Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση-Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο

Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση-Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο

Ελλάδα | 29/06/2015 - 21:44
Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση-Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο
Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ελληνικό ζήτημα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, την οποία χρέωσε στην ελληνική πλευρά.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδή αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αύριο εκπνέει, ενώ πρόθεσε ότι έχει καταστήσει σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, όπως είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα.

Ακόμη, χαμήλωσε τις προσδοκίες για ενδεχόμενο συμβιβασμό εντός της εβδομάδας, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ δεν ζήτησε να υπάρξει νέα Σύνοδος Κορυφής και πως η ίδια δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος να συγκληθεί. Άλλωστε, απέρριψε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση (υπέρ του «ναι»). Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του».


«Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι θα σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.

Σημείωσε πάντως ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει όχι στην πρόταση των θεσμών, δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα πρόκειται σαφέστατα για απόφαση κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Αναφορικά με τη ρήξη στις διαπραγματεύσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι η ίδια.

Όπως είπε, υπήρχε κάθε διάθεση να υπάρξει υγιής συμβιβασμός με τους Έλληνες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η βασική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης.

Κοινό μέτωπο Μέρκελ, Γιουνκέρ, Ολάντ και Ρέντσι

ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΟΧΙ στο ευρώ, δηλώνουν ομόφωνα οι κκ. Μέρκελ, Γιουνκέρ, Ολάντ και Ρέντσι, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κάλεσε τους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι» ανεξαρτήτως ερωτήματος στο επερχόμενο δημοψήφισμα λέγοντας ξεκάθαρα πως ένα «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν τόσο ο Γάλλος  Πρόεδρος, όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. «Οι Ελληνες αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα, είναι επιλογή τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το πρωί της Δευτέρας μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα στην Κομισιόν και στον κ. Τσίπρα, αλλά "ανάμεσα στο ευρώ και στη δραχμή.

Γιουνκέρ: ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΟΧΙ στο ευρώ

Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. 

Παράλληλα, κάλεσε τους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι» ανεξαρτήτως ερωτήματος στο επερχόμενο δημοψήφισμα λέγοντας ξεκάθαρα πως ένα «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την παραμονή της στην ευρωζώνη. 

«Θα ήθελα να δω τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν "ναι" στο δημοψήφισμα», είπε και πρόσθεσε ότι η ευρωπαική επιτροπή δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις. «Ένα "όχι" στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν. Στην συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «την Παρασκευή για αλλη μια φορα ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και την αποφάση να γίνει μια εκστρατεία για το "όχι". Να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18. Αυτό δε βοηθάει κανέναν ευρωπαίο πολίτη κανέναν έλληνα πολίτη. Θα πρέπει, όμως, οι Ελληνες να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή».

Ακόμη ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός κάτι που αποδεικνύεται όπως είπε χαρακτηριστικά και από το γεγονός ότι η συζήτηση μεταφέρθηκε σε πολιτικό επίπεδο και δεν περιορίστηκε σε σκοτεινά δωμάτια τεχνοκρατών. «Εκανα τα πάντα για συμφωνία, ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο.  Εξερεύνησα όλες τις δυνατοτητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προυποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δικη μας προσέγγιση ήταν και είναι να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις», είπε. 

Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι δεν έχει σαν στόχο να επηρεάσει την ψήφο των ελληνικού λαού αλλά να ενημερώσει για το τι υπήρχε στο τραπέζι. Αυτός είναι και ο λόγος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα όπως είπε την βελτιωμένη πρόταση των θεσμών.

«Είμαι στο πλευρό των Ελλήνων, έχω επενδύσει την εμπιστοσύνη μου στους Έλληνες, οι Έλληνες πολίτες είναι στην καρδιά μου. Το να βάζεις μια δημοκρατία έναντι 18 δεν είναι αντιπροσωπευτική του μεγάλου έθνους των Ελλήνων Στην Ευρώπη καμία δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από τις άλλες. Δεν θέλω να βλέπω την Ελλάδα να παίζει Β' Εθνική», τόνισε.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.