Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Μαγευτικό βιντεο: Βουτιά… στο ναυάγιο του «Pier Luigi»

Μαγευτικό βιντεο: Βουτιά… στο ναυάγιο του «Pier Luigi»

Περιβάλλον | 23/05/2015 - 16:43
Μαγευτικό βιντεο: Βουτιά… στο ναυάγιο του «Pier Luigi»
Το ιταλικό ατμόπλοιο “Pier Luigi”, που βυθίστηκε στον κόλπο της Σούδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεμάτο πυρομαχικά, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ναυάγια που έφεραν στο φως τα μέλη του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Βυθού”.

Η εξερεύνηση του πλοίου κράτησε περισσότερο από 1 μήνα και το ντοκιμαντέρ που τράβηξαν για το ναυάγιο οι δύτες του Συλλόγου-και το οποίο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα των “X.N.”- καθηλώνουν τον θεατή.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Καραβαράκης, η προσπάθεια εξερεύνησης του ναυαγίου ξεκίνησε από τους “Φίλους του Βυθού” πριν από περίπου 15 χρόνια με την υποστήριξη του τότε δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, ο οποίος βοήθησε να βγουν οι απαραίτητες άδειες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ.ά. και ενίσχυσε οικονομικά το εγχείρημα προκειμένου να αγοραστούν οι ισχυροί προβολείς που χρειάζονταν για την κινηματογράφηση.
Οι καταδύσεις κράτησαν περίπου 1 μήνα και έγιναν από μια ομάδα έμπειρων δυτών – μελών του Συλλόγου.
Το “Pier Luigi” ήταν ένα ιταλικό ατμόπλοιο, που είχε κατασκευαστεί το 1895 και είχε 100 μέτρα μήκος και χωρητικότητα 2.571 κόρους. Το πλοίο την ημέρα που βυθίστηκε βρισκόταν στον κόλπο της Σούδας φορτωμένο με πυρομαχικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών κατοίκων της περιοχής, οι Γερμανοί το είχαν καμουφλάρει τοποθετώντας πάνω στο κατάστρωμα μπάλες από άχυρο ώστε να δίνει την εντύπωση ενός εμπορικού πλοίου.
Η αντίστροφη μέτρηση για το ταξίδι του “Pier Luigi” στις θάλασσες άρχισε όταν εντοπίστηκε από τα βρετανικά βομβαρδιστικά της RAF.
Ηταν 13 Νοεμβρίου του 1944. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά στο κατάστρωμα και κάποια μικρή έκρηξη. Δεδομένου του επικίνδυνου φορτίου του και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα οι Γερμανοί επέλεξαν να το βυθίσουν οι ίδιοι.
Από τότε το “Pier Luigi” βρίσκεται στον βυθό του κόλπου της Σούδας σε βάθος περίπου 28 μέτρων. Τα πυρομαχικά που κουβαλούσε πάνω του εκείνη την εποχή και που συνάντησαν μετά από δεκαετίες στα αμπάρια του οι δύτες, είναι πλέον ακίνδυνα καθώς ο χρόνος και η θάλασσα τα αχρήστευσαν.
Το θέαμα είναι πραγματικά κάτι μοναδικό


haniotika-nea.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.