Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Νύχτα-κόλαση στον Κάλαμο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, Μπλακ άουτ στην περιοχή, Στάχτη δεκάδες σπίτια (pics & vid)

Νύχτα-κόλαση στον Κάλαμο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, Μπλακ άουτ στην περιοχή, Στάχτη δεκάδες σπίτια (pics & vid)

Ελλάδα | 14/08/2017 - 04:46
Νύχτα-κόλαση στον Κάλαμο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, Μπλακ άουτ στην περιοχή, Στάχτη δεκάδες σπίτια (pics & vid)
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο Αττικής.

Και ενώ αρχικά φαινόταν πως η φωτιά περιορίζεται, γύρω στις 9 μ.μ. υπήρξαν αναζωπυρώσεις, και μάλιστα τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα μέτωπα είναι τόσο πάνω από τον Κάλαμο των 4.000 κατοίκων, όσο και προς το Καπανδρίτι, ενώ πλέον καίνε και πάνω από τους Αγίους Αποστόλους.

Στις 00:40 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε μπλακ άουτ στην περιοχή, σε Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους, επιτείνοντας την ήδη εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. 

H φωτιά όπως φαινόταν από το Αλιβέρι στην Εύβοια:

Νωρίτερα, γύρω στα μεσάνυχτα Κυριακής, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, ακόμα και στην παραλιακή ζώνη, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Παράλληλα, ζήτησε να απομακρυνθούν όλα τα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή του Καλάμου, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους.

Το έργο ενημέρωσης των κατοίκων ανέλαβαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, καλώντας τους να φύγουν από τις οικίες τους με μεγάφωνα ή ακόμα και φωνάζοντας. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες να βρίσκονται σε απόγνωση.   

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πέππα, δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού, που μίλησε στον ΣΚΑΪ στις 12:37 μετά τα μεσάνυχτα, η φωτιά κατεβαίνει προς την παραλία, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους τουρίστες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως υπάρξει και κίνδυνος για ζωές ανθρώπων.

Λίγο πριν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Ρούσσος έκανε δραματική έκκληση για εκκένωση των Αγίων Αποστόλων, αλλά και των οικισμών της περιοχής (Βλαστός, Πανόραμα, Κυψέλη, Αγκώνα, Αγ. Βαρβάρα). Ζήτησε, δε, οι πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως, να αδειάσουν την παραλία και να πάνε προς τη Σκάλα Ωρωπού. Μάλιστα, ο δήμος εξέδωσε και ανακοίνωση-έκκληση προς τους κατοίκους, μετά τη 01:30, για εκκένωση των παραπάνω περιοχών.

Κατά πληροφορίες, κύκλοι από τη ΔΕΗ φοβούνται για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και απειλεί κεντρικούς πυλώνες της ΔΕΗ. Αν, παρ' ελπίδα, συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. 

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού. Κάτι που έγινε, καθώς ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια ώρα, σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να βγάλει πανικοβλημένους ανθρώπους μέσα από τις κατοικίες τους, για να μην εγκλωβιστούν. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, έχουν καεί τουλάχιστον είκοσι σπίτια, ενώ πολλά ακόμα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Στο σημείο επιχειρείο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, πεζοπόρο τμήμα, δεκάδες πυροσβέστες, οχήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρούν και αεροπλάνα και ελικόπτερα.


Ενδεικτικό του κακού συντονισμού είναι ότι ενώ η φωτιά έκαιγε από τις 4 περίπου το απόγευμα της Κυριακής, μόλις λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. εμφανίστηκε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος καναντέρ για να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.     

Επίσης, εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». 

Δήμαρχος Ωρωπού: Καίγονται σπίτια, έκκληση για εναέρια μέσα

Νωρίτερα το απόγευμα, έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα είχε κάνει και ο δήμαρχος Ωρωπού στον ΣΚΑΪ, βεβαιώνοντας και αυτός ότι έχουν καεί πολλά σπίτις στην περιοχή.

Στο νοσοκομείο αξιωματικός της Πυροσβεστικής

Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, τραυματίστηκε την ώρα που έδινε μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Γιόβας συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Oρατή από την Αθήνα η φωτιά στον Κάλαμο

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Κινδύνευσε η Μονή Συμεών

Από τις 3 τα ξημερώματα και με την αλλαγή του ανέμου, η φωτιά κατευθύνεται προς τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κινδυνεύει η Μονή Συμεών και δόθηκαν εντολές να εκκενωθεί από τους μοναχούς. Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τη μονή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, περίπου 15 μοναχοί που βρίσκονται στη μονή, και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά μόνοι τους, η οποία έχει ξεκινήσει να μπαίνει περιμετρικά του μοναστηριού. 

Στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς το στρατόπεδο του Βαρνάβα (Μοίρα Πυροβολικού με πυραύλους Χοκ), σύμφωνα με τον δημοτικό Σύμβουλο Ωρωπού Παναγιώτη Πέππα.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Άμυνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει επιχείρηση μεταφοράς των πυραύλων, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος για το στρατιωτικό υλικό.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά. 

Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε «μεικτή» περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τον γγ Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπάκης αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Σκάι, κύκλοι από τη ΔΕΗ φοβούνται για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. 

Εξαιτίας της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.

Αυτή τη στιγμή, στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. 

Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στην περιοχή Κυψέλη, στον οικισμό Βλαστό και προχωρά προς την παραλία.

 Πηγή: iefimerida.gr, protothema.gr 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.