Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη | 15/10/2018 - 21:08
Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις καλλιεργητικές μας δυνατότητες

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στο νησί, όλα δείχνουν πως σε ορισμένες περιοχές θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε καφέ χωρίς μάλιστα να χρειαζόμαστε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Ήδη μέσα στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως είναι τα Χανιά και φυσικά η Ιεράπετρα, υπάρχουν δέντρα που «μαρτυρούν» πως η παραγωγική δύναμη του νησιού μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Και σε συνδυασμό πια με την ελιά και το αμπέλι, υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε μπανάνα σε περιοχές πέρα από το Νότο αλλά και μάνγκο, παπάγια... μέχρι και καφέ, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο συνταξιούχος, σήμερα, φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και ερευνητής στο (πρώην) ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτει, όμως, και ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, λέγοντας πως, αν μελετήσουμε σωστά την κλιματική αλλαγή, μπορούμε να ανακαλύψουμε και τις θετικές της επιδράσεις και να θωρακίσουμε την παραγωγική μας διαδικασία, ώστε από τώρα να αποφύγουμε στο μέλλον τον κίνδυνο της πείνας!

Η εφημερίδα έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα αναδείξει τις επικίνδυνες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα αναδεικνύει και τις θετικές της πλευρές ως προς την αύξηση των καλλιεργούμενων ειδών πάνω στο νησί μας, που είναι γεμάτο από μικροκλίματα και δίνει την ευκαιρία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν το εισόδημά τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της περιόδου βροχοπτώσεων.

«Βγάζαμε καφέ πριν από 50 χρόνια»

«Ακόμα και πριν από 50 χρόνια παράγαμε καφέ στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας. Έκτοτε έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι συνθήκες. Και μπορούμε να παράγουμε καφέ και σε άλλες περιοχές της Κρήτης ακόμα και εκτός θερμοκηπίων, χωρίς να έχουμε βέβαια την απαίτηση να βγάλουμε την ποιότητα που βγάζει η Βραζιλία»... Την αποκάλυψη αυτή κάνει στη «Νέα Κρήτη» σήμερα ο παλαίμαχος ερευνητής γεωτεχνικός - που αν και συνταξιούχος το τελευταίο διάστημα δεν έχει πάψει ποτέ να παθιάζεται και να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα - φυτοπαθολόγος και μυκητολόγος Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

«Θυμάμαι πριν από 40-50 χρόνια ότι βγάζαμε πειραματικά καφέ στην Ιεράπετρα. Αλλά τότε δεν συνέφερε γιατί υπήρχαν δυσκολίες. Μας έλεγαν και στη Γεωπονική Σχολή για υποτροπικές καλλιέργειες που ούτε τις είχαμε ξανακούσει. Και πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια. Και άλλαξαν τώρα οι συνθήκες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άλλαξαν. Ακούγαμε, ας πούμε, για την μπανάνα. Και η μπανάνα τότε ήταν στην Άρβη και στα Μάλια, και συνήθως σε θερμοκήπια. Και στα Χανιά, θυμάμαι, έκαναν αγώνα να την καλλιεργήσουν. Έπαιρναν σακιά ζάχαρες να ποτίσουν στο θερμοκήπιο για να έχουν οι μπανάνες τους καλή γεύση και να μπορούν να πουληθούν στην αγορά, που ήταν ακόμα τότε πανάκριβες, αφού δεν είχαμε ακόμα εισαγωγές. Ακούγαμε για μάνγκο. Ακούγαμε για παπάγια. Ακούγαμε για ένα σωστό φυτά. Τώρα στα Χανιά, στην αυλή του σπιτιού μου, εγώ παράγω μάνγκο. Χωρίς θερμάνσεις, χωρίς τίποτα. Και παραδίπλα υπάρχουν παπάγιες. Παπάγιες υπάρχουν, όμως, και στο Ηράκλειο, δίπλα στο ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά»!

Ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης λέει ότι στον Κατσαμπά υπάρχουν δέντρα παπάγιας. Στη λεωφόρο Ικάρου μπροστά από το κτήριο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής υπάρχουν χουρμαδιές. Και γενικά σε διάφορα σημεία των κρητικών πόλεων, αν κάποιος κάνει μια προσεκτική έρευνα, σήμερα θα βρει καλλιέργειες υποτροπικών φυτών που βρίσκονται σε οριακό σημείο παραγωγής φρούτων.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, αν πούμε ότι θα προσπαθήσουμε να παραγάγουμε καφέ στην Κρήτη, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τον βραζιλιάνικο καφέ, σίγουρα δε θα ήταν μια συμφέρουσα καλλιέργεια. Δεν παύει όμως η κλιματική αλλαγή να προχωράει και να αλλάζουν οι συνθήκες διαρκώς, προκειμένου κάποτε να φτάσουμε και στη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικότερου καφέ. «Η αύξηση της κλιματικής αλλαγής κατά έναν βαθμό Κελσίου είναι μια τεράστια αύξηση. Τι νομίζετε ότι επιτυγχάνουμε μέσα στα θερμοκήπια; Μια ανάλογη αύξηση ενός ή το πολύ δύο - τριών βαθμών πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία»...

Καταλήγοντας, ο κ. Λιγοξυγκάκης τονίζει πως στον νομό Χανίων σήμερα (όπως γνωρίζει ο ίδιος, αφού κατάγεται απ’ τα Χανιά) εγκαταλείπονται ελιές, εσπεριδοειδή και αμπέλια για να φυτευτούν μεγάλες εκτάσεις από αβοκάντο, κάτι που ο ίδιος θεωρεί λάθος. «Το αβοκάντο το έφερε στην Κρήτη ο αείμνηστος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Νίκος Ψυλλάκης. Και να σας πω ότι όποιοι στα Χανιά ακολουθούν αυτή την καλλιέργεια βγάζουν πολλά χρήματα. Όμως δεν πρέπει να βγάζουμε τα αμπέλια, τις ελιές, ή τα κηπευτικά μας. Γιατί σε αυτά στηρίχτηκε η Κρήτη», λέει ο γνωστός επιστήμονας, που δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας δίνει η ίδια η κλιματική αλλαγή.

«Είναι διπλά περίπλοκο το θέμα»

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης μιλάει για διπλά περίπλοκο θέμα: «Έχουμε το ίδιο το ζώο και την προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον. Και έχουμε και τις μεταβολές στη βιοποικιλότητα - από τα παράσιτα, από τα ωφέλιμα και τα παθογόνα μικρόβια, από τη χλωρίδα που μεταβάλλεται, τα κτηνοτροφικά φυτά κ.λπ. - που είναι πολύ σύνθετο θέμα και θέλει διαρκώς παρακολούθηση και επιτήρηση».

Ο ίδιος είναι της άποψης να χρησιμοποιούμε στην Κρήτη ντόπιες φυλές ζώων, που είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του νησιού. Και υπάρχει και το άλλο μοντέλο της σταβλισμένης κτηνοτροφίας, που όμως ο ίδιος δε θα συνιστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση του πλανήτη αλλάζουν τα δεδομένα. Το προς τα πού θα πάμε, μπορούμε να το προβλέψουμε σε κάποιο βαθμό. Αλλά είμαστε πολύ μικροί για να καθορίσουμε ακριβώς το τι θα γίνει. Στον πλανήτη Γη επιβιώνουν τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο εγωιστικά και αν το βλέπει. Εμείς το βλέπουμε εγωιστικά επειδή έχουμε αναπτύξει κάποιες τεχνολογίες, αλλά η άποψή μου είναι ότι είμαστε πάρα πολύ μικροί», λέει ο κ. Στεφανάκης.

«Άρα έχουμε υποχρέωση να μελετούμε την προσαρμοστικότητα των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και των ειδών. Να μελετούμε τις επιπτώσεις ή τα οφέλη που έχει ένα είδος πάνω στην εξέλιξη του φαινομένου, να κάνουμε επιλογές και να επιτρέπουμε την προσαρμοστικότητα. Και αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις Περιφέρειες, τα κράτη και τον ΟΗΕ. Το δεύτερο στάδιο είναι το πειραματικό. Θα πρέπει να βλέπει κανείς 30, 40, 50 χρόνια μπροστά. Και δε θα πρέπει να βιαζόμαστε. Γιατί το να πούμε θα αφήσουμε την ελιά, να πάμε στην μπανάνα, θα είναι μια τρέλα», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, που καταλήγει φέρνοντας το παράδειγμα «να μπορέσουμε στην Κρήτη να παράγουμε κηπευτικά χωρίς καθόλου θερμοκήπια, κάποια στιγμή».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Νεκρή ποδηλάτισσα μετά από τροχαίο

Το ποδήλατό της συγκρούστηκε με νταλίκα!

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Βίντεο – ντοκουμέντο κατατέθηκε…

Η δίκη διεκόπη για τις 25 Ιουνίου

Αγίου Πνεύματος: Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην…

Πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κατρακυλά η τιμή της ντομάτας - Δεκάδες τόνοι στα αζήτητα

Τι συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta - Ώρα μηδέν για τη ναυαρχίδα των κηπευτικών προϊόντων

Η φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διερευνώνται οι συνθήκες που την προκάλεσαν

Μηχάνημα 4 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ - Πολύτιμο δώρο για τους…

Με το μηχάνημα PET/CT, οι καρκινοπαθείς, κυρίως, γλιτώνουν πλέον τα ψυχοφθόρα και πανάκριβα ταξίδια εκτός Κρήτης

Δημοτικές εκλογές 2019: Η επανακαταμέτρηση έφερε διπλή ανατροπή

Οι παρατάξεις Λαμπρινού και Σισαμάκη έχουν από μία αλλαγή προσώπου στα έδρανα της Λότζιας

«Έρχονται»… 36άρια στην Κρήτη!

Μέχρι και 38 °C η θερμοκρασία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Φοιτητική εστία Ρεθύμνου: Φόβοι για τη στατικότητα του…

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η διαδικασία αποκατάστασης του προβλήματος

Δίκη Γιακουμάκη: Προβλήθηκε βίντεο με γλέντι εντός Σχολής…

Στις 25 Ιουνίου η συνέχεια της πολύκροτης δίκης

«Χαμός» στα δικαστήρια Νεάπολης - Απομακρύνθηκε αστυνομικός…

Έγιναν άνω κάτω για το χαλασμένο κλιματιστικό

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο του μικρού Διονύση

Στο εδώλιο τέσσερις γιατροί – Στο πλευρό τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Στην Κρήτη ο παγκόσμιος διαγωνισμός «Μις Τουρισμός» - Κρητικιά…

25 καλλονές από διάφορες χώρες του πλανήτη θα «γευτούν» τις ομορφιές και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό της Κρήτης

80χρονος τουρίστας νεκρός σε φαράγγι της Κρήτης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ριψοκίνδυνος περιπατητής σε ένα από τα πιο δύσβατα σημεία φαραγγιού στην Κίσσαμο

Ξεκίνησε η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ

Ως τις 9 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις υπουργείων, Περιφερειών και ΚΕΔΕ επί του εθνικού σχεδιασμού

Πανελλήνιες 2019:Στα μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται οι…

Θύελλα για τη Φυσική των Γενικών Λυκείων

Στους 29 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στην…

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Πενθήμερο το… γλέντι σε αυτόν τον «Κρητικό Γάμο»

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης, «Από το χθες στο σήμερα»

Επιτέλους αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας

Ο νέος αξονικός τομογράφος, ο οποίος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, θα αναβαθμίσει επιστημονικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας

Ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό…

Το περιστατικό είχε γίνει στη Σπλάντζια

Σημαντική διεθνής διάκριση για καθηγητή του Πανεπιστημίου…

Εκλέχθηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Κρητικού σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Υπάρχουν ευθύνες, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του Νίκου Τζανόπουλου

Sabine Beckmann: «Έφυγε» η αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κρήτη

Στο «Καλό Μεσημέρι» είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τη μελέτη της για τον Κρούστα

Αποκαλύψεις στη δίκη Γιακουμάκη: «Σπουδαστές κρατούσαν…

Καταθέσεις - "φωτιά" από πρώην φοιτήτρια στη δίκη Γιακουμάκη

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ο καιρός στην Κρήτη

Με… βροχή θα περάσουν το τριήμερο οι Κρητικοί

Αναβιώνει η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του επιχειρηματία…

Το πτώμα του είχε βρεθεί σε ένα ρέμα στη Ροδιά

Υπόθεση Γιακουμάκη: Συνεχίζεται η δίκη των «9» Κρητικών…

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων

«Ψίχουλα» τα 80 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς

Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ιδρύεται στη χώρα μας

Εκλογές 2019: «Αναβρασμός» για τα ψηφοδέλτια και στα Χανιά…

Χωρίς αλλαγές η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ - Εν αναμονή για την 5η και 6η θέση στη Νέα Δημοκρατία

Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα στην Κρήτη

Η πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Βρήκε τον κλέφτη στο Facebook και τον «έβαλε» να επιστρέψει…

Τον βοήθησαν ένα… βίντεο και η μνήμη του!

Οι μαθητές διαβίβασαν στον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ.

«Έγιναν» για μία μέρα... αστυνομικοί!!!

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.