Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο Όμιλος "Αετογιάννης" επισκέφτηκε τη Στοά Μακάσι

Ο Όμιλος "Αετογιάννης" επισκέφτηκε τη Στοά Μακάσι

Πολιτισμός | 28/06/2015 - 12:21
Ο Όμιλος "Αετογιάννης" επισκέφτηκε τη Στοά Μακάσι
Τα μέλη του Ομίλου Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» επισκέφτηκαν την ιστορική Στοά «Μακάσι» στον χώρο της ομώνυμης ενετικής πύλης κάτω από τον Τάφο του Καζαντζάκη στο πλαίσιο των περιηγήσεων που διοργανώνει ο Όμιλος στα Ενετικά Τείχη, προκειμένου να γνωρίσουν τα μέλη την ιστορία τους και να θαυμάσουν το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που κρύβουν οι στοές και οι πύλες τους.

Η περιήγηση ξεκίνησε από την Καινούργια Πόρτα (Πύλη Ιησού), όπου και βρίσκεται η έδρα του Ομίλου, με κατεύθυνση νοτίως του χερσαίου τμήματος του Τείχους φτάνοντας στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο.

Η επίσκεψη περιελάμβανε περιήγηση στον εσωτερικό χώρο της Στοάς Μακάσι, της χαμηλής πλατείας και της στοάς που οδηγεί έξω από το Ενετικό Τείχος, καθώς και ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας του Αρχείου «Κουτουλάκη» που φιλοξενήθηκε στο ιστορικό μνημείο με αφορμή τον εορτασμό για τη Μάχη της Κρήτης. Εμπεριστατωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση προσέφερε στα μέλη του Ομίλου ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιώργος Τζωράκης, ο οποίος ήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο χώρο.

Η μεγάλη συμμετοχή στην επίσκεψη κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον των μελών του Ομίλου για να μάθουν την ιστορία και τα μυστικά που κρύβουν τα Ενετικά Τείχη και ειδικά η Στοά Μακάσι, η οποία αποτέλεσε χώρο μαρτυρίου και αιχμαλωσίας για πολλούς αγωνιστές της αντίστασης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που εκτίθονταν στο χώρο αποκάλυπταν  με μοναδικό τρόπο τα φοβερά γεγονότα από τη Γερμανική Κατοχή και τη Μάχη της Κρήτης. Το φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου αποτελεί τμήμα του αρχείου του σημαντικού κρητικού φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη. Ο Κ. Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945 για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Η Επιτροπή αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Καλιτσουνάκη και Ιωάννη Κακριδή και διέτρεξε την Κρήτη για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945. 

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να  απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες και τα γεγονότα της εποχής,  ενώ τα παιδιά που με δέος και ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση απήγγειλαν μαντινάδες εμπνευσμένες από τον αγώνα και  το μαρτύριο των ηρώων της Κατοχής.

Από τον Όμιλο ανακοινώθηκε ότι: «Η τοπική ιστορία συμβάλει στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και στη δημιουργία κοινωνικής συνείδησης. Ένας τόπος που δεν έχει ιστορική μνήμη και δεν γνωρίζει τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να εξελιχθεί και να διατηρηθεί. Η σημερινή επίσκεψη εντάσσεται πλήρως στο πνεύμα των στόχων του Ομίλου μας που είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση, η ανάδειξη και η προώθηση της Ιστορίας και της Παράδοσης μας. Τα μέλη μας που είναι ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών στηρίζουν και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις που ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» διοργανώνει σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς. Θα ακολουθήσουν και άλλες οργανωμένες επισκέψεις στα Ενετικά Τείχη.»


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.