Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Μουσικοί εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

Μουσικοί εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή | 19/02/2017 - 18:26
Μουσικοί εναντίον Ντόναλντ Τραμπ
Ιστορική αναδρομή στα αμερικανικά τραγούδια διαμαρτυρίας, που επιστρέφουν δυναμικά μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, και τα έως τώρα δείγματα γραφής του είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο Τραμπ, μένοντας πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες, μας αποδεικνύει περίτρανα πως βαδίζουμε προς μια νέα εποχή. Η (προσωρινή) απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για την κατασκευή τείχους με το Μεξικό, η προσπάθεια ξηλώματος του Obamacare, η περικοπή της οικονομικής ενίσχυσης των συμβουλευτικών οργανώσεων για τις αμβλώσεις και η εθνικιστική ρητορική με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» είναι τα πρώτα σημάδια της εποχή του τραμπισμού.

Οπως είναι φυσικό, οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις που δεν περιορίζονται στις μικρές παραδοσιακές αριστερές ομάδες που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Από τη μαζική πορεία διαμαρτυρίας των γυναικών και τους υπερασπιστές των μεταναστών, στους επιστήμονες και τις επαγγελματικές οργανώσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία της τεχνολογίας, όλα δείχνουν πως ο Τραμπ πυροδότησε ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας. Οι καλλιτέχνες, με προεξάρχοντες τους μουσικούς, επανέρχονται μαζικά, ύστερα από δεκαετίες χαμηλής παρουσίας, στη διαμαρτυρία των όσων συμβαίνουν. Μπορεί ένα τραγούδι να αλλάξει τον κόσμο; Ισως ένα ταξίδι στις αλληλοσυγκρουόμενες πορείες του πολιτικού τραγουδιού και των ΗΠΑ να μας δώσει μιαν απάντηση.

Οντως, ο ερχομός της εποχής του Τραμπ προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και τη δυναμική επιστροφή του πολιτικού τραγουδιού. Καλλιτέχνες από τη ραπ, το ροκ και την ηλεκτρονική μουσική εναντιώνονται μαζικά στη ρατσιστική ρητορική του νέου προέδρου, με κορυφαία τραγούδια τα «FDT» του ράπερ YG, «Grab Em By Da Pussy» του παραγωγού Μάικ Ντιν, «Nobody Speak» του DJ Shadow, «Hallelujah Money» των Gorillaz, «Erupt and Matter» του Moby, «I Give You Power» των Arcade Fire και το «Million Dollar Loan» των Death Cab For Cutie, το πρώτο κομμάτι που κυκλοφόρησε από την αντι-Τραμπ συλλογή «30 days-30 songs».

Τραγούδια woobly

Το τραγούδι διαμαρτυρίας έχει όμως πολύ μεγάλη διαδρομή πίσω του. Οπως το γνωρίζουμε σήμερα εμφανίζεται στην πόρτα του 20ού αιώνα με την ίδρυση της συνδικαλιστικής οργάνωσης (IWW) και τη δημιουργία των λεγόμενων τραγουδιών woobly. Πατέρας του νέου είδους, ο Σουηδός μετανάστης Τζο Χιλ, ο οποίος πολύ γρήγορα θα καταλάβει τον σημαντικό ρόλο των τραγουδιών στην αφύπνιση της εργατικής τάξης. Ο ίδιος θα εξελιχθεί σε μυθική φιγούρα του εργατικού κινήματος και τα τραγούδια του «The Union Scab», «Rebel Girl», «The Preacher And The Slave» και «There’s Power In A Union» θα επηρεάσουν καλλιτέχνες όπως ο Γούντι Γκάθρι και ο Πιτ Σίγκερ.

Η έλευση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό στον αμερικανικό λαό ως προς την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο. Αυτός ο σκεπτικισμός προκάλεσε την εμφάνιση πολλών τραγουδιών που αμφισβητούν για πρώτη φορά ευθέως την έννοια του πολέμου, με κορυφαίο παράδειγμα το «I Didn’t Raise My Boy to Be a Soldier» του 1915. Κατά τη μεσοπολεμική περίοδο, η ανάπτυξη της βιομηχανίας θα ανακοπεί απότομα απ’ το Κραχ του ’29 και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα βυθιστεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τραγούδια όπως τα «Hungry Ragged Blues» της Αντ Μόλι Τζάκσον, «How Can a Poor Man Stand Such Times and Live? » του Μπλάιντ Αλφρεντ Ριντ και «No Depression In Heaven» αντιπροσωπεύουν την παθητική στάση των τραγουδιών διαμαρτυρίας την εποχή της Μεγάλης Υφεσης με εξαίρεση το διαχρονικό τραγούδι «Which Side Are You On? » της Φλόρενς Ρις. Προς το τέλος της περιόδου, οι σπουδαίοι Τζος Γουάιτ και Λιντμπέλι, με τραγούδια όπως τα «Free and Equal Blues» και «The Bourgeois Blues» αντίστοιχα, θα φέρουν σε επαφή τη λευκή προοδευτική Αμερική με τους αγώνες των μαύρων για ισότητα, με αποκορύφωμα αυτής της συνάντησης το τραγούδι «Strange Fruit» της Μπίλι Χόλιντεϊ, το 1939, που στιγματίζει τη βαρβαρότητα των λιντσαρισμάτων στον αμερικανικό Νότο.

Αμερικανικό φολκ

Την ίδια χρονιά, εμφανίζεται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του αμερικανικού φολκ τραγουδιού, ο Γούντι Γκάθρι. Ο άνθρωπος που θα γεφυρώσει, σε μία δεκαετία, το χάσμα της λαϊκής παράδοσης με την υψηλή διανόηση και θα δώσει νέα πνοή στη μουσική διαμαρτυρία μέσα από τραγούδια όπως τα «I Ain’t Got No Home», «Union Maid», «Deportee», «Do Re Mi» και φυσικά το σπουδαίο «This Land Is Your Land» που απαντά στον πατριωτισμό του «God Bless American» του Ιρβινγκ Μπέρλιν.

Χωρίς τον Γούντι Γκάθρι δεν θα υπήρχαν μουσικοί όπως ο Πιτ Σίγκερ και ο Μπομπ Ντίλαν και ίσως το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μην είχε εξελιχθεί. Στην αυγή της δεκαετίας του ’50, εξαιτίας του μακαρθισμού και του «Ερυθρού Τρόμου» που επικρατεί στην Αμερική, το λαϊκό τραγούδι λογοκρίνεται και χάνει το πολιτικό του περιεχόμενο. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Πιτ Σίγκερ με τους Weavers, οι οποίοι με εξαίρεση το «If I Had A Hammer» γνωρίζουν εμπορική επιτυχία με ανάλαφρα τραγούδια όπως τα «Tzena-Tzena» και «Goodnight Irene».

Οταν περίπου δέκα χρόνια μετά, ο Τζέιμς Μπράουν διεκδικεί την περηφάνια της μαύρης κοινότητας και ο Εντουιν Σταρ διαμαρτύρεται με τη μεγάλη σόουλ επιτυχία «War», ο τραγουδιστής της κάντρι μουσικής Μερλ Χάγκαρντ κυκλοφορεί το τραγούδι «Okie from Muskogee».

Οι στίχοι σατιρίζουν τους χίπις και το αντιπολεμικό κίνημα, οδηγώντας την κάντρι μουσική προς τη συντηρητική λευκή Αμερική. Σήμερα, ένα από τα πνευματικά παιδιά του Μερλ Χάγκαρντ είναι o μουσικός και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ Τόμπι Κιθ.

Από το Γούντστοκ στο Οχάιο

Τα όνειρα και οι διεκδικήσεις μιας ολόκληρης γενιάς για έναν καλύτερο κόσμο θα ανέβουν στη σκηνή του Γούντστοκ, το 1969, και θα καταρρεύσουν απότομα την επόμενη χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο. Η δολοφονία τεσσάρων φοιτητών από αστυνομικούς, που διαμαρτύρονταν για την εισβολή στην Καμπότζη, θα εμπνεύσει τον Νιλ Γιανγκ να γράψει ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια διαμαρτυρίας, το «Οhio». Η αστυνομική βία θα απασχολήσει δύο χρόνια αργότερα και τον Μάρβιν Γκέι στο θρυλικό τραγούδι «What’s Going On». Στις επόμενες τρεις δεκαετίες, το τραγούδι διαμαρτυρίας θα συνεχίσει να επεμβαίνει στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Αμερικής. Με σπουδαιότερα δείγματα το φεμινιστικό «I’m Woman» της Χέλεν Ρέντι, το «Bonzo Goes to Bitburg» των Ramones που στρεφόταν κατά του Ρέιγκαν, το «Born in the USA» του Μπρους Σπρίνγκστιν για τους βετεράνους του Βιετνάμ και φυσικά πολλά τραγούδια ραπ όπως τα «The Message» του πρωτοπόρου Grandmaster Flash, «Fuck tha Police» των N.W.A. και «Fight the Power» των Public Enemy, «Killing In The Name» των Rage Against The Machine και το πολύ πιο πρόσφατο ροκ άλμπουμ «American Idiot» των Green Day.

Οπως είδαμε και στην αρχή, τα τραγούδια διαμαρτυρίας έχουν επανέλθει δυναμικά μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει συμπληρώσει ένα μήνα στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, και δικαιολογούν την πρόσφατη δήλωση του Μπρους Σπρίνγκστιν μπροστά στο κοινό του: «Είμαστε η νέα αμερικανική αντίσταση».

Η εποχή της αμφισβήτησης και η έκρηξη του ροκ εντ ρολ

Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η νεαρή Ρόζα Παρκς αρνείται να δώσει τη θέση της σε λευκό συνεπιβάτη λεωφορείου και συλλαμβάνεται. Αυτό το περιστατικό, η έκρηξη του ροκ εντ ρολ και αργότερα η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Πόλεμο του Βιετνάμ ανοίγουν τον δρόμο προς την εποχή της αμφισβήτησης. Με ανεπίσημο ύμνο το διαχρονικό τραγούδι «We Shall Overcome» του Πιτ Σίγκερ, το νέο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας θα βρει τον βασικότερο εκφραστή του στο πρόσωπο του Μπομπ Ντίλαν. Μέσα σε μόλις 20 μήνες, θα συγχωνεύσει την πολιτική κληρονομιά της φολκ μουσικής με το ροκ εντ ρολ, διαμορφώνοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων της γενιάς του ’60. Διαχρονικά τραγούδια όπως τα «Blowin’ in the Wind», «Masters of War» και «The Times They Are A Changin’» θα εισαγάγουν το πολιτικό σχόλιο στη στιχουργία της ροκ μουσικής και με όπλο την ηλεκτρική κιθάρα θα εναντιωθούν στον Πόλεμο του Βιετνάμ μέσα από τα διαχρονικά τραγούδια «I Ain’t Marching Anymore» του Φιλ Οκς, «Eve Of Distruction» του Μπάρι Μακ Γκουάιρ, «I-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die Rag» των Country Joe And The Fish, «For What Is Worth» των Buffalo Springfield, «The Unknown Soldier» των Doors και «Fortunate Son» των C.C.R. Το 1968, η Αμερική συνταράσσεται από τις δολοφονίες των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι σε λιγότερο από δύο μήνες. Παράλληλα, η εμφάνιση της σόουλ μουσικής, σε αντίθεση με τη στιχουργία των σπιρίτσουαλ για μετά θάνατον σωτηρία, θα διεκδικήσει τα δικαιώματα των μαύρων σ’ αυτήν τη ζωή. Τραγούδια όπως τα «A Change Is Gonna Come» του Σαμ Κουκ, «People Get Ready» του Κέρτις Μέιφιλντ, «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν και «Say It Loud - I’m Black and I’m Proud» του Τζέιμς Μπράουν δείχνουν την αλλαγή προς τη ριζοσπαστικοποίηση της μαύρης κοινότητας.


  

kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διεθνή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού…

Ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

Δυνατός σεισμός λίγο μετά τις 9 στην Τουρκία

Δολοφονία Φλόιντ: Ακόμη τρεις νεκροί – Έκρυθμη η κατάσταση…

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις

Οργή & αναταραχές σε 20 πόλεις των ΗΠΑ - Σοκάρει το νέο βίντεο…

Νέα διάσταση στην υπόθεση του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, δίνει βίντεο που…

ΗΠΑ: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού στη…

Κοινό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ασθενών με άλλες δύο Πολιτείες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο

Χαραμάδα φωτός για την Ιταλία: Μειώνεται αισθητά ο αριθμός…

Μειώνεται αισθητά ο αριθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο

Μεγαλώνει η λίστα των νεαρών θυμάτων του κορωνοϊού

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επισημαίνουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία

Κορωνοϊός: 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο στην…

Αρνητικό ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία - Μικρή μείωση των κρουσμάτων

Νεκρή 36χρονη μητέρα στη Βρετανία, γιατί δεν ήταν «προτεραιότητα»

Ο άντρας της είπε ότι η 36χρονη υπέφερε από βήχα, υψηλό πυρετό και οξύ πόνο στο στήθος και στο στομάχι την Παρασκευή.

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξή δοκιμή εμβολίου

108 εθελοντές από την Ουχάν συμμετέχουν στις δοκιμές

Κορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μεταδίδεται ο ιός

Το βίντεο έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου

Κορωνοϊός: Το 93% των κρουσμάτων ανάρρωσε - Μόνο το 7% απεβίωσε…

Η παγκόσμια εικόνα του κορωνοϊού - Ξεπέρασαν τις 133.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΠΟΥ: Κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό

Επίσημες ανακοινώσεις μετά την αύξηση θανάτων και κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Κίνα: Κατέρρευσε ξενοδοχείο με ασθενείς

Δεκάδες είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα στην Κροατία

Δεν αναμένεται μεγάλη εξάπλωση του ιού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική…

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 62 ετών στην Λομβαρδία της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για…

Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα

Κορωνοϊός: Αγωνία για κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με…

Επιβεβαιώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο

Κόμπι Μπράιαντ: Το video με την επικοινωνία του πιλότου με…

Ποια ήταν η πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου και ποιος ο διάλογος μέχρι να χαθεί από το ραντάρ…

Παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ – Πώς έγινε…

Νεκροί 9 άνθρωποι ανάμεσα τους και η 13χρονη κόρη του

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον…

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας - Τουλάχιστον 4 νεκροί - Κτίρια κατέρρευσαν - Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Νεκροί…

Σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά

Κοροναϊός: Παγκόσμια αγωνία για το νέο ιό που «σκορπά»…

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία πνευμονίας

Αλβανία: Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

Η προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων στα χαλάσματα εντείνεται

Σεισμός στην Αλβανία: Το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης…

Το αγοράκι βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του

98χρονος γιατρός αρνείται να συνταξιοδοτηθεί

Συνεχίζει να «βλέπει» ασθενείς καθημερινά

Πολύ ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση…

Φόβοι για τσουνάμι μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό

Νεκρός έφηβος από εγκεφαλικό λόγω εθισμού σε βιντεοπαιχνίδι

Ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό πάνω στον υπολογιστή

Thomas Cook: Εξαγοράστηκε από την Fosun έναντι ποσού 12,7 εκατ. €

Παράλληλα, η συμφωνία αφορά και τα brands των ξενοδοχειακών αλυσίδων Casa Cook και Cook's Club

Εσσεξ: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματεμπορία προς…

Ο 25χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν είδε τα πτώματα

Λονδίνο: Ματωμένα ίχνη - Χτυπούσαν τις πόρτες για να σωθούν…

Βρέθηκαν ματωμένα ίχνη από παλάμες σε όλη την πόρτα του φορτηγού

Λονδίνο: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα…

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρικτή ανακάλυψη 39 νεκρών, σε κοντέινερ φορτηγού, στο Εσεξ της Βρετανίας

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πρόβλημα στη γειτονική χώρα

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται -…

Οι φωτογραφίες από το φλεγόμενο δάσος σοκάρουν

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την χρήση ηλεκτρονικού…

Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό…

Ινδονησία: Τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα μετά…

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα

Mε τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα «χτυπούν» κάρτα στην Ιταλία

Τέλος στο χτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών στην Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο…

Σπίτια άλλαξαν θέση ενώ υπήρξε ένας τραυματισμός εξαιτίας του σεισμού στη νότια Καλιφόρνια, κατά τις πληροφορίες

Σεισμός 7,5 βαθμών «ταρακούνησε» την Ινδονησία

Τι ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τραγωδία στο Δούναβη: Νεκροί και αγνοούμενοι, μετά τη βύθιση…

Το ποταμόπλοιο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες…

«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Σικάγο: Σκότωσαν έφηβη έγκυο και της πήραν το μωρό

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Σικάγο

Παναγία των Παρισίων: Ανείπωτη θλίψη για το εμβληματικό…

Tέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: Έλληνας σώθηκε από θαύμα γιατί…

Ο κ. Μαυρόπουλος θεωρήθηκε μάλιστα ύποπτος λίγο πριν αποκαλυφθεί η τραγωδία

Τουρκία: Νεκρή 13χρονη, θύμα της «Μπλε φάλαινας» - Το γράμμα…

«Η αυτοκτονία είναι διέξοδος» «Η αυτοκτονία είναι διέξοδος»...

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Θύματα του Εγκέλαδου 830.000 υπήρξαν άνθρωποι!

«Βρέχει» αράχνες στη Βραζιλία

Τι συμβαίνει με αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο στη Μίνας Ζεράις της νότιας Βραζιλίας;

Σοκ στο Μεξικό: 10χρονη αυτοκτόνησε για να είναι χαρούμενη…

Αναζητείται η μητέρα της – Γνωστοί του κοριτσιού δεν έβλεπαν ένα παιδί θλιμμένο

Παιδί κάλεσε την αστυνομία επειδή… δεν του άρεσαν τα δώρα…

Κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε 9χρονος στη Γερμανία - Η… λύση των αστυνομικών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.