Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Κόβονται» οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

«Κόβονται» οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

Παιδιά & Γονείς | 07/10/2015 - 00:10
«Κόβονται» οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών
Χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε πανεπιστήμια, γραφεία πολιτικών και διοικητικές υπηρεσίες, επιστρέφουν από την επόμενη σχολική χρονιά στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το μαχαίρι στις αποσπάσεις θα φτάνει τις 4.000, ενώ από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα παραμείνουν στις θέσεις τους περίπου οι μισοί.

«Ο μεγάλος ασθενής»

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «η εκπαίδευση είναι ένας από τους μεγάλους ασθενείς αυτής της χώρας» ενώ από την ομιλία του προκύπτει καθαρά ότι μετατίθεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Παιδεία, το οποίο συναντάει αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών.

«Το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί, θα αποτελέσει μέρος του κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία» είπε ο κ. Φίλης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα αυτού του διαλόγου, που όμως υποσχέθηκε να χαρακτηρισθεί από «ευρείες συναινέσεις».

Ο υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι προωθείται άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται η προεπιλογή τριών υποψηφίων πρυτάνεων από τα Συμβούλια των ΑΕΙ, μεταξύ όλων των υποψηφίων για τη θέση, κατά τις διαδικασίες που προηγούνται των πρυτανικών εκλογών. 

Όπως είπε, «τα συμβούλια των ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτή την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ο κ. Φίλης μίλησε για προσπάθεια μόνιμων προσλήψεων το 2106 και νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι των οποίων πιθανότατα θεωρούσαν ότι το «φάντασμα» της αξιολόγησης εξαφανίστηκε οριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της διδακτέας ύλης στα σχολεία, που αποτελεί και χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και μείωση των εξετάσεων στα Γυμνάσια, με την αναζήτηση διαφορετικού τρόπου αξιολόγησης των μαθητών.

«Αν διαβάσουμε τα αποτελέσματα διαφορετικών διαγωνισμών και ερευνών, θα διαπιστώσουμε ότι περίπου ένας στους τρεις μαθητές γυρνάει σταθερά την πλάτη του στο σχολείο, δίνοντας λευκή κόλλα στο διαγώνισμα, πολλές φορές ανεξάρτητα από την ευκολία ή τη δυσκολία του» ανέφερε και υποσχέθηκε καταγραφή όλων των «γιατί» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση σήμερα, με στόχο «τη διαμόρφωση ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης». 

Επισήμανε ότι «η καρδιά του σχολείου είναι ο δάσκαλος» και αναφέρθηκε:

  • στην ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης, αλλά και η ανάδειξη του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών,
  • στην προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργήσουν γρήγορα όλα τα σχολεία, λέγοντας ότι φέτος θα γίνουν 10% περισσότερες προσλήψεις. «Κάθε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016, θα έχουν, στο μεγαλύτερο βαθμό, οριστικοποιηθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι πίνακες προσλήψεων, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα χωρίς τα κενά των τελευταίων χρόνων»,
  • στην  καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Για τον σχεδιασμό αυτό προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ενός τουλάχιστον ειδικού σχολείου ανά διεύθυνση εκπαίδευσης,
  • στην ανάγκη μείωσης της διδακτέας ύλης στα σχολεία,
  • στην μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα Γυμνάσια προς όφελος του διδακτικού χρόνου,
  • στην ανάληψη εκ νέου από το υπουργείο Παιδείας της αρμοδιότητας που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς,
  • στην δημιουργία αντισταθμιστικής εκπαίδευσης με στόχο την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε στην επαναφορά, και μάλιστα ποιοτικά αναβαθμισμένης, της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, καθώς και στην εφαρμογή  προγραμμάτων παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες,
  • σε δράσεις για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, όσο και φαινόμενα διακρίσεων, προκαταλήψεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού, στο προαύλιο και την αίθουσα,
  • στην αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, και θεσμοθέτηση 4ου σχολικού έτους στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσες και όσους αποφοίτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
  • στη δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά της παιδικής φτώχειας, ώστε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, όπως τα σχολικά συσσίτια, και να να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα ασιτίας μαθητών μέσα στην τάξη,
  • στην δημιουργία δομών αλληλεγγύης, για την ανάπτυξη αυτοδιαχειριζόμενων δραστηριοτήτων από τα ΑΕΙ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σίτιση και η στέγαση για όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές,
  • στην αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων. 

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.