Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη | 15/10/2018 - 21:08
Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις καλλιεργητικές μας δυνατότητες

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στο νησί, όλα δείχνουν πως σε ορισμένες περιοχές θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε καφέ χωρίς μάλιστα να χρειαζόμαστε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Ήδη μέσα στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως είναι τα Χανιά και φυσικά η Ιεράπετρα, υπάρχουν δέντρα που «μαρτυρούν» πως η παραγωγική δύναμη του νησιού μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Και σε συνδυασμό πια με την ελιά και το αμπέλι, υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε μπανάνα σε περιοχές πέρα από το Νότο αλλά και μάνγκο, παπάγια... μέχρι και καφέ, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο συνταξιούχος, σήμερα, φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και ερευνητής στο (πρώην) ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτει, όμως, και ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, λέγοντας πως, αν μελετήσουμε σωστά την κλιματική αλλαγή, μπορούμε να ανακαλύψουμε και τις θετικές της επιδράσεις και να θωρακίσουμε την παραγωγική μας διαδικασία, ώστε από τώρα να αποφύγουμε στο μέλλον τον κίνδυνο της πείνας!

Η εφημερίδα έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα αναδείξει τις επικίνδυνες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα αναδεικνύει και τις θετικές της πλευρές ως προς την αύξηση των καλλιεργούμενων ειδών πάνω στο νησί μας, που είναι γεμάτο από μικροκλίματα και δίνει την ευκαιρία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν το εισόδημά τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της περιόδου βροχοπτώσεων.

«Βγάζαμε καφέ πριν από 50 χρόνια»

«Ακόμα και πριν από 50 χρόνια παράγαμε καφέ στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας. Έκτοτε έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι συνθήκες. Και μπορούμε να παράγουμε καφέ και σε άλλες περιοχές της Κρήτης ακόμα και εκτός θερμοκηπίων, χωρίς να έχουμε βέβαια την απαίτηση να βγάλουμε την ποιότητα που βγάζει η Βραζιλία»... Την αποκάλυψη αυτή κάνει στη «Νέα Κρήτη» σήμερα ο παλαίμαχος ερευνητής γεωτεχνικός - που αν και συνταξιούχος το τελευταίο διάστημα δεν έχει πάψει ποτέ να παθιάζεται και να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα - φυτοπαθολόγος και μυκητολόγος Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

«Θυμάμαι πριν από 40-50 χρόνια ότι βγάζαμε πειραματικά καφέ στην Ιεράπετρα. Αλλά τότε δεν συνέφερε γιατί υπήρχαν δυσκολίες. Μας έλεγαν και στη Γεωπονική Σχολή για υποτροπικές καλλιέργειες που ούτε τις είχαμε ξανακούσει. Και πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια. Και άλλαξαν τώρα οι συνθήκες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άλλαξαν. Ακούγαμε, ας πούμε, για την μπανάνα. Και η μπανάνα τότε ήταν στην Άρβη και στα Μάλια, και συνήθως σε θερμοκήπια. Και στα Χανιά, θυμάμαι, έκαναν αγώνα να την καλλιεργήσουν. Έπαιρναν σακιά ζάχαρες να ποτίσουν στο θερμοκήπιο για να έχουν οι μπανάνες τους καλή γεύση και να μπορούν να πουληθούν στην αγορά, που ήταν ακόμα τότε πανάκριβες, αφού δεν είχαμε ακόμα εισαγωγές. Ακούγαμε για μάνγκο. Ακούγαμε για παπάγια. Ακούγαμε για ένα σωστό φυτά. Τώρα στα Χανιά, στην αυλή του σπιτιού μου, εγώ παράγω μάνγκο. Χωρίς θερμάνσεις, χωρίς τίποτα. Και παραδίπλα υπάρχουν παπάγιες. Παπάγιες υπάρχουν, όμως, και στο Ηράκλειο, δίπλα στο ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά»!

Ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης λέει ότι στον Κατσαμπά υπάρχουν δέντρα παπάγιας. Στη λεωφόρο Ικάρου μπροστά από το κτήριο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής υπάρχουν χουρμαδιές. Και γενικά σε διάφορα σημεία των κρητικών πόλεων, αν κάποιος κάνει μια προσεκτική έρευνα, σήμερα θα βρει καλλιέργειες υποτροπικών φυτών που βρίσκονται σε οριακό σημείο παραγωγής φρούτων.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, αν πούμε ότι θα προσπαθήσουμε να παραγάγουμε καφέ στην Κρήτη, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τον βραζιλιάνικο καφέ, σίγουρα δε θα ήταν μια συμφέρουσα καλλιέργεια. Δεν παύει όμως η κλιματική αλλαγή να προχωράει και να αλλάζουν οι συνθήκες διαρκώς, προκειμένου κάποτε να φτάσουμε και στη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικότερου καφέ. «Η αύξηση της κλιματικής αλλαγής κατά έναν βαθμό Κελσίου είναι μια τεράστια αύξηση. Τι νομίζετε ότι επιτυγχάνουμε μέσα στα θερμοκήπια; Μια ανάλογη αύξηση ενός ή το πολύ δύο - τριών βαθμών πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία»...

Καταλήγοντας, ο κ. Λιγοξυγκάκης τονίζει πως στον νομό Χανίων σήμερα (όπως γνωρίζει ο ίδιος, αφού κατάγεται απ’ τα Χανιά) εγκαταλείπονται ελιές, εσπεριδοειδή και αμπέλια για να φυτευτούν μεγάλες εκτάσεις από αβοκάντο, κάτι που ο ίδιος θεωρεί λάθος. «Το αβοκάντο το έφερε στην Κρήτη ο αείμνηστος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Νίκος Ψυλλάκης. Και να σας πω ότι όποιοι στα Χανιά ακολουθούν αυτή την καλλιέργεια βγάζουν πολλά χρήματα. Όμως δεν πρέπει να βγάζουμε τα αμπέλια, τις ελιές, ή τα κηπευτικά μας. Γιατί σε αυτά στηρίχτηκε η Κρήτη», λέει ο γνωστός επιστήμονας, που δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας δίνει η ίδια η κλιματική αλλαγή.

«Είναι διπλά περίπλοκο το θέμα»

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης μιλάει για διπλά περίπλοκο θέμα: «Έχουμε το ίδιο το ζώο και την προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον. Και έχουμε και τις μεταβολές στη βιοποικιλότητα - από τα παράσιτα, από τα ωφέλιμα και τα παθογόνα μικρόβια, από τη χλωρίδα που μεταβάλλεται, τα κτηνοτροφικά φυτά κ.λπ. - που είναι πολύ σύνθετο θέμα και θέλει διαρκώς παρακολούθηση και επιτήρηση».

Ο ίδιος είναι της άποψης να χρησιμοποιούμε στην Κρήτη ντόπιες φυλές ζώων, που είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του νησιού. Και υπάρχει και το άλλο μοντέλο της σταβλισμένης κτηνοτροφίας, που όμως ο ίδιος δε θα συνιστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση του πλανήτη αλλάζουν τα δεδομένα. Το προς τα πού θα πάμε, μπορούμε να το προβλέψουμε σε κάποιο βαθμό. Αλλά είμαστε πολύ μικροί για να καθορίσουμε ακριβώς το τι θα γίνει. Στον πλανήτη Γη επιβιώνουν τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο εγωιστικά και αν το βλέπει. Εμείς το βλέπουμε εγωιστικά επειδή έχουμε αναπτύξει κάποιες τεχνολογίες, αλλά η άποψή μου είναι ότι είμαστε πάρα πολύ μικροί», λέει ο κ. Στεφανάκης.

«Άρα έχουμε υποχρέωση να μελετούμε την προσαρμοστικότητα των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και των ειδών. Να μελετούμε τις επιπτώσεις ή τα οφέλη που έχει ένα είδος πάνω στην εξέλιξη του φαινομένου, να κάνουμε επιλογές και να επιτρέπουμε την προσαρμοστικότητα. Και αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις Περιφέρειες, τα κράτη και τον ΟΗΕ. Το δεύτερο στάδιο είναι το πειραματικό. Θα πρέπει να βλέπει κανείς 30, 40, 50 χρόνια μπροστά. Και δε θα πρέπει να βιαζόμαστε. Γιατί το να πούμε θα αφήσουμε την ελιά, να πάμε στην μπανάνα, θα είναι μια τρέλα», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, που καταλήγει φέρνοντας το παράδειγμα «να μπορέσουμε στην Κρήτη να παράγουμε κηπευτικά χωρίς καθόλου θερμοκήπια, κάποια στιγμή».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Το ασυνόδευτο δέμα είχε λαθραίο καπνό

Συνελήφθη ένας άνδρας στο λιμάνι

Η διατήρηση της παράδοσης της τσικουδιάς είναι επιτακτική…

Διακομματική παρέμβαση για την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Η μαντινάδα κρητικών για την Μακεδονία, μπροστά απ’το…

Κρήτες από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο από την 17η Μαρτίου 1821, οταν οι Μανιάτες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων

Σπουδές υψηλού επιπέδου στην Ιατρική σχολή που δημιουργεί…

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπορεί συνεχώς, χαράσσοντας το μέλλον των ιατρικών σπουδών.

Μανιτάρι γίγας... ξεφύτρωσε σε βουνό στο Γεράνι

Δείτε φωτογραφίες από το μεγάλο μανιτάρι που τρώγεται και εντυπωσιάζει

Ο καιρός στην Κρήτη: Νέα επιδείνωση - Πού θα βρέξει τις επόμενες…

Συννεφιά, βροχές και περιορισμένη ορατότητα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στο νησί μας ως το τέλος της εβδομάδας

104 ετών έφυγε από τη ζωή η αξιολάτρευτη γιαγιά Καλλιόπη

Θλίψη στο Οροπέδιο για το χαμό της υπεραιωνόβιας γιαγιάς με τη "μεγάλη" καρδιά

Περιέγραφε με … καμάρι στα social media πως σκοτώνει τις γάτες

Οργή από τους χρήστες και μαζικές καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά

Οργή των καζανάρηδων αφού η "τσικουδιά" γίνεται... "προϊόν απόσταξης"

Ψάχνουν να βρουν τι έκανε στην Κρήτη και στην Σαντορίνη…

Στις 20 Μαρτίου του 2016 ο μακελάρης έμεινε για λίγες μέρες στο νησί

Το χωριό «φάντασμα» της Σητείας : Ένα υπέροχο βίντεο από…

Την περασμένη Πέμπτη πέθανε ο τελευταίος κάτοικος

Τραγουδά «Μακεδονία ξακουστή» μέσα από μία χιονότρυπα!!!

Στέλνει το δικό του μήνυμα από υψόμετρο 1300 μέτρων

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Στην Κρήτη ο τάφος της οικογένειας του Διονύσιου Σολωμού

Στο Οροπέδιο Αρμενοχαντράδων στη Σητεία

«Η κρητική διατροφή στο επίκεντρο»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μάρτη, η Εσπερίδα…

Ο Μάριος χρειάζεται την βοήθεια όλων μας

Αγώνας ζωής για τον 25χρονο Ηρακλειώτη

Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα

Ένα απίστευτο περιστατικό σε Κρητικό γλέντι

Κρητικοί και ξένοι επιστήμονες ανέπτυξαν καλύτερη μέθοδο…

Περισσότερο φως στις μεταβολές του κλίματος στο μακρινό παρελθόν μπορούν να ρίξουν πλέον οι επιστήμονες με τη βοήθεια των οστράκων,

Ποια είναι τα έως τώρα δεδομένα για τις αγροτικές επιδοτήσεις…

Με βάση και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πόροι του πρώτου πυλώνα θα είναι μειωμένοι κατά 641 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του δεύτερου πυλώνα θα είναι μειωμένοι…

Πατέρας του αλεξιπτωτιστή Μπούχλη: Δεν θέλουν πλέον παλικάρια!

Τη δική του εκδοχή για την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του γιου του έδωσε ο πατέρας του Ν. Μπούχλης

MasterChef: Αποχώρησε ο Κρητικός - «Βγήκαν τα μαχαίρια»

Ο Τάσος που αποτέλεσε φαβορί, αποχώρησε από το παιχνίδι

Εξαφανίζονται οι μέλισσες - Πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων…

Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά του δάκου σκοτώνουν τις μέλισσες...

Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένης που παρασύρθηκε από…

Υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Αναβιώνει η τραγική υπόθεση με το θάνατο του 11μηνου βρέφους

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό – Στο… σκαμνί ο παιδοχειρούργος

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή στην…

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται σε πολλές περιοχές της χώρας

Αυτές είναι οι νέες τιμές εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς…

Πως αλλάζουν οι τιμές των εισιτηρίων στα μνημεία του νησιού σύμφωνα με το ΚΑΣ

Αλλαγές στο ανάγλυφο της Κρήτης προκάλεσαν οι βροχές

“Τέτοια ύψη βροχής πέφτουν μια φορά στα 500 χρόνια” δήλωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Τσακίρης

Ο τουρίστας που… αφήνει άναυδους τους Ρεθυμνιώτες

Καθαρίζει την πόλη του Ρεθύμνου με την τσιμπίδα του!

«Βάζουν μπουρλότο στην τσικουδιά» - Οργή των καζανάρηδων

"Δεν έχουμε λάβει την εγκύκλιο και πρέπει να πουλήσουμε την τσικουδιά έως τις 18/3" λένε οι καζανάρηδες

Υπόθεση μπούλινγκ σε γυμνάσιο των Χανίων

Έγραψαν σημείωμα σε μαθήτρια σε βάρος του πατέρα της

Σταθάκης: Ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από ορυκτά…

Tο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ

Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό 24χρονης στη Σητεία

Τροχαίο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μιας 24χρονης γυναίκας, έλαβε χώρα εχθές το απόγευμα στην Αγιά Φωτιά της Σητείας

Θάνατος 11μηνου βρέφους: Στο σκαμνί κάθεται αύριο ο γιατρός

Αναβιώνει στα δικαστήρια ο χαμός του μωρού της οικογένειας Κοσμαδάκη τον Νοέμβριο του 2012

Θετικά τα μηνύματα για το 2,5 ετών αγοράκι που κατάπιε χάπια

Παραμένει στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Ντελαπάρισε νταλίκα στην Αγιά Φωτιά

Άγιο είχε οδηγός νταλίκας ο οποίος κινούνταν στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας - Σητείας

Τροχαίο στις Σίσες: Πώς σώθηκε η μάνα με τα παιδιά της

Η συνήθης φράση «είχαν άγιο» είναι πάρα πολύ φτωχή, αφού μόνο να κοιτάξει κανείς στο σημείο που γκρεμίστηκε το όχημά τους θα ζαλιστεί από το βάθος

Καταγγελία: Μαθήτρια δέχεται προσβλητικά, απειλητικά μηνύματα

Σύμφωνα με την καταγγελία το παιδί δέχεται bullying εδώ και καιρό στο σχολείο του

1224 παραβάσεις το τριήμερο που μας πέρασε στην Κρήτη

Ελέγχθηκαν συνολικά 4.328 οχήματα

Τζιν Χάνλον: Αναζητούν στοιχεία 10 χρόνια μετά τον θάνατο…

Τι λένε συγγενικά πρόσωπα της Τζιν Χάνλον στο BBC

ΒΟΑΚ: Επιθεωρητές οδικής ασφάλειας «σκανάρουν» τα καλά…

Ο νέος ΒΟΑΚ φέρνει ελέγχους οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ!

Αντίθετοι οι γιατροί της Κρήτης στον εμβολιασμό από τους…

Οι γιατροί της Κρήτης εκφράζουν την αντίθεσή τους - με ανοικτή επιστολή τους - την οποία απέστειλαν στον υπουργό Υγείας

Βροχές και καταιγίδες σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Αφέθηκε ελεύθερος ο 44χρονος για το αιματηρό επεισόδιο…

Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι

Εκρηκτικό μηχανισμό είχαν τοποθετήσει άγνωστοι δράστες…

Η αστυνομία ερευνά με προσοχή την υπόθεση

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.