Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Νεα καταγγελία για το ΤΑΛΩΣ- Ως τη Δευτέρα η απόφαση για τη λειτουργία του

Νεα καταγγελία για το ΤΑΛΩΣ- Ως τη Δευτέρα η απόφαση για τη λειτουργία του

Ηράκλειο | 23/05/2015 - 16:25
Νεα καταγγελία για το ΤΑΛΩΣ- Ως τη Δευτέρα η απόφαση για τη λειτουργία του
Διαστάσεις σκανδάλου με την εμπλοκή στελέχους του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας παίρνει πλέον η υπόθεση του Talos, λίγο πριν την έκδοση της απόφασης από το Τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων, τα μέλη του οποίου καλούνται να καθορίσουν την τύχη του εμπορικού κέντρου μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία του δεν είναι σύννομη.

Χθες η εταιρεία "Δομική Ακινήτων Α.Ε.", που είναι η ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου, πέρασε στην αντεπίθεση με καταγγελίες-"φωτιά" που φτάνουν μέχρι την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας - πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μάλιστα, οι σοβαρές έγγραφες καταγγελίες για μεθοδεύσεις και επιχείρηση χειραγώγησης της απόφασης για το αν θα μπει λουκέτο η όχι στο εμπορικό κέντρο έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με τις οδηγίες που δίνει προς το Δήμο Ηρακλείου το νομικό τμήμα του υπουργείου για να κλείσει άμεσα το Τalos.



Η καταγγελία-"βόμβα"

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Δομική Ακίνητα Α.Ε.", Κωνσταντίνος Χούμπαυλης, υποδεικνύει τα γνωμοδοτικά όργανα του υπουργείου ως τους ενορχηστρωτές για την έκδοση απόφασης που θα είναι εις βάρος της επιχείρησής του, με στόχο να μπει λουκέτο στο πολυσινεμά, καθώς και σε 26 ακόμη επιχειρήσεις που λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο και στο οποίο εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Ο κ. Χούμπαυλης υποστηρίζει σε έγγραφη καταγγελία του προς τον ίδιο τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα και Ηράκλειο, ότι το τμήμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου, το οποίο εξέδωσε και τις οδηγίες προς το Δήμο Ηρακλείου για άμεση σφράγιση του Talos, κινείται έκτος νόμου, αφού δεν προβλέπεται, όπως σημειώνει, η διαδικασία που καλεί το Δήμο να εφαρμοστεί και μάλιστα άμεσα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην έγγραφη καταγγελία: «Κύριε υπουργέ, με ιδιαίτερη λύπη και έκπληξη λάβαμε γνώση του περιεχομένου τού εν θέματι εγγράφου του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου του υπουργείου σας, το οποίο κατά τρόπο παράνομο αλλά και θεσμικά απαράδεκτο θίγει έννομα συμφέροντα των εταιρειών μας, αποσκοπώντας στη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων και επιχειρώντας να προκαταλάβει την επικείμενη κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, που έχει αρμοδίως επιληφθεί των σχετικών θεμάτων».

«Ιδού ο δάκτυλος που καθοδηγεί τις αποφάσεις»

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας ποιοι και πώς επιχειρούν, όπως ισχυρίζεται, να χειραγωγήσουν την οριστική απόφαση που εκκρεμεί να εκδοθεί από το τοπικό ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου του οποίου προΐσταται ο κ. Λαφαζάνης και δίνοντας άλλες διαστάσεις στην υπόθεση, αφού χωρίς περιστροφές καταγγέλλει τη νομική σύμβουλο του αντιδίκου ως το δάκτυλο που καθοδηγεί τις αποφάσεις, αφού το ίδιο πρόσωπο είναι και νομικός σύμβουλος στο νομικό τμήμα του υπουργείου που χειρίζεται την υπόθεση του Τalos!


«Η ιδιαίτερη ανησυχία μας για τα ανωτέρω γεγονότα ενισχύεται από την ευλόγως πιθανολογούμενη ανάρμοστη εμπλοκή στελέχους του υπουργείου σας, που δημιουργεί υπόνοιες απόπειρας αθέμιτου επηρεασμού των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο αυτό πρόσωπο εκπροσωπεί δικαστικά και εξώδικα αντιδίκους των εταιρειών μας στην ίδια αυτή υπόθεση», τονίζει στην καταγγελία του ο κ. Χούμπαυλης, ενώ στην ίδια έγγραφη καταγγελία προχωρά και σε λεπτομέρειες για το διπλό ρόλο που, όπως υποστηρίζει, έχει η συγκεκριμένη δικηγόρος, η οποία φέρεται, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Χούμπαυλη, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πελάτη της μέσα από τη θέση που κατέχει παράλληλα ως δικηγόρος στο Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου του υπουργείου που χειρίζεται και την επίμαχη υπόθεση.

Ο επιχειρηματίας για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του αναφέρει προς τον κ. Λαφαζάνη ότι έχει εκδοθεί παράτυπα σειρά αποφάσεων και οδηγιών, ενώ έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία που δε συνάδει με τα ειωθότα σύμφωνα με τον κώδικα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που, όπως εξηγεί, επιβεβαιώνουν το διπλό ρόλο της νομικής συμβούλου, με στόχο, όπως υποστηρίζει, να εξυπηρετηθεί το συμφέρον του πελάτη της, τον οποίο εκπροσωπεί ως δικηγόρος σε όλα τα αρμόδια όργανα που εξέτασαν την υπόθεση του Talos.

«Είναι προφανές από τα ανωτέρω ότι δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες για το αμερόληπτο και διαφανές της δράσης ορισμένων προσώπων, τη στιγμή που τα πρόσωπα αυτά φέρονται να ενεργούν ως στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου σας, αλλά ταυτόχρονα να εκπροσωπούν και ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία αντλούν οφέλη από ενέργειες των ίδιων αυτών υπηρεσιών. Η εν λόγω όσμωση ιδιοτήτων και αρμοδιοτήτων αναδύει - αν μη τι άλλο - άρωμα διαπλοκής και ανάρμοστης σύγκρουσης συμφερόντων, δημιουργεί δε υπόνοιες απόπειρας αθέμιτου επηρεασμού της κρίσης των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υπόθεση (Δήμος Ηρακλείου, ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. κ.λπ.)», καταλήγει ο κ. Χούμπαυλης.

Μάλιστα κάνοντας επίκληση της ευαισθησίας του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον καλεί να παρέμβει στην υπόθεση προχωρώντας σε πειθαρχικό έλεγχο, ενώ παράλληλα ζητά να ανακαλέσει το έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου με το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου παίρνει εντολή για άμεση σφράγιση του Talos ακόμη και πριν την έκδοση της απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία μετά την εις βάρος της δικαστική απόφαση του ΣτΕ.

Τι απαντά η δικηγόρος: «Είμαι όντως δικηγόρος υπουργείου και αντιδίκου αλλά δε γνώριζα...»

H σοβαρότητα της καταγγελίας για το ρόλο της δικηγόρου με τη διπλή ιδιότητα - νομική σύμβουλος του υπουργείου και νομική σύμβουλος του αντιδίκου -  είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη. Η "Νέα Κρήτη" αναζήτησε και εντόπισε τη δικηγόρο που καταγγέλλεται ότι με όχημα τη θέση που κατέχει στο νομικό τμήμα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του πελάτη της ως δικηγόρος παράλληλα και των σινεμά «Τεχνόπολις» και «Βιντσένζος Κορνάρος» που είναι οι εταιρείες που έχουν στραφεί εναντίον των πολυσινεμά Τalos και κατ' επέκταση κατά του εμπορικού κέντρου στο σύνολό του.

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι κατέχει και τις δύο θέσεις ως νομικός σύμβουλος, ωστόσο επιχειρεί να δώσει τη δική της εξήγηση υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι νομικός σύμβουλος στο υπουργείο αλλά δεν είχε ανάμειξη με την υπόθεση που διαχειρίστηκε η νομική υπηρεσία, στην οποία ωστόσο εργάζεται. «Από την ημέρα που το τοπικό ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. απέστειλε το φάκελο στο Κεντρικό ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. της Αθήνας, δηλαδή στην αρμοδιότητα του υπουργείου, εγώ δεν έκανα καμία ενέργεια και δε συμμετείχα σε καμία από τις διαδικασίες και τα πάντα τα υπέγραφε έτερος συνάδελφος, ο οποίος είχε συμπαρασταθεί στο ΣτΕ όταν βγήκε η απόφαση (σ.σ. για να μπει λουκέτο), δεν τον εφηύραμε τώρα για να υπογράφει κάποιος αντί για εμένα. Και ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή ευαισθησία εγώ δεν ασχολήθηκα ξανά καθόλου μέσα στο υπουργείο και το ξέρανε οι πελάτες μου (σ.σ. ο ιδιοκτήτης των σινεμά «Τεχνόπολις» και «Βιντσένζος Κορνάρος»). Όσο εκκρεμούσε στο υπουργείο το θέμα, εγώ δεν ασχολήθηκα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η δικηγόρος, για να πείσει περί των ισχυρισμών της, υποστήριξε ότι μέχρι και τη στιγμή που ως δικηγόρος των αντιδίκων παρέλαβε έγγραφο από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου στο οποίο εργάζεται παράλληλα δε γνώριζε ότι η υπόθεση του πελάτη της απασχολούσε την υπηρεσία της! «Δεν έχω χρεωθεί το παραμικρό στην υπηρεσία. Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά σας βεβαιώνω ότι μέχρι που βγήκε και το πρώτο έγγραφο δεν είχα ιδέα ότι εκκρεμούσε στο νομοθετικό τμήμα του υπουργείο κάτι τέτοιο. Θα πρέπει επίσης να σας πω ότι οι πελάτες μου δε με ενημέρωναν για όλες τις κινήσεις τους, αφού υπήρχε και άλλος συνάδελφος με τον οποίο διαχειριζόμασταν την υπόθεση».

Πάντως στο ερώτημά μας αν πιστεύει ότι, πέρα από τη νομική διάσταση της υπόθεσης, τίθεται ηθικό ζήτημα για το διπλό της ρόλο ως δικηγόρος, η ίδια ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπήρχε θέμα ηθικού διλήμματος για εμένα, γιατί σας είπα ότι δε γνώριζα ότι η υπόθεση είχε φτάσει στην υπηρεσία, στην οποία κάθε ημέρα μπαίνουν εκατοντάδες υποθέσεις. Μπορεί να είναι η υπόθεση ενός ξαδέρφου μου, τι θα πρέπει να κάνω;» αναρωτήθηκε επιμένοντας ότι ούτε χειρίστηκε την υπόθεση, παρότι στην ίδια υπηρεσία, ούτε το γνώριζε ότι η υπόθεση απασχολούσε τους συναδέλφους της στο νομικό τμήμα του υπουργείο στο οποίο υπηρετεί επί σειρά ετών.

Χρήστος Κώνστας- Ν. Κρήτη


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.