Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Κρήτη | 15/10/2018 - 21:08
Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις καλλιεργητικές μας δυνατότητες

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στο νησί, όλα δείχνουν πως σε ορισμένες περιοχές θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε καφέ χωρίς μάλιστα να χρειαζόμαστε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Ήδη μέσα στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως είναι τα Χανιά και φυσικά η Ιεράπετρα, υπάρχουν δέντρα που «μαρτυρούν» πως η παραγωγική δύναμη του νησιού μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Και σε συνδυασμό πια με την ελιά και το αμπέλι, υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε μπανάνα σε περιοχές πέρα από το Νότο αλλά και μάνγκο, παπάγια... μέχρι και καφέ, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο συνταξιούχος, σήμερα, φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και ερευνητής στο (πρώην) ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτει, όμως, και ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, λέγοντας πως, αν μελετήσουμε σωστά την κλιματική αλλαγή, μπορούμε να ανακαλύψουμε και τις θετικές της επιδράσεις και να θωρακίσουμε την παραγωγική μας διαδικασία, ώστε από τώρα να αποφύγουμε στο μέλλον τον κίνδυνο της πείνας!

Η εφημερίδα έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα αναδείξει τις επικίνδυνες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα αναδεικνύει και τις θετικές της πλευρές ως προς την αύξηση των καλλιεργούμενων ειδών πάνω στο νησί μας, που είναι γεμάτο από μικροκλίματα και δίνει την ευκαιρία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν το εισόδημά τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της περιόδου βροχοπτώσεων.

«Βγάζαμε καφέ πριν από 50 χρόνια»

«Ακόμα και πριν από 50 χρόνια παράγαμε καφέ στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας. Έκτοτε έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι συνθήκες. Και μπορούμε να παράγουμε καφέ και σε άλλες περιοχές της Κρήτης ακόμα και εκτός θερμοκηπίων, χωρίς να έχουμε βέβαια την απαίτηση να βγάλουμε την ποιότητα που βγάζει η Βραζιλία»... Την αποκάλυψη αυτή κάνει στη «Νέα Κρήτη» σήμερα ο παλαίμαχος ερευνητής γεωτεχνικός - που αν και συνταξιούχος το τελευταίο διάστημα δεν έχει πάψει ποτέ να παθιάζεται και να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα - φυτοπαθολόγος και μυκητολόγος Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

«Θυμάμαι πριν από 40-50 χρόνια ότι βγάζαμε πειραματικά καφέ στην Ιεράπετρα. Αλλά τότε δεν συνέφερε γιατί υπήρχαν δυσκολίες. Μας έλεγαν και στη Γεωπονική Σχολή για υποτροπικές καλλιέργειες που ούτε τις είχαμε ξανακούσει. Και πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια. Και άλλαξαν τώρα οι συνθήκες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άλλαξαν. Ακούγαμε, ας πούμε, για την μπανάνα. Και η μπανάνα τότε ήταν στην Άρβη και στα Μάλια, και συνήθως σε θερμοκήπια. Και στα Χανιά, θυμάμαι, έκαναν αγώνα να την καλλιεργήσουν. Έπαιρναν σακιά ζάχαρες να ποτίσουν στο θερμοκήπιο για να έχουν οι μπανάνες τους καλή γεύση και να μπορούν να πουληθούν στην αγορά, που ήταν ακόμα τότε πανάκριβες, αφού δεν είχαμε ακόμα εισαγωγές. Ακούγαμε για μάνγκο. Ακούγαμε για παπάγια. Ακούγαμε για ένα σωστό φυτά. Τώρα στα Χανιά, στην αυλή του σπιτιού μου, εγώ παράγω μάνγκο. Χωρίς θερμάνσεις, χωρίς τίποτα. Και παραδίπλα υπάρχουν παπάγιες. Παπάγιες υπάρχουν, όμως, και στο Ηράκλειο, δίπλα στο ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά»!

Ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης λέει ότι στον Κατσαμπά υπάρχουν δέντρα παπάγιας. Στη λεωφόρο Ικάρου μπροστά από το κτήριο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής υπάρχουν χουρμαδιές. Και γενικά σε διάφορα σημεία των κρητικών πόλεων, αν κάποιος κάνει μια προσεκτική έρευνα, σήμερα θα βρει καλλιέργειες υποτροπικών φυτών που βρίσκονται σε οριακό σημείο παραγωγής φρούτων.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, αν πούμε ότι θα προσπαθήσουμε να παραγάγουμε καφέ στην Κρήτη, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τον βραζιλιάνικο καφέ, σίγουρα δε θα ήταν μια συμφέρουσα καλλιέργεια. Δεν παύει όμως η κλιματική αλλαγή να προχωράει και να αλλάζουν οι συνθήκες διαρκώς, προκειμένου κάποτε να φτάσουμε και στη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικότερου καφέ. «Η αύξηση της κλιματικής αλλαγής κατά έναν βαθμό Κελσίου είναι μια τεράστια αύξηση. Τι νομίζετε ότι επιτυγχάνουμε μέσα στα θερμοκήπια; Μια ανάλογη αύξηση ενός ή το πολύ δύο - τριών βαθμών πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία»...

Καταλήγοντας, ο κ. Λιγοξυγκάκης τονίζει πως στον νομό Χανίων σήμερα (όπως γνωρίζει ο ίδιος, αφού κατάγεται απ’ τα Χανιά) εγκαταλείπονται ελιές, εσπεριδοειδή και αμπέλια για να φυτευτούν μεγάλες εκτάσεις από αβοκάντο, κάτι που ο ίδιος θεωρεί λάθος. «Το αβοκάντο το έφερε στην Κρήτη ο αείμνηστος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Νίκος Ψυλλάκης. Και να σας πω ότι όποιοι στα Χανιά ακολουθούν αυτή την καλλιέργεια βγάζουν πολλά χρήματα. Όμως δεν πρέπει να βγάζουμε τα αμπέλια, τις ελιές, ή τα κηπευτικά μας. Γιατί σε αυτά στηρίχτηκε η Κρήτη», λέει ο γνωστός επιστήμονας, που δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας δίνει η ίδια η κλιματική αλλαγή.

«Είναι διπλά περίπλοκο το θέμα»

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης μιλάει για διπλά περίπλοκο θέμα: «Έχουμε το ίδιο το ζώο και την προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον. Και έχουμε και τις μεταβολές στη βιοποικιλότητα - από τα παράσιτα, από τα ωφέλιμα και τα παθογόνα μικρόβια, από τη χλωρίδα που μεταβάλλεται, τα κτηνοτροφικά φυτά κ.λπ. - που είναι πολύ σύνθετο θέμα και θέλει διαρκώς παρακολούθηση και επιτήρηση».

Ο ίδιος είναι της άποψης να χρησιμοποιούμε στην Κρήτη ντόπιες φυλές ζώων, που είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του νησιού. Και υπάρχει και το άλλο μοντέλο της σταβλισμένης κτηνοτροφίας, που όμως ο ίδιος δε θα συνιστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση του πλανήτη αλλάζουν τα δεδομένα. Το προς τα πού θα πάμε, μπορούμε να το προβλέψουμε σε κάποιο βαθμό. Αλλά είμαστε πολύ μικροί για να καθορίσουμε ακριβώς το τι θα γίνει. Στον πλανήτη Γη επιβιώνουν τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο εγωιστικά και αν το βλέπει. Εμείς το βλέπουμε εγωιστικά επειδή έχουμε αναπτύξει κάποιες τεχνολογίες, αλλά η άποψή μου είναι ότι είμαστε πάρα πολύ μικροί», λέει ο κ. Στεφανάκης.

«Άρα έχουμε υποχρέωση να μελετούμε την προσαρμοστικότητα των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και των ειδών. Να μελετούμε τις επιπτώσεις ή τα οφέλη που έχει ένα είδος πάνω στην εξέλιξη του φαινομένου, να κάνουμε επιλογές και να επιτρέπουμε την προσαρμοστικότητα. Και αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις Περιφέρειες, τα κράτη και τον ΟΗΕ. Το δεύτερο στάδιο είναι το πειραματικό. Θα πρέπει να βλέπει κανείς 30, 40, 50 χρόνια μπροστά. Και δε θα πρέπει να βιαζόμαστε. Γιατί το να πούμε θα αφήσουμε την ελιά, να πάμε στην μπανάνα, θα είναι μια τρέλα», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, που καταλήγει φέρνοντας το παράδειγμα «να μπορέσουμε στην Κρήτη να παράγουμε κηπευτικά χωρίς καθόλου θερμοκήπια, κάποια στιγμή».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τρίτεκνη μητέρα έσωσε την περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Για πέντε χρόνια δεν θα δώσει ούτε… ευρώ

Την Τρίτη η απόφαση για το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον…

Στην τελική ευθεία η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Μανόλη Γερομαρκάκη

Υποκλίθηκαν στην 14χρονη Μαριάννα απ'το Ρέθυμνο - Συγκλονιστικό…

Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν ρυθμικά το όνομά της, υποκλινόμενοι στη δύναμη της ψυχής της

Το παιδικό όνειρο:Έφτιαξαν δεντρόσπιτο σε δημοτικό σχολείο…

Τρεις Δανοί, κάτοικοι του Φρε Αποκορώνου σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα και με την βοήθεια του Δήμου ενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές

Άστεγοι έκαναν κατάληψη σε κτίριο στο κέντρο της πόλης…

Υπό κατάληψη βρίσκεται μία εγκαταλελειμένη πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Αναγνώστου Μάντακα και Μανουσογιαννάκηδων

Με ληγμένες μάσκες και χωρίς εξοπλισμό, στη μάχη, οι πυροσβέστες…

Απ.Φραγκιαδάκης: Το επάγγελμά μας δεν έχει αναγνωριστεί ως ανθυγιεινό κι επικίνδυνο

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη

Απεργία εκπαιδευτικών

Προσοχή! Τι ισχύει για τη στάθμευση στο λιμάνι της Σούδας

«Κύμα» διαμαρτυριών για την απαγόρευση της στάθμευσης και τα πρόστιμα

Ο Μάνος Παρασκάκης έτρεξε στον μαραθώνιο με την Μελίνα…

Ο θάνατος της μικρής Μελίνας είχε προκαλέσει σοκ στο Πανελλήνιο το 2015.

Ο πιο παραδοσιακός γάμος της χρονιάς - Ζευγάρι και καλεσμένοι…

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή για την Ιωάννα και το Κώστα που βάφτισαν και την μικρή τους πριγκίπισσα Γεωργία

Χανιά: Βούρκα και βάτα δίπλα σε νηπιαγωγείο - Ζητούν τον…

Δίπλα ακριβώς στο νηπιαγωγείο και στο σημείο που αυλίζονται τα παιδάκια υπάρχει χώρος γεμάτος βάτα, αγριόχορτα και βούρκα με τα κουνούπια να κάνουν πάρτι!

Ένα ιστιοφόρο – θαύμα της τεχνολογίας στα Χανιά

Το πιο σύγχρονο και πολυτελές ιστιοφόρο του κόσμου έδεσε έξω από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Αθερινόλακκος: Ανησυχία για τη λειτουργία του εργοστασίου…

Στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη απευθύνονται οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου : Ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα…

"Sos" εκπέμπει το μεγαλύτερο νοσοκομείου της Ανατολικής Κρήτης

Ληστεία Creta Maris: Η ώρα των… απολογιών

Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο

Χειμωνιάζει σιγά - σιγά στην Κρήτη

Ασθενείς τοπικές βροχές πιθανόν να σημειωθούν στα βόρεια τμήμα της Κρήτης τη Δευτέρα - Φθινοπωρινός κυρίως στο τέλος της εβδομάδας ο καιρός στην Κρήτη

Καταπέλτης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για…

Η ανακοίνωση της ιεραρχίας της Κρήτης για τη "συμφωνία" περί διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους - "Βολές"

Θλίψη στον Ευαγγελισμό για την απώλεια του πρώην προέδρου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Βαγγέλης Χαριτάκης

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης χορεύει ζεϊμπέκικο & γλεντά με την…

Δείτε το video με τον επιχειρηματία να χαμογελά ξανά, μετά την απαγωγή του

Η... "πληρωμένη" απάντηση μαθητή στα Χανιά είχε κάτι από…

Καθηγητές και μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά, πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά,

Ευχάριστα νέα στην Ειδική Αγωγή μετά την περιπέτεια της…

Προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

Οι ανάδοχοι της Κρήτης - Ποιοι εκτελούν τα έργα των Δήμων…

Αποκαλυπτικά στοιχεία με αριθμούς και ονόματα για τις συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ στο νησί

Το αίτημα των μικροπωλητών λαϊκών αγορών στη βουλή

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Γ. Μιχελογιαννάκη

Πώς οι «μεγάλοι» πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν λύση…

Πρόταση αξιοποίησης των Η/Ζ επιχειρήσεων-ξενοδοχείων για να καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη

Πυρκαγιές στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα έγιναν… στάχτη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της πυροσβεστικής

Εκτός αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ η Κρήτη;

Δεν έπεισαν” τους ελαιοπαραγωγούς οι απαντήσεις Αραχωβίτη

Οι βροχές ήρθαν αλλά δεν... θα μείνουν

Βροχές αναμένουμε στο νησί προσφέροντας ανάσα στους παραγωγούς

Κρήτη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε παιδάκι (φωτο)

Ένα μικρό παιδάκι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στο κέντρο των Χανίων, στο Ρολόι, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Συνελήφθη 54χρονη Χανιώτισσα που διακινούσε παράνομα ποτά…

Κατασχέθηκαν περισσότερες από 100 φιάλες αλκοολούχων ποτών

Εντυπωσιακή… αλλά πολύπαθη η γέφυρα Χαμεζίου

Νέα προσπάθεια για την πολύπαθη γέφυρα της Σητείας

Τη Δευτέρα οι απολογίες των κατηγορουμένων για τη ληστεία…

Διακόπηκε η ακροαματική διαδικασία

Είναι ροκ είναι plus και είναι η νέα πρόταση διασκέδασης…

Τα Χανιά διαθέτουν πλέον ένα νέο χώρο για τους λάτρεις της ροκ μουσικής.

Ιεράπετρα: Μεγάλες ποσότητες νερού καταλήγουν στη θάλασσα

Μεγάλες ποσότητες νερού καταλήγουν στη θάλασσα από τα σπασμένα αρδευτικά δίκτυα ανατολικά της Ιεράπετρας

Στα Χανιά η Μαρία Κορινθίου σαν "Αλίκη Βουγιουκλάκη" (φωτο…

Η Μαρία Κορινθίου τον χειμώνα που μας έρχεται θα πρωταγωνιστήσει στην θεατρική παράσταση «Η Νεράιδα και το Παληκάρι» όπου θα υποδυθεί το ρόλο της Κατερινιώς που γνωρίσαμε…

Κύκλωμα αναβολικών: Έτσι δρούσε ο 28χρονος «αρχηγός» από…

Από το Ηράκλειο δρούσε ο 28χρονος «εγκέφαλος», γνωστός από τη συμμετοχή του σε αγώνες bodybuilding

Αντιδράσεις στην Κρήτη μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης - Δυσαρέσκεια, αλλά στάση αναμονής από τους Κρητικούς ιερείς

"Αναζητούν" το 1 εκατ. ευρώ του νέου παιχνιδιού του ΣΚΡΑΤΣ…

Φρενίτιδα και στα Χανιά για το μεγάλο έπαθλο του 1 εκατομμυρίου ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ

Προσοχή στις απάτες μέσω e-mail: Δεύτερο «χτύπημα» μετά τον…

Μετά τον Κρητικό Κώστα Κουνάλη και ο Κωνσταντίνος Κωνής θύμα των επιτηδείων με τα fake e-mail

Τελευταίο αντίο στην Πόπη, σύζυγο του Μανόλη Σκουλάκη

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε η Πόπη Ξηρουχάκη - Σκουλάκη

Mέσω της Κρήτης δρούσε μεγάλο κύκλωμα αναβολικών

Συλλήψεις για αναβολικά ενώ το παρασκευαστήριο της οργάνωσης βρισκόταν στην Κρήτη

Αυξημένες νεφώσεις και βροχές σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Σήμερα η δίκη για τη ληστεία στο Creta Maris

Δικάζεται σε δεύτερο βαθμό

Η ιστορία της μικρής Άννας με το σπάνιο σύνδρομο: «Κλείνω…

Συγκλονίζει η ιστορία της Άννας και της Μαρίας, δύο γυναικών με τεράστια δύναμη ψυχής...

«Φτερά» εν μία νυκτί έκανε 1 τόνος ντομάτες από θερμοκήπιο

1.000 κιλά ντομάτες έκλεψαν από θερμοκήπιο νεαρού αγρότη στην Ιεράπετρα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.