Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Λάδι: Φόβοι για «βαφτίσια» λαδιών ως Κρητικά – Οι χρυσοί κανόνες του ποιοτικού ελαιολάδου

Λάδι: Φόβοι για «βαφτίσια» λαδιών ως Κρητικά – Οι χρυσοί κανόνες του ποιοτικού ελαιολάδου

Κρήτη | 12/12/2019 - 17:49
Λάδι: Φόβοι για «βαφτίσια» λαδιών ως Κρητικά – Οι χρυσοί κανόνες του ποιοτικού ελαιολάδου
Μέτρα για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου ζητά το Επιμελητήριο Ηρακλείου - Οδηγίες από τον ΣΕΒΙΤΕΛ- Τι πρέπει να προσέχουν παραγωγοί και τυποποιητές

Την άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να αποτραπούν πιθανότατες (ειδικά φέτος) εισαγωγές ελαιολάδου, που θα παρουσιαστεί με ψεύτικη ταυτότητα στην αγορά, αφού “βαπτιστεί” πρώτα σαν κρητικό, για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, σε βάρος όμως της αναγνωρισμένης ποιότητας του αυθεντικού κρητικού ελαιολάδου, ζητάει επιτακτικά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα πολύ σημαντικές οδηγίες για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, που, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο νησί μας, άπαντες οι παραγωγοί οφείλουν να γνωρίζουν και φυσικά να εφαρμόζουν στη διάρκεια της συγκομιδής του ελαιοκάρπου τους.

Αναλυτικότερα, να υπενθυμίσουμε ότι ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου Μανόλης Φραγκάκης παρουσίασε στον υπουργό Μάκη Βορίδη, στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Ηράκλειο, τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία των επιχειρήσεων, οι οποίες ασχολούνται με την τυποποίηση, εμπορία και εξαγωγή του κρητικού ελαιολάδου, αλλά και των παραγωγών.

Πρόκειται για τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια συνάντησης που είχε προηγηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις και δανειακές διευκολύνσεις προς ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές, εξεύρεση τρόπου διάθεσης των αδιάθετων ποσοτήτων ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας και αποζημίωση των παραγωγών.

Ο κ. Φραγκάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του εμπορικού σήματος (brand name) του κρητικού ελαιολάδου. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη αλλαγών στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, στον ορισμό κανόνων για την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος, αλλά και την ολοκλήρωση του ΠΓΕ Κρήτης.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση για ένταξη αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια της χώρας και επισήμανε στον κ. Βορίδη ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι έτοιμο να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές, εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση.

Οδηγίες από ΣΕΒΙΤΕΛ

Για την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, της κορυφαίας ποιοτικής κατηγορίας του προϊόντος, απαιτείται ως γνωστόν η τήρηση σειράς διαδικασιών και προδιαγραφών σε όλα τα στάδια ελαιοκαλλιέργειας, ελαιοσυλλογής, σωστής και άμεσης μεταφοράς του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο, κ.λπ. Επί του θέματος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) παρέχει σειρά χρήσιμων συμβουλών, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Ήδη διανύουμε την περίοδο της συγκομιδής του ελαιοκάρπου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιβεβαιώνουν στην πλειοψηφία τους την ποιοτική υπεροχή των παραγόμενων παρτίδων.

Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις - ευτυχώς μεμονωμένες - ελαιολάδων στα οποία εντοπίστηκαν επιμολυντές, υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH-MOHA) κ.λπ.

Οι πιο πάνω επιμολυντές, που επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα και οδηγούν σε απόρριψη ολόκληρες παρτίδες ελαιολάδων, δημιουργούνται κυρίως λόγω της χρήσης ακατάλληλων λιπαντικών στα κλαδευτικά μηχανήματα, όταν υπάρχει η πρακτική της κοπής των κλαδιών ταυτόχρονα με την ελαιοσυλλογή».

“Χρυσοί” κανόνες για ποιοτικό λάδι - Τι πρέπει να προσέχουν παραγωγοί και τυποποιητές

«Συνεπώς», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, «θα πρέπει να τηρούνται όλες οι οδηγίες των κατά τόπους ΔΑΟΚ και των γεωπόνων και συγκεκριμένα:

- Οι κανόνες ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή έως τη συλλογή).

- Προγραμματισμός της ελαιοσυλλογής στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου (οι υπερώριμες ελιές χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους, ενώ οι πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά χάνουν στις αποδόσεις).

- Χρήση ελαιόπανων και πλαστικών εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες.

- Η αποφυγή τραυματισμών του ελαιοκάρπου και της συμπίεσης των ελιών εντός των σακιών.

- Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο σε γιούτινους σάκους ή σε παραγωγικές κλούβες και όχι σε πλαστικά τσουβάλια.

- Η ελαχιστοποίηση του χρόνου που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη, ώστε να αποφεύγεται η σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.

Συμπληρώνουμε τις απαραίτητες βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης του ελαιολάδου με επιβλαβείς παράγοντες, αντιγράφοντας τις πρόσφατες ιδιαίτερα χρήσιμες οδηγίες του διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλου.

Υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων: Για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια το καθοριζόμενο κατά περίπτωση χρονικό περιθώριο που προβλέπεται μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής.

Πλαστικοποιητές: Για την αποφυγή παρουσίας “πλαστικοποιητών” (φθαλικοί εστέρες-phthalates) στο παραγόμενο ελαιόλαδο, δηλαδή τοξικών ουσιών οι οποίες μεταναστεύουν στο ελαιόλαδο και το επιμολύνουν κατά την επαφή του με ακατάλληλα πλαστικά, οι εύκαμπτοι πλαστικοί σωλήνες μεταφοράς ελαιολάδου σε κάθε τμήμα του εξοπλισμού, οι πλαστικοί περιέκτες που χρησιμοποιούνται στο ελαιοτριβείο αλλά και κατά τη διακίνηση του ελαιολάδου να μην περιέχουν στη σύνθεσή τους πλαστικοποιητές. Η προμήθεια κάθε τέτοιου υλικού πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, όρια για τους φθαλικούς εστέρες. Να δίνεται προσοχή στην απομάκρυνση πλαστικών εξαρτημάτων ή τμημάτων αυτών (δακτύλιοι) ελαιοραβδιστικών, από τον ελαιόκαρπο, ενώ στα ελαιοτριβεία να τοποθετείται κατάλληλη σίτα μετά το πλυντήριο και πριν τον σπαστήρα, ώστε αυτά να “παγιδεύονται”.

Ορυκτέλαια και προϊόντα καύσης: Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατάλληλα λιπαντικά (φυτικής προέλευσης) για τη λίπανση του μηχανολογικού εξοπλισμού (αλυσοπρίονα, ελαιοσυλλεκτικές μηχανές κ.λπ.), ενώ θα πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή, για την αποφυγή διαρροών λιπαντικών (π.χ. λίπανση της αλυσίδας) και την επαφή τους με τον ελαιόκαρπο ή τα δίχτυα συλλογής και τους σάκους.

Στο ελαιοτριβείο τα χρησιμοποιούμενα για τον μηχανολογικό εξοπλισμό λιπαντικά θα πρέπει να είναι “κατάλληλα για επιχειρήσεις τροφίμων”, ενώ εντός του χώρου του ελαιοτριβείου δεν επιτρέπεται η είσοδος πετρελαιοκίνητων κλαρκ, το κάπνισμα και εστίες καύσης (π.χ. τζάκι).

Βαρέα μέταλλα: Δεν επιτρέπονται κράματα του χαλκού σε τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε διάφορες θέσεις της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας του φιλτραρίσματος του ελαιολάδου (π.χ. σύνδεσμοι αντλιών, σύνδεσμοι των σωλήνων μεταφοράς ελαιολάδου)».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.