Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Ημέρα Φιλίας των Λαών» στην πλατεία Δασκαλογιάννη (pics)

«Ημέρα Φιλίας των Λαών» στην πλατεία Δασκαλογιάννη (pics)

Πολιτισμός | 29/07/2015 - 18:25
«Ημέρα Φιλίας των Λαών» στην πλατεία Δασκαλογιάννη (pics)
Η πρώτη ημέρα του «Φεστιβάλ των Αετών» του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών & Μουσικής γέμισε την πλ. Δασκαλογιάννη με μελωδίες, χρώματα, παιδικές χορευτικές φιγούρες και πλήθος κόσμου που ξεσήκωσε την –εν πολλοίς- παραμελημένη και από πλευράς εκδηλώσεων, πλατεία της πόλης μας.

Με τίτλο «Ημέρα Φιλίας των Λαών» οι μουσικές και οι χοροί των Ελλήνων ένωσαν τους λαούς  σε μια βραδιά γεμάτη κέφι και γιορτινή διάθεση. Επρόκειτο πραγματικά για μια ημέρα γιορτής, μουσικής, χορού, παράδοσης, φιλίας, αλληλογνωριμίας πολιτισμών και εθίμων στην καρδιά του Ηρακλείου!

Η όλη διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορό στις οποίες συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες που έχουν ταξιδέψει για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό. Το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ 2015» υποστηρίζει ενεργά ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Μικρασιατών, Θρακιωτών, Ποντίων, Κούρδων κλπ της Κρήτης. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ ο Όμιλος Πρατηρίων ΜΑΥΡΑΚΗΣ, ΕΚΟ, MPower Oils.

Ο μεγαλύτερος χορευτικός και πολιτιστικός Όμιλος της Άγκυρας «Hobi Sanat Merkezi» συμμετείχε με εθνική καλλιτεχνική αποστολή αποτελούμενη από 55 άτομα, τα οποία ταξίδεψαν από την Τουρκία στο Ηράκλειο ειδικά για το Φεστιβάλ των Αετών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με το Θεματικό Εργαστήριο Παραδοσιακών Χορών κατά τη διάρκεια του οποίου χορευτές από την Τουρκία αλλά και συμμετέχοντες από Γαλλία, Ολλανδία και αλλού διδάχτηκαν Κρητικούς και άλλους Ελληνικούς χορούς. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» και πολλοί Ηρακλειώτες και επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Μετά το θεματικό εργαστήριο ακολούθησε η παράσταση με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ»,  τόσο από τα παιδικά όσο και από τα τμήματα ενηλίκων με ζωντανή μουσική. Οι χορευτές και χορεύτριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους χαρίζοντας στους θεατές μοναδικό θέαμα με τις υψηλού επιπέδου χορευτικές τους ικανότητες σε πολλούς κρητικούς χορούς και άλλους χορούς.

Εμφανίστηκαν οι μουσικοί Μανώλης Πετράκης: λύρα, ασκομαντούρα, τραγούδι, Χάρης Καστελάκης: λαούτο, Γιώργος Βελιδάκης: Κιθάρα, Γιώργης Φαρσαράκης: λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι. Οι Μουσικοί Χρονοναύτες με τους Γιώργο Ρασούλη: λύρα, τραγούδι, Μύρωνα Χαιρέτη: λαούτο, Αντώνη Ζαχαριάδη: κιθάρα, τραγούδι, Δημήτρη Μανουσάκη: ασκομαντούρα, κρουστά. Η λαϊκή – ρεμπέτικη κομπανία: «Όπως Παλιά» Κώστας Μαθιουδάκης: τραγούδι, Αχιλλέας Χειράκης: μπουζούκι, Σταύρος Τσουκαλάς: κιθάρα, τραγούδι, Μάνος Κεραμειδάς: κρουστά.

Οι χορευτικές παραστάσεις συνεχίστηκαν με την ομάδα από την Τουρκία να χορεύει ελληνικό ζεϊμπέκικο με μουσική ελλήνων καλλιτεχνών. Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν το ελληνικό χασάπικο με μουσική Μίκη Θεοδωράκη και εκτέλεση από τον πασίγνωστο Τούρκο καλλιτέχνη Zulfu Livanelli.  Χόρεψαν από κοινού η ελληνική και η τουρκική ομάδα αντικριστά στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και επικοινωνίας μέσω της κοινής γλώσσας του χορού και με πλατφόρμα την αγάπη των φιλοξενούμενων Τούρκων χορευτών προς την ελληνική μουσική παράδοση.

Η Ημέρα Φιλίας των Λαών εξελίχθηκε σε ένα ξέφρενο γλέντι όπου όλος ο κόσμος ενώθηκε και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Τουρκία. Μέλη της τουρκικής αποστολής τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια με ελληνικό και τουρκικό στίχο και έδειξαν πόσο αγαπούν την ελληνική μουσική και το τραγούδι.

Το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και γέμισε με κέφι και ενθουσιασμό τους φιλοξενούμενους μας από την Τουρκία αλλά και τους εκατοντάδες Ηρακλειώτες που παραβρέθηκαν στη γιορτή.

Πολύτιμη η στήριξη όλων των επιχειρήσεων της Πλατείας Δασκαλογιάννη οι οποίες συνεργάστηκαν και προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό με τα εκλεκτά τοπικά εδέσματα, το κρασί και τη ρακή για την πραγματοποίηση ενός αυθεντικού παραδοσιακού κρητικού γλεντιού,  διασφαλίζοντας ένα υψηλού επιπέδου δείπνο για τους επισκέπτες μας από την Τουρκία.

Από την πλευρά των διοργανωτών ανακοινώθηκε: «Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τίτλο Φεστιβάλ των Αετών που διοργάνωσε ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» πραγματοποιείται στο πνεύμα φιλίας, συνεργασίας  και ειρηνικής συνύπαρξης  των λαών καθώς και της ανάδειξης της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας  αξιοποιώντας  το χορό και τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας  που ενώνει λαούς. Η γλώσσα της μουσικής και  του χορού είναι διεθνής και πάντοτε επίκαιρη. Ο παραδοσιακός χορός και η μουσική αποτελούν ένα από τα ζωντανότερα στοιχεία του κάθε πολιτισμού και δείχνει όσο οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία και τη φυσιογνωμία ενός  λαού. Καλωσορίζουμε την καλλιτεχνική ομάδα από την μεγαλύτερη σχολή χορού στην Άγκυρα που αναμφισβήτητα αποτελεί μια σημαντική συνεργασία για τον  Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» και ευχόμαστε οι εκδηλώσεις αυτές να συσφίξουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.