Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΝτελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Ηράκλειο | 09/10/2019 - 16:51
Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»
Παίζουν “κορώνα γράμματα” τη ζωή τους - Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς κράνος, με “οδηγό” τη βιασύνη οι διανομές φαγητού

Ένα καθημερινό γαϊτανάκι θανάτου στους επικίνδυνους δρόμους της πόλης. «Έφυγες»... «γρήγορα»... «ο πελάτης περιμένει»... ο εργοδότης περιμένει από τον οδηγό-ντελιβερά γρήγορη μεταφορά και παράδοση του φαγητού στον πελάτη που έχει κάνει την παραγγελία. Και ο οδηγός προσπαθεί να ανταποκριθεί... βάζοντας πολλές φορές ακόμη και τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η βιασύνη είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων ή πολλές φορές και θανατηφόρων περιστατικών στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως από την άλλη να λείπουν και οι ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων, που υπό το βάρος της εντατικοποίησης της δουλειάς θα κάνουν και αυτοί τα λάθη τους, που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα - μεταξύ και πολλών άλλων - προκύπτει από τις επισημάνσεις και τις απαντήσεις που έδωσε στηn εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”,  με αφορμή το νέο περιστατικό στις Μεσαμπελιές, ο πρόεδρος των ντελιβεράδων στο Ηράκλειο Γιώργος Μακριδάκης, που ξεκαθαρίζει ότι οι νεότεροι συνάδελφοί του είναι περισσότερο ευάλωτοι σε σχέση με τους παλιότερους στην ψυχολογική πίεση του εργοδότη!

Έχει, δε, μεγάλη σημασία αυτό που λέει επίσης περί παλιών και νέων εργαζομένων. «Εμένα που είμαι παλιός εργαζόμενος άμα μου πει ο εργοδότης “φύγε γρήγορα”, θα γυρίσω και θα του πω να μην το κάνει αυτό, γιατί με αγχώνει ενώ κρατάω τιμόνι. Ο νέος όμως εργαζόμενος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Φοβάται να το πει», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μακριδάκης, που ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό ότι «για να συμβεί ένα ατύχημα ή για να συμβεί ένα δυστύχημα, οι παράγοντες είναι πολλοί. Και δε φτάνει μόνο η ευθύνη του εργοδότη. Υπάρχει και η ευθύνη του εργαζόμενου, όπως και η επικινδυνότητα των δρόμων κ.λπ.»...

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά σε βάρος ντελιβεράδων συμβαίνουν στο φαγητό και όχι τόσο σε άλλους κλάδους διανομής.

«Ας καθιερωθεί κάρτα διανομέων»

«Εάν καθιερωθεί και για μας κάρτα διανομέων, που για να πάρεις αυτή την κάρτα θα πρέπει να περάσεις από κάποια σεμινάρια, όπως κάνουν οι σεκιουριτάδες, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Και αυτό διότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είμαστε μια ειδική κατηγορία οδηγών. Δεν είναι “παίρνω το μηχανάκι μου και πάω να πάρω τσιγάρα απ’ το περίπτερο”. Είμαστε 7 ώρες εκτεθειμένοι στον δρόμο. Δηλαδή είμαστε άλλη κατηγορία οδηγών. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απλοί οδηγοί. Κάρτα ταξιτζήδων υπάρχει. Κάρτα σεκιουριτά υπάρχει. Γιατί να μην υπάρχει και κάρτα διανομέων;», διερωτάται ο κ. Μακριδάκης.

Στο σημείο αυτό λέει στην εφημερίδα μας: «Τις προάλλες, είδα έναν συνάδελφο στα φανάρια. Του λέω “ρε φίλε, βάλε κράνος. Άμα σου κάνουν μπλόκο θα σου πάρουν το δίπλωμα”... Και μου λέει “τώρα... Μου το έχουν ήδη πάρει”... Κι όμως οδηγούσε! Άρα οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Λέμε “ο διανομέας”... Αλλά δε σκεφτόμαστε ότι δεν είναι μόνος του. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το να μη βάλω κράνος σαν πολίτης είναι άλλο και άλλο να είμαι εργοδότης και να έχω οδηγό στη δουλειά μου. Υπάρχουν εργοδότες που λένε “μην ακούσω ότι πέρασε διανομέας δικός μου με κόκκινο. Έχει φύγει την άλλη μέρα”... Ας το κάνουν λοιπόν και όλοι οι εργοδότες. Εδώ λένε άλλα κι άλλα».

Ούτε ο εξοπλισμός τηρείται

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Μακριδάκης, ενώ από τον Απρίλιο έχει εκδοθεί εγκύκλιος που επιβάλλει στον εργοδότη να τροφοδοτεί με εξοπλισμό τον εργαζόμενό του, «δεν τηρείται. Ψηφίστηκε, βγήκε εγκύκλιος, αλλά έμεινε εκεί. Τι θέλω να πω; Σαγιονάρα, βερμούδα το καλοκαίρι και αν βάλουμε και κράνος... Και από την άλλη, η στολή είναι απαραίτητη αφού θα είναι φωσφοριζέ. Ταυτόχρονα, όταν φοράς στολή, έχεις και διαφορετική ψυχολογία. Δηλαδή προσέχεις περισσότερο. Μπαίνεις σε ένα ρόλο. Αντιπροσωπεύσεις μια δουλειά και αν κάνεις κάτι, “σημαδεύεσαι” λίγο»...

Για το φαινόμενο πολλοί να χρησιμοποιούν δικά τους μηχανάκια, ο συνδικαλιστής απαντά πως αυτό συνέβαινε παλιότερα. Και βάσει της νέας νομοθεσίας, αν γίνεται αυτό, ο νόμος επιβάλλει συν ένα ευρώ τη μέρα στον εργαζόμενο, που ούτε κι αυτό τηρείται...

«Ας έχουν αυτοκίνητο» - Βασική αρχή: Δεν παραγγέλνουμε όταν κάνει κακοκαιρία

«Υπάρχει εδώ το εξής θέμα: Ο εργοδότης συνήθως απενοχοποιείται όταν πάρει ο πελάτης και ρωτήσει... “απόψε κάνετε διανομές;”. Αλλά εγώ έχω πει και κάτι άλλο. Ας έχουν κι ένα μικρό ευέλικτο αυτοκινητάκι οι εργοδότες, για τις δυο-τρεις ώρες μιας κακοκαιρίας. Δε χάλασε ο κόσμος. Έτσι αποφεύγουν και το ενδεχόμενο να σκοτωθεί ο εργαζόμενός τους και να έχουν μετά και οι ίδιοι τρεξίματα. Είναι απλά τα πράγματα»...

«Να προσέξουν τη ζωή τους»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”: «Με απλές λύσεις μπορεί να σωθούν ζωές. Πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε αυτό το φωσφοριζέ μπουφάν που φοράνε όλοι οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Είναι ανεπίτρεπτο να φεύγει ο εργαζόμενος και να μην έχει πάρει τα μέτρα ασφαλείας. Και εξοπλισμό. Και το μηχανάκι στη σωστή κατάσταση. Και κράνος! Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τουλάχιστον να τους προσέχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Καταρχάς, έχει την ευθύνη ο εργοδότης όταν θα φύγει για διανομή ο εργαζόμενος να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό».

«Μάχη» για τη ζωή του δίνει ο 31χρονος ντελιβεράς, που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Δευτέρας στις Μεσαμπελιές

Διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου νοσηλεύεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο 31χρονος, ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο στη διασταύρωση των οδών Ανθέων και Εθνομαρτύρων, στην περιοχή Μεσαμπελιές.

Ο άτυχος άνδρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Γιώργο Μοσχοβάκη, είναι πολυτραυματίας, φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, καθώς και στο σώμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, «τα πρώτα 24ωρα είναι και τα πιο σημαντικά. Αυτό που έχουμε να πούμε τώρα είναι ότι η κατάστασή αξιολογείται κρίσιμη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε μπαράζ τροχαίων ατυχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Γιάννη Φανουργιάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, τα περιστατικά διαδέχονταν τον ένα μετά το άλλο, με τους γιατρούς και τους διασώστες να βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Η ΜΕΘ ήταν γεμάτη από περιστατικά», τόνισε ο κ. Φανουργιάκης στο neakriti.gr, «ο 31χρονος πολυτραυματίας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», όπως είπε ο κ. Φανουργιάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Δεν βιάστηκε η 18χρονη στην Ψυχιατρική κλινική – Τι έδειξαν…

Δηλώσεις του διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής

«Όμηρος» σε πλοίο για 82 μέρες: Η έκκληση Έλληνα ναυτικού…

Ώρες αγωνίας για την κόρη του στην Κρήτη, για την τύχη του πατέρα

Ένοχος ο αστυνομικός για το θανατηφόρο τροχαίο στη Σμπώκου…

Από το τροχαίο είχε χάσει την ζωή του 27χρονος μοτοσικλετιστής

Αστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με Ι.Χ

Υλικές ζημιές και ελαφρά τραυματισμένος ο οδηγός του Ι.Χ

Τροχαίο στο Γιόφυρο: Η τραγική ιστορία του 55χρονου

Είναι μακροχρόνια άνεργος και για 1,20 ευρώ δεν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο

Μαχαίρωμα στην Φορτέτσα: Ξέσπασμα της μάνας για την «κόλαση»…

"Έβγαλε το μαχαίρι και τον μαχαίρωσε" περιγράφει συγκλονισμένη η μάνα

Βράβευση εθελοντικών ομάδων στο δήμο Ηρακλείου

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – Παρουσιάζεται η νέα πλατφόρμα

Θάνατος 31χρονης: Ένταση με την άφιξη του 40χρονου στα δικαστήρια

Απολογείται για να πέσει "φως" στο θάνατο της 31χρονης

Φωτιά κατέστρεψε τροχόσπιτο στη Μεσαρά

Μάχη της πυροσβεστικής για να σβήσουν τις φλόγες

Συμπλοκή στην Φορτέτσα: Γυναίκα μαχαίρωσε άνδρα

Στο ΠΑΓΝΗ ο 26χρονος - Συνελήφθη η νεαρή δράστης

Αναβλήθηκε η υπόθεση της «ερωτοχτυπημένης» ταμία

Δικάζεται μαζί με τον πρώην σύντροφό της για παράνομες αναλήψεις 350.000 ευρώ

Που μεταφέρεται η λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού;

Η τελική του απόφαση της Επιτροπής

Σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο: Μηχανή παρέσυρε πεζό

Στην εντατική 55χρονος μετά από παράσυρση στον Γιόφυρο

Ψυχιατρικό ιατρείο στο ΚΑΠΗ Γαζίου

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

ΚΔΑΥ: Δεν υφίσταται ανακύκλωση στην Ανατολική Κρήτη –…

Σύσκεψη Δημάρχων για τα προβλήματα του ΚΔΑΥ

Εορταστικό ωράριο: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα…

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Ηράκλειο

Τελευταίο «αντίο» στον αγαπητό πολιτικό Γιώργο Δεικτάκη

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον πρώην βουλευτή

Αμερικανική Βάση Γουρνών - 1992: Όταν θύμιζε... μικρή πολιτεία…

Από τη μικρή, καλά εξοπλισμένη, πολιτεία, που έσφυζε από ζωή, στις εικόνες της απόλυτης εγκατάλειψης

Θλίψη για τον θάνατο της γιατρού Κατερίνας Καμπιτάκη- Μαρινάκη

Έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους δικούς της ανθρώπους

Διανομή ξυλείας θέρμανσης από το Δήμο Ηρακλείου

Για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Θάνατος 31χρονης: Απολογείται την Πέμπτη ο φερόμενος φονιάς…

Η ανατροπή στην υπόθεση που αρχικά θεωρήθηκε θάνατος λόγω ναρκωτικών

Πέθανε o Γιώργος Δεικτάκης - Έπαθε ανακοπή στο γήπεδο

«Έφυγε» από την ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ

Γέμισε... τρωκτικά το Ηράκλειο - «Σουλατσάρουν» ανενόχλητα…

Αποκρουστικό και επικίνδυνο σκηνικό

Black Friday: Δημοφιλής στο Ηράκλειο η «Μαύρη Παρασκευή»

Να εκμεταλλευτούν τις προσφορές έσπευσαν οι πολίτες

Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα ο 40χρονος που σκότωσε τη φίλη…

Την τραυμάτισε θανάσιμα πάνω σε καυγά

Σε πλειστηριασμό το σπίτι ιερέα παρά το νόμο Κατσέλη

Ο πατέρας 4 ανήλικων παιδιών προχώρησε σε εξώδικο

Τροχαίο στο Παγκρήτιο - Στο νοσοκομείο δικυκλιστής

Ο νεαρός άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο

Βρέθηκε η αγνοουμένη που εξαφανίστηκε στην Βαγιωνιά

Καταβεβλημένη εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή

40 μέρες χωρίς τον 21χρονο Νέιθαν Λυράκη

Το ερχόμενο Σάββατο θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου (Α’ κοιμητήριο) στις 8 το πρωί

Του «έσπασαν» το μαγαζί με μαγκούρες γιατί τους «πήρε»…

Άνδρες «μπούκαραν» σε κατάστημα και τα έκαναν «γης μαδιάμ»

Ενετικά τείχη… εκεί που το χάος, σκορπά τον τρόμο!

Ας κάνουν μια αγωγή για την πτώση

Σημαντικά μνημεία στο Ηράκλειο αφημένο στη φθορά του χρόνου

Κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης

Νεκρός στο Τυμπάκι: 3 κατηγορούνται για ανθρωποκτονία -…

Ενώπιον της δικαιοσύνης και οι 17 - Σκεπάρνι, μεταλλικοί και ξύλινοι ράβδοι κ.ά. μεταξύ των "φονικών εργαλείων".

Η απίστευτη ιστορία της Σοφίας Νικολί - Παντρεύτηκε τον…

Η Σοφία από την Ελβετία λατρεύει την Κρήτη

Μάθετε τα πάντα για την αιμορραγία τοκετού

Εκδήλωση στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων του «Μητέρα Κρήτης»

Καζίνο στην Κρήτη: Τα σχέδια για την πρώην Αμερικανική…

Ολοένα και πιο κοντά στην πιθανότητα δημιουργίας καζίνο στην Κρήτη

Πρόβατο «αναστάτωσε» οδηγούς στον ΒΟΑΚ

Σλάλομ στην εθνική για την αποφυγή τροχαίου

Φαρμακευτικός Σύλλογος: Αποχωρεί ο Γ. Τσικανδηλάκης - Τα…

Δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία

Τροχαίο με μηχανάκι μέρα μεσημέρι – Δύο άτομα στο νοσοκομείο…

Aιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης του Ηρακλείου

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών-“Πορτοκαλί”…

Στο επίκεντρο η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας

Πτώση γυναίκας στο κενό: Με πολλαπλά τραύματα μετά την…

Μεσημέρι Κυριακής και προκλήθηκε αναστάτωση στο κέντρο του Ηρακλείου λόγω της πτώσης από το Άγαλμα του Βενιζέλου

Φωτιά από έκρηξη σε κατάστημα «αναστάτωσε» το κέντρο

«Επρόκειτο για ένα δύσκολο περιστατικό»

Ηρακλειώτης... «υιοθέτησε» μωρό πτηνό

Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.