Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κατάληψη στον ΟΓΑ από τους αγρότες του Ηρακλείου- Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Κατάληψη στον ΟΓΑ από τους αγρότες του Ηρακλείου- Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Ηράκλειο | 12/01/2016 - 23:06
Κατάληψη στον ΟΓΑ από τους αγρότες του Ηρακλείου- Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή
Οι αγρότες στην Κρήτη ετοιμάζονται για δυναμικό κύκλο κινητοποιήσεων, με το βασικό πρόβλημα τους να είναι ο... συντονισμός.

Λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αγροτοσυνδικαλιστές, υπάρχει έλλειμμα σύμπνοιας και κοινής συμπόρευσης. Κάτι που αποδεικνύεται και από τις τελευταίες επαφές που έγιναν από τις οποίες έλειπαν αρκετά αγροτικά στελέχη.

Ο συντονισμός και η κοινή γραμμή στον αγώνα για την διασφάλιση των κεκτημένων ήταν και ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη συνέλευση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών που συνεδρίασε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στα Ανώγεια.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης επαναβεβαιώθηκε ότι το συντονιστικό όργανο θα έχει τον πρώτο λόγο στις επαφές και τις κινήσεις του αγροτικού κόσμου του νησιού με τους αγρότες να σημειώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα με κανέναν και είναι ανοιχτοί στο διάλογο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα εκπροσωπεί τους αγρότες από όλη τη χώρα και θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στις επαφές με τον υπουργό.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που όπως είναι γνωστό μια άλλη μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών από την ΟΑΣΝΗ και την Ιεράπετρα έχει αποφασίσει την κατάληψη κεντρικό κτήριο του ΟΓΑ στο Ηράκλειο με τους αγρότες να επαναλαμβάνουν το Σάββατο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός. 


Για την αυριανή κατάληψη εκδόθηκε μάλιστα σχετική ανακοίνωση από το Σύλλογο Αρχανών -Αστερουσίων: 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάθεσε πρόταση για το ασφαλιστικό, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, «τερατούργημα» για τους μικρομεσαίους αγρότες. 

Για τις ασφαλιστικές εισφορές μας, έχουμε αυξήσεις πάνω από 30% σε όλες τις κατηγορίες

Κάθε αγρότης και χωριστά η αγρότισσα θα πληρώνουν 7% κρατήσεις ΟΓΑ, κι αν το εισόδημά τους είναι πολύ μικρό θα θεωρείται ως εισόδημα το 80% του μικρότερου μισθού του εργάτη, δηλαδή 469 ευρώ. Αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ο αγρότης καλείται να πληρώσει ανά τρίμηνο, αλλιώς θα είναι εκπρόθεσμος.

Από 1/1/2017 οι κρατήσεις θα γίνουν 14% από 7%, θα ανέβουν 6,9% κρατήσεις για περίθαλψη και 0,5% για την εργατική εστία, με σύνταξη στα 67, και 42 χρόνια ασφάλισης. Με τα σημερινά δεδομένα το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ με τα νέα μέτρα, και μπορεί να καταλάβει ο καθένας τί σημαίνει αυτό.

Ακολουθεί το φορολογικό, που προστίθεται νέα άμεση φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ υπολογισμένη όχι στο πραγματικό εισόδημα, αλλά με βάση τα κριτήρια διαβίωσης, με 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο. 

Σε όλα αυτά πέφτει και ο ΕΝΦΙΑ, το ψηλό ΦΠΑ, τις ψηλές τιμές από τους εμποροβιομήχανους που τινάζουν το κόστος παραγωγής, την απούλητη παραγωγή, τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα. 

Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ την είδαμε με τις κουτσουρεμένες ενισχύσεις. Η περικοπή 15% που πρόβλεπε η ΚΑΠ έφτασε μέχρι 60%, και πολλοί μείναμε απ’ έξω. Η ΚΑΠ προβλέπει παραπάνω μειώσεις 76% κάθε χρόνο μέχρι το 2019, οπότε συνολικά θα κοπούν κατά 60%.

Αν δε βγούμε στο δρόμο να οργανώσουμε την αντίστασή μας στα μέτρα και την ΚΑΠ, η ζωή των οικογενειών μας στα χωριά έχει τελειώσει. Μας ξεριζώνουν από τη γη και τη παραγωγή μας. Αβαντάρουν τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, βοηθάνε το στόχο της κυβέρνησης και της ΕΕ να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια αυτών των λίγων. Αυτούς αβαντάρει η κυβέρνηση και μας τους πλασάρει σαν πρότυπο του νέου αγρότη – επιχειρηματία! Με αυτούς ούτε κοινά αιτήματα έχουμε, ούτε κοινούς αγώνες, ούτε στους αγροτικούς συλλόγους μπορούμε να τους έχουμε μέσα. Κοινό συμφέρον και αιτήματα έχουμε, και πρέπει να παλέψουμε πλάι τους, με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες! 

Για μας τα μέτρα αυτά είναι αιτία πολέμου! Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών και ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων στις 6/12, που αποφάσισε πως μπροστά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό θα κλιμακώσουμε τη πάλη μας!

Κλιμακώνουμε τη δράση μας με κινητοποιήσεις μέσα στον Γενάρη. Θα συμμετέχουμε σε απεργία μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματοβιοτέχνες την μέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νομοσχέδιου, και συνεχίζουμε τον Φλεβάρη με ορίζοντα το φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, με νέες κινητοποιήσεις!

•Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στην σύσκεψη της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, την Δευτέρα 18/1 στις 6 μμ στο ΚΑΠΗ της Αλικαρνασσού να οργανώσουμε τη πάλη μας στον νομό μαζί με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγροτών!

•Παράσταση διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων στον ΟΓΑ την Πέμπτη 21/1 στις 11 πμ ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας τσακίζουν!

Απαιτούμε:

•Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της ΕΕ, να μην ισχύουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. 

•Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο κάτω ως 40.000 ευρώ.

•Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίηση ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

•Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.

•Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

•Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. 

•Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών. 

•Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηντροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. 

•Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόροι καυσίμων, νιτρορύπανσης, κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από τους εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

•Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της ΕΕ.

Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

ΌΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΓΑ, Πέμπτη 21/1 στις 11 πμ», καταληγει η ανακοινωση


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.