Μεγάλη επιτυχία για το 3ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας!
Την συνολική οργάνωση και την επιμέλεια του 3ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ όπως και του 1ου & του 2ου Φεστιβάλ, είχε η οικογένεια Καλαθάκη με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Kappa Studies, δημιουργώντας, μέσα από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, μια τριήμερη γιορτή της κρητικής κουζίνας.
Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε Διαγωνισμός Κρητικής Κουζίνας από σπουδαστές σχολών μαγειρικής που διαγωνίζονταν στην παρασκευή κρητικών συνταγών με εγχώρια προϊόντα. Ο διαγωνισμός συνεχίστηκε τη δεύτερη ημέρα με τη συμμετοχή επαγγελματιών μαγείρων, οι οποίοι παρασκεύασαν κρητικές συνταγές χρησιμοποιώντας υλικά από άγνωστο καλάθι.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτιζόταν από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας και του τουρισμού καθώς και από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που διακρίνονται για την ευαισθησία και τις ιδιαίτερες γνώσεις τους σε θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Στο φεστιβάλ παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Αυγενάκης Λευτέρης μετά της συζύγου του, και οι αντιδήμαρχοι Χερσονήσου Μανόλης Πλευράκης και Ευθύμιος Μουντράκης,
Η τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του κυριακάτικου τραπεζιού, που φέτος συμμετείχαν - μετά από πρόσκληση της οικογένειας ΚΑΛΑΘΑΚΗ - οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στα χωριά του Δήμου Χερσονήσου με την προετοιμασία και παρασκευή συνταγών της περιοχής τους. Την καταγραφή είχε υπό την ευθύνη της όπως και στα προηγούμενα φεστιβάλ, η KAPPA STUDIES .
Αναλυτικότερα, οι σύλλογοι που συμμετείχαν από το Δήμο Χερσονήσου, ήταν οι ακόλουθοι: Πολιτιστικοί σύλλογοι Κόξαρης, Σταμνιών, Σκοτεινού, Καινούριου Χωριού, Γαλύφας, Βραχόκηπου, Ανάληψης, Σγουροκεφαλίου, Χερσονήσου, Ανώπολης, Άνω Βάθιας, Κάτω Βάθιας, Γουρνών, Γουβών, Καλού Χωριού, Πνευματικό κέντρο «Άξιον Εστί», Σύλλογος γυναικών «Ίριδα», Σύλλογος Κωνσταν/των και Μικρασιατών Κρήτης, ορφωτικός Σύλλογος «Βριτομάρτις» με συνολικά 70 συμμετοχές.
Εκτός από τις κύριες εκδηλώσεις, το φεστιβάλ πλαισίωναν και παράλληλες εκδηλώσεις .Ο βραβευμένος Bartender και καθηγητής της Kappa Studies Σταύρος Βασιλειάδης παρασκεύαζε, καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, Cocktails με βάση μόνο κρητικά προϊόντα (τσικουδιά , σουμάδα , μέλι, φασκομηλιά δίκταμο κ.τ.λ.) με σκοπό την ανάδειξη και καθιέρωση νέων τάσεων και προϊόντων στην τουριστική και όχι μόνο αγορά της Κρήτης και της Ελλάδος γενικότερα, με τη συνδρομή των σπουδαστών του τμήματος Hotel Management της Kappa Studies. Επιπλέον, την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε ζωντανή τυροκόμηση από το παραδοσιακό τυροκομείο «Σταματογιώργη», που βρίσκεται στο χωριό Σμάρι του Δήμου Μινώα.
Η οικογένεια Καλαθάκη προσέφερε 4 υποτροφίες συνολικής αξίας 29.600 ευρώ σε παιδιά των συμμετεχόντων πολιτιστικών συλλόγων και αφορούν διετείς σπουδές στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Kappa Studies (7.400 ευρώ Χ 4 υποτροφίες). Οι υποτροφίες κατόπιν κληρώσεως δόθηκαν : στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Άνω Χερσονήσου, Γουρνών, Γουβών και Γυναικείου Συλλόγου Επισκοπής Εργάνη
Η οργάνωση και τα έξοδα του 3ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας όπως και του 1ου & του 2ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ήταν χορηγία της KAPPA FOODS – KAPPA STUDIES και της οικογενείας ΚΑΛΑΘΑΚΗ, χωρίς την δαπάνη ούτε ενός euro από τους έλληνες φορολογουμένους, και χωρίς την σύμπραξη – συμπαράσταση - χορηγία κανενός δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα.(περιφέρειας – δήμου - επιμελητήριου κ.τ.λ.)
Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους τους συμμετέχοντες και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2016 με ήδη από τώρα 86 δεδηλωμένες συμμετοχές από αντίστοιχους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.
Ευχαριστήρια επιστολή Kappa Studies στους κριτές
Η οικογένεια Καλαθάκη και το Κέντρο δια βίου μάθησης Kappa Studies εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στα μέλη της κριτικής επιτροπής που αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό της Κρητικής Κουζίνας κατά τη διάρκεια του 3ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτέλεσαν ουσιαστικό παράγοντα της επιτυχούς έκβασης του διαγωνισμού, καθώς συνέβαλαν στην διεξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων, λειτουργώντας με αμεροληψία, καλή πίστη και συνέπεια προς τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι».
Οι κρίσεις, οι παρατηρήσεις και οι εκτιμήσεις τους παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες στους διαγωνιζόμενους για την περαιτέρω εξέλιξη του δημιουργικού τους έργου.
Αναλυτικότερα, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε για την αγαστή συνεργασία και τη συμμετοχή στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού τους:
Ψιλάκη Νίκο, Δημοσιογράφο
Ζωράκη Ιωάννη, Δημοσιογράφο
Κασσιώτη Βασίλη, chef, Εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης
Δατσέρη Κώστα, chef, Εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης
Παπουτσιδάκη Γεώργιο, chef, Εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης
Μαρουφίδης Θεόδωρος, Chef
Κοσμαδάκη Πέτρο, chef Εστιατορίου “ALMYRA”
Καρπαθιωτάκη Μάρκο, Επιχειρηματία – Εστιάτορα
Βολυράκη Μιχάλη, Διευθυντή “AQUILA ELOUNDA VILLAGE”
Κούρκουλο Φάνης, Λιμενάρχης Ηρακλείου
Μποκέα Μενέλαο, Διευθυντής HR Sbokos Hotel Group
Αξαρλή Θεόδωρο, Διευθυντής Agapi Beach
Μαλέτσκα Πώλ, Διευθυντή Εστιατορίου “LA SCALA”