Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Με υπογραφή Περιφερειάρχη προγράμματα ύψους 25 εκ. ευρώ στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων

Με υπογραφή Περιφερειάρχη προγράμματα ύψους 25 εκ. ευρώ στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων

Ηράκλειο | 10/03/2017 - 13:55
Με υπογραφή Περιφερειάρχη προγράμματα ύψους 25 εκ. ευρώ στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων
Προγράμματα ύψους 25 περίπου εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων-παρεμβάσεων που προβλέπουν τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία των δημάρχων Βασίλη Λαμπρινού και Τάσου Βάμβουκα.

Η χρηματοδότηση των 25 εκ. ευρώ για την υλοποίηση των σχεδίων ΒΑΑ σε πόλεις που έχουν πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων, όπως ορίζει η Ε.Ε., διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του ΕΣΠΑ και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις   που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι, πόλεις «πράσινες», ενεργειακά αναβαθμισμένες, πιο φιλικές στον πολίτη. Ειδικότερα ο προϋπολογισμός των δυο αναπτυξιακών προγραμμάτων  ΒΑΑ ανέρχεται για τον δήμο Ηρακλείου στα 14.468.500 ευρώ και για το δήμο Χανίων στα 9.629.000 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων χαρακτήρισαν σημαντική την σημερινή ημέρα για το νησί υπογραμμίζοντας το πνεύμα συγκρητισμού και συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση Ά και Β΄βαθμού. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι, θα υλοποιηθούν άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για τους υπόλοιπους δήμους του νησιού ενώ η Περιφέρεια πρόκειται να διασφαλίσει πρόσθετους πόρους. 

Στην σημερινή υπογραφή των σχεδίων ΒΑΑ στη Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων - Αυτεπιστασίας - Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων Γιώργος Ξανθουδάκης, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, το στέλεχος της υπηρεσίας Γιάννης Μπαλαντινάκης, η Ευγενία Στυλιανού συντονίστρια του έργου ΒΑΑ του δήμου Ηρακλείου, ο Κώστας Μοχιανάκης  προϊστάμενος πληροφορικής δήμου Ηρακλείου και ο γενικός γραμματέας του δήμου Χανίων Δημήτρης  Φραγκάκης. 

Αμέσως μετά την υπογραφή των δυο σχεδίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας δήλωσαν στα ΜΜΕ.:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Δυο σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τους μεγάλους δήμους της Κρήτης, Χανίων και Ηρακλείου γιατί αυτό ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι νέοι κανόνες που τίθενται στην Ευρώπη. Πόλεις με πληθυσμό πάνω από 70.000 πρέπει να έχουν τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με διαβούλευση με τους φορείς, με τους κοινωνικούς εταίρους με τους οικονομικούς εταίρους, άρα είναι ιδιαίτερο σημαντικό για την Περιφέρεια μας ότι υπέγραψα σήμερα 25 περίπου εκ. ευρώ για τους δύο δήμους, τα οποία μπορεί να ανέλθουν στα 50 εκ. ευρώ, γιατί οι εκπτώσεις θα επιστρέψουν στους δήμους δεν θα πάνε σε άλλα έργα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η προεργασία έγινε με τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, των δυο δήμων, των υπηρεσιών, και σε αυτό στοχεύουμε στην ενότητα του νησιού και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους δήμους με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για να μπορούμε  να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους που έχουμε αλλά να φέρουμε και άλλους πόρους, και για αυτό είμαστε σίγουροι». 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για εμάς και για το Ηράκλειο, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μέρος του σχεδίου  που έχουμε για την ανάπτυξη της πόλης. Και είναι μεγάλη χαρά για εμένα επίσης, το γεγονός ότι βρίσκομαι δίπλα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, με τον οποίο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε έχουμε μια άψογη συνεργασία, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η σημερινή υπογραφή της έγκρισης της στρατηγικής του Ηρακλείου και των Χανίων για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έγινε πάνω στο συγκεκριμένη στρατηγική, σήμερα έχουμε εξασφαλίσει για το Ηράκλειο περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ! Και τα εξασφαλίσαμε, από το ΠΕΠ Κρήτης, υλοποιώντας βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις: Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του  Ηρακλείου αλλά και την ευρεία συμμετοχικότητα, αφού του σχεδίου προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με την εποικοδομητική συμμετοχή δεκάδων φορέων της πόλης. Τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης του σχεδιασμού μας. Σύντομα, θέλω να πιστεύω, οι δημότες θα είναι σε θέση να αντιληφθούν τα οφέλη της μεγάλης προσπάθειας που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και οδήγησε στην σημερινή υπογραφή. Και κυρίως θα αντιληφθούν ότι το μέλλον του Ηρακλείου, το διαμορφώνουμε μαζί!».

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας: «Εκφράζω την μεγάλη μου ικανοποίηση διότι σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την έγκριση των προτάσεων που υπέβαλαν οι δυο δήμοι Χανίων και Ηρακλείου για τα ΒΑΑ , τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των δυο πόλεων. Ήταν μια πολύ επίπονη διαδικασία για να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα για τις δυο πόλεις που ήταν οι δικαιούχες πόλεις από την Κρήτη. Τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν τις υποδομές των πόλεων μας, είναι προγράμματα που θα κινητοποιήσουν την οικονομία θα τονώσουν την απασχόληση και θα δώσουν λύσεις στο πως κυκλοφορούμε στις πόλεις μας και πως οι πόλεις θα είναι βιώσιμες, πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια. Η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων μας οδηγεί σε μια νέα στρατηγική που θα μας οδηγήσει στις πόλεις του μέλλοντος. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε για την κατάρτιση αυτών των σχεδίων, τον Δήμαρχο Ηρακλείου, τους συνεργάτες του για την εξαιρετική συνεργασία. Αξίζει να τονιστεί ότι θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα που θα «κουμπώσουν» πάνω σε αυτά τα προγράμματα και αυτά τα χρήματα έχουν διπλάσια αξία διότι μετά τις εκπτώσεις θα μπορέσουμε να ξανά-δημοπρατήσουμε νέα έργα στα πλαίσια αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού

Τα προγράμματα ΒΑΑ 

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ), που εφαρμόζεται στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Κρήτης, αφορά τους Δήμους Ηρακλείου  και Χανίων (πόλεις της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους). Από το ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 θα διατεθούν συνολικά 24.097.500 ευρώ (εκ των οποίων τα 14.468.500 ευρώ για τη στρατηγική ΒΑΑ Ηρακλείου και τα 9.629.000 ευρώ για τη στρατηγική ΒΑΑ Χανίων). Οι δύο στρατηγικές μπαίνουν  πλέον σε πλήρη εφαρμογή, μετά την υπογραφή της έγκρισης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένα στρατηγικά αναπτυξιακά σχέδια που στοχεύουν στην εφαρμογή αστικών πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των περιοχών παρέμβασης με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών, στις οποίες εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών ΒΑΑ  θα υλοποιηθούν δράσεις όπως :  

1. Έξυπνες εφαρμογές Τεχνολογίας-Πληροφορικής-Επίκοινωνιών για την προώθηση του τουρισμού

2. Βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

3. Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών στο περιβάλλον

4. Αξιοποίησης  της πολιτιστικής κληρονομιάς

5. Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων

6. Διαχείρισης  κινδύνων

7. Ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

8. Κοινωνικής οικονομίας κλπ

Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ για το Ηράκλειο  

Η έγκριση και η χρηματοδότηση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Με την υπογραφή της έγκρισης και χάρη στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΒΑΑ που είχε εκπονήσει, ο Δήμος Ηρακλείου εξασφάλισε 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης. 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Δήμαρχος, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χάρη Μαμουλάκη και την συντονίστρια έργου ΣΟΑΠ – ΒΑΑ κ. Ευγενία Στυλιανού παρείχαν διευκρινίσεις για τον τρόπο που κινήθηκε ο Δήμος προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή τη χρηματοδότηση και την φύση των έργων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί. 

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τα προηγούμενα δυόμισυ χρόνια, τα χρόνια που ορισμένοι μας κατηγορούσαν για απραξία, εμείς μαζί με τα έργα ΕΣΠΑ που ολοκληρώναμε και τα οποία είχαμε παραλάβει σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ταυτόχρονα προχωρούσαμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, μετά από προηγηθείσα μακρά διαβούλευση, για πρώτη  φορά στην ιστορία του Ηρακλείου.

- Εξαιτίας της εξαιρετικής στρατηγικής που καταθέσαμε για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, πετύχαμε να φέρουμε στο Ηράκλειο 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης. Πράγμα που σε εποχές πενιχρής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι. 


- Στόχος της ΒΑΑ είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η κοινωνικο – οικονομική ενίσχυση της Παλιάς Πόλης και του Παράκτιου Μετώπου, με όχημα τον πολιτισμό μας. Επιδιώκουμε επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, ουσιαστική ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι με αποσπασματικές δράσεις.  


- Ενδεικτικά τεχνικά - περιβαλλοντικά  έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΒΑΑ είναι: 

Α)    Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. 

Β) Η ανάπλαση  της Καλοκαιρινού και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Γ)    Η περιπατητική  διαδρομή  πάνω στα Ενετικά Τείχη κ.α. 


- Ταυτόχρονα η ΒΑΑ προβλέπει , μεταξύ άλλων, 1.200.000 ευρώ για χρηματοδότηση νέων ή  ήδη  υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και 300.000 ευρώ για την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Όπως προβλέπει και μια σειρά δράσεων που αφορούν στο Περιβάλλον, στον  Πολιτισμό, στην ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, και λειτουργικών δημοτικών χώρων.

Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση 14.5 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των χρημάτων που συνεχίζουμε να διεκδικούμε και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και από αυτά που διαθέτουμε από ίδιους πόρους, με ξεκάθαρο όραμα προχωράμε προς ένα καλύτερο μέλλον. 

Και το σημαντικότερο: Προχωράμε προς ένα μέλλον που διαμορφώνουμε όλοι μαζί»!   

Η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου

Σήμερα (10/03/2017) είναι μια σημαντική ημέρα για εμάς και για το Ηράκλειο, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μέρος του σχεδίου  που έχουμε για την ανάπτυξη της πόλης. 

Τα προηγούμενα δυόμισυ χρόνια, τα χρόνια που ορισμένοι μας κατηγορούσαν για απραξία, την ώρα που ολοκληρώναμε εγκαίρως και επιτυχώς τα έργα ΕΣΠΑ που είχαν  συμβασιοποιηθεί  από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ως οφείλαμε προκειμένου να μην χρεωθούν οι δημότες ούτε ένα ευρώ επιπλέον, ταυτόχρονα προχωρούσαμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για πρώτη  φορά στην ιστορία του Ηρακλείου. Ενός σχεδίου, το οποίο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, δεν θα περιελάμβανε  αποσπασματικές δράσεις αλλά θα ενοποιούσε έργα και παρεμβάσεις στην  υπηρεσία ενός συνολικού οράματος. 

Ως δημοτική αρχή, δεν νιώθουμε την ανάγκη να διαφημίζουμε τις διεκδικήσεις μας, για χατίρι μιας δημοσιότητας αμφιβόλου χρησιμότητας. Προτιμάμε να μιλάμε όταν πετυχαίνουμε τον στόχο μας.  Και εν προκειμένω πετύχαμε να φέρουμε στο Ηράκλειο 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης.  Πράγμα που σε εποχές πενιχρής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι.  

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της  ετοιμότητας και της συστηματικής δουλειάς μας, της ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης στρατηγικής μας για την  Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά  

και της άψογης συνεργασίας που είχαμε τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης όσο και με την Διαχειριστική Αρχή της.

Θα ήταν παράλειψη βέβαια, να μην σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, κάναμε μαζί με τον Δήμο Χανίων, όλα τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, μέσα σε κλίμα αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και συνεννόησης. Τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας θεωρούσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ότι οι Δήμοι μας θα είχαν πολλά να κερδίσουν αν συνεργαζόταν σε μια σειρά ζητημάτων. Και αυτό ακριβώς κάναμε, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα όργανα που συμμετέχουμε από κοινού, τόσο για τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, όσο για θέματα που αφορούν στις δυο πόλεις. 

Η έγκριση της στρατηγικής για την ΒΑΑ και η εξασφάλιση 24 εκατομμυρίων ευρώ για τις δυο πόλεις αποδεικνύει στην πράξη τα οφέλη αυτής της προσέγγισης. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε την προσπάθεια τον  Οκτώβριο του 2014 , ένα μήνα μόλις μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής, με την ανάθεση της συγκριτικής μελέτης – αξιολόγησης ολόκληρου του Δήμου που είχε ως αποτέλεσμα να οριοθετηθεί η περιοχή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ). 

Η περιοχή που επιλέχθηκε, θυμίζω ήταν αυτή που συγκέντρωνε ταυτόχρονα όλα τα εκείνα τα χαρακτηριστικά , περιβαλλοντικά, δημογραφικά, κοινωνικο – οικονομικά, αναπτυξιακά που όφειλε να έχει μια τέτοια για να είναι συμβατή με τους περιορισμούς του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα είναι η περιοχή που διασύνδεει οργανικά το Λιμάνι , το παράκτιο μέτωπο και την Παλιά Πόλη με την Κνωσό δηλαδή έχει αποδεδειγμένη αναπτυξιακή δυναμική που και πάλι ήταν μία από τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ. 

Γι΄αυτό τον λόγο η επιλογή της ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από όλους, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης». 

Αφού καταλήξαμε στην περιοχή, τον Ιούνιο του 2016 ξεκινήσαμε την δημόσια διαβούλευση για την συνδιαμόρφωση της στρατηγικής ΣΟΑΠ - ΒΑΑ. 

Κι αυτή ήταν επίσης μια διαδικασία πρωτοφανής για το Ηράκλειο και ταυτόχρονα μια προεκλογική  δέσμευση που κάναμε πραγματικότητα. Η συμμετοχή  δεκάδων  φορέων  στην  διαβούλευση και η κατάθεση πολλών, χρήσιμων προτάσεων υπήρξε για εμάς μια κορυφαία στιγμή: Έτσι θέλουμε το Ηράκλειο: Με πολίτες, φορείς και αρχές να συζητούν γύρω από το ίδιο τραπέζι, να ανταλλάσουν απόψεις και να συνδιαμορφώνουν το μέλλον  της πόλης.   

Ακολούθησε η αξιολόγηση των ιδεών - προτάσεων που κατατέθηκαν , καταρτίστηκε η συνολική Στρατηγική ΣΟΑΠ ΒΑΑ και τον Σεπτέμβριο του 2016 υποβλήθηκε για χρηματοδότηση μέρος της που αφορά μόνο στην ζώνη ΒΑΑ. Πρόσφατα ένας αυτοδιοικητικός με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο Σταύρος Μπένος, την χαρακτήρισε ως την καλύτερη και την πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης πρόταση στην Ελλάδα!

Και φτάσαμε έτσι στην σημερινή ημέρα  και στην υπογραφή έγκρισής της. 

Κύρια κατεύθυνση αυτής της συνολικής Στρατηγικής είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση, κοινωνικο – οικονομική ενίσχυση της συγκεκριμένης περιοχής  με όχημα τον πολιτισμό μας.  Θέλουμε να «εκμεταλλευτούμε» τους χιλιάδες επισκέπτες της Κνωσού, να τους προσελκύσουμε στην Παλιά Πόλη  ώστε να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα μέσα στο κέντρο, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες κίνησης για τους πεζούς κάθε ηλικίας μέσα στο ιστορικό κέντρο, γνωρίζοντας πόσο θετική επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο στην τοπική οικονομία. 

Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε σχεδιάσει την ανάπλασή του, σε συνέχεια αλλά και σε συμφωνία με την ανάπλαση  της Λεωφόρου Δικαιοσύνης η οποία ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. 

Ενδεικτικά τεχνικά – περιβαλλοντικά  έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΒΑΑ είναι: 


- Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. 

- Η ανάπλαση  της Λεωφόρου Καλοκαιρινού και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

- Η περιπατητική  διαδρομή  πάνω στα Ενετικά Τείχη κ.α. 

Φανταστείτε λοιπόν έναν  επισκέπτη ή έναν Ηρακλειώτη να ξεκινάει από την Λεωφόρο Δημοκρατίας, να περνάει μέσα από το Πάρκο Γεωργιάδη, την Πλατεία Ελευθερίας, την Δικαιοσύνης, την Καλοκαιρινού, την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όλες πλήρως αναπλασμένες, να φτάνει στην θάλασσα και να επιστρέφει στην πόλη από την  περιπατητική  διαδρομή  πάνω στα τείχη, ξεκινώντας από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα.  Σκοπεύουμε μάλιστα να ενσωματώσουμε κατά μήκος της διαδρομής και σύγχρονους σταθμούς ποδηλάτων. 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι ώθηση  για επανεκκίνηση της οικονομίας και για ανάσχεση του οικονομικού μαρασμού που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα και από την οποία δεν εξαιρείται το Ηράκλειο, μπορεί να δώσει αυτός ο σχεδιασμός.  

Άλλωστε η ΒΑΑ προβλέπει , μεταξύ άλλων, 1.200.000 ευρώ για χρηματοδότηση νέων ή  ήδη  υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και 300.000 ευρώ για την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Όμως προβλέπει και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν στο Περιβάλλον (1.800.000 ευρώ για την υλοποίηση μέρους του τοπικού μας σχεδίου για τα απόβλητα), στον  Πολιτισμό (παρεμβάσεις σε χώρους πολιτισμού π.χ την ανάδειξη της στοάς Μακάσι σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης), στην ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών δημοτικών κτιρίων όπως η Λότζια και το δημοτικό κατάστημα στην οδό Ανδρόγεω και λειτουργικών δημοτικών χώρων όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της περιοχής. 

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Ηρακλείου εξαιτίας της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται πλέον στην θέση να μπορεί να χρηματοδοτήσει, από τον κουμπαρά της ΒΑΑ, προτάσεις του Υπουργείο Πολιτισμού και φορείς της πόλης όπως ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου κ.α. για την υλοποίηση των προτάσεών τους. 

Ενδεικτικά και πάλι, αναφέρω: 

- Έργο Προστασίας Λιμενοβραχίονα Ενετικού Φρουρίου Κούλε (Ο.Λ.Η.)

- Ανάδειξη Βυζαντινού Τείχους στην Δικαιοσύνης (ΥΠ.ΠΟ.)

- Δημιουργία Έκθεσης για τα Ενετικά Τείχη στην Πύλη Παντοκράτορα (ΥΠ.ΠΟ.)

- Αξιοποίηση του Μεγάρου Κοθρή (ΥΠ.ΠΟ.)

Έτσι οραματιζόμαστε το Ηράκλειο. Αυτό είναι το σχέδιό μας, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί! Τα οφέλη αυτής της ολιστικής προσέγγισης, θεωρώ, είναι αυτονόητα σε όλα τα επίπεδα.

Η κεντρική ιδέα όμως είναι ετούτη: 

Η παρούσα δημοτική  αρχή, αντιλαμβανόμενη εγκαίρως, από την προεκλογική περίοδο ήδη, ότι τα πράγματα όσον αφορά το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία εν γένει αλλάζουν, γίνονται πιο αυστηρά, με συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές διαφορετικής κατεύθυνσης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πρωτοπόρησε! Αντί να αρκεστεί σε τετριμμένες υποσχέσεις, μίλησε για έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για το Ηράκλειο με την ευρεία  συμμετοχή των  φορέων της πόλης, τον οποίο και υλοποίησε, δίχως χρονοτριβή. 

Είχαμε υποσχεθεί  επίσης ότι θα καταστήσουμε το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου.  Με την έγκριση της ΒΑΑ κάναμε ένα καθοριστικό βήμα και προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση 14.5 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των χρημάτων που συνεχίζουμε να διεκδικούμε και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και από αυτά που διαθέτουμε από ίδιους πόρους, με ξεκάθαρο όραμα προχωράμε προς ένα καλύτερο μέλλον. 

Και το σημαντικότερο: Προχωράμε προς ένα μέλλον που διαμορφώνουμε όλοι μαζί!


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.