Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Μεταλλάσσονται και αντέχουν τα εντομοκτόνα τα κουνούπια

Μεταλλάσσονται και αντέχουν τα εντομοκτόνα τα κουνούπια

Περιβάλλον | 31/07/2015 - 22:19
Μεταλλάσσονται και αντέχουν τα εντομοκτόνα τα κουνούπια
Η ικανότητα αντίστασης των κουνουπιών στα εντομοκτόνα αποτελεί σοβαρή απειλή στις προσπάθειες για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Chikungunya.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον μίτο… ανάποδα, εντοπίζοντας τις αντιστάσεις των κουνουπιών μέχρι το γονιδίωμά τους!   

Όσο μικρά είναι τα κουνούπια, τόσο τεράστια ήταν η δουλειά που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ειδικοί ερευνητές. Προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά των γονιδιακών μηχανισμών αντίστασης των κουνουπιών στα εντομοκτόνα, χρειάσθηκε να αποκωδικοποιηθεί η αλληλουχία του DNA του είδους Aedes aegypti, στενού συγγενή του ασιατικού κουνουπιού-τίγρη και φορέα του δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya. 

Όμως αντί να εξετασθεί ολόκληρο το γονιδίωμα –μια δαπανηρή και χρονοβόρος διαδικασία– οι ερευνητές εκαναν κάτι ιδιοφυώς απλούστερο: χρησιμοποιώντας τεχνικές βιοπληροφορικής «στοχοποίησαν» περισσότερα από 760 γονίδια τα οποία πιστεύεται ότι ενέχονται στην αντίσταση που προβάλουν τα κουνούπια στα εντομοκτόνα. Αναλύοντας τα συγκεκριμένα γονίδια, διαπίστωσαν ότι η αύξηση της δραστηριότητας των ενζύμων «αποτοξίνωσης» συνδεόταν με την αύξηση του αριθμού των αντιγράφων των γονιδίων που κωδικοποιούν τα ένζυμα αυτά –των οποίων ο αριθμός ενίοτε ξεπερνούσε τα 200.  

Μάλιστα όπως αναφέρει το iatropedia, είδαν ότι οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν τα εν λόγω ένζυμα μπορούν να αυξήσουν την βιοδιάσπαση των εντομοκτόνων στα κουνούπια με… ανοσία! Με άλλα λόγια, τα κουνούπια προσαρμόζονται στην απειλή των εντομοκτόνων εξελισσόμενα γονιδιακώς και επαναχρησιμοποιώντας ορισμένα ένζυμα αποτοξίνωσης κατά των χημικών που τους ρίχνουν εξακολουθούν να παραμένουν απειλή.  

Οι γενετικοί βιοδείκτες που εντόπισαν επιστήμονες των ερευνητικών ιδρυμάτων CNRS, IRD, Université Claude Bernard στην Λυών, Université Joseph Fourier στην Γκρενόμπλ και του Institute Pasteur στην Γαλλική Γουϊάνα, θα επιτρέψουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους (μέσω μοριακών τεστ) στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις μεταδιδόμενες από κουνούπια ασθένειες. Αυτό, εξηγούν οι ειδικοί στην επιθεώρηση  Genome Research, θα συμβάλει στον έλεγχο των πληθυσμών των εντόμων με προσαρμογή των μεθόδων αντιμετώπισής τους βάσει της αντίστασης που εμφανίζουν στα εντομοκτόνα.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.