Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρήτη: Απ’ το «Δεν Είναι Δυνατόν» στο «Περήφανη»-Μια μάνα ομοφυλόφιλου μιλά

Κρήτη: Απ’ το «Δεν Είναι Δυνατόν» στο «Περήφανη»-Μια μάνα ομοφυλόφιλου μιλά

Κρήτη | 01/07/2018 - 02:04
Κρήτη: Απ’ το «Δεν Είναι Δυνατόν» στο «Περήφανη»-Μια μάνα ομοφυλόφιλου μιλά
«Είναι δυνατόν ο Ευάγγελος να πάει στην πόλη και να κρατάει από το χέρι το αγόρι του και να φιληθούν; Δεν μπορεί».

Η ιστορία της κυρίας Μαρίνας, όπως τη διηγήθηκε στη Μελπομένη Μαραγκίδου.

Γεννήθηκα στην Κρήτη. Κατάγομαι από ένα χωριό 35 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Έζησα εκεί μέχρι την Α΄ Γυμνασίου. Έπειτα, ο πατέρας μου με έστειλε στο Ηράκλειο, σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Εκεί γνώρισα τον άνδρα μου. Εκείνος ζούσε πάντα στην πόλη και οι γονείς του είχαν επαφή με τα κοινά. Ερωτευτήκαμε στο γυμνάσιο και παντρευτήκαμε, όταν ήμουν 27 ετών. Στα 28 μου έκανα τον Ευάγγελο και έναν χρόνο μετά, την αδελφή του.

Ο Ευάγγελος μεγάλωσε και αυτός στο Ηράκλειο. Όταν ήταν μικρός, δεν έπαιζε. Έλεγα, «Μα πώς είναι δυνατόν να μη θέλει να παίξει μπάλα και να βλέπει από την καρέκλα τον φίλο του να παίζει;». Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Αναρωτιόμουν γιατί. Ξέρεις, οι γονείς σκέφτονται «Τι συμβαίνει στο παιδί μου; Μήπως εγώ δεν του φέρομαι καλά; Μήπως είναι στενοχωρημένο; Μήπως έχω κάνει κάτι που το έχει πληγώσει;». Δεν σκέφτεσαι τι μπορεί να του συμβαίνει τόσο βαθιά.

Όταν ήταν μικρός, τον είχαν σπρώξει στο σχολείο και είχε σκιστεί το χείλος του. Μας είχε πει ότι είχε αποκαλέσει τον συμμαθητή του χοντρό και γι’ αυτό εκείνος τον έδειρε. Του είχαν κάνει bullying, όμως, τον είχαν πει «αδερφή». Το bullying συνέβαινε από το Δημοτικό και δυστυχώς είχε πέσει σε δασκάλους που ήταν πολύ μεγάλοι ηλικιακά και δεν είχαν τη δυνατότητα να χειριστούν την κατάσταση.

Λέγαμε, «Μα δεν είναι δυνατόν, μα δεν το πιστεύω, μα πώς γίνεται». Ο μπαμπάς του ήταν πιο ήπιος, επειδή γενικά είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Εγώ ήθελα πάρα πολύ χρόνο. Δεν το κρύβω.

Στην εφηβεία, ήταν ήσυχο παιδί. Δεν μας προβλημάτισε ποτέ - και όχι μόνο ήσυχος, ήταν και ώριμος και άριστος μαθητής από μικρός. Θυμάμαι ένα περιστατικό από εκείνην την περίοδο: Η γιαγιά του έμενε στο χωριό και το σπίτι της στο Ηράκλειο ήταν ελεύθερο. Μια μέρα, λοιπόν, ο Ευάγγελος βρέθηκε εκεί με την κόρη μιας συμμαθήτριάς μου, που είναι πάρα πολύ καλοί φίλοι. Θεωρούσα σαν μάνα, λοιπόν, ότι το παιδί βρέθηκε με μια κοπέλα, ότι προχωράει η ζωή του και όλα καλά και ωραία.

Μετά το σχολείο, πέρασε στο πανεπιστήμιο και μετακόμισε στην Αθήνα. Όταν βρέθηκε εκεί το παιδί, ήταν σε ένα περιβάλλον που μπορούσε να πει πιο εύκολα ότι «Εγώ αυτός είμαι». Ήταν σε μία μεγάλη πόλη πλέον. Ο Ευάγγελος εκεί ξεκίνησε να βρίσκει τον εαυτό του. Πλέον, τον βλέπω πόσο πιο κοινωνικός είναι τώρα, απ’ ό,τι όταν ήταν μικρός και χαίρομαι.

Ότι είναι ομοφυλόφιλος δεν το μάθαμε από τον ίδιο. Το μάθαμε από τη Θεανώ, την αδελφή του, όταν εκείνος ήταν στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Μια μέρα, ο άνδρας μου είπε στην κόρη μας ότι στεναχωριέται, επειδή ο Ευάγγελος δεν είναι χαρούμενο παιδί και ότι δεν ξέρει τι μπορεί να φταίει που είναι συνεχώς στενοχωρημένο το πρόσωπό του. Τότε εκείνη του είπε πως αυτό κι αυτό συμβαίνει. Δεν το περιμέναμε. Ήταν σαν να ήρθε ένας κεραυνός πάνω μας. Είχαμε φίλους που ήταν ομοφυλόφιλοι, είχαμε παρέες, αλλά με τον γιο μας το πήραμε σε φάση «Τι συμβαίνει εδώ τώρα;». Ποτέ δεν μας είχε περάσει από το μυαλό. Σε εμένα, η αλήθεια είναι ότι είχε, του πατέρα του όμως, ποτέ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, είχα πάει σε μια συνεδρία με μια παιδοψυχολόγο, φίλη της οικογένειας, για άσχετο λόγο. Προτού κλείσουμε τη συζήτηση, της είπα ότι παρατηρώ πως ο Ευάγγελος δεν παίζει αγορίστικα παιχνίδια και αναρωτήθηκα αν συμβαίνει κάτι. Εκείνη μου είπε να αφήσω τις σαχλαμάρες. Μου το απέκλεισε.

Η γιαγιά του -πεθερά μου- μιλούσαμε και μου έλεγε, «Θα έρθει για διακοπές φέτος το παιδί;». «Όχι, θα κάτσει στο εξωτερικό να δουλέψει», της είπα. «Α, επειδή τον Ιούνιο έχουν αυτήν τη διαδήλωση στην Αθήνα», μου απάντησε.

Νομίζω ότι τον βοήθησε που μας το είπε η αδελφή του. Μόλις του το μετέφερε, εκείνος μας πήρε τηλέφωνο. Στη συνομιλία έγινε ένας πανικός. Λέγαμε, «Μα δεν είναι δυνατόν, μα δεν το πιστεύω, μα πώς γίνεται». Ο μπαμπάς του ήταν πιο ήπιος, επειδή γενικά είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Εγώ ήθελα πάρα πολύ χρόνο. Δεν το κρύβω. Ενώ το είχα σκεφτεί, ήθελα τον χρόνο μου - και το είπα σε όλους: Ούτε θέλω να το αναλύσω, ούτε να μιλήσω, θα το δω. Στην αρχή, ήμασταν πιο επιθετικοί απέναντί του, στην αντίδραση. Δυστυχώς ναι, ήμασταν. Ήταν γελοίο, όμως, τώρα που το βλέπω μετά από τόσα χρόνια.

Θεωρούσαμε ότι κάποιοι άνθρωποι περνούν μια φάση στην εφηβεία και πειραματίζονται και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να του πούμε μήπως είναι μπερδεμένος. Ειδικά ο μπαμπάς του. Του είπε ότι και εκείνος, όταν ζούσε στην Αμερική, την περίοδο της σεξουαλικής απελευθέρωσης, είχε φίλους που είχαν δυο-τρία χρόνια σχέση με άνδρες και μετά ξαφνικά ανακάλυψαν με τη φίλη τους ότι μπορούν να είναι μαζί. Όμως ο Ευάγγελος, από την αρχή, ήταν συνειδητοποιημένος. Έχει μία ωριμότητα, που την έχει από μικρός. Ήξερε ότι αυτά που λέει είναι σίγουρα. Το αποδεχτήκαμε, όταν καταλάβαμε ότι είναι αυτό και δεν αλλάζει κάτι. Ότι του αρέσουν τα αγόρια. Δεν ξέρω πόσο καιρό μου πήρε. Δεν μετράω τον χρόνο, αλλά πλέον δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και είμαστε απόλυτα υποστηρικτικοί - και είμαι υπέρ και του γάμου και της τεκνοθεσίας και θέλω να το δω και αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα.

Δεν είδα το περιβάλλον μας εδώ στην Κρήτη να αλλάζει τη συμπεριφορά του, όταν το έμαθαν. Ίσα-ίσα: Η οικογένειά μας -και από τη μία πλευρά και από την άλλη- όχι μόνο το γνωρίζουν, αλλά έχουν αποδεχτεί τον Ευάγγελο και με το παραπάνω. Είναι τέτοιο παιδί, που όλοι τον αγαπάνε - και έχει έρθει και με το αγόρι του στο νησί και τους καλωσόρισαν όλοι.

Για τα παιδιά που το έχουν κρυφό από τους γονείς, τι να πεις; Είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν ξέρεις τι περνούν στα σπίτια τους.

Η γιαγιά του -πεθερά μου- μιλούσαμε και μου έλεγε, «Θα έρθει για διακοπές φέτος το παιδί;». «Όχι, θα κάτσει στο εξωτερικό να δουλέψει», της είπα. «Α, επειδή τον Ιούνιο έχουν αυτήν τη διαδήλωση στην Αθήνα», μου απάντησε. «Τι, πολιτική διαδήλωση;», της είπα εγώ, για να δω τι θα μου πει. «Όχι, αυτό για τους γάμους και το φύλο. Αυτός θα ήθελε να είναι εκεί, δεν θα έρθει;», είπε η γιαγιά, που είναι 86 ετών. Δεν έχουμε λόγο, λοιπόν, να πηγαίνουμε πίσω. Προχωράμε μπροστά.

Στους γονείς θα έλεγα να είναι ψύχραιμοι, αν τους πει το παιδί τους ότι είναι ομοφυλόφιλο. Αν πάθεις πανικό και νομίζεις ότι κάτι κακό συμβαίνει, εκεί είναι που χάνεις το παιχνίδι - και με σένα και με την οικογένειά σου και με τα παιδιά σου. Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Το πιο σημαντικό που θα τους έλεγα, είναι ότι το σκοτάδι χάνεται και διαλύεται, όταν έχει φως. Όταν έχεις φόβο και έρθει η γνώση. Όταν φοβάσαι κάτι και το γνωρίσεις, σταματάς να το φοβάσαι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να διώξουν τα παιδιά τους από το σπίτι. Αυτά τα παιδιά που το έχουν πάθει αυτό, μακάρι να μπορούσα να έκανα έναν σύλλογο να τα έφερνα εδώ να κάθονται όλα μαζί να τα λέμε.

Για τα παιδιά που το έχουν κρυφό από τους γονείς, τι να πεις; Είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν ξέρεις τι περνούν στα σπίτια τους. Φυσικά, η συμβουλή είναι να το πουν. Αλλά από τη άλλη, αν αυτό το παιδί ζει σε ένα περιβάλλον που ξυπνάει και είναι με την κεφαλή από κάτω, πώς θα τη σηκώσει; Το λέμε εμείς να το κάνει ΟΚ. Πώς θα το κάνει; Μακάρι να μπορούν τα παιδιά να μιλάνε. Η κοινωνία, όμως -και ειδικά εδώ στην Κρήτη-, δεν είναι τόσο εύκολη, γι’ αυτό τα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι δυνατόν ο Ευάγγελος να πάει στην πόλη και να κρατάει από το χέρι το αγόρι του και να φιληθούν; Δεν μπορεί να το κάνει. Στο Λονδίνο μπορεί.

Τον γιο μου τον λατρεύω και είμαι περήφανη. Πόσο μου αρέσει που είναι χαρούμενος, ρε παιδί μου, πλέον. Ευτυχώς και ο Βαγγέλης το ξέρει πόσο περήφανη μαμά είμαι.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός μέσα στην αποθήκη της επιχείρησης του –…

Είχε πυροβολήσει πριν δύο περίπου μήνες έναν 44χρονο Ηρακλειώτη

Έπεσε νεκρός, ενώ περπατούσε στην Ιεράπετρα

Ο άνδρας κατά πάσα πιθανότητα ήταν άστεγος

Βαριά τραυματίας μοτοσυκλετιστής μετά από τροχαίο - Γλίτωσε…

Δίνει μάχη ο 28χρονος μετά το τροχαίο στο Ακρωτήρι Χανίων

Ναυαγοσώστης έσωσε ηλικιωμένο από βέβαιο θάνατο

Σωτήρια επέμβαση στην Αγία Μαρίνα

Βαθιά η οδύνη για την αδικοχαμένη Αντωνέλλα

“Έσβησε” στον ύπνο της – Φορτισμένο το "τελευταίο αντίο" στην 39χρονη

Καταγραφή του πληθυσμού των λαγοκέφαλων χρονικά και χωρικά

πρόσκληση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μιχαηλίδου: Θα φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα στην Κρήτη

Τι ανέφερε κατά τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Χανίων

Ο καιρός στην Κρήτη: Προσοχή εφιστά το Λιμεναρχείο λόγω…

Έως και 7 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο

Χαλάει ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Φόνος βιολόγου: Μετά την ανατροπή «σπάει» τη σιωπή του…

Δε βρέθηκε γενετικό υλικό του 27χρονου στην άτυχη μικροβιολόγο - Τι έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις

Ρακή: Πολιτική λύση στο... «βράσιμο» της

Έπιασε τόπο η προσπάθεια των καζανάρηδων στα συναρμόδια υπουργεία

Αλέξανδρος Σταυρακάκης: Ο Κρητικός που κατέκτησε την παγκόσμια…

Όλα όσα ανέφερε στην εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουμαντάκη

Άνοδος θερμοκρασίας και πιθανότητα σκόνης

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Μεγάλη ανατροπή - Δεν βρέθηκε DNA…

Αναλυτικά τι έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις

Στα Χανιά ο πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα

Οι προοπτικές συνεργασίας στον τουρισμό και την εργασία στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ν. Καλογερή

Ο Μαστογράφος στα… Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Creta Farms: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους

«Πυρά» τόσο κατά των δύο βασικών μετόχων όσο και κατά των τραπεζών

Σταφίδα χωρίς ποτάσα… Φυσική αποξήρανση στο 100%

Μια νέα ποσότητα σταφυλιών από τη βιολογική παραγωγή του κ. Ιερωνυμάκη έχει τοποθετηθεί ξανά στα ειδικά τελάρα μες στη μονάδα, χωρίς ποτάσα

Καιρός: Που έπεσε μπόλικο νερό - Τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχής…

Οι περιοχές του νησιού μας οι οποίες και δέχτηκαν αρκετή βροχή

Ντεραπάρισε φορτηγό με φιάλες υγραερίου - Δείτε φωτογραφίες

Στο σημείο η πυροσβεστική που απεγκλώβισε τον οδηγό

Σε πνευμονικό οίδημα οφείλεται ο θάνατος του 44χρονου

Εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του

Τον βρήκαν νεκρό μέσα στο αυτοκίνητό του

Τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του θα αποσαφηνιστούν με τη διενέργεια της νεκροψίας - νεκροτομής

Πατέρας κατηγορείται ότι ασελγούσε στο 4χρονο αγοράκι…

Η υπόθεση εκδικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου

Airbnb: Διακοπές σε... σπηλιές λεπρών με τζακούζι!

Διαθέτουν τις σπηλιές της Χρυσοπηγής για εναλλακτικές διακοπές

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την…

“Τα μέτρα της κυβέρνησης παραμένουν εξαγγελίες” αναφέρει ο Σ. Βαρδάκης

Εξωσωματικό λιθοτρίπτη απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο…

Το πλήρες σύστημα κοστίζει 480 χιλιάδες ευρώ – Επιτρέπει το σπάσιμο των πετρών χωρίς χειρουργείο και αναισθησία

Τον απόλυτο τρόμο έζησαν τρία αδέλφια

Άνδρας σε έξαλλη κατάσταση πυροβολούσε κατά του σπιτιού τους

Κακοποίηση Ζώων: Πιο αυστηρές κυρώσεις

22 βουλευτές - μεταξύ αυτών 3 Κρητικοί - ζητούν αλλαγή του νομικού πλαισίου

Thomas Cook: Επαναπατρίζονται και οι τελευταίοι Βρετανοί τουρίστες

Πότε ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός από την Κρήτη

Τουρίστρια ζαλίστηκε την ώρα που κατέβαινε στα Μάταλα

Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πώς…

Καλλιάνος: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική

Οι νοτιάδες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ελιές

Τα «νοτικά» χωράφια επηρεάστηκαν σε όλο το νομό Ηρακλείου

Υπόθεση Καλαντζάκη: Τι έδειξε το DNA για το 6χρονο παιδί

Εξελίξεις στην υπόθεση Καλαντζάκη - Σε ποιον ανήκει το 6χρονο αγόρι

Η … αδέσποτη σφαίρα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τραγωδία

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε χθες στον Αλικιανό

Καρέ – καρέ η διάσωση τουρίστριας από βέβαιο πνιγμό

Η ναυαγοσώστρια με τζετ σκι την έσωσε

Πάνω από 10 εκ. ευρώ στην Κρήτη για την ανάδειξη αρχαιολογικών…

Σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία Λίνας Μενδώνη

Παρά τις αντίξοες συνθήκες οι φλόγες περιορίστηκαν άμεσα

Πυρκαγιά τα ξημερώματα κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη για τη Λίνα Μενδώνη

Επαφές με τους φορείς σε Ηράκλειο και Χανιά για την υπουργό Πολιτισμού

Ημιμαραθώνιος Κρήτης, η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού επιστρέφει…

Περισσότεροι από 4000 αθλητές από 41 χώρες θα σταθούν στην εκκίνηση στο Αρκαλοχώρι

Δίκη για το φόνο Δουρουντάκη: Ένα από τα διαμελισμένα μέλη…

Συνεχίζεται η δίκη με καταθέσεις μαρτύρων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου

Ο καιρός στην Κρήτη: Μικροπροβλήματα από τους ισχυρούς…

Μέχρι και 8 Μποφόρ οι άνεμοι στην Κρήτη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.