Μαντολάτο με φουντούκι
Εμείς θα το φτιάξουμε με φουντούκι.
Υλικά
720γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250γρ. γλυκόζη
250ml νερό
200γρ. μέλι
ασπράδια από 6 αβγά
1.100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
Διαδικασία
Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη και το νερό και ζεσταίνετε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και η γλυκόζη. Όταν βράσει σιρόπι και φτάσει στους 145°C θα πάρει τη μορφή καραμέλας. Αποσύρετε τότε την καραμέλα από την φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε καλά.
Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να διογκωθούν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε την καραμέλα σιγά σιγά, να πέφτει σαν κορδόνι. Αφήνετε για λίγη ώρα ακόμα το μίξερ σε λειτουργία μέχρι το μείγμα να γίνει χλιαρό. Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στους 45°C - 50°C.
Σταματάτε το ανακάτεμα, προσθέτετε τα χοντροσπασμένα φουντούκια και ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα.
Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε πάνω το μαντολάτο. Το καλύπτετε με ένα ακόμα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού από πάνω, το οποίο θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια του γλυκού. Το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Τότε, αφαιρείτε τα αντικολλητικά χαρτιά και κόβετε το μαντολάτα σε κομμάτια.
Tips
Ανάλογα με το πάχος που επιθυμείτε να έχει το μαντολάτο σας επιλέγετε και το αντίστοιχο ταψί ή σκεύος.
Μπορείτε, αν θέλετε, τα κομμάτια μαντολάτου να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα.
olivemagazine.gr