Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο Αλέξης και ο Κυριάκος ψάχνουν μάταια την Ελπίδα της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης και ο Κυριάκος ψάχνουν μάταια την Ελπίδα της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα | 20/09/2016 - 13:19
Ο Αλέξης και ο Κυριάκος ψάχνουν μάταια την Ελπίδα της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη
«Μένω εδώ …γιατί τα όνειρα τα έκανα μαζί σου, ισορροπώντας τη ζωή μου μέσα στα κύματα, δίνοντας λύση στα μεγάλα μας προβλήματα, μα για φαντάσου όλα τα ρούχα μου να λείπουν απ` τα σχοινιά σου…».

Γράφει ο Ανδρέας Β. Τσιλογιάννης 

Στίχοι τραγουδιού, που κάλλιστα θα μπορούσε να σιγοτραγουδάει η Ελπίδα, ψάχνοντας απογοητευμένη να βρει τη λύση στην έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία. Η Ελπίδα, όντως νευριασμένη από την τωρινή οικονομικοκοινωνική πολιτική κατάσταση στην οποία η χώρα βρίσκεται, νιώθει προδομένη από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και την πρώτη φορά αριστερά, εξ` αιτίας των φρούδων υποσχέσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους συμπατριώτες της.

Η Ελπίδα, αν και αποφάσισε να μην ενδώσει στα πολλαπλά ζητημένα ραντεβού της κυβερνητικής αριστεράς, από το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται σε ένα εξίσου πιεστικό κλοιό αναζήτησης, αυτή τη φορά από τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με ειδικές αναφορές και καλέσματα στο όνομά της κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς της χώρας στην 81η ΔΕΘ. Σαφέστατα, η Ελπίδα νιώθει την πίεση, καθώς πλέον διαθέτει το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στην Ελλάδα, το πιο πολυσυζητημένο, με αριστερά και νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά να την αναζητούν, να την ποθούν με κάθε τρόπο γνωρίζοντας πως διαθέτει το brand name που διατηρεί και οδηγεί στην εξουσία. 

Η ίδια η Ελπίδα δύσπιστη, αρνείται πεισματικά το ραντεβού με τον οποιοδήποτε, την ώρα που βλέπει τον Έλληνα αμέτοχο καθισμένο στον καναπέ να παρακολουθεί την πορεία των γεγονότων προσπαθώντας να ονειρευτεί την δική του …Ιθάκη. H 81η ΔΕΘ ανήκει στο παρελθόν, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς και στους Έλληνες να υπόσχεται πως θα φέρει πίσω την Ελπίδα. Το τέλος της 81ης ΔΕΘ, βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα ίδια προ Εκθέσεως προβλήματα. Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, στην παραμονή των capital controls, στην ανεργία αλλά και μέσα σε ένα μνημόνιο που εδώ και 6 χρόνια αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική κρίση είναι πολυεπίπεδη, με επιπτώσεις στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική ζωή της χώρας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2010 μέσα σε ένα μνημόνιο επαναβαπτιζόμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς αδυνατεί να εξέλθει από την κρίση λόγω αδυναμίας εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους εταίρους δανειστές. Αποτέλεσμα, η αλλαγή ονομασίας του μνημονίου είτε σε μεσοπρόθεσμο, είτε σε δεύτερο ή τρίτο αλλά και η ασταθής πολιτική κατάσταση με την εναλλαγή κυβερνήσεων και την σκληρή οικονομική πολιτική, να αναγκάζει την κοινωνία να βρίσκεται στα όριά της. Η κρίση στην πατρίδα μας ήρθε το 2007, όπου η αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη ΝΔ έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αφήνοντας κληρονομιά ένα χρέος των 360 δις ευρώ αλλά και μετέπειτα έξοδο από τις αγορές, μη μπορώντας η τότε κυβέρνηση να διαχειριστεί σε εθνικό επίπεδο την διεθνή οικονομική κρίση. Σαφέστατα, ως Έλληνες, είμαστε συμμέτοχοι στην κρίση, θύματα σε ένα βαρύ οικονομικό σκηνικό, ζώντας μέσα σε μια ανύπαρκτη οικονομία έξω από οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία. Στον 6ο χρόνο εφαρμογής των μνημονίων, τα λάθη οι παραλήψεις αλλά και το παρωχημένο πολιτικό σύστημα -απαράλλακτο τα τελευταία 40 χρόνια-, αδυνατεί να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο, να φέρει την ανάπτυξη, να μειώσει την ανεργία, να φέρει πίσω την χαμένη Ελπίδα. 

Ο Έλληνας καθισμένος στον καναπέ βλέπει την Ελπίδα να μην έχει θέληση επιστροφής, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την αναφέρουν συχνά, με στόχο την προσέλκυση οπαδών της αλλά και συγχρόνως, εν δυνάμει μελλοντικών ψηφοφόρων τους. Πολίτες και πολιτικοί, αναμένουν την επόμενη μέρα χωρίς να δουν το σήμερα, κοιμούνται με τη σκέψη στο αύριο. Οι μεν πολίτες είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν τους καταστροφείς της χώρας και οι πολιτικοί, με θέα την εξουσία, είτε να μη θέλουν να την απωλέσουν, είτε να επιθυμούν την με κάθε τρόπο επιστροφή σ` αυτή, χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική ή απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της εθνικής καταστροφής. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, η λεγόμενη μεταπολίτευση, θρέφεται καλά, νικώντας την όποια προσπάθεια αλλαγής με τις ευλογίες των σκληρών δανειστών εταίρων. Η επανάσταση δεν έρχεται, όσο και αν την ευαγγελίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον λαό να ζει μέσα στην ανέχεια, χωρίς όμως να έχει διάθεση να βγει στους δρόμους. Δέχεται τα πάντα, έτοιμος να ψηφίσει αυτόν που θα ξαναυποσχεθεί τα περισσότερα, ακόμα και αν δεν μπορεί λόγω μνημονιακών συμβάσεων να εφαρμόσει την ακατάπαυστη υποσχεσιολογία. Η μνημονιακή περίοδος της χώρας καλά κρατεί, με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (εταίρους – δανειστές) να επιβάλλονται στις κυβερνήσεις των κ.κ., Γ. Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά. 

Το 3ο μνημόνιο, επιβάλλεται από τους εταίρους- δανειστές και στον κ. Αλέξη Τσίπρα, άσχετα από την δέσμευση του ιδίου, μέσα από το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το 2014, πως με ένα άρθρο σε ένα νόμο θα σκίσει το μνημόνιο. Με την αποδοχή του 3ου μνημονίου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναγκάζει την αριστερά να συναντηθεί με την σκληρή πλευρά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, σε ένα συντηρητικό και υφεσιακό περιβάλλον. Σαφέστατα, μέχρι τώρα, η χώρα κρατήθηκε όρθια από τη σκληρή εφαρμοσμένη δημοσιονομική πολιτική, προερχόμενη από τα τρία μνημονιακά προγράμματα. Δεδομένο πως η χώρα θα χρειαστεί να υποχρεωθεί να υπογράψει και να εφαρμόσει ένα 4ο μνημόνιο, αν δούμε αντικειμενικά τις εξαγγελίες του εν δυνάμει πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ. Η ελληνική κρίση, είναι αποτέλεσμα πολιτικών που η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει, αποδεχόμενη τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, που βρίσκει πεδίο εφαρμογής μέσα από συντηρητικούς ευρωπαϊκούς πολιτικούς οργανισμούς. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως ιδεολογίας, αποδέχονται την εφαρμογή σκληρών μνημονιακών πολιτικών όταν οι ίδιες βρίσκονται είτε στις παρυφές της χρεοκοπίας, είτε σε ενδεχόμενο Grexit και την απειλή της επιστροφής στη δραχμή καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις μνημονιακές επιταγές. Mέσα σ` αυτό το διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό σε Ευρώπη και Ελλάδα, η χώρα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους σχέδιο βιώσιμο που θα οδηγήσει στην έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση. Έξοδος που έρχεται μόνο μέσα από το τέλος της εφαρμογής του μνημονίου με μια πολιτική δεσμευτικού χαρακτήρα από όλες τις δυνάμεις που κινούνται στα πλαίσια του δημοκρατικού φιλοευρωπαϊκού πρόσημου. Αναγκαία, η έκφραση όλων των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από ένα ενιαίο πολιτικό φορέα, με κοινό στόχο την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για την επόμενη από το μνημόνιο μέρα.

Μπορεί η Ελπίδα η οποία ούτε στην 81η ΔΕΘ εμφανίστηκε, να έρθει και να ξαναδώσει χαρά και όραμα στους Έλληνες ; Ναι μπορεί, αρκεί να υπάρξει Εθνική Συμφωνία και πολιτικές εφαρμοσμένες με σταθερά βήματα που θα οδηγήσουν τον Έλληνα να εμπιστευτεί ξανά το πολιτικό σύστημα και την χώρα του. Η Ελπίδα μπορεί να εμφανιστεί ξανά, πατώντας σε βάση στέρεα, σε πολιτικές εφαρμοσμένες με κοινωνικά χαρακτηριστικά από δυνάμεις προερχόμενες από τον προοδευτικό χώρο. Η Ελπίδα ανήκει στον προοδευτικό χώρο, δεν θέλει να ισορροπεί ανάμεσα στην αριστερά του ψέματος αλλά και αρνείται να ταυτιστεί με μια νέα καταστροφικού τύπου συντηρητική δεξιά. Η Ελπίδα μπορεί να επιστρέψει, μέσα από ένα δρόμο που θα εγγυηθεί καταρχήν την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, την έξοδο από την κρίση την μη χρεοκοπία, αλλά και ένα ενδεχόμενο Grexit με επιστροφή στη δραχμή καλά κρυμμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η Ελπίδα επιστρέφει μόνο για τον ελληνικό λαό, δεν ανήκει ούτε στον Αλέξη ούτε στον Κυριάκο. Η Ελπίδα ανήκει στους Έλληνες, αρκεί να ξυπνήσουμε αναγκάζοντας την ίδια να παραδεχτεί πως ναι μένει εδώ γιατί τα όνειρα τα έκανε μαζί μας… 

Δημοσιογράφος Andreas.tsilogiannis@gmail.com Follow on Twitter : @TsilogiannisAnd


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.