Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κρητικά βότανα «πολεμούν» τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος

Κρητικά βότανα «πολεμούν» τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος

Κρήτη | 17/10/2018 - 13:10
Κρητικά βότανα «πολεμούν» τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος
Διεθνής αναγνώριση ελληνικής έρευνας

Σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση ιών που προσβάλουν το αναπνευστικό, όπως οι ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, ανακοινώθηκαν από τέσσερις διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στo πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Ιολογίας της European Society for Clinical Virology (ESCV), που αποτελεί τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό επιστημονικό φορέα που ασχολείται με τη μελέτη, πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που οφείλονται σε ιούς.

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από πολυετή έρευνα πέτυχε να μελετήσει και να αξιοποιήσει θεραπευτικές πρακτικές από τη χρήση βοτάνων και να καταλήξει σε τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παρουσίαση αποτελεσμάτων κλινικοεργαστηριακών μελετών που αφορούν τη χρήση φυσικών ιδιοσκευασμάτων με αντι-ιική δράση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας, εκφράζοντας έτσι την ευρεία αποδοχή τους από την επιστημονική κοινότητα. Στελέχη μάλιστα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε τα επιστημονικά αυτά ευρήματα να συμπεριληφθούν σε σχετική δημοσίευση του ECDC με τίτλο «non-pharmaceutical countermeasures against influenza”.

Τα “όπλα” της φύσης για την αντιμετώπιση ιώσεων

Ενώ είναι γνωστό πως η φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπου και τα ιαματικά βότανα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον σύγχρονων επιστημόνων, εν τούτοις λείπει ακόμη η επαρκής επιστημονική απόδειξη. Η ομάδα όμως των Ελλήνων επιστημόνων πέτυχε μετά από μακροχρόνια έρευνα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μετατρέποντας τις ανθρωπολογικές και εθνοβοτανικές παρατηρήσεις που έδειχναν χαμηλή επίπτωση κρυολογήματος και γρίπης σε πληθυσμό που κατανάλωνε συγκεκριμένα ιαματικά βότανα, σε υψηλής τεκμηρίωσης επιστημονικά συμπεράσματα και σε ανάπτυξη σχετικού παρασκευάσματος.

Αναδείχθηκε η αντι-ιική δράση εκχυλίσματος τριών κρητικών βοτάνων (πρόκειται για το δίκταμο, το φασκόμηλο και το θυμάρι) σε συγκεκριμένη αναλογία, έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη, αναδείχτηκε η άμεση δράση έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1.

Οι Έλληνες ειδικοί απέδειξαν πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων διέθετε την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς. Απέδειξαν επίσης πως η αντι-ιική δράση αυτού του εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αποτέλεσμα που συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις για τη συσχέτιση έγκαιρης λήψης του κατά τα ηπιότερα συμπτώματα για συντομότερη αποδρομή. Τέλος, με εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν και ένα μηχανισμό δράσης στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1, μέσω αναστολής της δράσης μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού, απαραίτητη για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του ιού, η οποία δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως μπορεί να συμβεί με τις τρέχουσες αντι-ιικέςθεραπείες.

Πώς το κρητικό σκεύασμα μειώνει το ιικό φορτίο του οργανισμού

“Το πατενταρισμένο εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων αποτελεί ένα φυσικό σκεύασμα με αποδεδειγμένη αντι-ιική δράση στους ιούς της γρίπης, τύπου Α και Β και ιδιαίτερα έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1, και του κοινού κρυολογήματος, όπως προκύπτει από πολυετείς εργαστηριακές και κλινικές έρευνες. Μελετήθηκε εργαστηριακά η δράση των αιθερίων ελαίων του σκευάσματος στη μόλυνση και την εξέλιξη της ιογενούς κυτταρικής λοιμώξεως. Χρησιμοποιήθηκαν πρότυπα στελέχη διαφόρων τύπων γρίπης (π.χ. Α/H1Ν1, Α/H3Ν2, γρίπη B κλπ.) και ρινοϊών, δηλαδή των ιών του κοινού κρυολογήματος. Βρέθηκε ότι το σκεύασμα προκαλεί ειδική δοσο- και χρόνο-εξαρτώμενη μείωση του ιικού φορτίου των κυττάρων. Στη συνέχεια, τόσο με μελέτες μοριακής προσομοίωσης, όσο και πειραματικά, δείξαμε ότι το σκεύασμα (σε δόσεις ανάλογες αυτών που κυκλοφορούν στο αίμα) αναστέλλει την είσοδο του γενετικού υλικού του ιού στην πυρήνα του κυττάρου και επομένως εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη ιική πρωτεΐνη που επηρεάζεται αποτελεί δυνητικό φαρμακευτικό στόχο, καθώς είναι συντηρημένη σε όλους τους τύπους γρίπης Α και δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας” εξήγησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιος Σουρβίνος, κατά την παρουσίαση των νέων ερευνητικών δεδομένων για το εκχύλισμα των κρητικων βοτάνων.

Η παραγωγή της πρώτης ύλης στα βουνά της Κρήτης

Στη διαδικασία παραγωγής του φυτικού υλικού, της βάσης του κρητικού σκευάσματος, αναφέρθηκε ο καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέργιος Πυρίντσος. “Η παραγωγή του φυτικού υλικού από το οποίο παράγονται οι δραστικές ενώσεις του Κρητικού Ιάματος γίνεται ακολουθώντας μεθόδους Γεωργίας Yψηλής Ακρίβειας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα καθώς και η σταθερότητα της πρώτης ύλης. Χαρτογραφήθηκαν σε επίπεδο Κρήτης με γεωαναφορά οι φυσικοί πληθυσμοί των φυτών που χρησιμοποιούνται στο σκεύασμα και με την αξιοποίηση επίγειων και δορυφορικών περιβαλλοντικών δεδομένων και τη χρήση ειδικώνμοντέλων εκτιμήθηκε η εν δυνάμει κατανομή των ειδών στο νησί που σε σημαντικό βαθμό αποδίδει τις περιοχές που θα μπορούσαν τα εν λόγω είδη να καλλιεργηθούν σε περιβαλλοντικές συνθήκες αντίστοιχες με αυτές των φυσικών πληθυσμών. Επίσης, από τη μελέτη της χημικής σύνθεσης των φυτών στους φυσικούς πληθυσμούς και με την αξιοποίηση επίγειων και δορυφορικών περιβαλλοντικών δεδομένων και τη χρήση μαθηματικών μοντέλων εντοπίστηκαν οι περιοχές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να παράγουν τις ουσίες των οποίων η βιολογική δραστικότητα είναι υψηλού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο σκεύασμα. Τέλος, με τη μελέτη του γονιδιώματος των φυτών που έγινε με τη χρήση μικροσυστοιχιών (microarrays) και δεδομένων αλληλούχισης νέας γενιάς (next generation sequencing) εντοπίστηκε η γενετική ταυτότητα των πληθυσμών και των τριών ειδών καθώς και το πώς η γενετική τους ποικιλότητα διαφοροποιείται σε επίπεδο Κρήτης. Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι με όλα τα παραπάνω υποστηρίζεται και ο αγροτικός κόσμος του νησιού στην παραγωγή υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών κάτι που δίδει τη δυνατότητα διάχυσης των ωφελειών που προκύπτουν από την όλη προσπάθεια ευρύτερα σε επίπεδο κοινωνίας” τόνισε ο καθηγητής.

Η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά με “πιλότο” οδηγία του FDA

Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικα δεδομένα που πρόεκυψαν μετα την κυκλοφορία σκευάσματος τριών κρητικών βοτάνων: ” Αυτά έχουν να κάνουν με την ποιότητα της πρώτης ύλης, η οποία μπορεί να διαφοροποιηθεί πολύ ανάλογα με τη συλλογή, τον τόπο και τον τρόπο επεξεργασίας των φυτών, με τα νέα επαναστατικά δεδομένα για τη δράση του σκευάσματος στη μόλυνση από ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος και με τη δράση του σκευάσματος σε ανθρώπους (post market analysis). Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία.”.

Ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε στο επίτευγμα της ομάδας τους, στο ότι “το σκεύασμα ήταν το πρώτο φυσικό προϊόν το οποίο μπήκε στην Ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία και επιβάλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στη βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό. Πριν από την κυκλοφορία του υπήρξε κλινική μελέτη, δημοσιευμένη σε επιστημονικό περιοδικό που απέδειξε την μείωση της εντάσεως των συμπτωμάτων και του χρόνου νοσήσεως από αποδεδειγμένες περιπτώσεις γρίπης (Η1Ν1), με παράλληλη μείωση της φλεγμονής (με μέτρηση της CRP). Στη συνέχεια, η μελέτη αυτή συνεχίστηκε με μία post-market μελέτη του ήδη κυκλοφορούντος σκευάσματος, η οποία επιβεβαίωσε την αντι-ιική δράση του, με αντίστοιχα αποτελέσματα, και η οποία επίσης δημοσιεύτηκε σε ιατρικό επιστημονικό περιοδικό. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη αυτή έδειξε τα ίδια αποτελέσματα αναφορικά με τη μείωση του χρόνου ασθενείας και της δριμύτατος των συμπτωμάτων ασθενών με λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού”.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.