Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ηλεκτρονικά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις και στην Κρήτη

Ηλεκτρονικά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις και στην Κρήτη

Auto Plus | 02/02/2016 - 01:39
Ηλεκτρονικά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις και στην Κρήτη
Η αναβάθμιση των μηχανογραφικών συστημάτων σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες δίνει τη δυνατότητα βεβαίωσης σοβαρών παραβάσεων με ένα… «κλικ».
Έτσι νόμοι που η εφαρμογή τους είχε ατονήσει, μπορούν πλέον να τεθούν σε ισχύ με συνέπεια «ηλεκτρονικά μπιλιετάκια» να στέλνονται στους παραβάτες. Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πανελλήνιο επίπεδο και κατά συνέπεια και στην Κρήτη, είναι οι εξής:


Ληξιπρόθεσμο ΚΤΕΟ


Ήδη από την αρχή του χρόνου όσοι εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν περάσει από ΚΤΕΟ το όχημά τους, για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 150 ευρώ. 

Το πρόστιμο έρχεται μετά από την κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, θα βεβαιώνεται στην εφορία, επομένως θα προβλέπονται και όλες οι σχετικές διαδικασίες, δηλαδή ακόμη και κατασχέσεις για χρέη, προσαυξήσεις κ.λπ.


Ανασφάλιστα οχήματα

Ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους. Οι αρχές είναι πλέον σε θέση να ελέγχουν αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο μέσω διασταύρωσης ηλεκτρονικών δεδομένων.

Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης οχήματος είναι υποχρεωμένος να το ασφαλίσει αν δεν έχει καταθέσει τις πινακίδες, ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιεί.

 

ΣΕΣΟ και αφαίρεση διπλώματος

Το Point system ή Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ) εδώ και χρόνια υπολειτουργούσε λόγω έλειψης υλικοτεχνικών υποδομών. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Στο ΣΕΣΟ εντάσσονται σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ οι οποίες έχουν αντίστοιχα κάποιους βαθμούς ποινής. Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια παράβαση στο μητρώο του χρεώνονται οι αντίστοιχοι βαθμοί. Οι βαθμοί ποινής διαγράφονται σε 3 χρόνια μετά την ημερομηνία που διαπράχθηκε η κάθε παράβαση και σε 2 χρόνια όταν η παράβαση διαπραχθεί από οδηγό που οδηγούσε όχημα δημόσιας χρήσης.

Για τους νέους οδηγούς που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από την απόκτηση διπλώματος οι βαθμοί ποινής προσαυξάνονται κατά 3 πόντους. Σε περίπτωση που αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης ο παραβάτης-οδηγός θα πρέπει να παρακολουθήσει το 50% των υποχρεωτικών μαθημάτων και να επανεξεταστεί θεωρητικά (γραπτά) και πρακτικά. Δικαίωμα επανεξέτασης έχει κάποιος μετά την παρέλευση έξι μηνών από την ημέρα αφαίρεσης της άδειας οδήγησης. 

 

Τέλος, αν ένας οδηγός  υποπέσει δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο σε συγκεκριμένες παραβάσεις, τότε η τροχαία του αφαιρεί το δίπλωμα και για να το ανακτήσει θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα και να ξαναδώσει εξετάσεις (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις παραβάσεις).

 


Συντάκτης: Μάνος Καστρινάκης


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Auto Plus

Οι καλύτεροι Κρητικοί οδηγοί στην κοπή πίτας του Α.Ο.Κ (pics)

Κοπή πίτας αλλά και βράβευση για δύο κρητικά πληρώματα που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο περιελάμβανε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Κρήτης.…

Η ηλεκτροκίνηση καθιερώνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 8η Νοεμβρίου 2017 την πρόταση νέων στόχων για τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι στόχοι αυτοί έρχονται…

Στέλνουν μήνυμα για...ασφαλή οδήγηση (vid)

Το νεανικό συγκρότημα StandBy περνάει ενα σπουδαίο κοινωνικό μήνυμα, προς ολους όσους οδηγουν

Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το έτος 2017.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, το μήνα Δεκέμβριο 2017 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών παρουσίασαν αύξηση +13,2%, ως προς τον ίδιο μήνα…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.