Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Νεκρή χελώνα σε παραλία στην Κρήτη- Την εντόπισαν πολίτες- Τι συμβαίνει πληθυσμιακά στο νησί μας (pics)

Νεκρή χελώνα σε παραλία στην Κρήτη- Την εντόπισαν πολίτες- Τι συμβαίνει πληθυσμιακά στο νησί μας (pics)

Περιβάλλον | 27/06/2016 - 09:29
Νεκρή χελώνα σε παραλία στην Κρήτη- Την εντόπισαν πολίτες- Τι συμβαίνει πληθυσμιακά στο νησί μας (pics)
Μπροστα σε ένα δυσάρεστο θεάμα βρέθηκαν συμπολίτες μας σε παραλία του Ρεθύμνου, στην περιοχή Σφακάκι- Εσταυρωμένος.

Εκεί εντοπιστηκε μια νεκρή χελώνα καρέτα- καρέτα, η οποια μάλιστα ήταν σε κακή κατάσταση. Τα άκρα της και το κεφάλι έλειπαν, ενώ συμφωνα με τους αυόπτες μάρτυρες φαίνεται να είχε χτυπήματα, χωρίς να μπορεί κανείς να πει αν προέρχονται από κάποιο σκάφος

Φθίνουσα πορεία

Φθίνουσα πορεία από το 2000 και έπειτα ακολουθεί ο αριθμός των φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη.

Η μείωση αγγίζει το 50%, όπως ανέφεραν το πρωί σε ειδική συνάντηση στο Ρέθυμνο, μέλη του συλλόγου Αρχέλων, τα οποία έκρουσαν το καμπανάκι λέγοντας πως θα πρέπει άμεσα να τεθούν εκ νέου σε ισχύ τα λεγόμενα διαχειριστικά μέτρα.

Πιο αναλυτικά, νέο καμπανάκι σήμερα από μέλη του συλλόγου Αρχέλων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Ο αριθμός των φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2000 και έπειτα κάτι το οποίο σημαίνει πως για μια ακόμη φορά ο ανθρώπινος παράγοντας τα έκανε θάλασσα…

Οι πρώτες φωλιές

Παρόλα αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, η έναρξη του καλοκαιριού συνοδεύτηκε με 2 ακόμα φωλιές στην Κρήτη. Αυτή τη φορά στην παραλία ωοτοκίας του Κομμού, στον κόλπο της Μεσσαράς, που με ενθουσιασμό ανακοινώθηκε την Τετάρτη 1η Ιουνίου από την εθελοντική ομάδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και η δεύτερη 2/6 στην παραλία ωοτοκίας του Μάλεμε, στον κόλπο των Χανίων, από την αντίστοιχη εθελοντική ομάδα.

Πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός αυτό και για τις δύο ομάδες, που αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στις παραλίες της Κρήτης μιας που, όπως έχει τονιστεί αρκετές φορές, είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες στην Ελλάδα, αναφορικά με την ωοτοκία.

«Η Κρήτη όμως, μας τροφοδοτεί συνεχώς με ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για αυτό το σπάνιο και ιδιαίτερα μοναδικό είδος που εκατομμύρια χρόνια υπάρχει στον πλανήτη και συνεχίζει και επισκέπτεται το αγαπητό, σε πολύ κόσμο, νησί. Εκτός από ελπίδες, δημιουργεί όμορφες εικόνες και αναμνήσεις για όλον αυτόν τον κόσμο που ενδιαφέρεται, αγαπά, προστατεύει και επιθυμεί να συνεχίζει να υπάρχει στον πλανήτη αυτό το είδος. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι η φυσική απόδειξη ότι οι παραλίες της Κρήτης αξίζουν την προσοχή μας, αξίζουν να συνεχίσουν να είναι ποιοτικές και να έλκουν ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν πόσο σπάνιες είναι για να συνεχίζουν να τις επισκέπτονται.

Και οι τρεις εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τουλάχιστον 37 μέχρι στιγμής νέοι άνθρωποι, από πολλές γωνιές αυτού του πλανήτη, εκφράζουν την χαρά τους που είχαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία της ανακάλυψης μιας φωλιάς θαλάσσιας χελώνας πριν ολοκληρώσουν την διαμονή τους στο νησί» αναφέρουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και προσθέτουν: «

Η ευχή που έρχεται από όλα αυτά τα παιδιά που με μεγάλο θάρρος επισκέφθηκαν την Κρήτη για τις θαλάσσιες χελώνες της, είναι μία: Σώστε τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης. Και αυτό έχουν σκοπό να κάνουν για τους επόμενους 4 μήνες μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη».

 Πόσο καλό προμηνύεται το 2016 για τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης;

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά σε όλους όσους διατηρούν τις επιχειρήσεις τους επί των παραλιών ωοτοκίας να μην ξεχνούν να εφαρμόζουν τα απλά αλλά ζωτικής σημασίας διαχειριστικά μέτρα:

Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.

Μάζεμα επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία

Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης συνίσταται να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.

Αποφυγή ισιώματος και βρεξίματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.

Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλείται η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί κατά την περίοδο εκκόλαψης.

Απαγορεύονται οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα.


«Τα διαχειριστικά μέτρα είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί της παραλίας από τώρα έως τα μέσα Οκτώβρη όχι μόνο για την προστασία των βιοτόπων των θαλασσίων χελωνών αλλά και για την προστασία του, ίσως πιο σημαντικού φυσικού πόρου που έχει το νησί της Κρήτης και που δεν είναι άλλο από, της μοναδικής ομορφιάς, παραλίες του» καταλήγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ελεγχοι στα Χανιά

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μερες ανακοινώθηκε πως για την περίοδο 1/5-30/9, που είναι η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και της εκκόλαψης των φωλιών, σε όλη την παραλιακή ζώνη από Σταλό έως Κολυμπάρι έχουν εφαρμογή τα μέτρα προστασίας της, μεταξύ των οποίων είναι η αποφυγή ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το μάζεμα των ξαπλωστρών από την παραλία μετά την δύση του ηλίου, η μη κίνηση βαρέων οχημάτων κλπ. Για περισσότερες διευκρινήσεις οι δραστηριότητες που προβαίνουν σε απλή χρήση αιγιαλού μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Χανίων (τηλ. 28213-45839).

Μη τήρηση των μέτρων αυτών, η οποία θα διαπιστώνεται σε σχετικούς ελέγχους υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, θα συνεπάγεται την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.