως ένα ερπυστριοφόρο και ένα τσαπάκι.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ζητώντας μέσα από την επιστολή του Δήμου Βιάννου

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) την άμεση στήριξη τους.

Την ίδια και οι Βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας. Η ερώτηση που κατατέθηκε από τους Βουλευτές είναι η παρακάτω:

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: «Έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των  καταστροφών που υπέστη από τις θεομηνίες από 06/01/15 έως και 14/01/15ι από 10/02/15 έως 12/02/2015 και από χιονοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις, και θυελλώδεις ανέμους»

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά ο Δήμος Βιάννου  το 2015 επλήγη από έντονα και ακραία  καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή αρχικά από 06/01 έως 14/01/2015,  από τις 10/02 έως  12/02/2015, στις 19/02/2015,  και στις 23/02/2015, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα και οι ζημιές στις υπάρχουσες  υποδομές.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές καταστροφή έχουν υποστεί οι παρακάτω υποδομές του Δήμου.
1.    Γέφυρα ποταμού Αναποδάρη. Η γέφυρα έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη για την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, ενώ δεν είναι σε θέση λόγω της κατασκευής της να απορροφήσει τον σημερινό όγκο νερού  του ποταμού με αποτέλεσμα  να πλημυρίζει αποκόπτοντας τη παραλιακή οδό Τσούτσουρας - Μύρτος. Η παραλιακή οδός μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη ως δημοτική όμως είναι η μοναδική που διασυνδέει το παραλιακό τμήμα του Ν. Ηρακλείου σε μήκος 45 χιλιομέτρων, με τον Ν. Λασιθίου.
2.    Παραλιακή οδός από Δέρματος έως Τέρτσα. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων η παραλιακή οδός έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές στα εξής σημεία: Οικισμοί Καστρίου Κερατόκαμπος, Προφήτης Ηλίας, Ξερόκαμπος, Άρβη, Νέα Άρβη, Λατόμια, Ψαρή Φοράδα, και Τέρστα. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το τμήμα που ανήκει στον Δήμο Ιεράπετρας στην θέση Βάτος, που όμως  συνδέει και ενώνει τον παραλιακό δρόμο από τον Δήμο Βιάννου, όπως περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο.
3.    Καταστροφή λόγω υποχώρησης του εδάφους τμήματος δημοτικής οδού στον Οικισμό Αφρατίου στη σημείο που οδηγεί προς το νεκροταφείο του χωριού.
4.    Καταστροφή οδοστρώματος και υποχώρηση των δημοτικών οδών των οικισμών ‘Εμπαρος,  Ξενιάκος, Κατωφύγι, Μηλιαράδων.
5.    Καταστροφή και υποχώρηση του οδοστρώματος της περιφερειακής οδού από οικισμό Μάρθα έως οικισμό Άνω Βιάννου. Η συγκεκριμένη οδός (διευρωπαϊκό δίκτυο) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι η μοναδική που συνδέει το Δήμο Βιάννου με Ηράκλειο και Ιεράπετρα, απειλείται με οριστική διακοπή κυκλοφορίας εάν δεν ληφθουν άμεσα μέτρα.
6.    Υποχώρηση οδοστρώματος καταπτώσεις βράχων κα επικίνδυνες σπηλαιώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από την διακλάδωση της επαρχιακής οδού 33 θέση μπατζίκι πόρος – οικισμός Χόνδρου – οικισμός Καστρίου.
7.    Καταστροφή του οδοστρώματος στην επαρχιακή οδό Αμιρών Άρβης από την θέση Σφάκα έως το παραλιακό τμήμα της οδού.
8.    Καταστροφή λόγω κεραυνών των υδρευτικών γεωτρήσεων Ψαρής φοράδος, Ξενιάκου και Αφρατίου.
9.    Καταστροφή των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού των αρδευτικών γεωτρήσεων Εμπάρου και Κάτω Βιάννου στην γεώτρηση Νταρίτης.
10.    Καταστροφή γεωτρήσεως ύδρευσης οικισμού Κερατόκαμπου. Ο οικισμός υδρεύεται προσωρινά και πρέπει άμεσα να γίνει αξιοποίηση της γεώτρηση στην θέση Αφρατί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύδρευση του οικισμού.
11.    Καταστροφή σημαντικού μέρους του αγροτικού οδικού δικτύου με κατολισθήσεις και καταρρεύσεις οδοστρωμάτων, δημιουργώντας πρόβλημα στην μετακίνηση των αγροτών που ασχολούνται με τις καλλιέργειες των αγρών τους.

Ο Δήμος Βιάννου με τα μηχανήματα που διαθέτει  (δυο (2)  τσαπάκια,  δυο (2) ισοπεδωτές γαιών, και ένα (1) φορτηγό), καταβάλει τεράστια  προσπάθεια καθημερινά  για  να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή ευθύνης του και έχει μέχρι τώρα αποκαταστήσει σημαντικό τμήμα της αγροτικής οδοποιίας, κτηνοτροφικών δρόμων, και λοιπών υποδομών,  εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που διαθέτει.
  Δυστυχώς, λόγω και τον σημαντικών κρατικών περικοπών προς τους δήμους, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσει το σύνολο των υποδομών που έχουν καταστραφεί και είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Βιάννου ζητά επειγόντως:
1.    την έκτακτη επιχορήγησή του,προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές των υποδομών του από την πρόσφατη θεομηνία.
2.    την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων ειδικά αυτών που αναφέρονται σε υποδομές όπως σε  αγροτική οδοποιία και δικτύων άρδευσης  που έχουν υποβληθεί στα μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου   να αποκατασταθούν με μόνιμες και σωστές παρεμβάσεις οι αγροτικές υποδομές του Δήμου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Δήμου Βιάννου, για :
•    έκτακτη επιχορήγησή για να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις καταστροφές των υποδομών του από την πρόσφατη θεομηνία.
•    την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων ειδικά αυτών που αναφέρονται σε υποδομές όπως σε  αγροτική οδοποιία και δικτύων άρδευσης  που έχουν υποβληθεί στα μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου   να αποκατασταθούν με μόνιμες και σωστές παρεμβάσεις οι αγροτικές υποδομές του Δήμου.

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης

Διαμάντω Μανωλάκου

Σταύρος Τάσσος


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Δήμος Βιάννου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.