Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusOι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα

Oι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα

Ηράκλειο | 13/09/2017 - 15:01
Oι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα
Το δηλώνω εξαρχής: τρέφω μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη στην ποίηση και στους αληθινούς ποιητές, αυτούς οι οποίοι γράφουν ποίηση που δεν κάνει απλώς λογοπαίγνια, αλλά ανατρέχει στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, αναζητεί το μόνιμο και όχι το επίκαιρο, έχει τη δύναμη να δονήσει τις ψυχές, φωτίζει τις κρυμμένες πλευρές της πραγματικότητας, αγωνίζεται να πει το άλεκτο, αναδεικνύει την ωραιότητα της γλώσσας, βρίσκει δραστικούς τρόπους για να κάμει τον αναγνώστη να προβληματιστεί και να χαρεί τον ποιητικό λόγο.

Μπορεί οι επιστήμονες να σκέπτονται και να μιλούν ορθολογικά, «θεοποιώντας»τον ορθό λόγο, μπορεί οι πολιτικοί να κινούνται από τον ρεαλισμό στην ουτοπία με μια γλώσσα άλλοτε συγκινησιακή κι άλλοτε «λογική», μπορεί οι ιερωμένοι να προτάσσουν την ηθική, με την ανάλογη «προστακτική» χρήση της γλώσσας, κανείς, όμως, δεν φτάνει τόσο κοντά στη λεκτική «σήμανση» της αλήθειας όσο ο ποιητής. Κι όταν η «σήμανση»αυτή είναι όντως επιτυχής, η δραστικότητά της είναι τόσο δυνατή, ώστε φτάνουν λίγες λέξεις, για να γίνει μια επανάσταση στις ψυχές. Ακόμη πιο μεγάλη και αληθινή είναι η επανάσταση, όταν η «σήμανση»αναφέρεται στην αλήθεια της ζέουσας πραγματικότητας, όταν δηλαδή μια ποιητική φράση φτάνει, για να αποκαλύψει με τη δύναμη και την ομορφιά της την αλήθεια ενός γεγονότος ή φαινομένου.

Έκαμα αυτή την εισαγωγή εξαιτίας μιας ποιητικής φράσης που συνάντησα στην ποίηση του Νίκου Καρούζου (1926-1990), την οποία βρήκα εξαιρετικά σημαντική για την εσαεί ελληνική πραγματικότητα. Το ποίημά του με τον τίτλο «Αρνησίκακος» (Τα Ποιήματα, τόμος Β΄εκδ. Ικαρος, σ. 201), όπου ο ποιητής παρουσιάζεται ως αναζητητής, μέχρι το θάνατό του, ενός κόσμου δίχως «Βαρύτητα», δίχως δηλαδή όλα εκείνα τα «βαρίδια» που κρατούν δεμένους τους ανθρώπους σε ένα κόσμο  αδικίας και ασχήμιας, καταλήγει ως εξής: 

[Θα πεθάνω]δίχως τα δάκρυα που μας επιβάλλει η Ελλάδα

τούτ’ η χώρα που παιδεύει τα δροσερά ελληνόπουλα

κι ανεμίζει τους αμέτρητους γραικύλους. 

Προτού συνδέσω το ποιητικό κείμενο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (αν και η σχέση είναι προφανής), θα προβώ σε ένα μικρό σχολιασμό του. Ο ποιητής (που φαίνεται να μιλεί εξ ονόματος ενός «εμείς») αρνείται να κλάψει με δάκρυα που  «μας επιβάλλει η Ελλάδα», διότι τα δάκρυα είναι μέρος της «βαρύτητας», από την οποία ζητά να απαλλαγεί. Η τραγικότητα του ποιητή είναι σαφής: έχει πλήρη επίγνωση της δεινής ελληνικής πραγματικότητας, γνωρίζει ότι η κατάσταση της Ελλάδας «επιβάλλει» τα δάκρυα, αλλά δεν δακρύζει, όχι από απονιά ή αδιαφορία, αλλά γιατί αυτή η παθητική στάση θα τον αποτρέψει από την αναζήτηση του «ήλιου» («θα πεθάνω ζητώντας έναν ήλιο» λέγει στην αρχή του ποιήματος). Η Ελλάδα, για τον ποιητή, είναι η χώρα που τρώει σαν τον Κρόνο τα καλύτερα παιδιά της. Στο νου μου έρχεται το του Γ. Σεφέρη: «Όπου κι αν ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει». Είναι, λοιπόν, κοινή διαπίστωση των δυο ποιητών (εξάλλου ο Καρούζος ανήκεις τους επιγόνους του Σεφέρη) σχετικά με την Ελλάδα που πληγώνει τα παιδιά της. Και ποια είναι η Ελλάδα; Προφανώς, όχι ο τόπος. Αν για τον Σεφέρη η αιτία που πληγώνεται «εστιάζεται στα αισθήματα αλλοτρίωσης, απραξίας και στασιμότητας, που αποδίδουν τη σχέση των ανθρώπων με τον τόπο, το παρελθόν, τους γύρω τους αλλά και τον εαυτό τους», στον Καρούζο η αιτία βρίσκεται αλλού: βρίσκεται στην αντιστροφή και καταστροφή κάθε αξίας, αφού επιτρέπει την επικράτηση των γραικύλων και τον παιδεμό των «δροσερών Ελληνόπουλων». Λέει ο ποιητής πως η Ελλάδα «ανεμίζει»τους γραικύλους και «παιδεύει»τα Ελληνόπουλα. Κατακεραυνώνει έτσι, πρώτα-πρώτα, όλους εκείνους που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας: τους πολιτικούς ηγέτες, τους οικονομικούς παράγοντες, τους πνευματικούς ταγούς. Οι ασκούντες την εξουσία, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι εκείνοι που, ως γραικύλοι, επιτρέπουν να γίνεται το «έγκλημα»της επικράτησης του γραικυλισμού. Μέμφεται όμως και το λαό, που επιτρέπει σε γραικύλους πολιτικούς να έχουν στα χέρια τους την  διακυβέρνηση Ελλάδας. Άρα την Ελλάδα την καταστρέφουν οι άνθρωποί της, κατά βάση η «νομενκλατούρα» που, ανεξάρτητα από προσόντα, ήθος και ικανότητες, νέμεται την εξουσία. 

Αυτοί οι άνθρωποι της εξουσίας και οι περί αυτούς είναι οι γραικύλοι. Είναι «εκείνοι που, από την εποχή της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας ακόμη, έχοντας σπουδάσει στην Δύση και ενστερνιζόμενοι το δυτικό πνεύμα, επέστρεψαν στην πατρίδα μας με μοναδικό σκοπό να ανατρέψουν πίστη, φιλοπατρία, παραδόσεις, ήθη και έθιμα και να επιβάλουν στη θέση τους όλα όσα επικρατούσαν στις χώρες της Δύσης» («Η προέλευση, οι έννοιες και η σημασία του όρου Γραικύλος», άρθρο του Ευθύμιου Χατζηϊωάννου στο διαδίκτυο), είναι δηλαδή οι ανάξιοι της παραδόσεώς τους, οι ξεπεσμένοι και παρηκμασμένοι Έλληνες (Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας). Γραικύλος είναι ο Έλληνας για τον οποίο ο Παπαδιαμάντης έγραψε ότι «ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας». Είναι αυτός  που πουλάει στους « ομοεθνείς του ιδέες, οράματα, φρούδες ελπίδες και ιδανικά κάλπικα, με αντάλλαγμα την εξουσία, την αναγνώριση και την καταξίωση!» (Ευθύμιου Χατζηϊωάννου, ό.π.). Αυτοί είναι που, αν και χωρίς αισθήματα αληθινού πατριωτισμού, «ανεμίζουν» στον αέρα της πατρίδας. Κοντολογίς, τους έχουμε κάμει «σημαία» της χώρας μας, είναι το «σήμα κατατεθέν» της Ελλάδας. Τους βλέπουμε παντού:  στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στο συνδικαλισμό, στο ποδόσφαιρο, ακόμη και στην Εκκλησία.

Γραικύλοι και γραικυλισμός, λοιπόν, έχουν γίνει η «σημαία» της Ελλάδας, ενώ για τα «δροσερά Ελληνόπουλα» έχουν μείνει μόνο ο παιδεμός, οι δοκιμασίες, οι δυσκολίες, οι κλειστές πόρτες, το σκυμμένο κεφάλι, η φυγή, η αυτοεξορία και η υποταγή στις επιταγές του γραικυλισμού ή, από την άλλη, τα θανατόφιλα και καταστροφικά αισθήματα. Οι γραικύλοι ρουφούν όλη την ικμάδα της χώρας κι αφήνουν παντού ξεραΐλα κι αποκαΐδια. Πού να βρει νερό για να ζήσει το «δροσερό Ελληνόπουλο»; Ο ποιητής εύστοχα χρησιμοποιεί τη λ. «δροσερός», για να σημάνει όχι μόνο τη νεότητα, αλλά και την ομορφιά, τη δύναμη της ζωής και την ανάγκη για στήριξη που έχουν οι νέοι. Ο γραικύλος, όμως, αδιαφορεί για όλα αυτά. Τον ενδιαφέρει η προβολή και αυτοπροβολή, η εξουσία, η διατήρηση των προνομίων που έχει καταλάβει με οποιοδήποτε μέσο, το οικονομικό και άλλο ατομικό συμφέρον. Έτσι, η ομορφιά, η δύναμη της ζωής, το σφρίγος, οι νέες ιδέες, η καινοτομία και καθετί το θετικό και ρηξικέλευθο περιθωριοποιούνται και οι νέοι είτε μαραζώνουν οικονομικά και ηθικά είτε αναζητούν την τύχη τους στην αλλοδαπή είτε (το χειρότερο) γίνονται όργανο στα χέρια των γραικύλων της εξουσίας, που τους χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας. Ο γραικυλισμός ξεχειλίζει από παντού. Εκεί μας έχει οδηγήσει η άφρων πολιτική, η ξενομανία, η έλλειψη παιδείας, η απεμπόληση των πατρίων και η μετάλλαξη της παράδοσης σε φτηνό φολκλόρ. Το έδαφος της ψυχής μας ως λαού έγινε πολύ φτενό, για να μπορέσουν να φυτρώσουν και να ανθίσουν τα «δροσερά Ελληνόπουλα». Κι αυτά, αναζητώντας τη λύτρωση από τους γραικύλους που περιμένουν να τους ρουφήξουν την ικμάδα, αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα που τα πληγώνει. Κι αν κάποιος είναι «προδότης» (γιατί έτσι χαρακτήρισε τα « δροσερά Ελληνόπουλα» ένας πολιτικός του Κοινοβουλίου), αυτός δεν είναι οι νέοι που φεύγουν. Αν θέλουν οι «αμέτρητοι γραικύλοι» να δουν τον προδότη, ας κοιτάξουν στον καθρέπτη κι ας κάμουν- επιτέλους- την αυτοκριτική τους, αφήνοντας κατά μέρος τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» με τα οποία ταΐζουν για χρόνια τον ελληνικό λαό. 

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Χειροπέδες για… όπλο σε 22χρονο

Έκρυβε το πολεμικό τυφέκιο στο σπίτι του

Ηράκλειο: Δεν άφησε τηλεόραση για τηλεόραση στο νοσοκομείο

μεγάλη αδυναμία... στις τηλεοράσεις του Βενιζελείου είχε ένας 28χρονος από το Ηράκλειο.

Μητέρα καταγγέλλει: «Έστειλα το παιδί μου στις Ειδικές…

Η Δέσποινα Μπινιχάκη κατηγορεί τους ιθύνοντες για αμέλεια - Σε εξέλιξη πολύμηνη δικαστική «μάχη» - Δικαίωση ζητά η οικογένεια

Δικαίωση Τζώρτζογλου, κανονικά οι εκλογές στην ΕΠΣΗ!

Το Πρωτοδικείο Ηρακλείου αποφάνθηκε, στις 27 Μαϊου οι κάλπες

Κρήτη: Ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους στο γάλα

Την προστασία – στήριξη των παραδοσιακών κτηνοτροφικών προϊόντων και την εντατικοποίηση αυστηρότερων ελέγχων στις εταιρείες εισαγωγής

«Αδέσποτο» φέρετρο στο κέντρο του Ηρακλείου

Ένα μακάβριο θέαμα σε κεντρικό δρόμο της πόλης - Τι απαντά η Δημοτική Αστυνομία.

Δεν υπάρχει! Δείτε πώς εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου…

Δεν θα πιστεύετε πώς εμφανίστηκε τουρίστρια σήμερα στο αεροδρόμιο που φεύγει από την Κρήτη και επιστρέφει στην πατρίδα της

Ηράκλειο: Εκδήλωση στη μνήμη της Ντιάνας Μανουρά

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Άρτεμης - Ντιάνας Μανουρά

Καυγάς με μολότοφ και ξύλο για μια κοπέλα

Δύο Έλληνες και δύο Αλβανοί σε επεισοδιακή αντιπαράθεση για μια γυναίκα.

Πώς τα κινητά, οι υπολογιστές και τα ασύρματα δίκτυα επιδρούν…

Στα πλαίσια της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποιείται από το 2015 από το Επιμελητήριο Νέων Ελλάδας

Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του Ζαχαρία Μπαντουβά

Εθελοντική αιμοδοσία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ζαχαρία Κ. Μπαντουβά πραγματοποιήθηκε την τρίτη 22 Μαϊου στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ…

Σπάνια αντικείμενα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών παρουσιάζονται…

Το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της 77ης επετείου της Μάχης της Κρήτης,

Έψαχνε το ΙΧ της εδώ και 5 μήνες και τελικά το «βρήκε» μέσα…

Ανασύρθηκε όχημα στο Ενετικό Λιμάνι - Το όχημα αναζητούσε η ιδιοκτήτριά του από τον Ιανουάριο του 2018

Ηράκλειο: Αγανάκτηση για τα σκουπίδια

Για την απελπιστική κατάσταση στην οδό Ελευθέρνης στα Καμίνια με τα σκουπίδια να "πνίγουν" το σημείο,

Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο…

Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου σας γνωστοποιεί ότι οι Αιτήσεις για την εγγραφή στην Α’ Γυμνασίου για το σχολ. έτος 2018-2019, θα γίνονται δεκτές από 2 Μαΐου 2018 ως 31 Μαΐου 2018.

Επιβάτης πλοίου με προορισμό το Ηράκλειο έπεσε στη θάλασσα

Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη απόψε κατά την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο έλεγχος στο σπίτι του... τον έβαλε σε μπελάδες

Στη σύλληψη ενός 28χρονου αλλοδαπού προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, για παράβαση του Εθνικού…

Αθώος ο γιος του κρεοπώλη για το φονικό στον Προφήτη Ηλία

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η δίκη για τον -τότε- ανήλικο άντρα.

Χερσόνησος: Λακκούβες και μπάζα... στην "καρδιά" της τουριστικής…

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στην πλέον τουριστική περιοχή του ν. Ηρακλείου καθώς από τη μία πλευρά καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών,

Ηράκλειο: Γέφυρα... κίνδυνος θάνατος για τους οδηγούς

Η κακή κατάσταση του οδοστρώματος και ιδιαίτερα η καθίζηση του δρόμου, στο ύψος σχεδόν των Μαλάδων, αποτελεί μια παγίδα για τους διερχόμενους οδηγούς!

“Έφυγε” ο ιδρυτής γνωστής αλυσίδας καταστημάτων στο Ηράκλειο

“Έφυγε” από τη ζωή ο γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας και ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών “ΡΑΔΙΟ ΜΑΚΡΑΚΗ” , Μανόλης Μακράκης.

Ξεκινά η ειδική διαλογή των ιατρικών αποβλήτων

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΣΔΑΚ, Δήμου Ηρακλείου και Ιατρικού Συλλόγου

Προφυλακίστηκε ο 44χρονος για το αιματηρό επεισόδιο στη…

Ο 44χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε με κυνηγετικό όπλο έναν 46χρονο άνδρα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του ενώπιον της…

Τροχαίο με δύο τραυματίες στην παλαιά εθνική οδό στο Ηράκλειο…

Σύγκρουση δύο επιβατηγών αυτοκινήτων κοντά στην γέφυρα Αποσελέμη

Υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από τροχαίο

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

10χρονο κοριτσάκι από τη Σαντορίνη σε νοσοκομείο του Ηρακλείου

Μία σωτήρια αερομεταφορά ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες για ένα κοριτσάκι το οποίο έκανε ταξίδι για να φτάσει στο Ηράκλειο περίπου στις 3 το μεσημέρι.

Φουντώνει ο «πόλεμος» για τα περίπτερα στη Δικαιοσύνης

Ο Δήμος επιθυμεί τη μετακίνηση των περιπτέρων από τη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Εκδήλωση στα Καμίνια για την τσάντα πολλαπλών χρήσεων…

Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης και δωρεάν διανομής της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.)

Ηράκλειο: Έτσι θα είναι μετά την ανακαίνιση, το νέο... Πάρκο…

Με ένα έντυπο και ένα βίντεο με τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τώρα τους δημότες για την νέα όψη που πρόκειται να αποκτήσει το Πάρκο…

Κραυγή αγωνίας για την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Κραυγή απόγνωσης από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Γ. Κοχιαδάκης: Η σπουδαία προσφορά του Κρητικού γιατρού…

Δάσκαλος, γιατρός και άνθρωπος: Ο Κρητικός καρδιολόγος Γιώργος Κοχιαδάκης στην καθημερινή μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Του άδειασαν το σπίτι οι ενοικιαστές και έγιναν… καπνός

Σοκαρισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού που ενοικίαζαν στον Πόρο - Bρήκαν την πόρτα ανοιχτή, τα κλειδιά πάνω στην πόρτα και το σπίτι… άδειο.

Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ στο Ηράκλειο με το καλημέρα!

Τροχαίο ατύχημα με θύμα μία 41χρονη, από την ανατροπή ΙΧ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σημειώθηκε, περίπου στις 08:30 το πρωί

Διπλός πνιγμός τουριστών σε θάλασσα της Κρήτης

Την τελευταία τους πνοή άφησαν δυο άτομα στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου

Άφησε τα Χανιά αλλά... έρχεται Ηράκλειο: Νέο δρομολόγιο…

Αρχές Απρίλη περίπου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι η αεροπορική εταιρεία RyanAir, ακυρώσει τις πτήσεις από Χανιά προς Αθήνα, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου,

Τιμούν τη "Μάχη Κοψά" στην Ανώπολη (φωτο)

Στην εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες - ήρωες της "Μάχης Κοψά" που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί Κυριακή 20 Μαίου 2018, σας καλεί ο Δήμος Χερσονήσου και ο δήμαρχος Ιωάννης…

Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις στο Μουσικό Σχολείο

Οι υποψήφιοι μαθητές δεν είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις εκ των προτέρων για να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.

Σίγησε το βιολί της Βιάννου

Δύσκολη μέρα η σημερινή για την Βιάννο καθώς έφυγε από την ζωή ένας σπουδαίος Βιαννίτης.

Ηράκλειο: Το πιστόλι τον έβαλε σε μπελάδες

Συνελήφθη, χθες το πρωί σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, ένας 28χρονος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Κρήτη: Έβγαλε καραμπίνα πάνω στον καβγά και τον πυροβόλησε

Σοβαρό επεισόδιο έγινε σε χωριό του Δήμου Φαιστού όπου μετά από λεκτική αψιμαχία, δράστης έβγαλε καραμπίνα πυροβόλησε έναν άντρα ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

«Ευρώπη: πηγή» έκφρασης για τη διαφορετικότητα» από την…

Την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 και ώρα 10 το πρωί, πραγματοποιείται ενημερωτική εκδήλωση με θέμα

Ηρακλειώτης έκανε την πιο... κινηματογραφική πρόταση γάμου

Δείτε το video με την πιο πρωτότυπη πρόταση γάμου.

Αυτός ήταν ο Θεόδωρος Βασιλάκης – Ο άνθρωπος που «απογείωσε»…

Μεγάλη απώλεια για την Κρήτη. Τίτλοι τέλους για τον σπουδαίο επιχειρηματία

Ηράκλειο: Εξετάσεις για την πιστοποίηση της Ελληνικής…

Η Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, πρόκειται να διοργανώσει το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Ηράκλειο: Εξετάσεις για υποψήφιους στα νοσοκομεία

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώνεται, ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχίας:

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.