Κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς…
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
200γρ. λουκάνικα χωριάτικα (χοιρινά)
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
80γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
200γρ. ψίχα από φρέσκο ψωμί, αλεσμένη στο μπλέντερ
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ ή 900γρ. ντομάτες φρέσκιες, ξυσμένες στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
75ml κρασί κόκκινο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Ανοίγετε το περίβλημα από τα λουκάνικα και βγάζετε τη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 2
Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το τυρί, την ψίχα του ψωμιού, το αβγό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε 25 μπαλάκια περίπου και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 4
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, το κρασί, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνετε μερικά φυλλαράκια βασιλικού, προσθέτετε τα κεφτεδάκια που ψήσατε και ανακατεύετε απαλά. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια μαζί με ζυμαρικά της επιλογής σας πασπαλισμένα με κεφαλογραβιέρα ή άλλη γαρνιτούρα όπως πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή βραστές κ.ά.
olivemagazine.gr