Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο λαγοκέφαλος καταστρέφει το βυθό της θάλασσας της νότιας Κρήτης! (vids+pics)

Ο λαγοκέφαλος καταστρέφει το βυθό της θάλασσας της νότιας Κρήτης! (vids+pics)

Περιβάλλον | 20/12/2014 - 09:46
Ο λαγοκέφαλος καταστρέφει το βυθό της θάλασσας της νότιας Κρήτης! (vids+pics)
Καταστροφική είναι η παρουσία του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης, με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες ψαράδες να βλέπουν το βυθό να αλλοιώνεται και τους πληθυσμούς των ψαριών να μειώνονται.

Ψαράδες επισημαίνουν πως χρονο με το χρόνο η κατάσταση είναι ολοένα και χειρότερη.  Και όχι μόνο ως προς τη μορφολογία της θάλασσας και τους πληθυσμούς των ψαριών, αλλά ακόμη και ως προς τη συνύπαρξη των ανθρώπων με το συγκεκριμένο ψάρι.

Όπως λένε έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που οι λαγοκέφαλοι καταστρέφουν δίχτυα και παραγάδια, προκαλώντας και τέτοιου είδους ζημιές πλέον.

lagokefalos1

Αναζητούν λύσεις

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος και σε πρόσφατο ατυπο περιφερειακό Συμβούλιο αλιείας στην Κρήτη.

Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων υπέβαλαν γραπτά τα προβλήματα και τις θέσεις τους προκειμένου να αξιολογηθούν και να αρχίσει η επεξεργασία τους.

Σχετικά με το πρόβλημα παρουσίας του «λαγοκέφαλου», το είδος που εισέβαλε από το Σουέζ και εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταθέσει στην Περιφέρεια πρόταση για την εκπόνηση μελέτης, που στοχεύει στην πληθυσμιακή κατανομή του είδους χωρικά πέριξ της Κρήτης, στην εποχικότητα, τα πεδία αναπαραγωγής του όπως επίσης στην τοξικότητα του. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη μελέτη, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα διευκολύνουν τη διατύπωση διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων του είδους στην αλιεία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Γιατί είναι επικίνδυνοι

Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα ή επιστημονικά lagocephalus sceleratus είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003. Γίνονται μεγάλα. Εγώ έχω δει ψάρια που ήταν 4-5 κιλά.

Η βιβλιογραφία αναφέρει πως ότι φτάνουν μέχρι 7 κιλά και 1,10μ μήκος. Δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στα νερά μας, εκτός από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και να απλώνονται όλο και πιο πολύ στο Αιγαίο. Και το πιο σπουδαίο, είναι άκρως δηλητηριώδη.

Οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

Παρά την επικινδυνότητα του όμως, το συγκεκριμενο ψάρι τρώγεται, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πως να το καθαρίσει. Αν αφαιρέσει κάποια σημεία του πω\ου περιέχουν και τις τοξίνες, τότε μπορεί να το μαγειρέψει και να το φάει. Όπως κάνουν δηλαδή και πάρα πολλοί στις αραβικές χώρες, όπου και βρίσκεται σε αφθονία, αυτός ο "ξενιστής" της Μεσογείου.

Οι λαγοκέφαλοι έχουν την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και τον θάνατο. Η τοξίνη βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του.

Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με το απλό μαγείρεμα, εκτός και αν βράζουμε το ψάρι για τρεις ώρες συνέχεια! Στην Ιαπωνία μόνο αν κάποιος σπουδάσει σεφ και πάρει την ανάλογη ειδικότητα μπορεί να μαγειρέψει το εν λόγω ψάρι. Το δηλητήριο το λένε fugu και το χρησιμοποιούν σε δολοφονίες ή αυτοκτονίες!


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.