Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ξένα ΜΜΕ: Ακόμα και το υπουργείο του υπέκλεπτε ο Βαρουφάκης

Ξένα ΜΜΕ: Ακόμα και το υπουργείο του υπέκλεπτε ο Βαρουφάκης

Ελλάδα | 27/07/2015 - 10:58
Ξένα ΜΜΕ: Ακόμα και το υπουργείο του υπέκλεπτε ο Βαρουφάκης
Εκτενής αναφορά στον διεθνή τύπο για το σχέδιο «κλοπής» των ΑΦΜ στο πλαίσιο του Plan B απ τον τέως ΥΠΟΙΚ - Πώς θα έθετε σε εφαρμογή το σχέδιό του - Ο φίλος του στο ΥΠΟΙΚ με τον ρόλο-κλειδί

Για σκάνδαλο κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στο μυστικό Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη με το "χακάρισμα" των ΑΦΜ.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Die Welt για την μυστική επιχείρηση Grexit και το κρυφό παράλληλο τραπεζικό σύστημα που ετοίμαζε, «ο τέως υπουργός υπέκλεπτε ακόμα και το υπουργείο του».

«Τι ήξερε ο Τσίπρας για όλα αυτά;», διερωτάται η "Bild". Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχεδίαζε κρυφά μία επιχείρηση Grexit σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επισημαίνοντας ότι είχε δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα επισημαίνοντας σε άλλο άρθρο της ότι το σχέδιο για ένα "Grexit", το προετοίμαζαν κρυφά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014.   

«Τον Δεκέμβριο του 2014, ένα μήνα πριν τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει το πράσινο φως για ένα σχέδιο Grexit», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το Μάιο του 2014, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο Κρεμλίνο για να συζητήσουν ένα σχέδιο Grexit».

Σε στελέχη hedge funds αποκάλυψε το σχέδιό του

Τις λεπτομέρειες του παράλληλου συστήματος, το οποίο θα είχε, μάλιστα, τη δυνατότητα να μετατραπεί «εν μια νυκτί σε μια νέα δραχμή», φέρεται να έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε συνάντηση με στελέχη ξένων hedge funds, στο πλαίσιο διεθνούς forum, που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου.

Συνεργός του κ. Βαρουφάκη στο... έγκλημα θα ήταν ένας παιδικός του φίλος τον οποίο είχε φροντίσει να τοποθετήσει σε καίρια θέση στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Καθημερινή της Κυριακής (και το Πρώτο ΘΕΜΑ, στην στήλη «themaleaks») να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Αποστολή του φίλου-συνεργού θα ήταν να χακάρει την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα ΑΦΜ εκατομμυρίων πολιτών. Το επόμενο βήμα απαιτούσε τη δημιουργία μυστικών λογαριασμών συνδεδεμένων με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως κατά το δημοσίευμα λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα.

Το σύστημα στη συνέχεια θα έστελνε ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό ώστε μέσω αυτού ο πολίτης ή η επιχείρηση να μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές, ως ένα άλλο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να υπερκεράσει το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών φέρεται να εξήγησε στους συνομιλητές του ο πρώην υπουργός οικονομικών.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης είχε καταστρώσει το σχέδιο με τόση λεπτομέρεια ώστε να φροντίσει να προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που αυτό διέρρεε από τους συνομιλητές του. «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω» φέρεται να δήλωσε κυνικά.

Πώς θα λειτουργούσε το σύστημα - Η ομολογία Βαρουφάκη

«Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές».

«Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Λίγο αργότερα -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται «μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός».

«Διόρισα έναν καλό φίλο μου»

»Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Ετσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...».

Προς Τρόικα Εσωτερικού: Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet

Το βράδυ της Κυριακής, με ανάρτησή του στο Twitter, που παραπέμπει στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Βαρουφάκης γράφει: «Προς Τρόικα Εσωτερικού: Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet».

Και στη συνέχεια παραθέτει την «επίμαχη» παράγραφο από τις τότε δηλώσεις του, οι οποίες, βεβαίως, ουδόλως παραπέμπουν σε σχέδιο για «κλοπή» ΑΦΜ, που αποκαλύπεται ότι ο ίδιος είχε.

Το σημείο των δηλώσεών του, το οποίο επικαλείται ο τέως ΥΠΟΙΚ, αναφέρει: «Προχωρώ σε κάτι το οποίο ακούγεται τεχνοκρατικό αλλά δεν είναι. Έχει μεγάλη σημασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη διαγραφή Βαρουφάκη

Έπειτα απ' όλα αυτά, προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν οι ενέργεις του κ. Βαρουφάκη γόνονταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ή όχι. Ταυτόχρονα, βουλευτές ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά και διαγραφή του τέως υπουργού Οικονομικών από το κόμμα.

Παραδέχεται το σχέδιό του, αλλά λέει ότι θέλουν να τον παρουσιάσουν ως «προδότη»

Μετά τις αποκαλύψεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με το δημοσιογράφο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ του Telegraph για το σχέδιό του περί «κλοπής» των ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών και δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Από το άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας, προκύπτει ότι ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται στον ξένο δημοσιογράφο ότι οι αναφορές στον ελληνικό Τύπο είναι ακριβείς, αλλά ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι έχουν διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φανεί ότι σχεδίαζε την επιστροφή στη δραχμή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργού Οικονομικών.

«Θέλουν να με παρουσιάσουν ως κακοποιό» λέει στον Βρετανό δημοσιογράφο ο κ. Βαρουφάκης, «και να με κατηγορήσουν ως προδότη». «Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να απαξιώσουν τους πρώτους πέντε μήνες αυτής της κυβέρνησης και να τους πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας».

Πηγή: protothema.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.