Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΝέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Κρήτη | 15/10/2018 - 20:00
Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;
Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Νέα στοιχεία για το πολυσυζητημένο πέρασμα του Μεγάλου Ναπολέοντα από την Κρήτη υποστηρίζει ότι έχει στα «χέρια» ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Ροβυθάκης. Τα τελευταία στοιχεία της επιβεβαίωσης της παραμονής του Μ. Ναπολέοντα μια βραδιά στην Ιεράπετρα, έρχονται από τις Αρχάνες Ηρακλείου όπου διατηρείται το τηλεσκόπιο, που πιστεύεται ότι ανήκει στο Μ. Ναπολέοντα.

Η πρόσφατη έρευνα του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιάννη Ροβυθάκη, έρχεται να ενισχύσει με αδιάσειστα στοιχεία, την άποψη πολλών ιστορικών και συγγραφέων, ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, επισκέφτηκε ένα βράδυ την Ιεράπετρα και διέμεινε σε ένα σπίτι της παλιάς πόλης, το οποίο σήμερα ο Δήμος Ιεράπετρας ετοιμάζεται να επισκευάσει, ώστε να είναι επισκέψιμο από τους χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να το ιδούν και να το φωτογραφίσουν.

Ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, πέρασε μια νύχτα στην Ιεράπετρα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, υποστηρίζει ο αείμνηστος Γεώργιος Μαρκόπουλος, στο βιβλίο του «Γεράπετρος και Γεραπετρίτες» του 2002.

«Εκείνος», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης, «στηρίζεται στο βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Ράδου όπου περιγράφεται από τον Γάλλο ναύαρχο Gravier, το ταξίδι του στόλου του Μ. Ναπολέοντα.

Ο ιστορικός και συγγραφέας της ιστορίας των Σφακίων Γρηγόρης Παπαδοπετράκης (αργότερα επίσκοπος Ιεροσητείας μέχρι το 1888), έχει αφιερώσει τέσσερις σελίδες για να περιγράψει το πέρασμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του στόλου του από το Λουτρό των Σφακίων και στη συνέχεια από την Ιεράπετρα.

Ο δε γυμνασιάρχης Ανδρέας Βουρδουμπάκης, σε έκθεση του που έχει κατατεθεί στα Γενικά Αρχεία του κράτους και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Δρήρος» και στην τοπική εφημερίδα της Ιεράπετρας, ο Γεραπετρίτης πρόκριτος Χατζή Λεωνίδας Καρυδάκης, διηγείται, πως, ο Ναπολέων αποβιβάστηκε κοντά στο μικρό λιμανάκι της κάτω πόλης, και πήγε ως το μεσακό πηγάδι, ενώ από το ψηλό μέρος του λόφου επισκόπησε τα πέριξ. Τον συνόδευε ο Γεραπετρίτης προύχοντας Ανδρέας Περουλιός και ένας ναύτης του Ναπολέοντα, που κρατούσε ένα βαρελάκι για να πάρει νερό», προσθέτει ο Γιάννης Ροβυθάκης.

Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ανδρέας Περουλιός, περνώντας με το  Ναπολέοντα Βοναπάρτη από το σπίτι του, τον παρακάλεσε να μπουν για μια ρακή. Μετά το δείπνο που του πρόσφερε ο Περουλιός, ο Ναπολέων κουρασμένος όπως ήταν από το ταξίδι του, αποκοιμήθηκε στον καναπέ. Το ξημέρωμα ο Περουλιός και η σύζυγος του, είδαν ότι ο ξένος είχε φύγει αφήνοντας ένα χαρτί που έγραφε στα Γαλλικά: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

Το 1811 πέρασε ένα εμπορικό Γαλλικό βαπόρι από την Ιεράπετρα όπου αγκυροβόλησε για τροφοδοσία. Ο καπετάνιος του έμαθε την ιστορία για τον Ναπολέοντα και ζήτησε να ιδεί το χαρτί που άφησε φεύγοντας . Πρότεινε στον Περουλιό ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και το αγόρασε σαν κειμήλιο. Από τότε χάθηκε, το πιο σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο της διαμονής του Μ. Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα.

Το πέρασμά του αμφισβητεί ο καθηγητής Πωλ Φορ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Πωλ Φορ, υποστηρίζει ότι ο Ναπολέων δεν πέρασε ποτέ από την Ιεράπετρα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί στους επίσημους ναυτικούς χάρτες της εποχής εκείνης, αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες που πολλές φορές αιφνίδια, αλλάζουν τη ρότα των πλοίων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας πέτυχε την έγκριση ενός ποσού 70.000 ευρώ από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για να επισκευαστεί το σπίτι όπου έμεινε ο Μέγας Ναπολέων στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας.

Αυτό είναι το τηλεσκόπιο που πιστεύεται ότι ανήκει στον Ναπολέοντα.

Τα νεότερα στοιχεία για το πέρασμα του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα

Τα τελευταία στοιχεία της επιβεβαίωσης της παραμονής του Μ. Ναπολέοντα μια βραδιά στην Ιεράπετρα, μας έρχονται από τις Αρχάνες Ηρακλείου.

«Μιλώντας με τον πρόεδρο του ΚΟΙΝΣΕΠ "Επτάστικτος" Παύλο Δασκαλάκη, πληροφορήθηκα ότι, υπάρχει στον Ι.Ν. της Παναγίας Φανερωμένης στις Άνω Αρχάνες, μεταξύ άλλων εκθεμάτων (κειμηλίων) και ένα τηλεσκόπιο, το οποίο έγινε δώρο το 1897 στην Επαναστατική Επιτροπή των Αρχανών από τους Γεραπετρίτες.

Ήταν το τηλεσκόπιο του Μ. Ναπολέοντα. Το γεγονός μας επιβεβαίωσε ο εφημέριος του ναού π. Γεώργιος Κασαβετάκης, σε επίσκεψη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας την περασμένη Κυριακή 14 Οκτωβρίου, δωρίζοντας μας και 5 βιβλία που έχει εκδώσει η ενορία του», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης.

Στο βιβλίο, που έχει γράψει ο Νίκος Γ. Χριστινίδης με τίτλο, «Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης των Αρχανών», αναφέρεται ότι υπάρχει στα εκθέματα και ένα τηλεσκόπιο.

«Στη σελίδα 48 αυτού του βιβλίου, διαβάσαμε ότι, στη μικρή βιτρίνα, βλέπουμε το τηλεσκόπιο, της Επαναστατικής Επιτροπής των Αρχανών του 1897.

Δώρο του Μ. Ναπολέοντα προς το σπίτι που τον φιλοξένησε στην Ιεράπετρα, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, καθώς διανυκτέρευσε ένα βράδυ σε αυτό.

Ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Εμμ. Λυδάκης, ως απόγονος του ιδιοκτήτη του σπιτιού εκείνου, το κληρονόμησε. Αυτός με τη σειρά του το δώρισε στην Επαναστατική Επιτροπή των Αρχανών το 1897. Είναι κατασκευή της νήσου Μάλτας και αποτελείται από πολλά μέρη. Χρησιμοποιούνταν μέρα και νύχτα για να κατασκοπεύει τις κινήσεις του Τουρκικού στρατού, από την κορυφή του Γιούχτα, τα χρόνια εκείνα.

Υπήρξε πολύτιμο στα χέρια των αγωνιστών του 1897 γιατί βοήθησε στην άμυνα των Αρχανών και στην πρόληψη των Τουρκικών επιθέσεων», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης προσθέτοντας άλλη μια ισχυρή απόδειξη στην Γεραπετρίτικη ιστορία περί της διαμονής του Ναπολέοντα, μια νύχτα στη γειτονιά των ψαράδων, επισημαίνοντας επίσης ότι, στους αγώνες των Αρχανιωτών κατά των Τούρκων συμμετείχε και η ομάδα των αγωνιστών που είχε συγκροτήσει ο π. Στέφανος Προβατάκης από το Μεταξοχώρι Ιεράπετρας.

Το τηλεσκόπιο του Μ. Ναπολέοντα που σώζεται στις Αρχάνες είναι χάλκινο, και κληροδοτήθηκε από τον Ανδρέα Περουλιό στον Εμμ. Λυδάκη, όταν εκείνος ήταν λιμενάρχης στην Ιεράπετρα, πριν γίνει Νομάρχης Ηρακλείου.

Για τη βοήθεια στην αποκάλυψη αυτή, ο Γιάννης Ροβυθάκης, ευχαριστεί θερμά τον εφημέριο της Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών π. Γεώργιο Κασαβετάκη και τον Παύλο Δασκαλάκη που έδωσε την αφορμή με την πληροφορία του, για να ερευνηθεί περισσότερο αυτή η υπόθεση.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

Η προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Φωτογραφίες από την διάσωση της Γαλλίδας στην Κάτω Ζάκρο

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ΕΔΕΑΚ

Καιρός: Στο έλεος των ανέμων η Κρήτη - Πότε εξασθενούν;

Επιμένουν οι βόρειοι άνεμοι - Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Κρήτη

Στο… πορτοκαλί Χανιά και Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων

Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε

Ούτε την συγγένεια δεν «υπολόγισε» ο 34χρονος

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Κινδύνευσαν οι επιβάτες σκάφους στη Σπιναλόγκα

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έριξαν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν στα αβαθή

Ο Μιχάλης ήταν το 50ο θύμα της ασφάλτου – Η τελευταία ανάρτηση…

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του σε φρικτό τροχαίο στη Γεωργιούπολη

Eντυπωσίασε αλλά και... ανησύχησε τον κόσμο, μαχητικό F-16…

Έκλεψε τις εντυπώσεις στα Χανιά ο χειριστής

Πάρκαρε πάνω στη διάβαση και πήγε για… καφέ!

Κυκλοφοριακό κομφούζιο με αδιάφορους οδηγούς

Νεαρός άνδρας αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας…

Παραμένει εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Βρέχει καταρρακτωδώς και οι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω…

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και από άλλα λιμάνια της χώρας

Τον έπιασαν με τέσσερα μαχαίρια στην κατοχή του λίγο πριν…

Συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης - THE: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Για άλλη μία φορά, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης έχει τα ηνία

Η τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη που «έσβησε» στην άσφαλτο

Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του – «Πήγες και βρήκες τον Λαυρέντη»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Παρασκευή

Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Καιρός: Βροχές & θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν την Κρήτη

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή

Είχαν αφήσει τα ζώα χωρίς νερό και φαγητό

Δύο συλλήψεις από την αστυνομία

Αρνήθηκε ότι βίασε την συνάδελφο του – Απολογείται αύριο

Το χρονικό του εφιάλτη που έζησε η 23χρονη

Τουρίστρια έσπασε το πόδι της ενώ διέσχιζε φαράγγι στη…

Για μία ακόμη φορά κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική

Καιρός: Μαζί με τα σχολεία «έρχονται» και τα πρωτοβρόχια

Ψιλόβροχο και άνεμοι έως 7 μποφόρ με το άνοιγμα των σχολείων

Φωτιές σε κουζίνες σήμαναν συναγερμό

Παρά την άμεση επέμβαση , οι πυροσβέστες που έφθασαν άμεσα στο σημείο δεν χρειάστηκε να επέμβουν

Το μαρτύριο της Suzanne Eaton στα χέρια του 27χρονου

Νέα στοιχεία φωτιά για τον βιαστή και δολοφόνο που προβληματίζουν

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι σήμερα - Οι αλλαγές στα σχολεία

Τι αλλάζει σε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο

Καταγγελία: Την βίασε στο ξενοδοχείο που δούλευαν και οι…

Το περιστατικό συνέβη σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου

849 συλλήψεις τον Αύγουστο στην Κρήτη

Δείτε τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Χαλάει ο καιρός: Πού αναμένονται βροχές & καταιγίδες - Θα…

Που θα πέσουν βροχές, καταιγίδες και χαλάζι!

Οι απίστευτες αλλαγές στη ζωή μας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν συνηθισμένα το 2020

Σοκ: Χτύπησε τη μητέρα της και την άφησε στην αυλή του σπιτιού

Την άτυχη ηλικιωμένη εντόπισε τραυματισμένη μία γειτόνισσα

Αναβρασμός για το γάλα - Οι τιμές… ανάβουν «φωτιές»

Από την Κρήτη ως τον Έβρο, οι κτηνοτρόφοι ξεσηκώνονται

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο στο Λασίθι

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική Υπηρεσία

Σοκ- Ηλικιωμένος πήδηξε στο κενό από τον 5ο όροφο

Προανάκριση διενεργεί το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας Χανίων

Λεοντόψαρο προκάλεσε πανικό σε παραλία

Το εξουδετέρωσε νεαρός με το ψαροντούφεκό του

Ελεύθερος ο 83χρονος που κατηγορείται για αρπαγή ανηλίκου

Τι ισχυρίστηκε κατά την απολογία του

Οι αναθυμιάσεις από φωτιά στην κουζίνα την έστειλαν στο…

Λιποθύμησε γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα

Βαφτίστηκε η Εμμανουέλα: Το μωράκι που έχασε τους γονείς…

Η τραγωδία της οικογένειας είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο

Κυκλοφορούσε με την ηρωίνη στο αυτοκίνητο

Συνελήφθη μια γυναίκα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Βαθιά η θλίψη για τον 13χρονο Δημήτρη – Αύριο το «τελευταίο…

Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του

Κουδούνι με προβλήματα - Τι αλλάζει στα σχολεία

Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής

Παναγία Εξακουστή: Πώς σώθηκε το «ξακουστό» μοναστήρι…

25 χρόνια από την καταστροφική φωτιά στην Ιεράπετρα

Επτά μέτρα για την αντισεισμική προστασία

Τι προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

GNTM 2: Η Λυδία από την Κρήτη συγκλόνισε με την ιστορία της…

Το κορίτσι με τη δυνατή προσωπικότητα, κατάγεται από τα Χανιά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.