Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusOι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα

Oι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα

Ηράκλειο | 13/09/2017 - 15:01
Oι Γραικύλοι και τα δροσερά ελληνόπουλα
Το δηλώνω εξαρχής: τρέφω μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη στην ποίηση και στους αληθινούς ποιητές, αυτούς οι οποίοι γράφουν ποίηση που δεν κάνει απλώς λογοπαίγνια, αλλά ανατρέχει στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, αναζητεί το μόνιμο και όχι το επίκαιρο, έχει τη δύναμη να δονήσει τις ψυχές, φωτίζει τις κρυμμένες πλευρές της πραγματικότητας, αγωνίζεται να πει το άλεκτο, αναδεικνύει την ωραιότητα της γλώσσας, βρίσκει δραστικούς τρόπους για να κάμει τον αναγνώστη να προβληματιστεί και να χαρεί τον ποιητικό λόγο.

Μπορεί οι επιστήμονες να σκέπτονται και να μιλούν ορθολογικά, «θεοποιώντας»τον ορθό λόγο, μπορεί οι πολιτικοί να κινούνται από τον ρεαλισμό στην ουτοπία με μια γλώσσα άλλοτε συγκινησιακή κι άλλοτε «λογική», μπορεί οι ιερωμένοι να προτάσσουν την ηθική, με την ανάλογη «προστακτική» χρήση της γλώσσας, κανείς, όμως, δεν φτάνει τόσο κοντά στη λεκτική «σήμανση» της αλήθειας όσο ο ποιητής. Κι όταν η «σήμανση»αυτή είναι όντως επιτυχής, η δραστικότητά της είναι τόσο δυνατή, ώστε φτάνουν λίγες λέξεις, για να γίνει μια επανάσταση στις ψυχές. Ακόμη πιο μεγάλη και αληθινή είναι η επανάσταση, όταν η «σήμανση»αναφέρεται στην αλήθεια της ζέουσας πραγματικότητας, όταν δηλαδή μια ποιητική φράση φτάνει, για να αποκαλύψει με τη δύναμη και την ομορφιά της την αλήθεια ενός γεγονότος ή φαινομένου.

Έκαμα αυτή την εισαγωγή εξαιτίας μιας ποιητικής φράσης που συνάντησα στην ποίηση του Νίκου Καρούζου (1926-1990), την οποία βρήκα εξαιρετικά σημαντική για την εσαεί ελληνική πραγματικότητα. Το ποίημά του με τον τίτλο «Αρνησίκακος» (Τα Ποιήματα, τόμος Β΄εκδ. Ικαρος, σ. 201), όπου ο ποιητής παρουσιάζεται ως αναζητητής, μέχρι το θάνατό του, ενός κόσμου δίχως «Βαρύτητα», δίχως δηλαδή όλα εκείνα τα «βαρίδια» που κρατούν δεμένους τους ανθρώπους σε ένα κόσμο  αδικίας και ασχήμιας, καταλήγει ως εξής: 

[Θα πεθάνω]δίχως τα δάκρυα που μας επιβάλλει η Ελλάδα

τούτ’ η χώρα που παιδεύει τα δροσερά ελληνόπουλα

κι ανεμίζει τους αμέτρητους γραικύλους. 

Προτού συνδέσω το ποιητικό κείμενο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (αν και η σχέση είναι προφανής), θα προβώ σε ένα μικρό σχολιασμό του. Ο ποιητής (που φαίνεται να μιλεί εξ ονόματος ενός «εμείς») αρνείται να κλάψει με δάκρυα που  «μας επιβάλλει η Ελλάδα», διότι τα δάκρυα είναι μέρος της «βαρύτητας», από την οποία ζητά να απαλλαγεί. Η τραγικότητα του ποιητή είναι σαφής: έχει πλήρη επίγνωση της δεινής ελληνικής πραγματικότητας, γνωρίζει ότι η κατάσταση της Ελλάδας «επιβάλλει» τα δάκρυα, αλλά δεν δακρύζει, όχι από απονιά ή αδιαφορία, αλλά γιατί αυτή η παθητική στάση θα τον αποτρέψει από την αναζήτηση του «ήλιου» («θα πεθάνω ζητώντας έναν ήλιο» λέγει στην αρχή του ποιήματος). Η Ελλάδα, για τον ποιητή, είναι η χώρα που τρώει σαν τον Κρόνο τα καλύτερα παιδιά της. Στο νου μου έρχεται το του Γ. Σεφέρη: «Όπου κι αν ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει». Είναι, λοιπόν, κοινή διαπίστωση των δυο ποιητών (εξάλλου ο Καρούζος ανήκεις τους επιγόνους του Σεφέρη) σχετικά με την Ελλάδα που πληγώνει τα παιδιά της. Και ποια είναι η Ελλάδα; Προφανώς, όχι ο τόπος. Αν για τον Σεφέρη η αιτία που πληγώνεται «εστιάζεται στα αισθήματα αλλοτρίωσης, απραξίας και στασιμότητας, που αποδίδουν τη σχέση των ανθρώπων με τον τόπο, το παρελθόν, τους γύρω τους αλλά και τον εαυτό τους», στον Καρούζο η αιτία βρίσκεται αλλού: βρίσκεται στην αντιστροφή και καταστροφή κάθε αξίας, αφού επιτρέπει την επικράτηση των γραικύλων και τον παιδεμό των «δροσερών Ελληνόπουλων». Λέει ο ποιητής πως η Ελλάδα «ανεμίζει»τους γραικύλους και «παιδεύει»τα Ελληνόπουλα. Κατακεραυνώνει έτσι, πρώτα-πρώτα, όλους εκείνους που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας: τους πολιτικούς ηγέτες, τους οικονομικούς παράγοντες, τους πνευματικούς ταγούς. Οι ασκούντες την εξουσία, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι εκείνοι που, ως γραικύλοι, επιτρέπουν να γίνεται το «έγκλημα»της επικράτησης του γραικυλισμού. Μέμφεται όμως και το λαό, που επιτρέπει σε γραικύλους πολιτικούς να έχουν στα χέρια τους την  διακυβέρνηση Ελλάδας. Άρα την Ελλάδα την καταστρέφουν οι άνθρωποί της, κατά βάση η «νομενκλατούρα» που, ανεξάρτητα από προσόντα, ήθος και ικανότητες, νέμεται την εξουσία. 

Αυτοί οι άνθρωποι της εξουσίας και οι περί αυτούς είναι οι γραικύλοι. Είναι «εκείνοι που, από την εποχή της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας ακόμη, έχοντας σπουδάσει στην Δύση και ενστερνιζόμενοι το δυτικό πνεύμα, επέστρεψαν στην πατρίδα μας με μοναδικό σκοπό να ανατρέψουν πίστη, φιλοπατρία, παραδόσεις, ήθη και έθιμα και να επιβάλουν στη θέση τους όλα όσα επικρατούσαν στις χώρες της Δύσης» («Η προέλευση, οι έννοιες και η σημασία του όρου Γραικύλος», άρθρο του Ευθύμιου Χατζηϊωάννου στο διαδίκτυο), είναι δηλαδή οι ανάξιοι της παραδόσεώς τους, οι ξεπεσμένοι και παρηκμασμένοι Έλληνες (Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας). Γραικύλος είναι ο Έλληνας για τον οποίο ο Παπαδιαμάντης έγραψε ότι «ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας». Είναι αυτός  που πουλάει στους « ομοεθνείς του ιδέες, οράματα, φρούδες ελπίδες και ιδανικά κάλπικα, με αντάλλαγμα την εξουσία, την αναγνώριση και την καταξίωση!» (Ευθύμιου Χατζηϊωάννου, ό.π.). Αυτοί είναι που, αν και χωρίς αισθήματα αληθινού πατριωτισμού, «ανεμίζουν» στον αέρα της πατρίδας. Κοντολογίς, τους έχουμε κάμει «σημαία» της χώρας μας, είναι το «σήμα κατατεθέν» της Ελλάδας. Τους βλέπουμε παντού:  στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στο συνδικαλισμό, στο ποδόσφαιρο, ακόμη και στην Εκκλησία.

Γραικύλοι και γραικυλισμός, λοιπόν, έχουν γίνει η «σημαία» της Ελλάδας, ενώ για τα «δροσερά Ελληνόπουλα» έχουν μείνει μόνο ο παιδεμός, οι δοκιμασίες, οι δυσκολίες, οι κλειστές πόρτες, το σκυμμένο κεφάλι, η φυγή, η αυτοεξορία και η υποταγή στις επιταγές του γραικυλισμού ή, από την άλλη, τα θανατόφιλα και καταστροφικά αισθήματα. Οι γραικύλοι ρουφούν όλη την ικμάδα της χώρας κι αφήνουν παντού ξεραΐλα κι αποκαΐδια. Πού να βρει νερό για να ζήσει το «δροσερό Ελληνόπουλο»; Ο ποιητής εύστοχα χρησιμοποιεί τη λ. «δροσερός», για να σημάνει όχι μόνο τη νεότητα, αλλά και την ομορφιά, τη δύναμη της ζωής και την ανάγκη για στήριξη που έχουν οι νέοι. Ο γραικύλος, όμως, αδιαφορεί για όλα αυτά. Τον ενδιαφέρει η προβολή και αυτοπροβολή, η εξουσία, η διατήρηση των προνομίων που έχει καταλάβει με οποιοδήποτε μέσο, το οικονομικό και άλλο ατομικό συμφέρον. Έτσι, η ομορφιά, η δύναμη της ζωής, το σφρίγος, οι νέες ιδέες, η καινοτομία και καθετί το θετικό και ρηξικέλευθο περιθωριοποιούνται και οι νέοι είτε μαραζώνουν οικονομικά και ηθικά είτε αναζητούν την τύχη τους στην αλλοδαπή είτε (το χειρότερο) γίνονται όργανο στα χέρια των γραικύλων της εξουσίας, που τους χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας. Ο γραικυλισμός ξεχειλίζει από παντού. Εκεί μας έχει οδηγήσει η άφρων πολιτική, η ξενομανία, η έλλειψη παιδείας, η απεμπόληση των πατρίων και η μετάλλαξη της παράδοσης σε φτηνό φολκλόρ. Το έδαφος της ψυχής μας ως λαού έγινε πολύ φτενό, για να μπορέσουν να φυτρώσουν και να ανθίσουν τα «δροσερά Ελληνόπουλα». Κι αυτά, αναζητώντας τη λύτρωση από τους γραικύλους που περιμένουν να τους ρουφήξουν την ικμάδα, αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα που τα πληγώνει. Κι αν κάποιος είναι «προδότης» (γιατί έτσι χαρακτήρισε τα « δροσερά Ελληνόπουλα» ένας πολιτικός του Κοινοβουλίου), αυτός δεν είναι οι νέοι που φεύγουν. Αν θέλουν οι «αμέτρητοι γραικύλοι» να δουν τον προδότη, ας κοιτάξουν στον καθρέπτη κι ας κάμουν- επιτέλους- την αυτοκριτική τους, αφήνοντας κατά μέρος τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» με τα οποία ταΐζουν για χρόνια τον ελληνικό λαό. 

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6973045335.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

«Ο μικρός Εγώ Είμαι Εγώ»

Το Πολύκεντρο Νεολαίας συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για παιδιά κάθε Κυριακή πρωί παρουσιάζει τον Μιχάλη Νταουντάκη και το Κουκλοθέατρο DAUDI (Clown & Puppet Theatre DAUDI) με το…

Συνελήφθη ενας 21χρονος για παραβάσεις της Νομοθεσίας…

Συνελήφθη χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο, ενας 21χρονος κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

«Εκτός ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία χιλιάδες…

Χιλιάδες οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων ανέμεναν την Υπουργική Απόφαση για την ρύθμιση οφειλών, καθώς δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός…

Γεωργική Σχολή Μεσαράς και σχολεία του Ηρακλείου στο τραπέζι…

Συνάντηση για όλα τα τρέχοντα θέματα εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου και ιδιαίτερα για την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς είχε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης…

Διημερίδα για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην…

Με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Κρήτη που διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, άριστο, ειδικευμένο, επιστημονικό-ιατρικό προσωπικό οι Ιατρικοί σύλλογοι…

Τροχαιο ατύχημα στις Βουτες- Εκτροπή αυτοκινήτου χωρίς…

Τροχαιο ατύχημα στις Βουτες- Εκτροπή αυτοκινήτου χωρίς οδυνηρές συνέπειες

Kατέρρευσε τζαμαρία σε νηπιαγωγείο- Από θαύμα γλυτώσαμε…

Ενα συμβάν που προκαλεί σειρά ερωτημάτων σημειώθηκε σε νηπιαγωγείο στην περιοχη του Κατσαμπά.

Νεο σκάφος του Λιμενικού στη νότια Κρήτη

Νέο σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, για τα νότια παράλια της Κρήτης.

Δωρεά στη μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη

Ο Ροταριανός Όμιλος «Ηράκλειο - Νίκος Καζαντζάκης» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του εκλεκτού του μέλους Βιργινίας Μανασάκη - Ταβερναράκη, προέβη…

«Θωρακίζουν» τον οικισμό- Εργα αντιστήριξης και τσιμεντοστρώσεις…

Ξεκινά η κατασκευή του έργου «Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και τσιμεντοστρώσεις δηµοτικών δρόµων Τ.Κ. Μάρθας του Δήμου Βιάννου» τη σύμβαση υλοποίησης του οποίου…

Νέος Διευθυντής Λειτουργιών της Fraport Greece ο Ηλίας Μαραγκάκης

Ο Ηλίας Μαραγκάκης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην διαχείριση αεροδρομίων, αναλαμβάνει Διευθυντής Λειτουργιών της Fraport Greece

Ποιητικό ταξίδι

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου και ώρα 6.00μ.μ. Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου Ανδρόγεω 2.

«Σάββατα με τους Επιστήμονες»

Πώς μπορούν τα σπηλαιόβια ζώα να βρουν τροφή στο απόλυτο σκοτάδι; Γιατί οι περισσότεροι οργανισμοί ενός σπηλαίου ζουν κοντά στην είσοδο; Γιατί δεν υπάρχουν φυτά βαθιά…

Ερχεται εντός του έτος το ηλεκτρονικό εισιτήριο και στους…

Συγκεκριμένα μέσα στο 2018 αναμένεται να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδος και ανάμεσά τους στηνη Κνωσό αλλά…

ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ 2018: Ανοιχτή πρόσκληση σε φωτογράφους, video…

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν» καλεί τους φωτογράφους, τους video artists και τους κινηματογραφιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, την Παρασκευή…

Αύξηση των καταγγελιών διαδικτυακής απάτης «δείχνουν»…

Σημαντική αύξηση σε περιστατικά οικονομικής εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο…

Aλλαγές στην κυκλοφορία στην παραλιακή του Ηρακλειου…

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει ότι την Κυριακή 21/01/2018 και από ώρα 09:00 έως 12:30, πρόκειται να προβεί σε κατάλληλη ρύθμιση κυκλοφορίας των οχημάτων στην…

ΒΟΑΚ: «Υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα;…

Η παράταξη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ) του ΤΕΕ/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «ΒΟΑΚ: Υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός…

Φοιτήτρια πήγε στο νοσοκομείο με πόνο στην πλάτη και έμεινε…

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου γιατρός του Ηρακλειου για την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια σε βάρος φοιτήτριας, η οποία…

Δημόσια διαβούλευση για κυκλοφοριακά θέματα και ρυθμίσεις…

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την αριθ.13/2018 απόφασή της, αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το με αριθμό 6/2017 Πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας που αφορά σε κυκλοφοριακά…

Εκλογές στο ΚΑΠΗ

Το Κ.Α.Π.Η. Ιεράπετρας ενημερώνει τα μέλη του ότι θα πραγματοποιηθούν Εκλογές για την ανάδειξη 7μελούς επιτροπής εκπροσώπων των μελών.

Το «FESTOS PALACE» προσέκρουσε στην προβλητα στο λιμάνι του…

Από το Γραφείο Τύπου των Μινωικών Γραμμών ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, το βράδυ, το πλοίο H/S/F FESTOS PALACE, κατά τη διάρκεια των χειρισμών του απόπλου για…

Πρεμιέρα του «ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ» από την Θεατρική…

Πρεμιέρα θα κάνει η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου στις 3 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο στο κινηματοθέατρο Αστόρια στις 9.30 το βράδυ, πρώτη μέρα του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού…

Μουσικολογική εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και…

Μουσικολογική Εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:30,…

Το Θεατρικό παιχνίδι ως Εργαλείο Μάθησης και Διαχείρισης…

Το The Garage με μεγάλη χαρά φιλοξενεί, για δεύτερη φορά, στις 27&28 Γενάρη, το σεμινάριο: Το Θεατρικό παιχνίδι ως Εργαλείο Μάθησης και Διαχείρισης της Ομάδας

Πολιτική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Μεσαράς του…

Το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 9.00 μμ, η ΚΟΒ Μεσαράς του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στο κέντρο διασκέδασης ΟΑΣΗ, στα Καπαριανά Μοιρών, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη,…

Παρουσίαζονται οι Μελετες για την Πρότυπη Οικολογική…

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, και οι Δήμαρχοι Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας, Πλατανιά, Ιωάννης…

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ο «6ος ΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ…

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, ο Δήμος Χερσονήσου , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σγουροκεφαλίου,…

Καλούνται ολοι οι στρατεύσιμοι του 2000!

Από την Στρατολογική Υπηρεσία Κρήτης ανακοινώνεται ότι όλοι οι στρατεύσιμοι που γεννήθηκαν το έτος 2000 και διαμένουν στους Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και…

Μουσικολογική εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και…

Μουσικολογική Εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:30,…

Συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την «Καστρινή Αποκριά 2018»…

Πλούσιο πρόγραμμα της «Καστρινής Αποκριάς 2018» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ετοιμάζει και φέτος ο Δήμος Ηρακλείου με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού,…

Κάλεσμα στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών, προσκαλούν σε παραδοσιακά μαγειρέματα, στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, την Κυριακή 11 Μαρτίου…

Συνάντηση με τους Βουλευτές στο Δήμο Μαλεβιζίου για το…

Σύσκεψη με θέμα το μέλλον του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων και τη συμμετοχή όλων των Βουλευτών Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Λευτέρη Αυγενάκη,…

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου η…

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη στις 9 το βράδυ…

«Κραυγές και Ψίθυροι»: το νέο βιβλίο του Χρήστου Ν. Καραγιάννη…

Ο Χρήστος Ν. Καραγιάννης γεννήθηκε στις Κάτω Πουλιές Ηρακλείου το 1950 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στα Γιάννενα και για 22 χρόνια…

Εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διευκόλυνσης μη νόμιμων…

Στο πλαίσιο της έρευνας πρόεκυψε ότι ο 61χρονος, επιχείρησε ανεπιτυχώς να διευκολύνει την έξοδο από τη χώρα συνολικά δεκαέξι (16) παράτυπων μεταναστών

Ο μεγάλος ασθενής... (Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην…

Ο όρος «μεγάλος ασθενής» αποδόθηκε για πρώτη φορά στην Οθωμανική αυτοκρατορία από τον τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας το 1853, όταν οι βαλκανικοί λαοί είχαν ξεσηκωθεί, για να…

Η Κρήτη ανάβει… «πράσινο»-Ευρύτερο ενδιαφέρον προκαλούν…

Στον αστερισμό της πράσινης ανάπτυξης κινείται ήδη η Κρήτη. Οι πρωτοβουλίες που εξελίσσονται σε καίριους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας την καθιστούν πρωτοπόρα…

Τζακ ποτ στο Τζόκερ -Μοιράζει πάνω από ένα εκατ.ευρώ την…

Δεν βρέθηκε νικητής στην κλήρωση του Τζόκερ το βράδυ της Πέμπτης.

«Εργαλεία Social Media Marketing»

Γνωρίζετε με ποιο τρόπο μπορείτε να προβάλετε την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο; Μπορείτε να σχεδιάσετε μια διαφημιστική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ξέρετε…

«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς…

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων καλεί τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στις δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα…

Κοπή πίτας στο ΕΚΗ

Με μαζική συμμετοχή όλων των Διοικήσεων των Σωματείων μελών της δύναμης του ΕΚΗ πραγματοποιηθηκε η κοπή πίτας στο ΕΚΗ

Τροχαίο στο Τυμπάκι - Σοβαρός τραυματισμός νεαρού (pics)

Σοβαρά τραυματίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου ένας νεαρός αναβάτης δικύκλου όταν το μηχανάκι του που ερχόταν από το κέντρο της κωμόπολης συγκρούστηκε…

Πολιτική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Μεσαράς του…

Το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 9.00 μμ, η ΚΟΒ Μεσαράς του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στο κέντρο διασκέδασης ΟΑΣΗ, στα Καπαριανά Μοιρών, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη,…

Κοπη πίτας από το Δικτυο Παρεμβασης Γυναικων Κρήτης

Με ενθουσιασμό και με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ολοκληρώθηκε μια όμορφη βραδιά στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας…

Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Μιχελογιαννάκη…

Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Μιχελογιαννάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές…

Μουσικολογική εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και…

Μουσικολογική Εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:30,…

Το Θεατρικό παιχνίδι ως Εργαλείο Μάθησης και Διαχείρισης…

Το The Garage με μεγάλη χαρά φιλοξενεί, για δεύτερη φορά, στις 27&28 Γενάρη, το σεμινάριο: Το Θεατρικό παιχνίδι ως Εργαλείο Μάθησης και Διαχείρισης της Ομάδας

Κοινή πρωτοβουλία του Νότη Μαριά με τον Ηλία Ψινάκη

Το χρονίζον ζήτημα του ΧΥΤΑ Γραμματικού που ως γνωστόν έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ζήτησε να εγγραφεί προς συζήτηση στην ημερησία…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.