Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι - Τα δύο πιθανά σενάρια

Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι - Τα δύο πιθανά σενάρια

Κρήτη | 09/12/2019 - 20:18
Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι - Τα δύο πιθανά σενάρια
24 δονήσεις σε τρεις ημέρες - Οι σεισμολόγοι, καθησυχάζουν τους πολίτες

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ κινείται τα τελευταία 24ωρα η Δυτική Κρήτη, με συνεχείς σεισμικές δονήσεις να ταρακουνούν το νησί.

Πολλοί πολίτες ανησυχούν, ωστόσο στην εκτίμηση πως πρόκειται για μια «σμηνοσειρά» επιφανειακών σεισμών, οι οποίοι εντάσσονται στην αναμενόμενη δραστηριότητα του ελληνικού τόξου, συγκλίνουν οι τοποθετήσεις των σεισμολόγων, που όπως προκύπτει παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία η οποία καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή της Καρπάθου, όπως και των Κυθήρων, με πολλές από αυτές τις δονήσεις να γίνονται αισθητές στο νησί μας.

Η διαρκής σεισμική δραστηριότητα η οποία παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα Νοτιοδυτικά της Κρήτης με σεισμούς, επιφανειακούς, εντάσεως έως και 4,5 ρίχτερ, καταγράφεται και μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή από τους σεισμολόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή έως και χθες Κυριακή συνολικά καταγράφηκαν 24 σεισμικές δονήσεις Νότια και Νοτιοδυτικά των Χανίων, εντάσεως 3 έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος  - «Δύο τα σενάρια για την εξέλιξη στο φαινομένου»

Οι Κρητικοί ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να ξεχάσουν τον δυνατό σεισμό που σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί της 27ης Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Ο σεισμός θυμίζουμε ότι είχε γίνει αισθητός στο Ηράκλειο, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παρά τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ένταση του σεισμού ήταν 6,1 Ρίχτερ. Αναστάτωση προκλήθηκε σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως στα Χανιά. Μικρές υλικές ζημιές είχαν αναφερθεί στον δήμο Κισσάμου, ενώ υπήρξε προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο τσουνάμι.

Για φαινόμενο που οφείλεται στη σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών με αναμενόμενη έως τώρα ακολουθία κάνει λόγο, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ διαβεβαιώνει πως παρακολουθείται στενά από όλες τις ερευνητικές ομάδες. «Δύο είναι τα σενάρια: ένα να πάει σε μεγαλύτερο σεισμό και ένα να σβήσει με μικρούς σεισμούς. Το 5% των σεισμών πηγαίνει σε κάτι μεγαλύτερο», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, εξηγώντας πως αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στη βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, στο ελληνικό τόξο το οποίο αρχίζει Βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, συνεχίζεται κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Ο ίδιος μάλιστα διαβεβαιώνει πως η όλη δραστηριότητα παρακολουθείται στενά από όλες τις ερευνητικές ομάδες, επισημαίνοντας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ακόμη 48ωρα ώστε οι εκτιμήσεις των ερευνητικών ομάδων να επιβεβαιωθούν. Την προσεκτική διερεύνηση της ακολουθίας επιβεβαιώνει με συνεχείς αναρτήσεις και ενημερώσεις και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, όπως ήταν και στις προηγούμενες αναρτήσεις του.

Οι σεισμοί των τελευταίων ωρών

Δυο ακόμη μεταμεσονύκτιες σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν τους κατοίκους της Δυτικής Κρήτης, μεταξύ Σφακίων και Παλαιόχωρας, καθώς σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Ειδικότερα, στις 00:27 σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μόλις ένα τέταρτο αργότερα, στις 00:41 ο εγκέλαδος ήταν πιο ισχυρός, αυτή τη φορά με 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμοί στην Κρήτη τα τελευταία 24ώρα

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Παρασκευή είχαμε ΝΝΔ της Κρήτης έντονη σεισμική δραστηριότητα με συνολικά 12 δονήσεις. Η μεγαλύτερη, εντάσεως 4,5 ρίχτερ, σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί με επίκεντρο 38,8 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους των Χανίων, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9 το πρωί, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 40,6 χιλιόμετρα ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 8 χλμ.

Στις 9:55 ακολούθησε κι άλλη δόνηση με επίκεντρο 41,8 χλμ ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 19 χλμ. εντάσεως 3 ρίχτερ, στις 10:23 με επίκεντρο 39,6 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων εντάσεως 3,9 ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 7 χλμ., στις 11:12 με επίκεντρο 39,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 2 χλμ. και ένταση3,2 ρίχτερ, στις 11:15 με επίκεντρο 38,7 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 2 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ, στις 12:21 μ.μ. με επίκεντρο 35,6 χλμ. ΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 12 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ, στις 2:44 το μεσημέρι με επίκεντρο 40,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 9 χλμ. και ένταση 3 ρίχτερ, στις 2:53 μ.μ. με επίκεντρο 39,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 4 χλμ. και ένταση 3,3 ρίχτερ και στις 4:59 το απόγευμα με επίκεντρο 39,0 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 3 χλμ. και ένταση 3 ρίχτερ. Τα Ρίχτερ ωστόσο συνεχίστηκαν και το απόγευμα, οπότε και σημειώθηκαν δύο δονήσεις: στις 7:01 η μία με επίκεντρο 38,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 3 χλμ. εντάσεως 3,5 ρίχτερ και η άλλη με επίκεντρο 39,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 7 χλμ. και ένταση 3,4 ρίχτερ.

Από τότε, όμως, η Δυτική Κρήτη δεν έχει σταματήσει να “κουνιέται”, αφού, μετά τους σεισμούς της Παρασκευής, νέοι σημαντικοί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όπως επίσης την ίδια μέρα το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Σάββατο σημειώθηκαν οι εξής σεισμικές δονήσεις: Στις 7:13 π.μ. με επίκεντρο 42 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος τα 10 χλμ. και ένταση 3,2 ρίχτερ, στις 7:14 π.μ. με επίκεντρο 39,6 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 7 χλμ. εντάσεως 3,9 ρίχτερ, στις 2:34 το μεσημέρι με επίκεντρο 49,3 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 4 χλμ. εντάσεως 4 ρίχτερ, στις 2:41 μ.μ. με επίκεντρο 56 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 3 χλμ., εντάσεως 3,6 ρίχτερ, στις 2:46 μ.μ. με επίκεντρο 40,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 6 χλμ., εντάσεως 4,4 ρίχτερ, στις 3:01 μ.μ. με επίκεντρο 42,6 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 3 χλμ. εντάσεως 3,1 ρίχτερ και στις 9:07 το βράδυ με επίκεντρο 38,2 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 10 χλμ., εντάσεως 3,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Έντονη όμως ήταν η σεισμική δραστηριότητα και χθες Κυριακή στη Νοτιοδυτική Κρήτη, όπου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και κατά τη διάρκεια της νύχτας έως το πρωί καταγράφηκαν οι εξής σεισμικές δονήσεις: Στις 3:41 τα ξημερώματα με επίκεντρο 41,0 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων και εστιακό βάθος 6 χλμ., δόνηση εντάσεως 3,8 ρίχτερ, στις 3:58 π.μ. με επίκεντρο 43,7 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 12 χλμ. εντάσεως 3 ρίχτερ, στις 4:01 π.μ. με επίκεντρο 41 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 7 χλμ. και ένταση 3,4 ρίχτερ, στις 7:06 π.μ. με επίκεντρο 45,7 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 18 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ και στις 7:09 χθες το πρωί με επίκεντρο 42,4 χλμ. ΝΝΔ των Χανίων, εστιακό βάθος 14 χλμ. και ένταση 3,1 ρίχτερ.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.