Κρέμα καραμελέ
Όλοι την πήραν χαμπάρι και της γύρισαν την πλάτη. Αν τη βρεις όμως φτιαγμένη όπως πρέπει, πέραν του ότι τη θέλεις σαν τρελός, σε πιάνει και μια γλυκιά νοσταλγία για το παρελθόν. Αντί να περιμένετε πότε θα ξανασυναντηθείτε μαζί της, μήπως να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας;
Υλικά
500ml γάλα φρέσκο
120γρ. ζάχαρη
1 πρέζα βανίλια
4 αβγά
2 κρόκους αβγών
200γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Ετοιμάζετε ένα σιρόπι καραμέλας: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τα 200γρ. ζάχαρη με τρεις κουταλιές της σούπας νερό. Όταν η καραμέλα βράσει και πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα και, όσο είναι ακόμα ζεστή, την αδειάζετε στον πάτο της φόρμας που θα ρίξετε την κρέμα καραμελέ και την αφήνετε εκεί να κρυώσει.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο γάλα, τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη (60γρ.), ανακατεύοντας καλά, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν βράση.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αβγά με τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη (60γρ.) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Αδειάζετε το ζεστό γάλα σιγά σιγά μέσα στο μίγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, τα αδειάζετε αργά στη φόρμα πάνω από την καραμέλα.
Τοποθετείτε τη φόρμα σε βαθύ ταψάκι το οποίο γεμίζετε με νερό μέχρι τα 2/3 της φόρμας. Αυτή η μέθοδος λέγεται μπεν μαρί. Τοποθετείτε το μπεν μαρί στον φούρνο και ψήνετε την κρέμα στους 150°C για 45-60 λεπτά περίπου. Για να δείτε αν είναι έτοιμη η κρέμα καραμελέ βυθίζετε μέσα της ένα καθαρό μαχαιράκι. Αν βγει στεγνό, τότε η κρέμα είναι έτοιμη.
Αποσύρετε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει τελείως. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος τη βυθίζετε σε μπολ με ζεστό νερό για να μελώσει και πάλι η καραμέλα και με μεγάλη προσοχή την αναποδογυρίζετε σε στρογγυλή πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb
olivemagazine.gr