Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο «Βίκτωρ» έφερε καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια

Ο «Βίκτωρ» έφερε καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια

Περιβάλλον | 17/01/2017 - 09:12
Ο «Βίκτωρ» έφερε καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
Η κακοκαιρία επέστρεψε και θα κρατήσει μέχρι και την Πέμπτη. Ο «Βίκτωρ» δεν θα φτάσει την ένταση της «Αριάδνης», που έπληξε τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ένα χαμηλό βαρομετρικό θα στροβιλίζεται πάνω από τη νότια Ιταλία, προκαλώντας κύμα διαταραχών στην Ελλάδα.

Τα πρώτα φαινόμενα εκφράστηκαν χθες το πρωί με ισχυρή χαλαζόπτωση στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά το έδαφος να γίνει λευκό από το αρκετά μεγάλο χαλάζι. Λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το αεροσκάφος της χθεσινής πτήσης από την Αθήνα δεν προσγειώθηκε.

Εντονη χαλαζόπτωση παρουσιάστηκε χθες και στην Ηλεία – μάλιστα, έκλεισε για περίπου μία ώρα και η εθνική οδός Πύργος - Πάτρα στο ύψος της Γαστούνης.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες, ειδικά στη δυτική και βόρεια χώρα. Χιονόπτωση σημειώθηκε σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, ενώ η θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο έπεσε στο -6 έως 1 βαθμό, ενώ χιόνισε σε Φλώρινα και Κοζάνη. Κλειστά ήταν τα σχολεία στους Δήμους Καστοριάς και Aργους Ορεστικού, Γρεβενών και Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης.

Χιόνι και στα ορεινά της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία του ορεινού Δήμου Μύκης και της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης. Χιόνισε και στα βόρεια του νομού Εβρου, έκλεισαν τα σχολεία του Δήμου Σουφλίου.

Χιόνι και στην Ηπειρο, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500. Τα σχολεία στον Δήμο Ιωαννιτών παρέμειναν κλειστά, όπως και στους Δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων.

Είκοσι μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων δίνουν από αργά χθες το απόγευμα τη μάχη του αποχιονισμού, μιας και στις περισσότερες ορεινές περιοχές οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς και Ιωαννίνων-Κοζάνης, όπου χρειάστηκε να διακοπεί για ένα δίωρο περίπου η κίνηση των φορτηγών, ενώ μηχανήματα εργάζονταν συνεχώς για να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό.

Παράλληλα γίνεται και ρίψη αλατιού ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παγετού. Οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με πολύ μεγάλη προσοχή και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο καιρός αναμένεται να παραμείνει άστατος μέχρι και την Πέμπτη, με βασικά χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις καταιγίδες στα πεδινά. Ο Ιανουάριος λοιπόν συνεχίζεται με άγριες διαθέσεις και με έντονα καιρικά φαινόμενα για την περιοχή της Ηπείρου, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αρκετές δυσλειτουργίες.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την Τρίτη και την Τετάρτη θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα. Πιθανό είναι να χιονίσει και στην κεντρο-βόρεια Πελοπόννησο από τα 950-1000 μέτρα υψηλότερα.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά περιόδους θα έχουν και έντονο χαρακτήρα.

Αυτό που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση στα κεντρικά και ιδιαιτέρως βόρεια τμήματα της χώρας σε συνδυασμό με τις πυκνές νεφώσεις (εμπλουτισμένες με ικανοποιητικά ποσά υγρασίας) που θα έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι την Πέμπτη, στην Θεσσαλία, στην Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο στα ορεινά και τα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, πολλές φορές και μηδενικό!

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη ενδέχεται να χιονίσει ακόμη και πάνω από τα 350 μέτρα στη Θεσσαλία, ενώ στο εσωτερικό του διαμερίσματος θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από 150-200 μέτρα αντίστοιχα (τοπικά ακόμη και πιο χαμηλά). Ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 150 μέτρα και υψηλότερα, ενώ θα υπάρξουν αρκετές περιοχές που θα χιονίσει έως και τα πεδινά-παραθαλάσσια ...και μάλιστα όχι εξασθενημένα αλλά ισχυρά».

Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, με πορτοκαλί προειδοποίηση, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από την Τρίτη έως την Πέμπτη. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Την Πέμπτη ΕΜΥ προβλέπει σταδιακό περιορισμό και τελικά εξασθένιση των φαινομένων στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

newsbeast.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.