Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κάνει να μάθω στο παιδί μου ορθογραφία και διάβασμα πριν πάει στο Δημοτικό;

Κάνει να μάθω στο παιδί μου ορθογραφία και διάβασμα πριν πάει στο Δημοτικό;

Παιδιά & Γονείς | 03/09/2015 - 15:31
Κάνει να μάθω στο παιδί μου ορθογραφία και διάβασμα πριν πάει στο Δημοτικό;
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους πριν πάει στο Δημοτικό ώστε να είναι προετοιμασμένο. Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει μερικούς.

Τα γράμματα και οι αριθμοί είναι κάποιες βασικές γνώσεις τις οποίες στις μέρες μας δεν υπάρχει νηπιαγωγείο που να μην τις έχει εντάξει στο πρόγραμμα του. Έτσι τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με αυτά και δεν τους φαίνονται τόσο δύσκολα όταν τα βρουν μπροστά τους στο δημοτικό. Η απάντηση όμως στο τι θα βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά στο δημοτικό δεν είναι αυτή. Είναι κάποιες δεξιότητες στις οποίες πολλοί γονείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία.

-Ικανότητα να κάνει φιλίες : προσπαθήστε να διδάξετε στο παιδί πώς να συστήνεται στα άλλα παιδάκια, να είναι φιλικό και συνεργάσιμο. Μιλήστε του για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλός φίλος, για παράδειγμα εξηγήστε του τι σημαίνει να "μοιράζομαι".
-Προσπαθήστε να κανονίζετε "ώρες παιχνιδιού" με άλλα παιδάκια, για παράδειγμα σε μια παιδική χαρά, ώστε να μπορέσει το παιδί να κάνει φιλίες και να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Αν με αυτά τα παιδιά θα είναι και στο ίδιο σχολείο αργότερα τότε ακόμα καλύτερα.

-Διδάξτε του την έννοια της υπευθυνότητας : Με το να το ενθαρρύνετε να είναι υπεύθυνο για μικρές καθημερινές δουλειές όπως για παράδειγμα να βάλει τα πιάτα στο τραπέζι, το βοηθάτε να νοιώθει χρήσιμο και να έχει αυτοπεποίθηση.
-Λήψη αποφάσεων : Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει μικρές αποφάσεις για καθημερινά πράγματα όπως για παράδειγμα τι θέλει να πάρει για κολατσιό (μήλο ή πορτοκάλι) ή τι παπούτσια θα φορέσει (τα μπλε ή τα άσπρα).
-Κοινωνικοί κανόνες : Στο δημοτικό κάθε παιδί πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο δάσκαλος. Μιλήστε του για την σημασία τους και ότι κάθε μέρος (σπίτι ή σχολείο) έχει διαφορετικούς κανόνες και απαιτήσεις. Για παράδειγμα στο σχολείο πρέπει να ζητήσεις την άδεια του δασκάλου για να πας στην τουαλέτα ενώ στο σπίτι δεν είναι απαραίτητο.

-Συντονισμός: κάτι πολύ σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί να έχει καλό συντονισμό "ματιού-χεριού". Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με το να του ζητάτε να σας κάνει ζωγραφιές, να κόψει κάτι με το ψαλίδι ή ακόμα και το πιο απλό να παίξετε με μία μπάλα. Αυτό αργότερα θα το βοηθήσει πολύ καθώς θα μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει.

Mothersblog.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.