Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Οι φωτιές σε Αποκόρωνα-Κακόπετρο "έμοιαζαν" με τη φονική φωτιά στην Αττική

Οι φωτιές σε Αποκόρωνα-Κακόπετρο "έμοιαζαν" με τη φονική φωτιά στην Αττική

Κρήτη | 31/07/2018 - 00:51
Οι φωτιές σε Αποκόρωνα-Κακόπετρο "έμοιαζαν" με τη φονική φωτιά στην Αττική
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόκειται να κηρυχθεί ο Κακόπετρος και ο Αποκόρωνας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τις περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα

Ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με επίκεντρο τις ζημιές που προκλήθησαν από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, τα έργα αποκατάστασης που απαιτούνται ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στο χειμώνα και την αποφυγή πλημμυρών

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με επίκεντρο τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις δύο πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα, οι οποίες όπως τονίστηκε, προσομοίαζαν με την φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική, μόνο που ευτυχώς στα Χανιά δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε έγκαιρη εκκένωση περιοχών και απομάκρυνση κατοίκων που κινδύνευαν από την πύρινη λαίλαπα. Μάλιστα, στην μεγάλη φωτιά στο Κακόπετρο, εκκενώθηκαν τα Καμισιανά, ενώ οι φλόγες βρίσκονταν μόλις 250 μέτρα από τον οικισμό.

Οι ζημιές και εδώ είναι τεράστιες σε ζωικό και φυσικό κεφάλαιο, δεκάδες κτηνοτρόφοι στον Αποκόρωνα είδαν ζώα, εξοπλισμό και ζωοτροφές να καίγονται, μεγάλες είναι οι καταστροφές σε δίκτυα άρδευσης και οδοποϊα και στους δύο δήμους ενώ και οι δύο περιοχές θα έρθουν αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα που έρχεται αν δεν προνοήσουν και δεν προετοιμαστούν κατάλληλα.

Στόχος της σύσκεψης ήταν, μετά από έναν πρώτο απολογισμό των καταστροφών που προκλήθηκαν, να υπάρξει συντονισμός για τις διαδικασίες της "επόμενης μέρας" που θα ενεργοποιηθούν, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τον συντονισμό των συναρμόδιων αρχών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα στις πληγείσες περιοχές. 

Για το λόγο αυτό, η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών τόσο σε επίπεδο διαχειριστικό - περιφέρεια, δήμοι, διεύθυνση δασών - όσο και στο επιχειρησιακό κομμάτι - πυροσβεστική και αστυνομία. 

Η ευρεία συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρητης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, των δημάρχων Πλατανιά και Αποκόρωνα Γιάννη Μαλανδράκη και Χαράλαμπο Κουκιανάκη αντίστοιχα, των βουλευτών των Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννη Μαραγκάκη, του Αστυνομικού Διευθυντή Χανίων Γιώργου Λυμπινάκη, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δασών Πολύμνια Σκλαβάκη και εκπροσώπων φορέων. 

Πριν την έναρξη της σύσκεψης, ειχε προηγηθεί, η αποστολή αιτήματος από την Περιφέρεια Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης,  προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπου ζητήθηκε οι δύο περιοχές να ανακηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στο χειμώνα και το υπόλοιπο του καλοκαιριού η σύσκεψη

Η συζήτηση αναπτύχθηκε πάνω σε ένα κορμό με τους εξής κεντρικούς άξονες:

- Το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες 

- Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών σε επίπεδο υποδομών

- Την συνεργασία δήμων και Περιφέρειας με το Δασαρχείο για την ανεμπόδιστη και από κοινού προσπάθεια για τον καθαρισμό περιοχών όπου η Διεύθυνση Δασών έχει αρμοδιότητα αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξέλιξη των διαδικασιών.

Οι δήμαρχοι Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης κλήθηκαν να τοποθετηθούν πάνω σε αυτούς τους άξονες, ενώ ήδη έχουν συντάξει σχετικά τεχνικά δελτία όπου αναγράφουν τα έργα που είναι ανάγκη να γίνουν.

Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ δημοτικών αρχών, αντιπεριφέρειας, πυροσβεστικής και αστυνομίας, γεγονός στο οποιο αποδόθηκε η αντιμετώπιση των πυρκαγιών χωρίς να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Οι δύο δήμαρχοι τόνισαν ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων αλλά κυρίως με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί οτι μπλοκάρει χρονικά, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, έργα των δήμων και της Αντιπεριφέρειας. Μάλιστα οι δήμαρχοι αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ζήτησαν από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι αναγκαίες εγκρίσεις να γίνονται με το "ρυθμό" που έχει δώσει η κήρυξη των περιοχών σε "έκτακτης ανάγκης", δηλαδή οι διαδικασίες να λαμβάνουν τη μορφή κατεπείγοντος, γεγονός που σχετίζεται με το χρόνο εξέλιξης των έργων και όχι με την τήρηση της νομιμότητας.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: Αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, οδοποϊάς, στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε οτι η φωτιά που έπληξε περιοχές του Αποκόρωνα, προσομοίαζε με τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με κοινά χαρακτηριστικά την ύπαρξη υψηλής βλάστησης, την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών και τους δυνατούς ανέμους που οδηγούσαν σε αστραπιαία εξάπλωση της φωτιάς.

Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικών αποζημιώσεων ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε οτι έχουν γίνει αναγγελίες σε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ ενώ στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών επεσήμανε οτι οι δημοτικές ενότητες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η Κρυονερίδα, Βάμου και Φρε, όπου απαιτούνται αρδευτικά έργα και οδοποϊας. Το κόστος των ζημιών ανέρχονται σε περίπου 1 εκ. ευρώ με τον δήμαρχο Αποκόρωνα, να ζητάει από τον Περιφερειάρχη Κρήτης την άμεση έγκριση αυτού του ποσού αλλά και ενός επιπλέον εκατομμυρίου για έργα στην παλαιά εθνική οδό, πέρα των 1,2 εκ. που είχαν ήδη εγκριθεί.

Επίσης ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε, οτι ο Αποκόρωνας είναι αποδέκτης μεγάλων όγκων νερού και θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμός των πρανών ώστε φερτά υλικά να μην πέσουν σε ποτάμια, οπως αυτό που περνάει μέσα από τις Βρύσες, οδηγώντας σε υπερχείλιση και εν συνεχεία σε πλημμύρες. Κλείνοντας ο κ. Κουκιανάκης, απευθυνόμενος στον κ. Αρναουτάκη, σημείωσε οτι "η Κρήτη έχει Περιφερειάρχη και για αυτό δίνονται γρήγορα λύσεις", ευελπιστώντας οτι και σε αυτήν την περίπτωση θα δοθούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Γιάννης Μαλανδράκης: Αντιπλημμυρικές ζώνες, αποκατάσταση δρόμων με κατεπείγουσες διαδικασίες

Ο δήμαρχος Πλατανιά, κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε οτι η επιτόπια συνεργασία μεταξύ δήμου, πυροσβεστών και αστυνομίας με φυσικούς εκπροσώπους τους στα σημεία των πυρκαγιών, οδήγησε στην αντιμετώπιση των περιστατικών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς έγινε εκκένωση οικισμού ενώ οι φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση 250 μέτρων. Ο κ. Μαλανδράκης, σημείωσε οτι αν υπήρξε εναέρια βοήθεια από την πρώτη ημέρα, η πυρκαγιά θα είχε αντιμετωπιστεί το πρώτο 24ωρο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. 

Όσον αφορά την διαδικασία των αποζημειώσεων ο δήμαρχος Πλατανιά σημείωσε οτι ήδη έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι που αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές σε αιγοπρόβατα ενώ απομένουν σε φυσικό κεφάλαιο. Επεσήμανε οτι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων για την δημιουργία αντιπλημμυρικών ζωνών, ειδικά εκεί που "από κάτω" υπάρχουν χωριά ενώ ταυτόχρονα τόνισε, οτι θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κεραίες τηλεπικοινωνίας καθώς εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες οι τηλεπικοινωνίες της Δυτικής Κρήτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαλανδράκης στα εμπόδια που τίθενται προς τους δήμους όταν έχουν να διεκπεραιώσουν έργα στα οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως το Δασαρχείο και κυρίως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, επισημαίνοντας οτι οι τηρούμενες διαδικασίες από τους δήμους θα πρέπει να γίνονται με νόμιμες μεν αλλά κατεπείγουσες διαδικασίες δε.

Σταύρος Αρναουτάκης: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όλοι μαζί για να μην θρηνήσουμε θύματα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος έλαβε το λόγο αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των δύο δημάρχων, επεσήμανε οτι η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι που κρύβει για τα ανθρωπογενή περιβάλλοντα είναι εδώ και θα πρέπει με πολύ καλή συνεργασία να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, έχοντας στο μυαλό μας ότι πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Αρναουτάκης, εξήρε τις προσπάθειες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των δύο μεγάλων πυρκαγιών σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα ενώ αναφέρθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα που προχωράνε για τον νομό Χανίων. Όπως σημείωσε, έχουν δημοπρατηθεί 8 αντιπλημμυρικά έργα ενώ ειδικά το μεγάλο έργο στον Ταυρωνίτη, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ θα έχει προχωρήσει μέχρι τέλος του έτους. Αναφερθείς σε έργα οδοποιϊας που ζήτησαν οι δύο δήμαρχοι, ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει οτι δυστυχώς, στην καλύτερη περίπτωση αυτά θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 με 8 μήνες μετά προκήρυξη για τον ορισμό του αναδόχου και την έναρξη των έργων.

Κομβικό σημείο η στάθμευση ελικοπτέρου Ericson στην Κρήτη

Ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης, επεσήμανε την ανάγκη να σταθμεύσει στην Κρήτη ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Ericson, καθώς έτσι θα αυξηθεί σημαντικά η επιχειρησιακή δυναμική των εναέριων μέσων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σημείωσε επίσης, οτι η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια της Ελλάδας που έχει μάχιμο στόλο σε ποσοστό 80%-85%, γεγονός που το απέδωσε στην στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης απέναντι στο πυροσβεστικό σώμα και τις ανάγκες του.

Ο κ. Μαραγκάκης, τόνισε οτι η καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων οδήγησε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Γνωριζόμαστε μεταξύ μας και ενημερώνουμε αμέσως ο ένας τον άλλο, αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Αξίζει τέλος να σημειωθεί οτι από το σύνολο των ομιλητών δόθησαν συγχαρητήρια στις πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές που σε άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με τη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα δύο μεγαλύτερα περιστατικά φωτιάς και σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένα, που έχουν καταγραφεί φέτος στην Κρήτη.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.