Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Προκαλούν αυτισμό;

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Προκαλούν αυτισμό;

Υγεία | 22/04/2018 - 16:02
Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Προκαλούν αυτισμό;
Τι απαντούν ειδικοί στα ερωτήματα των γονέων για το αν είναι απαραίτητα τα εμβόλια και αν προκαλούν κινδύνους.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Άτομα αρνούνται να εμβολιαστούν, θεωρώντας το εμβόλιο υπεύθυνο για την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων. Το κίνημα έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας, με πολλούς παιδιάτρους και επισκέπτες υγείας να έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους με τη νέα τάση γονέων. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Φρετζάγια, ο οποίος μας έλυσε τις απορίες.


«Η Ιατρική έχει κάνει τις μεγαλύτερες προόδους σε ορισμένους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η πρόληψη των νοσημάτων και ιδιαιτέρως των λοιμωδών νοσημάτων. Και αυτό οφείλεται στα εμβόλια. Εφαρμόζουμε ορισμένα εμβόλια από τη γέννηση ή και πολύ γρήγορα στη βρεφική ζωή, με αποτέλεσμα να είμαστε καλυμμένοι από ένα μεγάλο αριθμό νοσημάτων για τα οποία, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρείται από επιδημία ιλαράς. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι ομάδες πληθυσμού δεν είναι πλήρως εμβολιασμένες, παρά τις προειδοποιήσεις. Έτσι, οι ομάδες αυτές αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο. Με τα εμβόλια αποφεύγουμε νοσήματα τα οποία στην κοινότητα έχουν ευρεία διασπορά», μας είπε ο κ. Φρετζάγιας.


Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη βάρκα, όπου πλέουμε σ’ έναν κόσμο λοιμώξεων. Αυτοί που είναι προστατευμένοι από τους επιβάτες της βάρκας είναι εκείνοι που φορούν σωσίβιο. Δηλαδή, όσοι έχουν κάνει εμβόλιο. Τα θύματα θα είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που διαπιστώνεται και με την επιδημία της ιλαράς, αλλά και με άλλα νοσήματα, όπως τη γρίπη. Τα εμβόλια είναι απολύτως απαραίτητα και διασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες, ώστε ο πληθυσμός της κοινότητας να μένει από τα νοσήματα αυτά απρόσβλητος».


Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι γονείς αρνούνται πεισματικά να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο κ. Φρετζάγιας δήλωσε: «Υπάρχουν, δυστυχώς, στις μέρες μας διάφορες τοποθετήσεις. Πρώτον, ορισμένοι δεν εμβολιάζονται γιατί στηρίζονται στο γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί οι υπόλοιποι. Οπότε, θεωρούν ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους είναι προστατευμένα, αφού σε μια τάξη 30 ατόμων έχουν εμβολιαστεί τα 25. Ο άλλος θεωρεί ότι έχει καλή προστασία. Όσο βρίσκεται το παιδί στο χώρο του σχολείου και τ’ άλλα παιδιά είναι εμβολιασμένα, έχει μια ικανή προστασία. Αλλά το παιδί θα πάει διακοπές. Θα γνωρίσει άλλα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα και έτσι πολύ εύκολα μπορεί να μολυνθεί. Άρα, μας προστατεύει μόνο η προσωπική ανοσία, αυτή που έχουμε αποκτήσει μετά από εμβολιασμό. Και όχι να περιμένουμε από άλλους. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι φορτώνουμε στα εμβόλια πολλές παρενέργειες που είναι έξω από την πραγματικότητα, διότι οι παρενέργειες που έχουμε σε εμβόλια μπορεί να είναι ένας πυρετός την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα που εμβολιαζόμαστε ή μια τοπική ενόχληση και τίποτε περαιτέρω.
Εάν φανταστεί κανείς ότι ιδιαίτερα με το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας έχει διασφαλισμένη υγεία μια γυναίκα όταν είναι εμβολιασμένη, ενώ δεν είναι καθόλου προστατευμένη εάν μείνει ανεμβολίαστη. Φυσικά, το τεστ Παπανικολάου είναι πολύ καλό, αλλά δεν μπορεί να προλάβει αυτές τις καταστάσεις. Μας λέει ότι κάτι συμβαίνει και μια διαδικασία έχει αρχίσει. Ούτε η μηχανική προστασία προστατεύει. Μόνο το εμβόλιο HPV».

Γρίπη

Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Φρετζάγιας προτρέπει: «Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε κάθε χρόνο. Γιατί ο ιός κάνει διαφορές γονιδιακές μεταλλάξεις. Οπότε κάθε χρονιά πρέπει να κάνουμε ένα καινούργιο εμβόλιο».
Τέλος, ο ίδιος ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” πως είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε τον αριθμό των ατόμων που μένουν ανεμβολίαστοι, καθώς διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν γίνει διάφορες μελέτες, αλλά κάθε μελέτη έχει το μειονέκτημα ότι απευθύνεται σ’ ένα συγκεκριμένο πληθυσμό. Η μελέτη που περιλαμβάνει έναν πληθυσμό από τα σχολεία π.χ. της Εκάλης θα διαφέρει από τον πληθυσμό μιας επαρχιακής πόλης ή ενός χωριού. Εάν αναφέρεστε σε κοινωνικές ομάδες, τα νούμερα θα είναι διαφορετικά. Εάν είμαστε στην ανώτερη αστική τάξη, η συχνότητα της ηπατίτιδας Β είναι όσο στις άλλες βορειοευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές χώρες. Εάν ελέγξει έναν πληθυσμό από τους ανθρώπους των χωριών της Βόρειας Ελλάδας, εκεί η συχνότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οπότε κάθε φορά παίζει ρόλο το είδος του πληθυσμού που ελέγχεις.


Οι αθίγγανοι, για παράδειγμα, είναι εντελώς ανεμβολίαστοι και τις περισσότερες φορές οι επιδημίες ιλαράς αρχίζουν και ξεκινούν από αυτήν την κοινωνική ομάδα, η οποία επιμένει να μην εμβολιάζεται παρότι μπορεί να προσέλθει στους δημόσιους φορείς υγείας και να εμβολιαστεί».

Οι θεωρίες περί αυτισμού

Όσον αφορά στην αντίληψη ότι τα εμβόλια, και ιδιαίτερα τα MMR, σχετίζονται με τον αυτισμό, ο κ. Φρετζάγιας απαντάει: «Καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει το παραπάνω. Έχει αποδειχτεί τελευταία ότι ο αυτισμός οφείλεται σε διάφορα γονίδια. Δηλαδή είναι γονιδιακά καθορισμένη οντότητα και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Εάν ήταν έτσι, θα έπρεπε οι μη εμβολιασμένοι να μην έχουν κανένα παιδί με αυτισμό και ο αυτισμός να είναι κάτι το συνηθισμένο στα εκατομμύρια των παιδιών που είναι εμβολιασμένα. Δε νομίζω ότι αυτό είναι κοινή εμπειρία».


Επίσης, ο κ. Φρετζάγιας απαντάει και στο μύθο ότι τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και έτσι δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, πολλά χρόνια δεν είχαμε ιλαρά. Τα νοσήματα δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά μας περιμένουν στη γωνία. Χαλαρώσαμε τους εμβολιασμούς για την ιλαρά; Πληρώνουμε το τίμημα τώρα. Οι χώρες της Άπω και Μέσης Ανατολής έχουν πολιομυελίτιδα. Η Ευρώπη ή η Βόρεια Αμερική γιατί δεν έχει; Εάν χαλαρώσουμε τους εμβολιασμούς, θα ξαναέχουμε στη χώρα μας πολιομυελίτιδα, αλλά και στην Ευρώπη.


Όταν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού έριξαν τα καθεστώτα τους και χαλάρωσαν τους εμβολιασμούς και άρχισαν να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε αρχίσαμε να βλέπουμε κρούσματα διφθερίτιδας, που μέχρι τότε δεν είχαμε. Άρα, το συμπέρασμα είναι πως μας περιμένουν στη γωνία τα νοσήματα. Εάν χαλαρώσουμε τους εμβολιασμούς, θα ξαναεμφανιστούν».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.