Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΜε Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Κρήτη | 20/02/2019 - 11:04
Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!
Η μεγαλύτερη γιορτή της Αποκριάς στην Κρήτη

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός στη σύγχρονη Κρήτη ανοίγει την αυλαία του! Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2019 μάς προσκαλεί στην επίσημη τελετή έναρξης αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, με τον Tόνι Σφήνο να δίνει το σύνθημα για... “Χορό στον χώρο και στον χρόνο!”.

Το πρώτο ραντεβού είναι με τους μικρούς φίλους στις 5:30 το απόγευμα στην Porta Guora, τη... Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, όπου θα ευχαριστηθούν με τα παιδικά δρώμενα που έχουν επιμεληθεί οι δομές της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνου (ΚΕΔΗΡ).

Λίγο αργότερα, στις 6:30 το απόγευμα, τα παιδάκια που συμμετείχαν στα δρώμενα θα συνοδεύσουν και τους ενήλικες καρναβαλιστές πια, ξεκινώντας μια ιδιαίτερη... πομπή, στο Μικρό Καρναβαλάκι!

Καρναβαλική βόλτα

Οι καρναβαλιστές θα διανύσουν όλη την αγορά του Ρεθύμνου με τις γραφικές εικόνες της, θα περάσουν από την κρήνη Αλβίζε Ριμόντι, θα στρίψουν για να φτάσουν στην οδό Αρκαδίου, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης με την ενετική Λότζια, και θα φτάσουν γύρω στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στην αλλοτινή Πύλη της Άμμου, στην καρδιά της παραλίας του Ρεθύμνου.

Εκεί όμως, ήδη από τις 6:30 το απόγευμα, θα έχουν ζεστάνει την ατμόσφαιρα και την κεντρική σκηνή της τελετής έναρξης σχολές χορού, που θα βάλουν τον κόσμο στο κλίμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 “Ο χορός στον χώρο και στον χρόνο”!

«Δε θα έπρεπε να σας αποκαλύψουμε και πολλά, λίγα μόνο που καταφέραμε να εκμαιεύσουμε από τους ενορχηστρωτές της βραδιάς, τους... Νίκους μας! Είναι ο Νίκος Μαρκαντώνης και ο Νίκος Μιχάλας, που αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν την ομάδα εθελοντών-καρναβαλιστών, αλλά και των εθελοντών της τελετής έναρξης που βοηθούν παντοιοτρόπως για το αποτέλεσμα που θα μας γοητεύσει, θα μας κερδίσει και θα μας ταξιδέψει μέσα από τον χορό στον χώρο και στον χρόνο με πολλές καινοτομίες!», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές και συνεχίζουν:

«Όσο για τους διαλόγους ανάμεσα στον Βασιλιά Καρνάβαλο και τον συνομιλητή-έκπληξη, η καυστικότητα και η ερμηνεία είναι εγγυημένα από το δίδυμο Θωμά Καντιφέ-Βιβής Χατζηκωτούλα. Τα χορευτικά θα είναι εντυπωσιακά και με τεράστια συμμετοχή σχολών: με τον ΟΚΑ “Αρκάδι” και το τμήμα ενόργανης γυμναστικής, τη σχολή του διακεκριμένου Γιάννη Τσιμπίδη, την ομάδα της Κατερίνας Κυριανιτάκη από το Ατσιπόπουλο, τη σχολή χορού Bailando Fuerte, τη σχολή χορού Arabesque, τη σχολή χορού της Ελίνας Παναρετάκη με την ομάδα της, τη σχολή χορού Dance Vibes και το συγκρότημα Rock Four!

Και πόσο αδημονούμε για αυτήν την τελετή έναρξης! Να δούμε την επίσημη πρώτη των στολών των ομάδων, να φωτίσουμε τον ουρανό με χαράς πυροτεχνήματα, και να υποδεχτούμε τον άνθρωπο-persona που έχει ήδη συνεπάρει τους καρναβαλιστές στα social media του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!».

Τριπλή διάκριση!

Την ίδια ώρα, η φετινή τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 θα ταξιδέψει τους φίλους του Καρναβαλιού με τον χορό στον χώρο και στον χρόνο και για μια ευτυχή συγκυρία και τεράστια επιτυχία του Ρεθύμνου, που απέσπασε στη μακρινή Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Χρυσό Ελληνικό Βραβείο Ταξιδιού για τον Πολιτισμό και δύο χάλκινα βραβεία ως “O καλύτερος προορισμός της πόλης και της οικογένειας”.


Το μήνυμα του δημάρχου

«Το Ρέθυμνο σας προσκαλεί στη μεγάλη γιορτή: Στο Καρναβάλι που γνωρίζετε, αγαπάτε, συμμετέχετε, στηρίζετε και αγκαλιάζετε. Στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου, της Κρήτης, των αναμνήσεών σας, των μελλοντικών σας εμπειριών. Στη φετινή διοργάνωση, ο χορός πρωταγωνιστεί: ως έκφραση των μύχιων συναισθημάτων μας, ως αντανάκλαση των ανομολόγητων προσδοκιών μας, ως πεδίο αλληλεπίδρασης, ως ευκαιρία σμιξίματος της ύλης με το πνεύμα, ως αφορμή επικοινωνίας και δοτικότητας.

Κι όλοι εσείς, ως φορείς μιας σημαντικής κληρονομιάς και ως άξιοι συνεχιστές της, καλείστε να βαδίσετε στα βήματα του χορού όπως τα γνωρίζετε, όπως τα διδαχτήκατε από τους δικούς σας ανθρώπους για να πατάτε γερά στη γη, κι όπως η φαντασία σας προστάζει, στις τολμηρές αποδράσεις σας σε τόπους που το ανέφικτο γίνεται δυνατό.

Σας προσκαλούμε λοιπόν σε τούτη τη χωροχρονική υπέρβαση που επιχειρεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, για να αποκαθηλώσουμε μαζί τα σύνορα που διαχωρίζουν του ανθρώπους και, ακολουθώντας τις ασφαλείς διαδρομές του χορού, να χτίσουμε γέφυρες συμπόρευσης και συνδημιουργίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Στέλιος Καλογεράκης, που επιμελείται την αφίσα και όλα τα γραφικά της διοργάνωσης, ανέφερε τα εξής: «Ο χορός είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, είναι μια αυτόνομη γλώσσα επικοινωνίας, κατανοητή από όλους τους πολιτισμούς. Η εποχή μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλική στον χορό - μπορεί να τον έχει τοποθετήσει στις σχολές ως αντικείμενο εκμάθησης, αλλά έχει θέσει στο περιθώριο την πρωταρχική χρήση του χορού ως ελεύθερη έκφραση, μέσο για αυτοσχεδιασμό και κοινωνική συναναστροφή. Το Καρναβάλι είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για απενοχοποιημένη σωματική έκφραση και επικοινωνία μέσω της κίνησης των σωμάτων.

Το εικαστικό της θεματικής, εμπνευσμένο από τα γεωμετρικά θέματα των καρτ-ποστάλ και των πόστερ του μεσοπολέμου, προσπαθεί να αποδώσει εικονογραφικά την έννοια του χορού μέσα από την ιστορική συνέχεια, αλλά και τη βασική παράμετρο της σωματικής έκφρασης, της επικοινωνίας και της ψυχαγωγικής του διάστασης.

Ο χορός, ως ερωτικό στοιχείο, μέσα από την παράδοση, ήταν η μοναδική ευκαιρία σωματικής προσέγγισης, αλλά με την αναγκαία τήρηση των αποστάσεων. Το εικαστικό εικονογραφεί την πρώτη προσέγγιση δύο χορευτών, που, ενώ στροβιλίζονται στον ρυθμό, γίνονται σχεδόν ένα σώμα, ο χρόνος παγώνει και οι μορφές τους μοιάζουν σα να γίνονται μία μεγάλη κλεψύδρα.

Παράλληλα οι στολές τους, διακοσμημένες με παραδοσιακά κρητικά διακοσμητικά μοτίβα, και με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και γεωγραφίας, προσδίδουν τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και τις πολυπολιτισμικές καταβολές, που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Το μήνυμα της εικονογράφησης είναι ότι ο χορός ενώνει τους ανθρώπους, τους τόπους, τους πολιτισμούς ως μια κοινή και διαχρονική γλώσσα επικοινωνίας».


Η επιτροπή

Την Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 αποτελούν οι Πέπη Μπιρλιράκη, Πόπη Δυνιακού-Κρυοβρυσανάκη, Έλενα Πατσαχάκη, Κώστας Μοσχάκης, Μάνος Παλαφούτης, Κατερίνα Μανετάκη, Ραφαήλ Μανουσάκης και Νίκος Μαρκαντώνης.

Το Καρναβάλι τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Greece All Time Classic) και της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας η ΑΝΕΚ Lines και η Blue Star Ferries.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV”.


Ο international Τόνι Σφήνος

Έρχεται να αναταράξει τα νερά της διασκέδασης

«Κυρίες και κύριοι, ο πρίγκιπας του πάθους, ο εκρηκτικός τυχοδιώκτης, ο international Tonis Sfinos έρχεται στο Ρέθυμνο με ένα ανατρεπτικό σόου, για να διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει», αναφέρουν οι διοργανωτές.

«Για την έναρξη της πιο κεφάτης και πολύχρωμης περιόδου, αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, καταφτάνει με σκοπό να αναταράξει τα νερά της διασκέδασης και να προσφέρει κέφι, γέλιο και μοναδικές στιγμές σε όλους! Στο πιο δυναμικό Καρναβάλι της χώρας, ο Τόνι και μαζί του στη σκηνή η Lola, η Barbie και η θρυλική μπάντα του, οι “Playmates”, θα απογειώσουν, όπως πάντα, τη διάθεσή σας! Ένα ασυμβίβαστο και ατελείωτο πάρτι, που θα μείνει αξέχαστο!».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Χριστουγεννιάτικο Χωριό στα Πεζά

Mε την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Διπλή τραγωδία για τον σμηναγό Γιώργο Ανδρουλάκη

Την ώρα που "οδηγούσε" στην εξόδιο ακολουθία την μητέρα του, πέθαινε και ο πεθερός του…

Το Κεντρικό λιμεναρχείο… προειδοποιεί

Για την επικείμενη άφιξη της κακοκαιρίας

Καιρός στην Κρήτη: Χαλάζι σε Κουντούρα και Μεσοχωριό –…

Αναλυτικά ο καιρός - Σφοδρή χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για μία ακόμη θεομηνία μέσα σε διάστημα ενός μήνα

Λάδι: Φόβοι για «βαφτίσια» λαδιών ως Κρητικά – Οι χρυσοί…

Μέτρα για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου ζητά το Επιμελητήριο Ηρακλείου - Οδηγίες από τον ΣΕΒΙΤΕΛ- Τι πρέπει να προσέχουν παραγωγοί και τυποποιητές

“Λαμπάδιασε” η κουζίνα του σπιτιού

Φωτιά και σε κάδο απορριμμάτων

7 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το ΕΚΑΒ και την…

Δεν ξεχνούν τον Δημήτρη Βουρβαχάκη και τον Βαγγέλη Κελαράκη

Το Στάδιο Ελευθερίας αλλάζει όψη

Σημαντικές βελτιώσεις

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα

Τρεις σεισμικές δονήσεις στην Ανατολική Κρήτη

Σπουδαίο εύρημα – Εκκλησιαστικές εικόνες ενδέχεται να…

Στο χωριό Τσιβαράς Αποκορώνου Χανίων

Ευθύμιος Λέκκας: Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος για τον…

Δεν συνδέεται με σεισμούς που προηγήθηκαν χρονικά

460.000 ευρώ στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης

Υπεγράφη σήμερα η απόφαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αύξηση τιμών σε όλα τα κρέατα

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Κρήτη: Πατέρας βίαζε επί 15…

Κρητικιά ζούσε την φρίκη από 12 χρονών στα Χανιά

Καιρός στην Κρήτη: Αναμένεται να πέσει και χαλάζι

Αναλυτικές οι προβλέψεις για τις επόμενες ώρες

Στο Νομό Λασιθίου η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Στο Γ.Ν. Ιεράπετρας και το Γ.Ν. Σητείας

Σεισμός: Σε «ρυθμούς» Ρίχτερ η Κρήτη - Μετά τα 5,3 Ρίχτερ,…

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ

Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε στην Αλόννησο-Ανήκει…

Μετά από οικοδομικές εργασίες σε θεμέλια σπιτιού

Εικόνες σοκ και… θερμά επεισόδια για τον αντικαπνιστικό…

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η ιατρική κοινότητα, μαζί με την εστίαση αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έβαλαν…

Τροχαία ατυχήματα με εκτροπές στο Ηράκλειο και την «Δίδω»…

Ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους θα πρέπει να επιδείξουν οι διερχόμενοι οδηγοί-

Απίστευτες εικόνες με την “επέλαση” του δάκου στην ενδοχώρα

Aγωνία για το μέλλον της καλλιέργειας

Η Τουρκία θέλει να στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη

Στο επίκεντρο η Κρήτη, μετά τη μη νόμιμη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σεισμοί στην Κρήτη: Μικρό ρήγμα σπάει σε κομμάτια

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την αλληλουχία των Ρίχτερ που συνεχίζει να ταρακουνά τη Δυτική Κρήτη

Μαχαίρωσαν 19χρονο στα Χανιά

Αιματηρή συμπλοκή σε κεντρικό σημείο

Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν…

Έχουν σημειωθεί κρούσματα και στην Κρήτη

Προσφυγικό - Κρήτη: «Ναι» στη φιλοξενία - «Όχι» στη δημιουργία…

Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την κάλπη η ΠΕΔ Κρήτης - Οι εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ατζέντα των δημάρχων

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η κλήρωση και η διαλογή στην κλήρωση του Τζόκερ

Στη φυλακή ο γιος και ο φίλος του- Ελεύθερη η μάνα που φυλούσε…

Απολογήθηκαν για τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν στην κατοχή τους

Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι…

24 δονήσεις σε τρεις ημέρες - Οι σεισμολόγοι, καθησυχάζουν τους πολίτες

«Διδώ»: Έντονη κακοκαιρία έρχεται στην Κρήτη

Σφοδρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Έφτιαξαν το αυτοκίνητο του... μέλλοντος στο Πολυτεχνείο!

Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα με καύσιμο το υδρογόνο

Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του

Αναστάτωση στις φυλακές Αγιάς Χανίων

Παρέα... θερμόαιμων προκάλεσαν επεισόδια σε 3 σημεία του…

«Έστειλαν» υπάλληλο καταστήματος στο νοσοκομείο - Στο νοσοκομείο 2 ακόμη άτομα

Διαμάχη μεταξύ μαθητών - Βγήκε... νυχοκόπτης

Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Xανίων

«Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας - Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30 μμ, Σπίτι Πολιτισμού, Ρεθύμνου

Υπόθεση Γιακουμάκη: Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα του…

Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Δίνουν κρέας για τα Χριστούγεννα σε.. όποιον έχει ανάγκη

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: 4 σε διάστημα δύο ωρών

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στα Χανιά καθώς νωρίς το μεσημέρι συνέβη ένας ακόμη στην Δυτική Κρήτη

Στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ 17μηνών κοριτσάκι που στραβοκατάπιε το…

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή

Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη

Για την επίθεση στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Κρητικός ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Η πρόγνωση του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία και στην Κρήτη

Τι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.