Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusOι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα

Oι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα

Ηράκλειο | 13/09/2017 - 15:01
Oι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα
Το δηλώνω εξαρχής: τρέφω μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη στην ποίηση και στους αληθινούς ποιητές, αυτούς οι οποίοι γράφουν ποίηση που δεν κάνει απλώς λογοπαίγνια, αλλά ανατρέχει στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, αναζητεί το μόνιμο και όχι το επίκαιρο, έχει τη δύναμη να δονήσει τις ψυχές, φωτίζει τις κρυμμένες πλευρές της πραγματικότητας, αγωνίζεται να πει το άλεκτο, αναδεικνύει την ωραιότητα της γλώσσας, βρίσκει δραστικούς τρόπους για να κάμει τον αναγνώστη να προβληματιστεί και να χαρεί τον ποιητικό λόγο.

Μπορεί οι επιστήμονες να σκέπτονται και να μιλούν ορθολογικά, «θεοποιώντας»τον ορθό λόγο, μπορεί οι πολιτικοί να κινούνται από τον ρεαλισμό στην ουτοπία με μια γλώσσα άλλοτε συγκινησιακή κι άλλοτε «λογική», μπορεί οι ιερωμένοι να προτάσσουν την ηθική, με την ανάλογη «προστακτική» χρήση της γλώσσας, κανείς, όμως, δεν φτάνει τόσο κοντά στη λεκτική «σήμανση» της αλήθειας όσο ο ποιητής. Κι όταν η «σήμανση»αυτή είναι όντως επιτυχής, η δραστικότητά της είναι τόσο δυνατή, ώστε φτάνουν λίγες λέξεις, για να γίνει μια επανάσταση στις ψυχές. Ακόμη πιο μεγάλη και αληθινή είναι η επανάσταση, όταν η «σήμανση»αναφέρεται στην αλήθεια της ζέουσας πραγματικότητας, όταν δηλαδή μια ποιητική φράση φτάνει, για να αποκαλύψει με τη δύναμη και την ομορφιά της την αλήθεια ενός γεγονότος ή φαινομένου.

Έκαμα αυτή την εισαγωγή εξαιτίας μιας ποιητικής φράσης που συνάντησα στην ποίηση του Νίκου Καρούζου (1926-1990), την οποία βρήκα εξαιρετικά σημαντική για την εσαεί ελληνική πραγματικότητα. Το ποίημά του με τον τίτλο «Αρνησίκακος» (Τα Ποιήματα, τόμος Β΄εκδ. Ικαρος, σ. 201), όπου ο ποιητής παρουσιάζεται ως αναζητητής, μέχρι το θάνατό του, ενός κόσμου δίχως «Βαρύτητα», δίχως δηλαδή όλα εκείνα τα «βαρίδια» που κρατούν δεμένους τους ανθρώπους σε ένα κόσμο  αδικίας και ασχήμιας, καταλήγει ως εξής: 

[Θα πεθάνω]δίχως τα δάκρυα που μας επιβάλλει η Ελλάδα

τούτ’ η χώρα που παιδεύει τα δροσερά ελληνόπουλα

κι ανεμίζει τους αμέτρητους γραικύλους. 

Προτού συνδέσω το ποιητικό κείμενο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (αν και η σχέση είναι προφανής), θα προβώ σε ένα μικρό σχολιασμό του. Ο ποιητής (που φαίνεται να μιλεί εξ ονόματος ενός «εμείς») αρνείται να κλάψει με δάκρυα που  «μας επιβάλλει η Ελλάδα», διότι τα δάκρυα είναι μέρος της «βαρύτητας», από την οποία ζητά να απαλλαγεί. Η τραγικότητα του ποιητή είναι σαφής: έχει πλήρη επίγνωση της δεινής ελληνικής πραγματικότητας, γνωρίζει ότι η κατάσταση της Ελλάδας «επιβάλλει» τα δάκρυα, αλλά δεν δακρύζει, όχι από απονιά ή αδιαφορία, αλλά γιατί αυτή η παθητική στάση θα τον αποτρέψει από την αναζήτηση του «ήλιου» («θα πεθάνω ζητώντας έναν ήλιο» λέγει στην αρχή του ποιήματος). Η Ελλάδα, για τον ποιητή, είναι η χώρα που τρώει σαν τον Κρόνο τα καλύτερα παιδιά της. Στο νου μου έρχεται το του Γ. Σεφέρη: «Όπου κι αν ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει». Είναι, λοιπόν, κοινή διαπίστωση των δυο ποιητών (εξάλλου ο Καρούζος ανήκεις τους επιγόνους του Σεφέρη) σχετικά με την Ελλάδα που πληγώνει τα παιδιά της. Και ποια είναι η Ελλάδα; Προφανώς, όχι ο τόπος. Αν για τον Σεφέρη η αιτία που πληγώνεται «εστιάζεται στα αισθήματα αλλοτρίωσης, απραξίας και στασιμότητας, που αποδίδουν τη σχέση των ανθρώπων με τον τόπο, το παρελθόν, τους γύρω τους αλλά και τον εαυτό τους», στον Καρούζο η αιτία βρίσκεται αλλού: βρίσκεται στην αντιστροφή και καταστροφή κάθε αξίας, αφού επιτρέπει την επικράτηση των γραικύλων και τον παιδεμό των «δροσερών Ελληνόπουλων». Λέει ο ποιητής πως η Ελλάδα «ανεμίζει»τους γραικύλους και «παιδεύει»τα Ελληνόπουλα. Κατακεραυνώνει έτσι, πρώτα-πρώτα, όλους εκείνους που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας: τους πολιτικούς ηγέτες, τους οικονομικούς παράγοντες, τους πνευματικούς ταγούς. Οι ασκούντες την εξουσία, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι εκείνοι που, ως γραικύλοι, επιτρέπουν να γίνεται το «έγκλημα»της επικράτησης του γραικυλισμού. Μέμφεται όμως και το λαό, που επιτρέπει σε γραικύλους πολιτικούς να έχουν στα χέρια τους την  διακυβέρνηση Ελλάδας. Άρα την Ελλάδα την καταστρέφουν οι άνθρωποί της, κατά βάση η «νομενκλατούρα» που, ανεξάρτητα από προσόντα, ήθος και ικανότητες, νέμεται την εξουσία. 

Αυτοί οι άνθρωποι της εξουσίας και οι περί αυτούς είναι οι γραικύλοι. Είναι «εκείνοι που, από την εποχή της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας ακόμη, έχοντας σπουδάσει στην Δύση και ενστερνιζόμενοι το δυτικό πνεύμα, επέστρεψαν στην πατρίδα μας με μοναδικό σκοπό να ανατρέψουν πίστη, φιλοπατρία, παραδόσεις, ήθη και έθιμα και να επιβάλουν στη θέση τους όλα όσα επικρατούσαν στις χώρες της Δύσης» («Η προέλευση, οι έννοιες και η σημασία του όρου Γραικύλος», άρθρο του Ευθύμιου Χατζηϊωάννου στο διαδίκτυο), είναι δηλαδή οι ανάξιοι της παραδόσεώς τους, οι ξεπεσμένοι και παρηκμασμένοι Έλληνες (Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας). Γραικύλος είναι ο Έλληνας για τον οποίο ο Παπαδιαμάντης έγραψε ότι «ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας». Είναι αυτός  που πουλάει στους « ομοεθνείς του ιδέες, οράματα, φρούδες ελπίδες και ιδανικά κάλπικα, με αντάλλαγμα την εξουσία, την αναγνώριση και την καταξίωση!» (Ευθύμιου Χατζηϊωάννου, ό.π.). Αυτοί είναι που, αν και χωρίς αισθήματα αληθινού πατριωτισμού, «ανεμίζουν» στον αέρα της πατρίδας. Κοντολογίς, τους έχουμε κάμει «σημαία» της χώρας μας, είναι το «σήμα κατατεθέν» της Ελλάδας. Τους βλέπουμε παντού:  στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στο συνδικαλισμό, στο ποδόσφαιρο, ακόμη και στην Εκκλησία.

Γραικύλοι και γραικυλισμός, λοιπόν, έχουν γίνει η «σημαία» της Ελλάδας, ενώ για τα «δροσερά Ελληνόπουλα» έχουν μείνει μόνο ο παιδεμός, οι δοκιμασίες, οι δυσκολίες, οι κλειστές πόρτες, το σκυμμένο κεφάλι, η φυγή, η αυτοεξορία και η υποταγή στις επιταγές του γραικυλισμού ή, από την άλλη, τα θανατόφιλα και καταστροφικά αισθήματα. Οι γραικύλοι ρουφούν όλη την ικμάδα της χώρας κι αφήνουν παντού ξεραΐλα κι αποκαΐδια. Πού να βρει νερό για να ζήσει το «δροσερό Ελληνόπουλο»; Ο ποιητής εύστοχα χρησιμοποιεί τη λ. «δροσερός», για να σημάνει όχι μόνο τη νεότητα, αλλά και την ομορφιά, τη δύναμη της ζωής και την ανάγκη για στήριξη που έχουν οι νέοι. Ο γραικύλος, όμως, αδιαφορεί για όλα αυτά. Τον ενδιαφέρει η προβολή και αυτοπροβολή, η εξουσία, η διατήρηση των προνομίων που έχει καταλάβει με οποιοδήποτε μέσο, το οικονομικό και άλλο ατομικό συμφέρον. Έτσι, η ομορφιά, η δύναμη της ζωής, το σφρίγος, οι νέες ιδέες, η καινοτομία και καθετί το θετικό και ρηξικέλευθο περιθωριοποιούνται και οι νέοι είτε μαραζώνουν οικονομικά και ηθικά είτε αναζητούν την τύχη τους στην αλλοδαπή είτε (το χειρότερο) γίνονται όργανο στα χέρια των γραικύλων της εξουσίας, που τους χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας. Ο γραικυλισμός ξεχειλίζει από παντού. Εκεί μας έχει οδηγήσει η άφρων πολιτική, η ξενομανία, η έλλειψη παιδείας, η απεμπόληση των πατρίων και η μετάλλαξη της παράδοσης σε φτηνό φολκλόρ. Το έδαφος της ψυχής μας ως λαού έγινε πολύ φτενό, για να μπορέσουν να φυτρώσουν και να ανθίσουν τα «δροσερά Ελληνόπουλα». Κι αυτά, αναζητώντας τη λύτρωση από τους γραικύλους που περιμένουν να τους ρουφήξουν την ικμάδα, αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα που τα πληγώνει. Κι αν κάποιος είναι «προδότης» (γιατί έτσι χαρακτήρισε τα « δροσερά Ελληνόπουλα» ένας πολιτικός του Κοινοβουλίου), αυτός δεν είναι οι νέοι που φεύγουν. Αν θέλουν οι «αμέτρητοι γραικύλοι» να δουν τον προδότη, ας κοιτάξουν στον καθρέπτη κι ας κάμουν- επιτέλους- την αυτοκριτική τους, αφήνοντας κατά μέρος τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» με τα οποία ταΐζουν για χρόνια τον ελληνικό λαό. 

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6973045335.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Συνελήφθη 17χρονος με κλεμμένο όχημα μετά από άγρια καταδίωξη…

Ενας 17χρονος ηταν ο πρωταγωνιστής μιας άγριας καταδίωξης...

Mπαραζ επιθέσεων...ψαριών στη Μεσαρά

Δυο παράξενα περιστατικά καταγράφτηκαν στην περιοχή της Μεσαρας.

Λένε το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη Πατεράκη- Το συγκινητικό…

Το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη Πατεράκη θα πουν σημερα στις 3 το μεσημέρι, φίλοι και συγγενείς.

Πρώτο Παγκρήτιο Συνέδριο Αγιογραφίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία…

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του εορτασμού των πενήντα ετών από της ιδρύσεώς της, διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο Αγιογραφίας,…

Μετά από 20 χρόνια διέγνωσαν ιλαρά στο ΠΑΓΝΗ- Aνησυχούν…

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Έλληνες παιδίατροι σε ό,τι αφορά την ιλαρά, καθώς εκτιμούν πως το κύμα της νόσου στη χώρα είναι πολύ υψηλότερο από όσο δείχνουν τα επίσημα…

Εστησαν μνημείο για τον ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη- Δύο…

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά της Κρήτης, το 2007.…

Τους έδειξαν τι σημαίνει…Κρητική φιλοξενία

Οι προπονητές και οι παράγοντες των τεσσάρων ομάδων που συμμετέχουν στο 2nd INTERNATIONAL BASKETBALL TOURNAMENT CRETE/ΗERAKLION είχαν τη χαρά να «γευτούν» την κρητική φιλοξενία.

Eκαναν...ουρά για να δουν το θρόνο του Μίνωα- «Βούλιαξαν»…

Μέσα στον ήλιο, περίμεναν αρκετή ώρα μέχρι να μπορέσουν να πλήσιάσουν και να δουν από κοντά το θρόνο του Μίνωα, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Θεατρική παράσταση στο ανοικτό θέατρο Γαζίου με αφορμή…

Με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών, η Παγκρήτια Ένωση Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας καθώς και η Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής…

«Ο τετραγωνοπαντελόνης και η διάσωση του Βυθου»

Το ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ πιστό στο ραντεβού με του μικρούς και μεγάλους φίλους του, συνεχίζει με σεβασμό και συνέπεια τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές του και την φετινή…

Φωνητικό σεμινάριο με την Μαρίνα Σαττι

Ένα μοναδικό vocal workshop με τη Μαρίνα Σάττι διοργανώνει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου το Έντεχνο Ωδείο. Όσοι συμμετείχαν πέρυσι στο αντίστοιχο σεμινάριο…

Σαραντα μέρες χωρίς το Βενιζέλο και την Κατερίνα- Η Κρήτη…

Σαράντα μέρες πέρασαν κιολας από την τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη με τους δύο γονείς θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τα δύο μικρότερα παιδιά τους, στην παραλία…

Η «Κιτρινη Αποστολή» μοιράζει σε μαθητές 2600 πορτοκαλάδες-…

Τον έναν μετά τον άλλον, επιτυγχάνει στόχους που θέτει η «Κίτρινη Αποστολή», χάρη στην προσπάθεια των μελών της, αλλά και τη συμβολή των πολιτών.

Σημερα οι Ηπειρώτες ξεναγούνται στα χριστιανικά μνημεία…

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με την ξεναγό κ. Αθηνά Σφακάκη διοργανώνει δωρεάν ξενάγηση στα χριστιανικά μνημεία της πόλης του Ηρακλειου σημερα στις…

Δύσκολο τεστ στο Ηρακλειο για τον ελλιπή Ολυμπιακό- Στον…

Χωρίς Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στον τελικό του τουρνουά του Ηρακλείου τη Μακάμπι.

Ερχεται το «Ευρώπη» στο Ηράκλειο- Ενα νέο υπερσύγχρονο…

Αυριο αναμενεται η άφιξη στο Ηράκλειο του νέου υπερσύγχρονου διασωστικού σκάφους «Ευρώπη» που παραχωρήθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης…

Ελεύθερη είσοδος με εκδηλώσεις και στην Κρήτη, σε αρχαιολογικούς…

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει στις 22-24 Σεπτεμβρίου τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις πόλεις.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού -Πού θα βρέξει- Η πρόγνωση…

Βροχερός αναμένεται να είναι ο καιρός την Κυριακή. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα κυμανθούν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. «Άρωμα και χρώμα…

Βρεφονηπιακός σταθμός «Το Χαμόγελο» - Πόσο σημαντική…

Η είσοδος του παιδιού στον παιδικό αποτελεί το σύμβολο εξόδου από το βασικό πυρήνα της οικογένειας και σημαίνει το πέρασμα από την ηλικία της ανεμελιάς και της ασφάλειας,…

Παρεμβαίνουν για να παψουν να λιμνάζουν τα νερά στις…

Τα νερά της βροχής που λιμνάζουν κάτω από τις γέφυρες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές.

Επιτυχημένο το 3x3 στο Ηρακλειο (pics)

Η ευχή για καλή σχολική χρονιά για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες , όπως και καλή αγωνιστική σαιζόν για τους αθλητές συνόδεψε το εναρκτήριο τζάμπολ του 2nd Indoor basketball…

Ο χάρτης των αυθαιρέτων σε όλη την χώρα- Τι συμβαίνει…

Την πρώτη θέση στην κούρσα με τα περισσότερα αυθαίρετα κτίσματα καταλαμβάνει η Ανατολική Αττική, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 76.612 δηλώσεις, αριθμός που αντιστοιχεί…

Ένα μοναδικό οδοιπορικό: Βολιταρίζοντας στις Γωνιές…

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Παράδοση με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους του χωριού...

Ηράκλειο: Επί τάπητος τα προβλήματα των Σωμάτων Ασφαλείας…

Ξεκίνησε το 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Αξιωματικών

3 χρυσά βραβεία για το Love Radio Κρήτης 102,8 και 92,5 Πένα fm!

Μεγάλη τιμή για τα ραδιόφωνα της οικογένειας Χαλαμπαλάκη από το Ηράκλειο Κρήτης, καθώς στη 2η απονομή των Regional Media Awards 2017 που διοργάνωσε η Bοussias Communications, τα παραπάνω μέσα…

Ηράκλειο: Βρήκε χρήματα στο ΑΤΜ… και τα παρέδωσε στην αστυνομία…

Πήγε σημερα το στο ΑΤΜ, σε υποκατάστημα του Ηρακλείου για να κάνει ανάληψη και είδε ξεχασμένα στο μηχάνημα, περίπου 250 ευρώ!

Ο Σωκράτης Βαρδάκης χαιρετίζει το 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο…

Υπέρ της προσπάθειας για συνεχή ενημέρωση των συνεπειών της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, τάχθηκε για άλλη μια φορά ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης…

«Ανταξιο του Final 4 το τουρνουά του Ηρακλειου»

Στο πλαίσιο του δεύτερου διεθνούς τουρνουά μπάσκετ Κρήτης, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία το παρόν έδωσαν η Περιφέρεια Κρήτης δια του εντεταλμένου συμβούλου σε…

Και το Χρυσό Βραβείο πάει… στο «Καλοκαίρι Στο Νότο» !…

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η Παγκρήτια ραδιοφωνική μετάδοση «Καλοκαίρι Στο Νότο» βραβεύθηκε ως η κορυφαία ραδιοφωνική παραγωγή στα Regional Media Awards, αποσπώντας το Χρυσό…

Βρέθηκε άνδρας νεκρός στο σπίτι του στο Ηράκλειο

Νεκρός βρέθηκε ενας μεσήλικας στο σπίτι του στην περιοχή των Δειλινων στο Ηράκλειο.

Τελευταίο αντίο τον Αντώνη Κούτη - Στο φως τα αποτελέσματα…

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Κούτη.

Κατέληξαν στο νοσοκομείο μετα από τροχαίο με το μηχανάκι…

Δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μετά απο το τροχαίο που είχαν στην περιοχή του Εσταυρωμένου.

Η Κρήτη θρηνεί ακόμη για την ανείπωτη τραγωδία....

Σαράντα μέρες εχουν περάσει από την τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη με τους δύο γονείς θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τα δύο μικρότερα παιδιά τους, στην παραλία…

Εγκαινίασαν το Βρεφονηπιακό Σταθμό στις Αρχάνες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 τα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αρχανών. Το έργο προϋπολογισμού 1.300.000 € χρηματοδοτήθηκε από το…

Σεισμική δόνηση στο Ηρακλειο, οδηγεί σε εκκενωση...ξενοδοχείο!…

Μια σεισμική δόνηση, θα οδηγήσει σε εκκένωση κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλειου!

Ο Δημοτικος Συμβουλος πήρε την εκλεκτή της καρδιάς του...…

Με τα δεσμά του Γάμου ενώθηκε χθες στο δημαρχείο Αρχανών – Αστερουσίων , στα Πεζά, ο γνωστός Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, Γιάννης Καράτζης και…

Θεατρική παράσταση στο ανοικτό θέατρο Γαζίου με αφορμή…

Με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών, η Παγκρήτια Ένωση Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας καθώς και η Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής…

«Βράζουν» οι εργαζόμενοι επιχείρησης στο Ηράκλειο- Φοβούνται…

Το ένα μετά το άλλο έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα περιστατικά επιχειρήσεων που ωθούν τους εργαζόμενους τους στην οικονομική εξαθλίωση!

Σαράντα μέρες χωρίς το Μιχάλη Λαζανάκη που χαθηκε σε…

Αυριο στις 8.30 το πρωί, στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αμπελούζο, τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μιχάλη.

Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της…

To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει με δωρεά του τη συστηματική λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ για τα επόμενα δύο έτη. Η Τηλεφωνική…

«Οδηγός Ενοικίασης Τουριστικού Ακινήτου», το νέο βιβλίο…

Κυκλοφορεί πλεόν το νέο βιβλίο από τον Αλέξη Αλεξάκη που αφορά τις τουριστικές μισθώσεις τύπου Airbnb.

Πρώτο Παγκρήτιο Συνέδριο Αγιογραφίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία…

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του εορτασμού των πενήντα ετών από της ιδρύσεώς της, διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο Αγιογραφίας,…

«Αιφνίδια απώλεια του Αντώνη Κούτη, Διευθυντή ΕΣΥ στον…

Ανακοινωση του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ

«Δρόμοι Ζωής» στο Ηράκλειο

Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα μετακινήσεων (χωρίς αυτοκίνητο) την 22α Σεπτέμβρη, οι “ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ” για να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για πιο υγιεινό τρόπο…

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Με επιτυχία συμμετείχε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Χερσονήσου στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22/9/2017), με τη διοργάνωση σειράς…

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου

Ανακοινωση- Επιστολή του Συλλόγου PALSO

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Αντώνη Κούτη

Η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Ιατρικής εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον αδόκητο θάνατο του μέλους της, ιατρού Αντώνη Κούτη.

Πύρινα μέτωπα σε Αγκάραθο και Μοίρες

Σε συναγερμό τέθηκαν οι πυροσβεστικες δυνάμεις στο Ηράκλειο για να αντιμετωπισουν δυο πυρινα μετωπα.

Στα εγκαίνια βρεφικού σταθμού και στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου…

Στα εγκαίνια του νέου βρεφικού σταθμού στις Αρχάνες, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο νέος…

Ανοικτό το Οινοποιείο στην Αυγενικη

Η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου ΑΕ ενημερώνει τους παραγωγούς της ότι το Οινοποιείο μας στην Αυγενική για την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ανοικτό για την παραλαβή των οινοσταφύλων…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.