Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Να τι θα πει: Πολιτισμός! Έρευνα και μαρτυρίες.

Να τι θα πει: Πολιτισμός! Έρευνα και μαρτυρίες.

Πολιτισμός | 23/05/2016 - 08:43
Να τι θα πει: Πολιτισμός! Έρευνα και μαρτυρίες.
Πρόσφατα το δικαστήριο Ρεθύμνου αθώωσε τον Γερμανό Ιστορικό για τις καταγεγραμμένες ιστορικές διαπιστώσεις του ενάντια στον Κρητικό λαό κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.

 Γράφει και επιβεβαιώνει στο βιβλίο του ότι ο Κρητικός λαός στην προσπάθειά του να αμυνθεί ενάντια στον κατακτητή, συμπεριφέρθηκε απάνθρωπα και με ασύλληπτη βία ενάντια στους στρατιώτες του Γ’ Ράιχ. 

Ένας ερευνητής – δημοσιογράφος ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, έκανε εκτενή έρευνα και έφερε στο φως σελίδες της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Απόσπασμα της έρευνάς του, σας παραθέτω:

Οι Ναζί  διέπραξαν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα στην Κρήτη μπροστά στα οποία ωχριά και η πιο αρρωστημένη φαντασία. 

Βίασαν γυναίκες πάνω στην Αγία τράπεζα εκκλησίας. Ξεκοίλιασαν εγκύους και δολοφόνησαν τα παιδιά τους μπροστά στα μάτια τους. Βίασαν ανήλικα κορίτσια, έκαψαν κατάκοιτους γέροντες στα κρεβάτια τους και εκτέλεσαν εκατοντάδες αθώους ανθρώπους στα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης.

 Ο Καζαντζάκης την ψηλάφισε και την γεύτηκε. Εγώ την κατέγραψα από τους επιζώντες μάρτυρες και δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου την μαυροφορεμένη γυναίκα στη Βιάννο που μου είπε: Σκοτώσανε τον άνδρα μου, τον πατέρα μου και τους δυο αδερφούς μου κι έμεινα μόνη στον κόσμο. Καλύτερα να είχανε σκοτώσει κι εμένα. Ούτε την άλλη χαροκαμένη γυναίκα στο χωριό Σάρχος που μου είπε: Εκτελέσανε τους ανθρώπους μας και μετά από μια εβδομάδα μας άφησαν οι Γερμανοί να πάμε να πάρουμε τους νεκρούς. Μάζευα τις σάρκες του άνδρα μου μαζί με τους ορμίγκους και τον έβαλα σ ένα τσουβάλι για να πάω να τον θάψω.

Αυτή η φρίκη ΄΄κύριοι΄΄ ανεγκέφαλοι δεν ξεχνιέται. Την κατέγραψα σταγόνα - σταγόνα και με αρρώστησε. Ούτε ξεχνιέται ο τρόμος της γυναίκας που με γέννησε και με μεγάλωσε όταν άκουγε γερμανικά, γιατί οι Ναζί είχαν λιώσει με τα υποκόπανα των όπλων τους το κεφάλι του παππού μου μπροστά στα μάτια της παιδούλας τότε μητέρας μου.

Αλλά αυτή η φρίκη εμάς δεν μας έκανε απάνθρωπους όπως τους Ναζί που θέλετε να υπερασπισθείτε, υπερασπιζόμενοι τον Ρίχτερ.

Όταν μετά από έρευνά μου ανακάλυψα το κρανίο του οδηγού του Κράϊπε, Άλφρεντ Φένσκε, το ταυτοποίησα στην ιατροδικαστική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ειδοποίησα την Γερμανική πρεσβεία να το παραλάβει. Αρνήθηκαν διότι δεν ήθελαν λέει να ανακινήσουν τέτοια θέματα και μόνο όταν τους απείλησα ότι θα πάω ο ίδιος στο Βερολίνο να το παραδώσω συγκινήθηκαν. Εν τω μεταξύ είχα το κρανίο του Φένσκε επί ένα μήνα στο σαλόνι του σπιτιού μου. Τελικά ήρθε απεσταλμένος της Υπηρεσίας Γερμανικών μνημείων και αφού οργάνωσα τρισάγιο στο σημείο που το βρήκα το παρέδωσα στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε με συνοδεία Κρητικόπουλα και Κρητικοπούλες. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε και με συνάντησε ο γιός του Άλφρεντ Φένσκε και δακρυσμένος κρατώντας σφικτά το χέρι μου μου είπε: Έκανες στον πατέρα μου μια αξιοπρεπέστατη κηδεία που εγώ δεν μπόρεσα να του κάνω.  Και με απορία με ρώτησε «γιατί;». 

Επειδή έτσι μου επέβαλλε ο ελληνικός μου πολιτισμός, του απάντησα».

Πηγή: Από το αρχείο του ερευνητή – δημοσιογράφου κ. Κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος με χαρά μού παραχώρησε για να δημοσιεύσω, τον ευχαριστώ πολύ.

Ημέρα μνήμης η σημερινή. Ήταν Τρίτη 20 Μαΐου 1941, το πρωί στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Εκεί γράφτηκαν οι σελίδες της νεώτερης Ιστορίας από μια φούχτα Ελλήνων ενάντια στην κραταιά πολεμική μηχανή του Γ’ Ράιχ. Εκεί,  ο Κρητικός λαός απέδειξε ότι οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν τους Έλληνες! Το μοναδικό τους «αδίκημα» ήταν ότι ως υπέρμαχοι της ελευθερίας πολέμησαν μέχρι της τελευταίας τους πνοής για τα ιερά και τα όσια της πατρίδος, θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας.

Εύα καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.