Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κρήτη και Τουρισμός όλο το χρόνο

Κρήτη και Τουρισμός όλο το χρόνο

Ηράκλειο | 18/03/2017 - 17:00
Κρήτη και Τουρισμός όλο το χρόνο
Η Κρήτη και η «βαριά της βιομηχανία», ο τομέας του τουρισμού, βαδίζουν σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Η πρωτόγνωρη και διόλου τυχαία έκρηξη αφίξεων στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα σημαντικό μερίδιο ευκαιρίας και φυσικά ευθύνης, με τη σημερινή Κυβέρνηση να ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα την στρατηγική της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου», δηλαδή το κομβικό αίτημα για «όλο το χρόνο ή 12 μήνες τουρισμό». Σε μια τέτοια συγκυρία, η Κρήτη έχει όλα τα εφόδια να λειτουργήσει ως ναυαρχίδα μιας τέτοιας στρατηγικής.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους και τουριστικά «νεκρούς μήνες», σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017,  Ηράκλειο και Χανιά κατέχουν σταθερά την 3η και 4η θέση αντίστοιχα και πανελλαδικά, με αξιοσημείωτη αύξηση επιβατικής κίνησης – με την υποσημείωση ότι το Ηράκλειο παρουσιάζει ρεκόρ αύξησης επιβατικής κίνησης στο 12μηνο του 2016  (+13,3%).

Σε ένα τέτοιο ιστορικό momentum, η άμβλυνση της εποχικότητας «κουμπώνει» με αυτό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον Κρητικό τουρισμό: τον συνδυασμό γεωγραφικών, κλιματολογικών, αγροτο-διατροφικών και πολιτιστικών δεδομένων. Υπό τον πρίσμα αυτών των δεδομένων, αλλά και με τους όρους της κοινωνικής ανταποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, έχει αξία να «ξεδιπλωθεί» οποιαδήποτε τουριστική πολιτική που αφορά στην Κρήτη και φυσικά στο μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα.

Για την ορθολογική και αποτελεσματική άμβλυνση της εποχικότητας είναι κρίσιμο να σημειώσουμε τα εξής σημεία  – κλειδιά:

1. Διασφάλιση και προβολή της ποιοτικής τουριστικής προσφοράς της Κρήτης όλους τους μήνες του έτους. Κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν:

α. Ο χωροταξικός σχεδιασμός που θα διασφαλίζει ποιοτικότερους και ρεαλιστικότερους όρους ανάπτυξης του κρητικού τουρισμού  με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία της Κρήτης.

β. Η κάλυψη των κενών σε βασικές ή ειδικές υποδομές, αλλά και η επιτάχυνση και ολοκλήρωση βασικών υποδομών της Κρήτης. Έχει σημασία η πρόσφατη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού με την οποία το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι επιτέλους προχωρά στην επόμενη φάση. Επιπλέον είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου με τους οδικούς άξονες, αλλά και τα έργα για το «Νίκος Καζαντζάκης» ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σημερινού αεροδρομίου μέχρι την ολοκλήρωση του νέου, όπως και η επίσπευση του ΒΟΑΚ, ως ισχυρά σήματα που εκπέμπουν στην πράξη το μήνυμα πως η Κρήτη δεν είναι παρατηρητής αλλά βασικός παίκτης των εξελίξεων.

γ. Η ανάπτυξη, διάδοση και επέκταση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, εκκλησιαστικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, φυσιολατρικός και ορειβατικός τουρισμός. Το παράδειγμα της «κρητικής στράτας», δηλαδή της διαδρομής που αφορά στην ενδοχώρα του νησιού είναι ένα μόνο παράδειγμα των δυνατοτήτων μας.

2. Διασύνδεση του τουρισμού με τις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες κατά τις 4 εποχές του έτους, και ευρύτερα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κρήτης. Η δημιουργία και ενίσχυση της διασύνδεσης του παραγωγικού τομέα με τον τουρισμό μέσω του τουρισμού υπαίθρου και τις ειδικές μορφές του, προσδίδουν στην Κρήτη ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα, ακόμη και τους τουριστικά «άνυδρους» μήνες. Εδώ ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός εμπειρίας και ο γαστρονομικός  τουρισμός έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Καθόλου τυχαία ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Ηράκλειο τον περασμένο Δεκέμβρη σημείωσε: «Προωθήσαμε και υλοποιούμε ήδη στην Κρήτη προγράμματα προβολής της κρητικής διατροφής και προώθησης αγροτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ». Επιπλέον, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε από την Γερμανία στη διασύνδεση του τουρισμού και του αγροτικού τομέα, και στην ανάδειξη του νησιού ως «πρότυπου τουριστικού προορισμού βιώσιμης διατροφής».

Η διασύνδεση του Κρητικού Τουρισμού με όρους ποιότητας, πολιτισμού και σύγχρονης αντίληψης με τα κρητικά προϊόντα, διευρύνει, ενισχύει, εμπλουτίζει και διαφοροποιεί την περίπτωση της Κρήτης  – ακόμη και τους πιο απρόσμενους μήνες – από τα «μεγάλα» νησιά της Μεσογείου.

3. Ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου μας, με σημεία αιχμής τα υλικά και άυλα στοιχεία, δηλαδή το φυσικό περιβάλλον, τα μονοπάτια, την τοπική αρχιτεκτονική, το αγροτικό τοπίο, τον οικογενειακό και φιλόξενο χαρακτήρα του τουρισμού, την αυθεντικότητα, τις παραδόσεις, τη διατροφή, το ελληνικό μέτρο, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον πολιτισμό. Στοιχεία που διαχρονικά και κάθε μήνα του έτους αποτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας πλεονέκτημα.

4. Ειδικά κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στον «τουρισμό όλο το χρόνο» με κομβική την εξέταση της θεσμοθέτησης των λεγόμενων Ειδικών Τοπικών Συμφωνιών Εποχικότητας ως βασικό πεδίο άσκησης και εφαρμογής της στρατηγικής άμβλυνσης της εποχικότητας. Αντικείμενο αυτών των Συμφωνιών μπορούν να είναι διακριτές δράσεις για όλους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμους, συνδικαλιστικούς φορείς, τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, τοπικά επιμελητήρια, μεμονωμένους επιχειρηματίες. Τα κέρδη τέτοιων κατά τόπους Συμφωνιών είναι πολλαπλά, με κυρίαρχη την άρση των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, την ουσιαστική αποκέντρωση τουριστικών αρμοδιοτήτων καθώς και τη δυνατότητα άσκησης τους από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Η πιλοτική εφαρμογή τέτοιων Συμφωνιών από την Κρήτη μπορεί να αποτελέσει και πρόκριμα για όλη τη χώρα.

Κλείνοντας, ο τουρισμός στην Κρήτη παρουσιάζει δυνατότητες για 12 μήνες το έτος ως εμπροσθοφυλακή και πεδίο ανάδειξης των πραγματικών δυνατοτήτων του τόπου και της χώρας, με επίκεντρο την ιστορία, την ταυτότητα και τον πολιτισμό. Η τρέχουσα δυναμική στον τουρισμό δεν προσφέρεται ως μια συγκυριακή ευκαιρία κέρδους, αλλά ως λαβή για να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις που τρέχουν. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

*Νίκος Ε. Ηγουμενίδης, βουλευτής Ν. Ηρακλείου 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.