Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Καταστροφικές χρονιές για τις γεννήσεις στην Κρήτη το 2011 μέχρι το 2013!

Καταστροφικές χρονιές για τις γεννήσεις στην Κρήτη το 2011 μέχρι το 2013!

Κρήτη | 19/04/2015 - 08:06
Καταστροφικές χρονιές για τις γεννήσεις στην Κρήτη το 2011 μέχρι το 2013!
Σημαντικές μειώσεις καταγράφονται στις γεννήσεις κατά τα έτη 2011 με 2013 σύμφωνα με καταγραφές, την ώρα που οι μειώσεις μάλιστα αυτές ξεπερνούν το συνολικό μέσο όρο όλης της Ελλάδας.

Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και τέως αντιπρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Μανόλης Γ. Δρεττάκης, αναλύει το φαινόμενο σε ένα άρθρο στην εφημερίδα «πατρίς», στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και οι διαστάσεις που πήρε στο νησί μας.

Συγκεκριμένα

Σε δύο άρθρα μας στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» 2.3.13 και 19.3.13, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ, πρώην ΕΣΥΕ) εξετάσαμε τις γεννήσεις στην Κρήτη και στους νομούς της σε σχέση με εκείνες στο Σύνολο κατά υπηκοότητα της μητέρας Στο πρώτο, δείξαμε ότι η μείωση των γεννήσεων στην Κρήτη το 2011 σε σχέση με το 2010 ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας, ενώ στο δεύτερο δείξαμε ότι η οριακή μείωση τους το 2012 σε σχέση με το 2011 οφειλόταν στη μείωσή τους από αλλοδαπές.

Πρόσφατα, και με μεγάλη καθυστέρηση, βγήκαν τα στοιχεία για τις γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας του έτους 2013 (εκείνα του 2014 θα καθυστερήσουν). Με βάση τα στοιχεία αυτά και εκείνα των ετών 2010, 2011 και 2012, εξετάζουμε στο άρθρο αυτό την καθοδική πορεία των γεννήσεων στην Κρήτη και στους νομούς της σε σύγκριση με εκείνες στο Σύνολο Χώρας κατά υπηκοότητα της μητέρας την τριετία 2011-2013 σε σύγκριση με το 2010. Τα σχετικά στοιχεία αυτά δίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Ο Πίνακας χωρίζεται σε τρία μέρη. Στις 4 πρώτες στήλες του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνονται οι γεννήσεις από Ελληνίδες στην Κρήτη και στους νομούς της και στο Σύνολο Χώρας τα έτη 2010-2013, στις στήλες του δεύτερου μέρους τα αντίστοιχα στοιχεία για τις γεννήσεις από αλλοδαπές και σε εκείνες του τρίτου μέρους το σύνολο των γεννήσεων, δηλαδή το άθροισμα των δύο πρώτων μερών. Στην 5η στήλη και των τριών μερών δίνεται η μείωση των γεννήσεων το 2013 σε σχέση με το 2010 και στην 6η η ποσοστιαία μείωσή τους το 2013 σε σχέση με το 2010 (θα την αναφέρουμε απλώς ως μείωση στη συνεχεια).

Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι την τετραετία 2010-2013 οι γεννήσεις από:

-Ελληνίδες μειώνονταν όλα τα χρόνια στο νομό Χανίων, ενώ στους άλλους νομούς και στην Κρήτη σημείωσαν μικρή αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011 και μείωση τα άλλα έτη. Τελικά το 2013 σε σχέση με το 2010 μειώθηκαν σε όλους τους νομούς και όπως φαίνεται από την τελευταία στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης και η μικρότερη στο νομό Χανίων. Η μείωση στο νομό Ηρακλείου ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας, ενώ εκείνες στους άλλους νομούς και στην Κρήτη μικρότερες

- Αλλοδαπές μειώνονταν όλα τα χρόνια σε όλους τους νομούς της Κρήτη, στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας και τελικά οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες από τη μείωση στο Σύνολο Χώρας στους τρείς από τους τέσσερεις νομούς της χώρας και στην Κρήτη. Εξαίρεση αποτελεί ο νομός Χανίων στο οποίο η αντίστοιχη μείωση ήταν μικρότερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο νομό Ηρακλείου και η μικρότερη στο νομό Χανίων. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι ποσοστιαίες μειώσεις των γεννήσεων από αλλοδαπές ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις μειώσεις στις γεννήσεις από Ελληνίδες (τριπλάσιες στην περίπτωση του νομού Ηρακλείου και εξαπλάσιες του νομού Χανίων).

-Ελληνίδες και αλλοδαπές μαζί, δηλαδή στο σύνολο των γεννήσεων μειώθηκαν σε όλους τους νομούς, στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας όλα τα έτη με την εξαίρεση των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνης στους οποίους σημειώθηκε μικρή αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011. Τελικά σημειώθηκε μείωση σε όλους τους νομούς, στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης και η μικρότερη στο νομό Χανίων. Στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου η μείωση ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι στο Σύνολο Χώρας, ενώ στο νομό Χανίων και στην Κρήτη μικρότερη.

Όπως έχουμε δείξει σε παλαιότερα άρθρα μας στην εφημερίδα «Πατρίς» την περίοδο 2004-2010, χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές σημειωνόταν αύξηση του συνόλου των γεννήσεων. Την τριετία, όμως, 2011-2013 σημειώθηκαν οι μεγάλες μειώσεις γεννήσεων που δείχνει ο Πίνακας τόσο από Ελληνίδες, όσο και (μεγαλύτερες) από αλλοδαπές. Οι μειώσεις αυτές όπως τονίζαμε στα δύο άρθρα μας που αναφέραμε στην αρχή οφείλονται, κυρίως, στις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων των Μνημονίων (εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων, περικοπές επιδομάτων, δυσβάστακτη φορολογία σε οικογένειες με παιδιά κλπ.). Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μειώσεις των γεννήσεων από αλλοδαπές, εκτός από τους οικονομικούς λόγους (η ανεργία στους αλλοδαπούς είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στους Έλληνες), οι μειώσεις αυτές οφείλονται και στο γεγονός ότι ένας (άγνωστος) αριθμός οικογενειών τους επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Τέλεια αδιαφορία για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είχαν επιδείξει όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι και το 2009. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις τις ξεπέρασαν σε σκληρότητα και αναλγησία, ιδιαίτερα απέναντι σε οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα τις τρίτεκνες και πολύτεκνες, με το να θεωρούν τα παιδιά τεκμήριο! Δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι η εγκληματική στάση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων απέναντι στο δημογραφικό, το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα, αποδυναμώνει δημογραφικά την πατρίδα μας λόγω μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της, μείωσης που επιδεινώθηκε με τη μετανάστευση άνεργων προσοντούχων νέων τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και την Αυστραλία.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.