Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο σοσιαλισμός και η κέντρο-αριστερά στην Ελλάδα: Μια σχέση αγάπης που έγινε δίκοπο μαχαίρι…

Ο σοσιαλισμός και η κέντρο-αριστερά στην Ελλάδα: Μια σχέση αγάπης που έγινε δίκοπο μαχαίρι…

Ηράκλειο | 17/01/2017 - 23:23
Ο σοσιαλισμός και η κέντρο-αριστερά στην Ελλάδα: Μια σχέση αγάπης που έγινε δίκοπο μαχαίρι…
«Θα σου κόψω τα ποδάρια …σύριζα …σύριζα …σου λέω». Ατάκα της ταινίας «Κακός, Ψυχρός και Ανάποδος» του σκηνοθέτη Ερρίκου Θαλασσινού, το 1969, με τον Ερρίκο Θαλασσινό να μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος Έλληνας που στο μακρινό 1969, άθελά του, μέσα από τις ταινίες του, έκανε γνωστό τον …«ΣΥΡΙΖΑ» στην Ελλάδα.

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης 

Σίγουρα, ο Ερρίκος Θαλασσινός δεν είχε στο νου πως η ατάκα που χρησιμοποίησε στην ταινία του, σαρανταέξι χρόνια μετά, στις 15 Ιανουαρίου του 2015, θα γινόταν κυβερνητικό κόμμα και πως δυο χρόνια αργότερα από την ανάκτηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, το 2017, ο προοδευτικός χώρος στη χώρα θα βρισκόνταν σε έντονες διεργασίες με στόχο την κοινή συμπόρευση. Βλέπετε το 1969 η χώρα βρισκόταν στο δεύτερο έτος της Χούντας των Συνταγματαρχών, με τους εκπροσώπους της αριστεράς και του κέντρου να βρίσκονται είτε στις φυλακές, είτε εξόριστοι στο εξωτερικό. Ελλάδα, δώδεκα χρόνια μετά, 1981. Τέλος καλοκαιριού. Στις 19 Σοσιαλισμός. 

Το σύνθημα που έβγαινε από τα χείλη του κάθε Έλληνα δημοκράτη – προοδευτικού ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο του Οκτώβρη του 1981. Ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα ήρθε, ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, νικάει στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 με το συντριπτικό ποσοστό του 48,7 %, την δεξιά του Καραμανλή και της συντήρησης έστω αν ηγείται της Νέας Δημοκρατίας ο Γεώργιος Ράλλης. Η Αλλαγή έρχεται με τον Ανδρέα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και με μια νέα γενιά Ελλήνων τους οποίους, όπως τόνιζε ο αείμνηστος Κατσιφάρας, δεν θα γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους προγενέστερα ή και μεταγενέστερα, εάν δεν είχε συντελεστεί η ιστορική πολιτική αλλαγή του 1981 με την νίκη του Ανδρέα και των 2.720.000 ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Για τους Παπανδρέου, η συγκεκριμένη ημερομηνία της Αλλαγής, της 18ης Οκτωβρίου, είναι ιδιαίτερη και σταθμός με έντονα συναισθήματα. Στις 18 Οκτωβρίου του 1944, ο πατέρας του Ανδρέα, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, μπαίνει στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της Ελεύθερης από τους ναζί Ελλάδας, υψώνοντας στον ιστό της Ακρόπολης την Ελληνική Σημαία. Στην τότε ελεύθερη κυβέρνηση  του Γεωργίου Α. Παπανδρέου συμμετέχουν και μέλη του ΕΑΜ. Πρώτη κυβέρνηση με συμμετοχή και της αριστεράς. Στις 19 Οκτωβρίου 1981, μέρα νίκης της Αλλαγής του υιού του Ανδρέα, 37 χρόνια μετά από την είσοδο του Γεωργίου Παπανδρέου στην ελεύθερη Αθήνα, ο προοδευτικός τύπος της χώρας υποδέχεται τον Ανδρέα μιλώντας για «απελευθέρωση της Ελλάδας» από τη συντηρητική σκληρή δεξιά. 

Ο έντυπος, της εποχής, τύπος στη χώρα – δεν υπήρχε η παγκοσμιοποίηση και το εργαλείο αυτής το διαδίκτυο -, προσκείμενος στον προοδευτικό χώρο, παραλληλίζει τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου με τον «λόγο της Απελευθέρωσης» του πατέρα του Ανδρέα, Γεωργίου Παπανδρέου, στην Ελεύθερη Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944, στην Πλατεία Συντάγματος με τους Αθηναίους να αποθεώνουν τον Γέρο της Δημοκρατίας. Πράγματι, ο τύπος της εποχής της δεκαετίας του `80, δικαιώνεται για τον Ανδρέα Παπανδρέου καθώς ο Ανδρέας έχοντας προηγουμένως ενώσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη γύρω από αυτόν, συμπεριλαμβανομένη η ένωση και από αριστερούς, περνάει ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην αναγνώριση των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης και στην ουσιαστική αναγνώριση του Κομουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η νέα γενιά που συμπορεύτηκε με τον Ανδρέα για να έρθει η αλλαγή στην Ελλάδα το `81, ουσιαστικά συμμετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας στη μεγαλύτερη διάρκεια της  εποχή της μεταπολίτευσης, με ή χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, σε εναλλαγή της εξουσίας με τον μόνο και πραγματικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ, τη συντήρηση, τη Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαζί με την αλλαγή του 1981 και τον ήλιο στην Ελλάδα φέρνει και την «Ελπίδα» για τον μικρομεσαίο Έλληνα, «Ελπίδα» που σήμερα αρνείται πεισματικά να επιστρέψει στη χώρα μας, καθώς ο νυν πρωθυπουργός της αριστεράς Αλέξης Τσίπρας την γέμισε με ψέματα,  υποσχόμενος φρούδες ελπίδες στον ελληνικό λαό με στόχο την πετυχημένη κατάληψη της εξουσίας. Για τους Παπανδρέου, ο Οκτώβριος φαίνεται όχι μόνο να είναι ο αγαπημένος μήνας, αλλά και ο μήνας που εκλέγονται και ορκίζονται για πρώτη φορά πρωθυπουργοί, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη από τον Ελληνικό λαό, τουλάχιστον μέχρι το 2009.

Ο εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας Γιώργος Α. Παπανδρέου, γιος του Ανδρέα και της Μαργαρίτας, ή της Μαργαρίτας και του Ανδρέα όπως πολλοί σύντροφοί του αναφέρουν, μετά από ένα διάστημα σκληρής αντιπαράθεσης  με την αντιπολίτευση της  Νέας Δημοκρατίας του ανιψιού και συνονόματου του ιδρυτή Κώστα Καραμανλή, με την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, φέρνει το ΠΑΣΟΚ ξανά και για τελευταία φορά στην εξουσία την 4η Οκτωβρίου του 2009 με τον ίδιο να εκλέγεται πρωθυπουργός λαμβάνοντας το 43,9 % του ελληνικού λαού. Ο Γιώργος Παπανδρέου με τακτική η οποία περιλαμβάνει το σκληρό ροκ απέναντι στη χρεοκοπημένη δεξιά του Κώστα Καραμανλή, η οποία άφησε 360 δις χρέος στην Ελληνική Οικονομία, αλλά και με ρητορική των ιστορικών, πλέον, συνθημάτων «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», «Λεφτά υπάρχουν ή λεφτά υπάρχουν αν» αλλά και με τη «Λογική του αυτονόητου», πείθει τον Ελληνικό λαό και κερδίζει στις εκλογές τον Κώστα Καραμανλή. Τα λεφτά αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν υπήρχαν, «το αν, αν, αν λεφτά δεν φέρνουν»,  με αποτέλεσμα να υπερτερήσει έναντι του σοσιαλισμού η βαρβαρότητα και οι σκληρές δεξιές πολιτικές. Η μη ύπαρξη της λογικής του αυτονόητου, οδηγεί τη χώρα ποιο βαθιά στο βούρκο της οικονομικής κρίσης. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου τον Απρίλιο του 2010 αναγκάζεται να ζητήσει την είσοδο της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη γνωστή σε όλους για τα αποτελέσματα ανακοίνωση να γίνεται με φόντο το λιμάνι του ακριτικού Καστελόριζου. Προς αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας, καθώς η χώρα δεν είναι πλέον στις αγορές, ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάζεται να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών και να υπογράψει τη μνημονική σχέση με το IMF. Στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μέτρα, περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και αύξηση της ανεργίας καθώς τα μέτρα δυσβάσταχτα με την κρίση να έχει μπει για τα καλά στην ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αποτέλεσμα των σκληρών δημοσιονομικών της πολιτικής Παπανδρέου η εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια νούμερα που οδηγούν στη διάσπαση, με τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Α. Παπανδρέου να οδηγείται σε ρήξη με τον διάδοχό στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, να εγκαταλείπει το καράβι, δημιουργώντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο Γιώργος της « Μαργαρίτας », φεύγει από το καράβι που βουλιάζει, έχοντας πρώτα δώσει την παραίτησή του ως πρωθυπουργός, στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, τρέχοντας τις εξελίξεις για συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Ο αξιότιμος κύριος Γιώργος Παπανδρέου της «Μαργαρίτας», από τον Γενάρη του 2013 έως σήμερα, απλά έκανε διακοπές. Ο Γιώργος Παπανδρέου του Ανδρέα, με την επιστροφή του στον φυσικό χώρο, πέρα από τις ευθύνες της πορείας, οφείλει συγγνώμη στον ελληνικό λαό. Οφείλει μια μεγάλη συγγνώμη για την αστοχία του και στην επιβολή των μνημονίων και την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜF). για την περικοπή μισθών – συντάξεων, αύξηση ανεργίας αλλά και για τις συνθήκες οικονομικής ανέχεια που η χώρα βιώνει. Το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών χάνει την επαφή με τον ψηφοφόρο του, τον μέσο Έλληνα και συρρικνώνεται εκλογικά. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει μια συγγνώμη ειδικά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, για την απόφασή του να εγκαταλείψει το καράβι που βούλιαζε το 2015. Σημείωση: Όπου «Μαργαρίτα», αναφέρουμε τον ιταλικό κεντροαριστερό πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ` Αλέμα, με στόχο την εκλογή του ιδίου στις ιταλικές εκλογές. Ο στόχος επιτεύχθηκε, η «Μαργαρίτα» απορροφήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντζι. Η αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα από τον Γεώργιο Παπανδρέου της «Μαργαρίτας» με το ΚΙΔΗΣΟ έγινε αποτυχημένα εκλογικά, ώστε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός μετά τη διαφωνία με το ΠΑΣΟΚ το 2015 να έχει πάτημα επανεκλογής στην προεδρεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σήμερα, μπορεί να ικανοποιηθεί η επιθυμία της εκ νέου υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου για την ανανέωση της θητείας του ιδίου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μέσα από τη συμμετοχή του από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι στο χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ, ή στο χωρίς χρήματα ΚΙΔΗΣΟ, λόγος άλλωστε που δεν κατέβηκε το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όπως είχε επικαλεστεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην Ελλάδα του 2017, η συντηρητική παράταξη προσμένει με κάθε τρόπο την επιστροφή στην εξουσία, την ώρα που ο προοδευτικός χώρος είναι πολυκερματισμός, αποδεκατισμένος και εκφράζεται, κατά πλειοψηφία, μέσα από τον πασοκογενή ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Η χώρα μπαίνει στην έβδομη μνημονιακή χρονιά εξαιτίας των πολιτικών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Καραμανλή και της καταστροφικής περιόδου 2004- 2009,  της εισόδου στους μνημονιακούς μηχανισμούς στήριξης από τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και της ακόμα πιο καταστροφικής περιόδου της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης της αριστεροδεξιάς «συνεννόησης». Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το καταστροφικό «gambling» της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, έστω και αν όλα φορτώθηκαν στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Μη διαπραγμάτευση, σκέψη για αποχώρηση από το Ευρώ, κλείσιμο τραπεζών, κεφαλαιακός έλεγχος, δημοψήφισμα, διαπραγμάτευση με τους εταίρους για νέο μνημόνιο, την ώρα της υπόσχεσης του σκισίματος των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο. Στη δύσκολη ώρα για τον ελληνισμό και στη σκληρή διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική πολιτική σκηνή νοσεί. Η μεν δεξιά – συντηρητική παράταξη, ξεχνώντας τις ευθύνες της για την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση ελέω της καταστροφικής πολιτικής, ονειρεύεται επιστροφή στην εξουσία. Οι σοσιαλιστικές – αριστερές δυνάμεις της πατρίδες, βρίσκονται σε σήψη, μη μπορώντας να διαχειριστούν καταστάσεις εξαρτημένες από συνδρόματα εγωιστικά, όντως κυριευμένες από μισαλλοδοξίες αλλά και την θαλπωρή που προσφέρει η εξουσία. 

Αποτέλεσμα η εφαρμογή σκληρών μέτρων και πολιτικών που επιβάλλονται από συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν και θέλουν την υποταγή της χώρας μας σε μνημονιακές λογικές με υπερταμεία που θα διαχειρίζονται οι δανειστές- εταίροι. Οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς έντονες, με προσεγγίσεις, με ευκαιριακές συνθέσεις, αλλά και δημιουργία νέων σχηματισμών προερχόμενων από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου. Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης, οι «παίχτες» του παιχνιδιού της λεγόμενης μειοψηφικής τάσης στο χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς η πλειοψηφία έχει μετακινηθεί και εκφράζεται στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και  τον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι οι  προαναφερθέντες, είτε με ευγενή χαρακτηριστικά και προθέσεις πραγματικής επανένωσης του χώρου, είτε με προθέσεις διατήρησης κεκτημένων ή επαναφοράς στο πολιτικό σύστημα με βουλευτικές έδρες, δεν έχουν καταλάβει πως πρώτα από όλα ο βηματισμός που προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο. Η υπόθεση κοινού βηματισμού του προοδευτικού χώρου, πρέπει να αφορά την νέα γενιά της πατρίδας με εκφραστές εκπροσώπους αυτής και όχι την αναβίωση ενός παρωχημένου πελατειακού συστήματος με διατήρηση κάθε λογής θέσεων. Όλοι οι παραπάνω, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν την υποχρέωση να ενώσουν τον χώρο που κινείται από την αριστερά ως το κέντρο. Έχουν την υποχρέωση να σταματήσουν τον δρόμο της συντηρητικής παράταξης  προς την εξουσία και την αυτοδυναμία, με νέα πρόσωπα και χωρίς εγωισμούς και συμπεριφορές εγκλωβισμού. Η κεντροαριστερά, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και του πατριωτικού σοσιαλισμού, χρειάζονται μια επανεκκίνηση και μια εκ νέου σχέση με τη νέα γενιά των Ελλήνων, με τρόπο ακριβώς τον ίδιο που το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου τόλμησε να πράξει και να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Τα συστατικά του χθες, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από εκφραστές ενός συστήματος που κατέρρευσε την χώρα ακόμα και οι πολιτικές μισαλλοδοξίες και προσωπικές αρχηγικές συμπεριφορές μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για μια επανασυσπείρωση του δημοκρατικού κόσμου της χώρας ; 

Πως όλοι αυτοί που αποκαλούν « εαυτούς» σωτήρες, – είτε από την δεξιά, είτε από την κεντροαριστερά – , θα μπορέσουν να βγάλουν την χώρα από τις σκληρές μνημονιακές επιταγές, όταν οι ίδιοι έχουν συντελέσει, με τον όποιο βαθμό ευθύνης, στη διάλυση της πατρίδας μας ; Η νέα γενιά της πατρίδας, αλλά και οι νέοι άνεργοι και όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, θα δεχτούν να εμπιστευτούν στην υπόθεση σωτηρίας, όσους συντέλεσαν στην καταστροφή, φορώντας απλά άλλο κουστούμι με άλλο «brand name» ; Ο διάλογος για την κεντροαριστερά γίνεται για την πραγματική λύση των προβλημάτων του ελληνικού λαού και την φυγή προς την έξοδο από την κρίση και την ευημερία ή αποσκοπεί σε κάτι άλλο πιο προσωπικό ; Μήπως ο διάλογος αφορά την με κάθε τρόπο πολιτική επιβίωση και εξασφάλιση – διατήρηση θέσεων για ένα μικρό κλειστό «club» ανθρώπων, οι οποίοι σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος της χώρας έχουν εγκλωβιστεί στις καρέκλες και στα γρανάζια της εξουσίας, μη μπορώντας να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα χωρίς να υπάρξει ρόλος και καρέκλα ; Ερωτήματα που αφορούν το χώρο της κεντροαριστεράς και τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, μιας σχέσης η οποία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στη χώρα. Ένωση, διεύρυνση, θετικό πρόσημο, προοδευτικός χώρος, επαναπροσδιορισμός, λύσεις από το αδιέξοδο, απαιτούν μια πραγματική συμπόρευση, με ένα νέο με το λαό κοινωνικό συμβόλαιο και ενός οδικού χάρτη με πυξίδα και στόχο την έξοδο της χώρας από το τούνελ της κρίσης. Η στιγμή απαιτεί πραγματική λύση και δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό χώρο, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς συνδρόματα εγωιστικά που εγκλωβίζουν την πρόοδο δίνοντας τροφή εξουσίας στις συντηρητικές δυνάμεις. Για να μιλήσουμε καθαρά. Κέντρο – αριστερά – σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να ενώσουν δυνάμεις με τρόπο καθαρό, χωρίς αποστάτες, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και μέσα από ένα ισχυρό, ενιαίο προοδευτικό πόλο, να δημιουργεί συνθήκες κυβερνησιμότητας ώστε ο χώρος και η χώρα να μπορούν να αντισταθούν στη συντηρητική λαίλαπα της σκληρής δεξιάς. Ήρθε η ώρα καθαρών πολιτικών αποφάσεων και πολιτικών συνεργασιών του συνόλου του φάσματος του προοδευτικού χώρου. Στην δημοκρατία υπάρχουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Ώρα αποφάσεων και σύμπραξης με δημιουργία συνθηκών εξόδου από την κρίση και την ανέχεια. Ίσως η τελευταία ευκαιρία επανένωσης ενός χώρου με πρόσημο προοδευτικό – δημοκρατικό. Στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σε μέρος της κεντροαριστεράς, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, έστω και με σπασμωδικές και αγχωτικές κινήσεις, σώζει τον χώρο του σημερινού  ΠΑΣΟΚ δίνοντας φιλί ζωής και σωτηρίας. 

Όμως η Φώφη Γεννηματά, έχει ευθύνες, κάνει λάθη, πολλές φορές, χωρίς να μάθει, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ να αποτελεί μόρφωμα από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, χωρίς το μόρφωμα αυτό να το έχει δημιουργήσει η Φώφη Γεννηματά, κόμμα μακριά από την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974. Η επιμονή και η διατήρησή της υπάρχουσας δομής, – όχι απαραίτητα απόφαση προερχόμενη από την κα Γεννηματά – , αποσκοπεί στη διατήρηση ενός «κλειστού club» βουλευτών, συμβούλων, παρατρεχάμενων, παραγόντων. Η Δημοκρατική Παράταξη, δεν αποτελούσε ποτέ σκήνωμα αποστατών. Αποστάτες, όσοι πούλησαν την δημοκρατική παράταξη τόσο το 1963 όσο και το 2011. Αποστάτες χαρακτηρίζονται, όσοι και σήμερα, μετακινούν τις βουλευτικές έδρες από πολιτικό οργανισμό σε πολιτικό οργανισμό, χωρίς να έχουν παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν, μιλώντας από μηδενική βάση με τον χώρο στον οποίο θέλουν να ενταχθούν. Ατυχής η ένταξη του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιχλάν στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι, χωρίς προηγουμένως να έχει παραιτηθεί παραδίδοντας την έδρα στο Ποτάμι με το οποίο εκλέχθηκε. Στο ΠΑΣΟΚ, για να μιλάμε ορθά, δικαίωμα να ομιλούν, έχουν μόνο όσοι έμειναν στο καράβι στα δύσκολα. Τότε που το πάλαι ποτέ τραίνο εξπρές, μετατρέπεται σε καράβι που βουλιάζει. Στην Ελλάδα του 2017, η συντηρητική παράταξη προσμένει με κάθε τρόπο την επιστροφή στην εξουσία, την ώρα που ο προοδευτικός χώρος είναι πολυκερματισμός, αποδεκατισμένος και εκφράζεται  πλειοψηφικά μέσα από τον «πασοκογενή» ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. 

Πριν από 62 χρόνια, το 1955, η τεράστια Μελίνα Μερκούρη ερμηνεύει στη «Στέλλα» το τραγούδι των μεγάλων Μιχάλη Κακογιάννη και Μάνου Χατζιδάκι , «Αγάπη που `γινες δίκοπο μαχαίρι». Στίχοι, που εκφράζουν ακριβώς τη σχέση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της χώρας με το «λεγόμενο» κέντρο, τον πατριωτικό χώρο και την αριστερά, αλλά και αντίστροφα. «Αγάπη που `γινες δίκοπο μαχαίρι, κάποτε μου `δινες μόνο τη χαρά, μα τώρα πνίγεις τη χαρά στο δάκρυ, δε βρίσκω άκρη, δε βρίσκω γιατρειά». Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Μη ξεχνάμε, πως η συντηρητική παράταξη με τη βάρβαρη και αδιαπραγμάτευτη ακολουθούμενη πολιτική πάντα επανέρχεται στην εξουσία με στόχο και σκοπό να κόψει ξανά τα πόδια του λαού …σύριζα. Mη ξεχνάμε, πως η δημοκρατία έρχεται στον χώρο και στον τόπο μας, βάση τριών συστατικών, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς σε ομιλία στο Ρέθυμνο στο μακρινό 1984. Τα συστατικά της δημοκρατίας ;  

« Ήθος, Ήθος, Ήθος». 

Δημοσιογράφος, Πολιτικός Αναλυτής 

Andreas.tsilogiannis@gmail.com 

Τwitter: TsilogiannisAnd 

Facebook: Tsilogiannis Andreas

mignatiou.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.