Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κρεατόπιτα φόρµας

Κρεατόπιτα φόρµας

Διατροφή | 23/04/2014 - 17:41
Κρεατόπιτα φόρµας
Η κρεατόπιτα αλλιώς, ψημένη μέσα στη φόρμα του κέικ και σερβιρισμένη σε φέτες, όχι σε κομμάτια. Μια διαφορετική πρόταση πίτας που δεν θα περάσει απαρατήρητη…

Υλικά:
    Για µια κανονική φόρµα του κέικ µε τρύπα στη µέση
    12 φύλλα κρούστας
    1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειµµα
    Για τη γέµιση
    750γρ. κιµά µοσχαρίσιο
    1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    2 κρεµµύδια µεγάλα ψιλοκοµµένα
    2 πιπεριές Φλωρίνης µεγάλες ή 3 µέτριες κοµµένες σε κυβάκια
    250γρ. λουκάνικο χωριάτικο σε κυβάκια
    αλάτι, πιπέρι
    λίγη ρίγανη
    1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
    1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
    300ml γάλα φρέσκο
    2 κουτ. σούπας βούτυρο
    3 κουτ. σούπας αλεύρι
    3 αβγά
    λίγο µοσχοκάρυδο
    200γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριµµένη

Διαδικασία:

Λιώνετε το βούτυρο σε µικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε µε σύρµα ώστε να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε το γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε µε το σύρµα µέχρι να πήξει η µπεσαµέλ. Την τραβάτε από τη φωτιά, ρίχνετε τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα κάθε φορά για να ενσωµατωθούν στην κρέµα. Προσθέτετε το τριµµένο µοσχοκάρυδο, την τριµµένη κεφαλογραβιέρα και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεµµύδι και τις πιπεριές µέχρι να µαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε τον κιµά και το λουκάνικο και σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο µέχρι να αλλάξει χρώµα ο κιµάς.

Σβήνετε µε το κρασί, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε µε τη ρίγανη και, αφού πάρει µια δυνατή βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοµαγειρεύετε τον κιµά µέχρι να πιει τα υγρά του. Τον τραβάτε τότε από τη φωτιά και προσθέτετε το µαϊντανό, την µπεσαµέλ και ανακατεύετε καλά.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώνετε τη φόρµα σας. Κρατάτε τρία φύλλα στην άκρη. Παίρνετε το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και το τοποθετείτε στη φόρµα του κέικ, καλύπτοντας όση επιφάνεια µπορεί να καλύψει το φύλλο, ακολουθώντας το σχήµα της και χωρίς να τρυπήσετε καθόλου το φύλλο στην περιοχή της τρύπας. Συνεχίζετε µε τα υπόλοιπα οκτώ φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα και καλύπτοντας διαφορετικές πλευρές της φόρµας, κρατώντας έτσι µια ισορροπία.

Αδειάζετε τη γέµιση του κιμά στη φόρµα. Τρυπάτε τα φύλλα στο κέντρο της τρύπας της φόρµας και τα κόβετε ακτινωτά µε ψαλίδι σε 5-6 µέρη. Τα φέρνετε πάνω από τη γέµιση, µαζί µε τα φύλλα που περισσεύουν από τη φόρµα, λαδώνοντάς τα. Λαδώνετε και τα φύλλα που κρατήσατε, τα διπλώνετε ένα ένα κατά µήκος στη µέση, τα σουρώνετε λίγο αν χρειάζεται και καλύπτετε με αυτά το πάνω µέρος της πίτας.

Ψήνετε την πίτα στον προθερµασµένο φούρνο περίπου για 1 ώρα περίπου, µέχρι να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά τα φύλλα της. Την ξεφουρνίζετε και, αφού ηρεµήσει για 10 λεπτά, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσµατος.

Περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.

olivemagazine.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.