Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες

Ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες

Διατροφή | 17/04/2015 - 17:42
Ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες
Το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς, με μικρές έξτρα πινελιές που εμπλουτίζουν την αξεπέραστη νοστιμιά του.

Υλικά

•    40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
•    Για τη γέμιση
•    ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
•    3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
•    1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•    1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
•    2/3 φλιτζανιού λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι) ψιλοκομμένες
•    1 φλιτζάνι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
•    ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
•    ½ φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
•    5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
•    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
•    Για την σάλτσα
•    250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•    5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
•    ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
•    1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο

Διαδικασία

Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, προσθέτετε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αμέσως μετά βάζετε και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνετε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού.

Βήμα 2
Στη συνέχεια παίρνετε μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνετε στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα. Επάνω στις φέτες απλώνετε 10 αμπελόφυλλα (με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).

Βήμα 3
Ετοιμάζετε τα ντολμαδάκια: Στρώνετε ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζετε 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Τυλίγετε τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.

Βήμα 4
Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο στρώσεις. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζετε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζετε τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα.

Βήμα 5
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ενώνετε τα υλικά για τη σάλτσα και 1 φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας, που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες. Ανακατεύετε καλά.

Olivemagazine.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.