Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Κακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Κρήτη | 18/10/2018 - 12:04
Κακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις
90.000 παραγωγοί στην Κρήτη θα πάρουν πάνω από 70 εκατομμύριο ευρώ

Μεθαύριο Παρασκευή, αλλιώς το πρωί της Δευτέρας 22 του μήνα μπαίνουν οι επιδοτήσεις, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, χθες, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε όμως χθες και με παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου και, εκτός από εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης που δεν είναι και οι πλέον... ευοίωνες, έχει καταγράψει και σημαντικές συμβουλές προς τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο, προκειμένου να μην επιβαρύνει περισσότερο το βεβαρημένο λόγω δάκου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πρόκειται να παράγει.

Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται στην Κρήτη για περίπου 90.000 παραγωγούς από το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, λόγω της καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Το αντίστοιχο ποσό για ολόκληρη τη χώρα και για δικαιούχους που ξεπερνούν τους 560.000 αγροτοκτηνοτρόφους θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Την ημερομηνία της 19ης ή το αργότερο της 22ας Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Αποστολάκης, που αναφέρθηκε στην πίστωση των λογαριασμών όλων των δικαιούχων, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι την πρώτη μέρα θα μπορούν να εισπράξουν μόνο οι παραγωγοί της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο φορέας υλοποίησης των επιδοτήσεων. Για τις άλλες συνεργαζόμενες για τον σκοπό αυτό τράπεζες ισχύει ένα διήμερο, συνήθως, βαλέρ. Έτσι πάντα η πληρωμή πάει δύο-τρεις μέρες μετά. Και στην προκειμένη περίπτωση, επειδή μεσολαβεί σαββατοκύριακο, εκτιμάται η πληρωμή των άλλων παραγωγών να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, στις 22 δηλαδή ή στις 23 Οκτωβρίου. Έτσι πάμε γύρω στη μια βδομάδα πιο νωρίς σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις για πληρωμή μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Οι αγρότες θα εισπράξουν το 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 50% της συνολικής επιδότησης που εισπράττουν, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, και μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ αμέσως μετά - όπως έγινε και πέρυσι - δρομολογείται αρμοδίως η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2018. Στόχος του Οργανισμού Πληρωμών είναι, μέχρι τέλος του έτους, να έχουν κλείσει και όλες οι εκκρεμότητες από τα προηγούμενα έτη.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, φέτος η επιδότηση είναι πολύ περισσότερο “πολυπόθητη” σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι παραγωγοί βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και των καταστροφών των καλλιεργειών και των προϊόντων τους.

“Μικρό καλάθι” για το φρέσκο ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θα πρέπει να κρατούν... “μικρά καλάθια” για το εισόδημα από τη νέα παραγωγή ελαιολάδου. Ήδη στις εγκαταστάσεις των εμπόρων, των ελαιουργών και των συνεταιριστικών οργανώσεων σε ολόκληρο το νησί, με ένα μέρος να βρίσκεται ακόμα και μέσα στις αποθήκες των παραγωγών, παραμένουν απούλητοι από πέρυσι πάνω από 10.000 τόνοι λαδιών.

Και συνολικά, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, πάνω από 60.000 τόνοι είναι τα πανελλαδικά αποθέματα του προϊόντος, που πιέζουν ασφυκτικά τις τιμές, με συνέπεια οι πρώτες τιμές παραγωγού στην Κρήτη να μην αναμένονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες ότι γύρω στις 11 με 12 Νοεμβρίου η διοίκηση της ΕΑΣΗ θα ανακοινώσει την τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό της φετινής σοδειάς στο λάδι. «Στόχος είναι στο ξεκίνημα να μην πέσουμε κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, αλλά για την πορεία των τιμών παραγωγού δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής.

Η μέση τιμή παραγωγού σήμερα στο νησί δεν ξεπερνάει τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό. Και το κλείσιμο της χρονιάς με τέτοιες τιμές και τόσο μεγάλα αποθέματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μεγαλύτερο πλαίσιο τιμών, σε ό,τι αφορά την αρχή της χρονιάς.

Στο μεταξύ, όμως, “κοντός ψαλμός αλληλούια”, αφού αρχές Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες τιμολογήσεις λαδιών που ήδη παράγονται στον νομό Χανίων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας, Βασίλης Κουτσαφτάκης, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι ήδη η περιοχή του έχει ξεκινήσει από τις πρώτες να αλέθει, με τις ποιότητες και τις ποσότητες να προκαλούν ικανοποίηση, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη, οι ελιές στον νομό Χανίων “έφαγαν” νερό και εξακολουθούν να “τρώνε”. «Απλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε τιμή. Εγώ πιστεύω ότι πριν τις αρχές Νοεμβρίου δε θα είμαστε σε θέση να έχουμε τιμή»...
Ο συνεταιριστής ανησυχεί, ωστόσο, για τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν πολλοί έμποροι και τυποποιητές που θα “σπρώξουν” τα περυσινά λάδια για να τα αναμείξουν με τα φρέσκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του φρέσκου. «Μπορεί λάδι περυσινό να είναι τρεις γραμμές, αλλά μπορεί να έχει όμως για παράδειγμα οσμές που θα δημιουργούν ποιοτικό πρόβλημα στο φρέσκο λάδι», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Πέρα από τα περυσινά αποθέματα, εγώ θα σας ρωτήσω», λέει ο κ. Κουτσαφτάκης: «Είδατε ποτέ πουθενά σε κανένα ράφι της χώρας μας να πωλείται τυνησιακό λάδι; Όχι. Κι όμως, μπήκαν αδασμολόγητα λάδια από την Τυνησία στην ελληνική αγορά. Πού έχουν διατεθεί; Μήπως ελληνοποιήθηκαν;».

Αποκλεισμός 58 περιοχών της Κρήτης

«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών της Κρήτης». Αυτό είναι το θέμα ερώτησης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του γραμματέα της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζητά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να μην ισχύσει η απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών του νησιού μας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει η εκ νέου οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών στην περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με την οποία 58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται 26 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 31 στην Π.Ε. Ηρακλείου και 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η/1/2019 και πολλοί παραγωγοί της περιφέρειάς μας, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και είναι και αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 246864/15.10.18 επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που συνιστά άλλο ένα πλήγμα σε όλους τους παραγωγούς.
Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία και επειδή τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δεν ανταποκρίνονται πλήρως και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη κι άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ, αν προτίθεστε να πάρετε πίσω την απόφασή σας, με την οποία εξαιρούνται 58 περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση.».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Διαμάχη μεταξύ μαθητών - Βγήκε... νυχοκόπτης

Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Xανίων

«Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας - Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30 μμ, Σπίτι Πολιτισμού, Ρεθύμνου

Υπόθεση Γιακουμάκη: Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα του…

Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Δίνουν κρέας για τα Χριστούγεννα σε.. όποιον έχει ανάγκη

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: 4 σε διάστημα δύο ωρών

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στα Χανιά καθώς νωρίς το μεσημέρι συνέβη ένας ακόμη στην Δυτική Κρήτη

Στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ 17μηνών κοριτσάκι που στραβοκατάπιε το…

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή

Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη

Για την επίθεση στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Κρητικός ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Η πρόγνωση του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία και στην Κρήτη

Τι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

«Ανάσα» για δανειολήπτη: Από 24 χιλιάδες ευρώ χρέος, θα πληρώσει…

Πέτυχε την ρύθμιση αλλά και το «κούρεμα» του χρέους

Ο καιρός στην Κρήτη: Που και πότε θα βρέξει - Η προειδοποίηση…

Βροχερός ο καιρός στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι στο νησί

Οι αγρότες επιβιώνουν μέσω… επιδοτήσεων

Μεγάλη εξάρτηση του Έλληνα παραγωγού από τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ερρίκος Αλεξανδράκης: Ο Κρητικός υποψήφιος για Grammy που…

Μέσω Twitter, έταξε... λάδι στην συνυποψήφια του, Μισέλ Ομπάμα

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες και βροχές στην Κρήτη

Χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας

22 χρόνια αγρότισσα και όμως… το σύστημα δεν την αναγνωρίζει…

Δεν την αναγνωρίζουν για τα επιδόματα, την αναγνωρίζουν όμως για τους φόρους

Κρήτη: Έστησε απάτη με «άπορη οικογένεια» που ζούσε με……

Χρησιμοποίησε φωτογραφίες παιδιών από το Ίντερνετ

«Λουκέτο» σε σχολείο της Κρήτης μετά τον σεισμό – Κρίθηκε…

Με απόφαση δημάρχου Γιώργου Μυλώνακη κλείνει το λύκειο Κισσάμου

Έλλειψη στα κρητικά λεμόνια: Εισαγωγή από την… Τουρκία…

Μαζικές εισαγωγές από την Τουρκία για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς

Thomas Cook: «Σκληρό πόκερ» για την κάλυψη των τουριστικών θέσεων…

Αισιοδοξία στους ξενοδόχους του νησιού

Εξετάσεις οδήγησης και το Σάββατο στο Ηράκλειο

"Πονοκέφαλος" για τις σχολές οδηγών και την Περιφέρεια η τεράστια λίστα των υποψηφίων οδηγών που περιμένουν να εξεταστούν

Ενοχλητικά τηλεφωνήματα των εισπρακτικών στους οφειλέτες

Ενημερώθηκε για το θέμα ο αρμόδιος Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέα Καταναλωτή

Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και… έγιναν Κρητικές

Οι ιστορίες δύο γυναικών από την Ολλανδία και τη Γερμανία που έκαναν πατρίδα τους την Κρήτη, για τους συζύγους τους

ΓΝΑΝ: Τελική ευθεία για το κτίριο της Μονάδας Τεχνητού…

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Αλλάζει χέρια η Creta Farms ύστερα από 50 χρόνια

Εντός την ημέρας οι αδερφοί Δομαζάκη πιθανόν να μάθουν τον επόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Δεικτάκη

Στις 15:00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά η νεκρώσιμος ακολουθία

Καταστράφηκε ολοσχερώς μονοκατοικία στην Ιεράπετρα

Δεν βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι

Έπεσε με το αγροτικό του από γκρεμό 30 μέτρων

Ο 66χρονος είναι αδερφός γνωστού κρητικού καλλιτέχνη

Αγρότες: Πριν τα Χριστούγεννα οι επιδοτήσεις

Στόχος της κυβέρνησης τα χρήματα να έχουν καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου

Κρητικός χρεώθηκε 50 ευρώ επειδή… κόπηκε το ρεύμα

Κάλεσε τη ΔΕΔΔΗΕ και ήταν… 70 λεπτά σε αναμονή

Πένθος για τον θάνατο γνωστής γιατρού

Συλλυπητήρια από την 7η ΥΠΕ Κρήτης

Λάδι Κρήτης: Λιγότερο κατά 30.000 τόνους - 110 εκατομμύρια €…

Η παραγωγή - η οποία φέτος στην Κρήτη αναμενόταν γύρω στους 90.000 τόνους- εκτιμάται πλέον μειωμένη κατά 30% (30.000 τόνους) και η αξία της αποτιμάται συνολικά σε περίπου 80 εκατομμύρια…

Απειλούν τις μέλισσες τα φυτοφάρμακα - Ποια η σωστή χρήση

Εσπερίδα για τις μέλισσες και τα φυτοφάρμακα

Στο πένθος τα Χανιά από τον άδικο χαμό του 22χρονου

Αναβάλλονται εορταστικές εκδηλώσεις στο χωριό Μουρνιές

Κρητικός γυμναστής γίνεται viral

Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Αυτά είναι τα ενεργειακά “έξυπνα” ελληνικά νησιά – Μεταξύ…

Aιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη

Προφυλακίστηκαν δύο για την άγρια δολοφονία στο Τυμπάκι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι

Τσελέντης: Σεισμός μέχρι και 7 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων - Κρήτης…

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό και μεγάλα ρήγματα - Γεγονός που προβληματίζει τους σεισμολόγους

Γιατρός με «φακελάκι» – Αναβλήθηκε η δίκη για το καλοκαίρι…

Ο χειρουργός είχε ζητήσει από τον άνδρα με καταγωγή από την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου “φακελάκι” με περιεχόμενο περίπου 2.000 ευρώ

Σε δημοπράτηση με 1,68 δις ευρώ η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης

Δημοσιεύθηκαν στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημιοσίων συμβάσεων τα τεύχη δημοπράτησης

Κρήτη:Συναγερμός από την εξαφάνιση 84χρονης

Σήμερα ζητήθηκε η συνδρομή των αρχών

Πρωτιά της Κρήτης στις ριπές του ανέμου “έδωσε” ο “Γηρυόνης”

Μεγάλα ύψη βροχής - 11600 κεραυνοί - Πλημμύρες και υλικές καταστροφές

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.