Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη | 15/10/2018 - 21:08
Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις καλλιεργητικές μας δυνατότητες

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στο νησί, όλα δείχνουν πως σε ορισμένες περιοχές θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε καφέ χωρίς μάλιστα να χρειαζόμαστε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Ήδη μέσα στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως είναι τα Χανιά και φυσικά η Ιεράπετρα, υπάρχουν δέντρα που «μαρτυρούν» πως η παραγωγική δύναμη του νησιού μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Και σε συνδυασμό πια με την ελιά και το αμπέλι, υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε μπανάνα σε περιοχές πέρα από το Νότο αλλά και μάνγκο, παπάγια... μέχρι και καφέ, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο συνταξιούχος, σήμερα, φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και ερευνητής στο (πρώην) ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτει, όμως, και ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, λέγοντας πως, αν μελετήσουμε σωστά την κλιματική αλλαγή, μπορούμε να ανακαλύψουμε και τις θετικές της επιδράσεις και να θωρακίσουμε την παραγωγική μας διαδικασία, ώστε από τώρα να αποφύγουμε στο μέλλον τον κίνδυνο της πείνας!

Η εφημερίδα έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα αναδείξει τις επικίνδυνες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα αναδεικνύει και τις θετικές της πλευρές ως προς την αύξηση των καλλιεργούμενων ειδών πάνω στο νησί μας, που είναι γεμάτο από μικροκλίματα και δίνει την ευκαιρία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν το εισόδημά τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της περιόδου βροχοπτώσεων.

«Βγάζαμε καφέ πριν από 50 χρόνια»

«Ακόμα και πριν από 50 χρόνια παράγαμε καφέ στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας. Έκτοτε έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι συνθήκες. Και μπορούμε να παράγουμε καφέ και σε άλλες περιοχές της Κρήτης ακόμα και εκτός θερμοκηπίων, χωρίς να έχουμε βέβαια την απαίτηση να βγάλουμε την ποιότητα που βγάζει η Βραζιλία»... Την αποκάλυψη αυτή κάνει στη «Νέα Κρήτη» σήμερα ο παλαίμαχος ερευνητής γεωτεχνικός - που αν και συνταξιούχος το τελευταίο διάστημα δεν έχει πάψει ποτέ να παθιάζεται και να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα - φυτοπαθολόγος και μυκητολόγος Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

«Θυμάμαι πριν από 40-50 χρόνια ότι βγάζαμε πειραματικά καφέ στην Ιεράπετρα. Αλλά τότε δεν συνέφερε γιατί υπήρχαν δυσκολίες. Μας έλεγαν και στη Γεωπονική Σχολή για υποτροπικές καλλιέργειες που ούτε τις είχαμε ξανακούσει. Και πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια. Και άλλαξαν τώρα οι συνθήκες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άλλαξαν. Ακούγαμε, ας πούμε, για την μπανάνα. Και η μπανάνα τότε ήταν στην Άρβη και στα Μάλια, και συνήθως σε θερμοκήπια. Και στα Χανιά, θυμάμαι, έκαναν αγώνα να την καλλιεργήσουν. Έπαιρναν σακιά ζάχαρες να ποτίσουν στο θερμοκήπιο για να έχουν οι μπανάνες τους καλή γεύση και να μπορούν να πουληθούν στην αγορά, που ήταν ακόμα τότε πανάκριβες, αφού δεν είχαμε ακόμα εισαγωγές. Ακούγαμε για μάνγκο. Ακούγαμε για παπάγια. Ακούγαμε για ένα σωστό φυτά. Τώρα στα Χανιά, στην αυλή του σπιτιού μου, εγώ παράγω μάνγκο. Χωρίς θερμάνσεις, χωρίς τίποτα. Και παραδίπλα υπάρχουν παπάγιες. Παπάγιες υπάρχουν, όμως, και στο Ηράκλειο, δίπλα στο ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά»!

Ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης λέει ότι στον Κατσαμπά υπάρχουν δέντρα παπάγιας. Στη λεωφόρο Ικάρου μπροστά από το κτήριο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής υπάρχουν χουρμαδιές. Και γενικά σε διάφορα σημεία των κρητικών πόλεων, αν κάποιος κάνει μια προσεκτική έρευνα, σήμερα θα βρει καλλιέργειες υποτροπικών φυτών που βρίσκονται σε οριακό σημείο παραγωγής φρούτων.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, αν πούμε ότι θα προσπαθήσουμε να παραγάγουμε καφέ στην Κρήτη, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τον βραζιλιάνικο καφέ, σίγουρα δε θα ήταν μια συμφέρουσα καλλιέργεια. Δεν παύει όμως η κλιματική αλλαγή να προχωράει και να αλλάζουν οι συνθήκες διαρκώς, προκειμένου κάποτε να φτάσουμε και στη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικότερου καφέ. «Η αύξηση της κλιματικής αλλαγής κατά έναν βαθμό Κελσίου είναι μια τεράστια αύξηση. Τι νομίζετε ότι επιτυγχάνουμε μέσα στα θερμοκήπια; Μια ανάλογη αύξηση ενός ή το πολύ δύο - τριών βαθμών πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία»...

Καταλήγοντας, ο κ. Λιγοξυγκάκης τονίζει πως στον νομό Χανίων σήμερα (όπως γνωρίζει ο ίδιος, αφού κατάγεται απ’ τα Χανιά) εγκαταλείπονται ελιές, εσπεριδοειδή και αμπέλια για να φυτευτούν μεγάλες εκτάσεις από αβοκάντο, κάτι που ο ίδιος θεωρεί λάθος. «Το αβοκάντο το έφερε στην Κρήτη ο αείμνηστος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Νίκος Ψυλλάκης. Και να σας πω ότι όποιοι στα Χανιά ακολουθούν αυτή την καλλιέργεια βγάζουν πολλά χρήματα. Όμως δεν πρέπει να βγάζουμε τα αμπέλια, τις ελιές, ή τα κηπευτικά μας. Γιατί σε αυτά στηρίχτηκε η Κρήτη», λέει ο γνωστός επιστήμονας, που δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας δίνει η ίδια η κλιματική αλλαγή.

«Είναι διπλά περίπλοκο το θέμα»

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης μιλάει για διπλά περίπλοκο θέμα: «Έχουμε το ίδιο το ζώο και την προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον. Και έχουμε και τις μεταβολές στη βιοποικιλότητα - από τα παράσιτα, από τα ωφέλιμα και τα παθογόνα μικρόβια, από τη χλωρίδα που μεταβάλλεται, τα κτηνοτροφικά φυτά κ.λπ. - που είναι πολύ σύνθετο θέμα και θέλει διαρκώς παρακολούθηση και επιτήρηση».

Ο ίδιος είναι της άποψης να χρησιμοποιούμε στην Κρήτη ντόπιες φυλές ζώων, που είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του νησιού. Και υπάρχει και το άλλο μοντέλο της σταβλισμένης κτηνοτροφίας, που όμως ο ίδιος δε θα συνιστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση του πλανήτη αλλάζουν τα δεδομένα. Το προς τα πού θα πάμε, μπορούμε να το προβλέψουμε σε κάποιο βαθμό. Αλλά είμαστε πολύ μικροί για να καθορίσουμε ακριβώς το τι θα γίνει. Στον πλανήτη Γη επιβιώνουν τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο εγωιστικά και αν το βλέπει. Εμείς το βλέπουμε εγωιστικά επειδή έχουμε αναπτύξει κάποιες τεχνολογίες, αλλά η άποψή μου είναι ότι είμαστε πάρα πολύ μικροί», λέει ο κ. Στεφανάκης.

«Άρα έχουμε υποχρέωση να μελετούμε την προσαρμοστικότητα των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και των ειδών. Να μελετούμε τις επιπτώσεις ή τα οφέλη που έχει ένα είδος πάνω στην εξέλιξη του φαινομένου, να κάνουμε επιλογές και να επιτρέπουμε την προσαρμοστικότητα. Και αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις Περιφέρειες, τα κράτη και τον ΟΗΕ. Το δεύτερο στάδιο είναι το πειραματικό. Θα πρέπει να βλέπει κανείς 30, 40, 50 χρόνια μπροστά. Και δε θα πρέπει να βιαζόμαστε. Γιατί το να πούμε θα αφήσουμε την ελιά, να πάμε στην μπανάνα, θα είναι μια τρέλα», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, που καταλήγει φέρνοντας το παράδειγμα «να μπορέσουμε στην Κρήτη να παράγουμε κηπευτικά χωρίς καθόλου θερμοκήπια, κάποια στιγμή».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Με μουσική και τραγούδι η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών…

Συναυλία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

Χανιά: Στο Νοσοκομείο δικυκλιστής που προσπάθησε να αποφύγει…

Τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην συμβολή των οδών Αποκορώνου και Κυδωνίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός νεαρού δικυκλιστή.

Μητσοτάκης από Κρήτη: Θα βρεθούμε απέναντι στη Συμφωνία…

Τι ανέφερε για τις επερχόμενες εκλογές

Νέο θρίλερ στα Χανιά με φόντο μια κάμερα…

Η έρευνα για την αγνοούμενη γυναίκα ξεκίνησε στα τυφλά, με μόνο στοιχείο μια θολή εικόνα της από κάμερα ασφαλείας…

Μέχρι πότε θα παραμείνει κλειστός ο ΒΟΑΚ από Σταλό έως…

Παρατείνεται το κλείσιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οδηγοί που περνούν από τον ΒΟΑΚ

Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Κατάκοιτος πέθανε στο κρεβάτι του…

Ο άτυχος άνδρας δεν απομακρύνθηκε έγκαιρα από το φλεγόμενο σπίτι - Καλά στην υγεία της η σύζυγός του που διέμενε μαζί του

Δύσκολη μέρα για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης – «Έχασε» τον…

Στο Ρέθυμνο τελέστηκε η κηδεία του

10 υδροστρόβιλοι «χτύπησαν» την Κρήτη

107 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2018

Στον εισαγγελέα για τα απειλητικά μηνύματα στον Σπ. Δανέλλη

Ξεπερνούν τους 30 οι αποστολείς απειλητικών μηνυμάτων σε βουλευτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κρήτη - Έρχεται με βαρύ πρόγραμμα

Αναλυτικά η τριήμερη περιοδεία του που ξεκινάει από το απόγευμα της Παρασκευής

Κλειστά σχολεία και σήμερα στην Κρήτη

Ο παγετός και τα χιόνια εγκυμονούν κινδύνους για την ασφαλή μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών

«Μπαμπά μην τρέχεις»: Χειροκρότησε το βραβευμένο έργο…

Πρόκειται για το τραγούδι των μαθητών του του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου για τα τροχαία

Απόκριες στον… Άγιο Νικόλαο

Ξεκινούν οι προετοιμασίες

Οργή και αγανάκτηση για τα δυστυχήματα με θύματα διανομείς

Πραγματοποιούν συλλαλητήριο και θέλουν να ιδρύσουν σύλλογο

Εσπερίδα για τα νέα δεδομένα από την εμπειρία πρόσφατων…

Από το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου

«Ξέχασαν» τους μαθητές του Ακρωτηρίου μέσα στο κρύο

Είναι γνωστό πως λόγω πληρότητας του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών και μέχρι να γίνει (με μιαν ελπίδα ζούμε) νέο Γυμνάσιο στα Καθιανά, πολλοί μαθητές από το Ακρωτήρι ταλαιπωρούνται…

Νέα τραγωδία με δικυκλιστή - Του καρφώθηκε σίδερο στο θώρακα…

Μετά τον ντελιβερά και δεύτερο δυστύχημα μέσα σε λίγες ώρες

Επικίνδυνη λακκούβα στον Βλητέ ειδικά για μηχανάκια (φωτο)

Προσοχή στους διερχόμενους οδηγούς κυρίως δικύκλων

Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός 21χρονος ντελιβεράς

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων

Πάνε να χτυπήσουν το κρητικό λάδι με «στημένα» τεστ υποτιθέμενων…

Σοβαρές καταγγελίες για “γεύση”... συμφερόντων κατά του κρητικού λαδιού προχωράει ο Μιχάλης Αλμπαντάκης

Πήγαν να ταΐσουν τα ζώα και βρέθηκαν "περικυκλωμένοι" από…

Δύσκολη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό δύο κτηνοτρόφων

Κρήτη: Γιατί οι Ανωγειανοί βάφτισαν τον χιονιά... "Σκανταλαθήνα"…

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στα Ανώγεια Ρεθύμνου,

Τι καιρό θα έχουμε τα επόμενα 24ώρα; Έρχονται Αλκυονίδες…

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με το σκηνικό να αλλάζει τις επόμενες ώρες

Ποια σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά λόγω χιονιά

Ο καιρός εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα

Αυτός είναι ο 57χρονος καθηγητής που ασελγούσε σε μαθήτριες…

Στη δημοσιότητα το πρόσωπο και τα προσωπικά στοιχεία σύμφωνα με Εισαγγελική Εντολή

Προσοχή! Fake φωτο του δήθεν δράστη των επιθέσεων στην Νέα…

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε στο facebook μια φωτογραφία συλληφθέντα με τίτλο «ο δράκος της Νέας Χώρας».

Χανιά: Ζουν με τον κίνδυνο να φύγει η γη κάτω από τα πόδια…

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της οδού Μαλινδρέτου στον Κάτω Σταλό, βλέπουν εδώ και χρόνια να εκτυλίσσεται μια άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους και τις περιουσίες…

Οροπέδιο Λασιθίου: Εκχιονιστικό ανοίγει το δρόμο για να…

Δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο

Κλειστά σχολεία στην Κρήτη λόγω του χιονιά (βιντεο)

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κλειστά θα παραμείνουν για σήμερα αρκετά σχολεία στο Ηράκλειο αλλά και στο οροπέδιο Λασιθίου

Μετ’ εμποδίων και σήμερα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στις 6.00 το πρωί αναχώρησαν από τον Πειραιά τα πλοία για την Κρήτη

Αγρίεψε ο καιρός - Χιονιάς αναμένεται τις επόμενες ώρες…

Χαλαζοθύελλα έπληξε νωρίτερα το Ηράκλειο - Τη νύχτα μέρα κάνουν οι κεραυνοί

Ιστορικό ρεκόρ διακίνησης επιβατών στα αεροδρόμια – Πώς…

Διακινήθηκαν συνολικά 63,7 εκατ. επιβάτες το 2018, σύμφωνα με την ΥΠΑ

Αισιόδοξα τα μηνύματα φέρνουν οι βροχές των τελευταίων…

Μεγάλες ποσότητες νερού στη γέφυρα του Χώνου

Κατολίσθηση στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου

Λόγω των καιρικών συνθηκών

«Τσίμπησε» το λάδι – Χάος με τα ιστορικά δικαιώματα

Ανεβαίνει η τιμή του λαδιού αλλά αυξάνονται και οι φόβοι για νέα μείωση στις επιδοτήσεις

Αποστολάκης: Η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης…

Κατά την σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο

Τιμή σε δύο νέους αστυνομικούς Ειδικών Υπηρεσιών της Κρήτης

Κινδύνευσαν εν ώρα καθήκοντος στην διάρκεια κρίσιμων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχαν.

Καθηλωμένο στα Χανιά πλοίο της γραμμής που ήταν για Ηράκλειο…

Σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια της Κρήτης λόγω ανέμων

Σχεδόν δύο ώρες πάλευε με τα κύματα το "Έλυρος"

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, το πλοίο "Έλυρος", δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι της Σούδας

Κρήτη: Γι’ αυτούς του λόγους είναι επικίνδυνοι οι άσκοποι…

O οπλουργός και εμπειρογνώμων τεχνικός σύμβουλος, Αντώνης Κυριακάκης στα Χανιά εξηγεί για ποιο λόγο είναι επικίνδυνη μια σφαίρα ακόμα κι όταν αυτή εκπυρσοκροτείται…

Χανιά: Περνούν από δρόμους "σκοτώστρες" για το μεροκάματο

Διανομέας φαγητού στα Χανιά δείχνει με τι έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά

Βρήκαν κι άλλα ναρκωτικά στο πλοίο που είχαν εντοπιστεί…

Νέα έρευνα στο πλοίο από τους Λιμενικούς

Αυτές είναι οι προτάσεις για τις Λαϊκές Αγορές !

Ο δήμαρχος το βλέπει με θετικό μάτι, οι υπηρεσιακοί έχουν τις επιφυλάξεις τους κι ο χρόνος... πιέζει!

Τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες στο Ρέθυμνο

Τι γράφουν οι φοιτητές που μένουν στο Γάλλο και τι ζητούν

Πλήρης ο φάκελος για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO

Η κατάθεσή του θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα

Σοκαριστικά στοιχεία για το πως κακοποιούσαν τον Βαγγέλη…

Τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουµάκης από συµµαθητές του και τον οδήγησαν στον θάνατο, πριν από 4 χρόνια, φέρνει στο φως το κατηγορητήριο που σχηµατίστηκε…

Κρήτη: Έρχονται καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις…

Σύντομη αλλά σημαντική η νέα επιδείνωση του καιρού στο νησί - Η πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.