Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κρητικοί ιχνηλάτες: Η ράτσα που πήγε να εξαφανιστεί, ανθεί ξανά (pics+vids)

Κρητικοί ιχνηλάτες: Η ράτσα που πήγε να εξαφανιστεί, ανθεί ξανά (pics+vids)

Περιβάλλον | 03/02/2016 - 01:14
Κρητικοί ιχνηλάτες: Η ράτσα που πήγε να εξαφανιστεί, ανθεί ξανά (pics+vids)
Στην εκτροφή του πρωτόγονου λαγωνικού σκύλου, του κρητικού ιχνηλάτη, στρέφονται τα τελευταία χρόνια πολλοί Κρητικοί με σκοπό τη διάσωση του.

Ο Κρητικός ιχνηλάτης, είναι μια μοναδική ράτσα πρωτόγονου λαγωνικού σκύλου, του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των μινωικών χρόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ευρήματα και απεικονίσεις τέτοιων σκύλων από το 2500 π. Χ., αλλά και αναφορές στον Ξενοφώντα, τον Πολυδεύκη και άλλους ιστορικούς.

Αν και πριν από λίγα χρόνια ο πληθυσμός του είχε μειωθεί δραματικά και κινδύνευε με αφανισμό, σήμερα μετά από προσπάθειες χρόνων, φαίνεται ότι ο κρητικός λαγωνικός σκύλος επανακάμπτει. Και η βασική αιτία για τον αφανισμό ήταν η άγνοια των ανθρώπων.



Το είδος τους κινδύνευε να χαθεί μέχρι τα μέσα ή τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Και αυτό γιατί στις περιοχές της ανατολικής Κρήτης, όπου υπήρχαν τα τελευταία καλά δείγματα σκύλων του είδους, οι ιδιοκτήτες κρατούσαν τον πληθυσμό τους περιορισμένο για ανεξήγητο λόγο.

Μάλιστα κάποιοι είχαν φθάσει σε σημείο να σκοτώνουν τα κουτάβια που γεννιόντουσαν και δεν τα ήθελαν, αντι να τα δίνουν ή να τα πουλάνε ακόμη σε όσους ενδιαφέρονταν», επισημαίνει χαρακτηριστικά εκπαιδευτής της συγκεκριμένης ράτσας, ο οποίος έχει μεγαλώσει δεκάδες κρητικά λαγωνικά από το 1991 οπότε και ασχολήθηκε με σκοπό να αναβιώσει τη ράτσα τους και αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της σωτηρίας των πρωτόγονων κρητικών λαγωνικών σκύλων. 

Λαγωνικό με μοναδική μέθοδο κυνηγιού

Ο πρωτόγονος λαγωνικός σκύλος, αποτελεί ίσως το καλύτερο κυνηγόσκυλο, έχοντας μάλιστα ένα μοναδικό τρόπο στην εύρεση και το κυνήγι του θηράματος του, του λαγού. Ακολουθεί δηλαδή τα ίχνη σιωπηλά αλλά με γρήγορο ρυθμό και ξεχωριστό στυλ, βγάζοντας φωνή μόνο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, η οποία είναι λεπτή, θρηνώδης και χαμηλής έντασης.

Εργάζεται μόνος του ή ομαδικά, πάντα σε απόλυτη συνεργασία με τον κυναγωγό του. Είναι πάρα πολύ γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσει ταχύτητα διπλάσια από τα υπόλοιπα κυνηγόσκυλα και να φτάνει ή προσπερνάει κάποιες φορές την ταχύτητα του λαγού.

Μάλιστα αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η ανάγκη, πραγματοποίησης μιας συντονισμένης προσπάθειας, ώστε να σωθεί οριστικά το σπάνιο είδος αυτών των σκύλων και κάθε ζωόφιλη οικογένεια να έχει στην κατοχή της και ένα τέτοιο σκύλο, που αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο, δείγμα της κρητικής ιστορίας.

Χαρακτηριστικά

-αθλητικό σώμα,

-μεγάλη ταχύτητα

-Μεγάλο στήθος

-μικρή, ανασυρμένη μέση

-κουλουρωτή ουρά

-σφηνοειδές κεφάλι

-Συναντώνται σε κάθε χρωματικό τύπο

-Γεννάει μέχρι 6 κουτάβια

-Ζει ως 25 χρόνια

Καταγωγή

Η καταγωγή του Κρητικού Ιχνηλάτη ως πανάρχαιας φυλής, χάνεται στα βάθη τεσσάρων χιλιετιών. Όπως και η καταγωγή του Ελληνικού Ιχνηλάτη, οι λαγωνικοί της αρχαίας Ελλάδος και κατόπιν οι λαγωνικοί της Μεσογειακής Ευρώπης, κατάγονται από τους πανάρχαιους λαγωνικούς (σκύλους δρόμωνες) της Αιγύπτου. 

Πλην αυτών των μεγαλόσωμων λαγωνικών στην αρχαία Αίγυπτο και μάλιστα πριν από 4-5.000 χρόνια υπήρχε και μια άλλη κυνηγετική φυλή αλλά μικρόσωμη (λίγο μεγαλύτερη από το μισό ύψος των μεγαλόσωμων λαγωνικών), με όρθια αυτιά, κουλουριασμένη ουρά και ρυτίδες στο πρόσωπο, που είχαν τα χαρακτηριστικά του σημερινού αφρικανικού σκύλου Μπασέντζι όπως απεικονίζεται σε τάφους και σε ζωγραφιές πάνω σε βράχους. Τα σκυλιά αυτά οι αρχαιολόγοι τα ονόμασαν «σκυλιά του Χέοπα». Με την πτώση της βασιλείας των Φαραώ, εξαφανίστηκε και αυτή η φυλή. 



Στα μέσα του περασμένου αιώνα, Άγγλοι που εξερευνούσαν την κεντρική Αφρική, ανακάλυψαν το 1834 σε μερικές φυλές του νοτίου Σουδάν και του Κογκό σκυλιά που έμοιαζαν με τα πανάρχαια σκυλιά του Χέοπα. Από αιώνες η φυλή αυτή ζούσε στην καρδιά της Αφρικής σε απόλυτη καθαροαιμία, χωρίς επιμειξίες και διατήρησε την αρχαία μορφή της. Οι ιθαγενείς την χρησιμοποιούσαν και την χρησιμοποιούν στο κυνήγι. Η φυλή αυτή ονομάζεται Μπασέντζι (ή σκύλος του Κογκό, ή σκύλος βουβός, ή άφωνος).

Μεταξύ αυτών των δύο αρχαίων φυλών, του Μπασέντζι και του Κρητικού Ιχνηλάτη, παρότι ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και χωρίς καμία επικοινωνία, σε εντελώς και από κάθε πλευράς διαφορετικές βιοτικές συνθήκες και έχουν περάσει χιλιετίες, υπάρχουν σημαντικά κοινά σημεία όπως γενική μορφολογική εμφάνιση, οξύληκτο ρύγχος, μαύρο ακρορρίνιο, παρόμοια σκέλη, κυρίως όρθια αυτιά και προπάντων κουλουριασμένη ουρά. 



Στην Κρήτη αντίθετα κυρίως μετά (τις κατά πάσα πιθανότητα) πρώτες ανεπιτυχείς εισαγωγές ψηλόσωμων λαγωνικών, συνέχισαν να φέρνουν κατά το πλείστον (τουλάχιστον) μικρόσωμα σκυλιά που ανήκαν στην προλεχθείσα φυλή των λεγομένων «σκυλιών του Χέοπα» και την σημερινή Μπασέντζι.γίνεται φανερό ότι στην Κρήτη, λόγω των εδαφικών θηραματικών και γενικότερα περιβαλλοντικών συνθηκών, δεν ήταν εύκολο να ευδοκιμήσουν οι μεγαλόσωμοι λαγωνικοί, οι οποίοι, κατά συνέπεια γρήγορα εξαφανίστηκαν, αφού δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τους Κρήτες κυνηγούς.

Αναπτύχθηκαν οι μικρομετριόσωμοι λαγωνικοί τύπου Μπασέντζι (όπως απεικονίζεται στο αγαλματίδιο του μουσείου Ηρακλείου), οι οποίοι, διατηρώντας βασικά στοιχεία του αρχαίου τύπου (όρθια αυτιά περιτυλισσόμενη ουρά κ.λ.π), με την πάροδο των αιώνων εξελίχθηκαν στο σημερινό Κρητικό Ιχνηλάτη.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.