Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κοτομπουγάτσα με γραβιέρα

Κοτομπουγάτσα με γραβιέρα

Διατροφή | 26/01/2015 - 14:11
Κοτομπουγάτσα με γραβιέρα
Μια πεντανόστιμη αλμυρή μπουγάτσα με κοτόπουλο και γραβιέρα…



Συνταγή: Ντίνα Νικολάου (olivemagazine.gr)


Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες (κάθε πακέτο περιέχει 10 - 11 φύλλα)
1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
400ml γάλα
½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1½ φλιτζάνι ψαχνό από βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο, κομματιασμένο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
250γρ. γραβιέρα, τριμμένη
500γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με το πιρούνι
2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν δείτε ότι πάει να πάρει βράση, ρίχνετε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας πολύ συχνά ώστε να μην κολλήσει αλλά και για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά, τα αυγά και τα κομματάκια του ψημένου ή βρασμένου κοτόπουλου και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Τέλος, ρίχνετε λίγο τριμμένο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα κατά μέρος, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζετε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 3

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ορθογώνιο πυρίμαχο ταψάκι (χρησιμοποιείτε το τυπικό σπιτικό ταψάκι με διαστάσεις περίπου 40x28 εκ.) και στρώνετε 5 από τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά με πινέλο, ένα-ένα. Αδειάζετε την κρέμα από πάνω και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 5 ή 6 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το πόσα περιέχει το πακέτο), λαδωμένα και αυτά ένα-ένα.

Βήμα 4

Κόβετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, τις γυρίζετε προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, χαράζετε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια και βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή, αλλά όχι καυτή.

Tip: Ιδανικά, για την κοτομπουγάτσα χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομματιασμένο με το χέρι. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και περισσεύματα από λεμονάτο κοτόπουλο  (στραγγισμένο από τυχόν σάλτσα), όχι όμως από κοκκινιστό. Αν δεν έχετε περισσεύματα μαγειρεμένου κοτόπουλου, βράζετε για 40 – 45 λεπτά ένα ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου (με το κόκαλο), σε άφθονο νερό, μαζί με 1/2 ξερό κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και 2 καρφάκια γαρίφαλο. Μόλις κρυώσει το ξεψαχνίζετε, πετάτε την πέτσα και κομματιάζετε το ψαχνό.

Μερίδες : 4 Χρόνος προετοιμασίας : 30m Χρόνος ψησίματος : 60m Έτοιμο σε : 1:30 h


Φωτογραφία – Food Styling
Αντωνία Κατή


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.