Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ηγουμενίδης: Κρήτη και επενδύσεις - “Αυτή τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό”

Ηγουμενίδης: Κρήτη και επενδύσεις - “Αυτή τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό”

Απόψεις | 20/09/2017 - 14:24
Ηγουμενίδης: Κρήτη και επενδύσεις - “Αυτή τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό”
Άρθρο του Νίκου Ηγουμενίδη στην εφημερίδα «Πατρίδα» της Κρήτης: «Κρήτη και επενδύσεις» (20.9.2017)

«Η Κρήτη συμπαρασύρεται ευνοϊκά από την θετική συγκυρία των αριθμών. Μέσα στο 2016 οι ακαθάριστες συνολικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα ανήλθαν σε σχεδόν 3,5 δις ευρώ, αυξημένες κατά 82% σε σχέση με το 2015 και κατά 14% σε σχέση με το 2014. 

Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 2,8 δις – ποσό που αποτελεί ρεκόρ για το σημείο εκκίνησης της κρίσης, δηλαδή το 2008, αλλά και πολύτιμη «δεξαμενή» πόρων που μας θέτει ένα στοίχημα: πώς αυτοί οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν στις επενδύσεις με πραγματικό παραγωγικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.

Η Κρήτη συμπαρασύρεται ευνοϊκά και από την ποιοτική ειδοποιό διαφορά  – σύμφωνα με την οποία τους επόμενους 8 με 12 μήνες αναμένεται «το κλείσιμο συγκεκριμένων συμφωνιών» –  φράση που επισημαίνει το γερμανικό Spiegel σε εκτενές ρεπορτάζ του για το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών στην Αθήνα με την εξής παρατήρηση-κλειδί: «Το γαλλικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό» – εννοώντας ότι όλες οι  προηγούμενες υποσχέσεις για επικείμενες επενδύσεις δεν είχαν πραγματική βάση.

Είναι εδραιωμένη η αντίληψη ότι αυτή τη φορά συντρέχουν όλες οι πραγματικές  – και όχι στη σφαίρα του φαντασιακού –  προϋποθέσεις. Και η Κρήτη έχει  – και θα έχει –  πλέον λόγο στη σφαίρα αυτών των επενδύσεων.

Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και ο επικεφαλής κοινοπραξίας μεγάλης τουριστικής επένδυσης στον Άγιο Νικόλαο μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου σχετικά με την επένδυση ύψους 408 εκ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων πριν από ένα μήνα. Ακριβώς επειδή αυτή τη φορά το ενδιαφέρον είναι πραγματικό δημοσιεύτηκε και η ορθολογική εκτίμηση του επικεφαλής της κοινοπραξίας: «Θεωρώ ότι η επόμενη δεκαετία είναι δεκαετία Κρήτης και δεκαετία Ελλάδας για επενδύσεις».

Σε ένα θεσμικό πλαίσιο κανόνων, η πρόσφατη παρουσία στην Αθήνα Γάλλων επενδυτών σε τομείς, όπως η ενέργεια, συνηγορεί στον χαρακτηρισμό της Κρήτης ως προνομιακού πεδίου προσέλκυσης πραγματικών επενδυτών.

Είναι η ώρα για την Κρήτη, η αποτελεσματικότητα και ο αριθμός όλων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων να τεθούν στο τραπέζι. Από το Ν.3299/2004, υπάρχουν 268 επενδυτικά σχέδια είτε στη φάση ελέγχου, είτε ολοκληρωμένα σε καθεστώς τμηματικής καταβολής του ποσού της επιχορήγησης, όπως και για τις επενδύσεις του Ν.3908/2011 υπάρχουν 19 αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια. Οι μέχρι τώρα επενδυτικές προτάσεις του Ν.4399/2016 βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησής τους. Είναι σημαντικό ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αφορούν και τους παραγωγικούς κλάδους της αγροδιατροφής.

Παράλληλα, ο ρόλος και τα εργαλεία του Κράτους είναι καθοριστικός παράγοντας. Το δρόμο δείχνει η απόφαση-ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση να καθοριστεί το πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα των 25 εκατ. για το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου και μάλιστα με την σημαντική αναγνώριση του ως «έργου στρατηγικής σημασίας» αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση η ένταξη του στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Εσόδων, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ με το ξεκίνημα του έργου.

Ανάλογα έργα – ορόσημα για τις υποδομές της Κρήτης με πραγματικό αντίκρισμα στις ζωές των πολιτών και των τουριστών, (όπως ΒΟΑΚ, δρόμος Μεσαράς, Αεροδρόμιο στο Καστέλι, η επόμενη μέρα του Αεροδρομίου στο «Νίκος Καζαντζάκης»), είναι συμπληρωματικά «βαριά» εργαλεία ενίσχυσης του νευραλγικού τομέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Εξυπακούεται ότι ο ρόλος της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Γνώσης είναι  πρωταγωνιστικός στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι σαφές ότι το ΙΤΕ είναι σημαντικός παίκτης, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης  – ενδεχομένως με ένα ισχυρό τμήμα Τουρισμού  – παίζουν και θα παίξουν ρόλο σε μια τέτοια πορεία.

Όπως τονίστηκε και στην δημοσιευμένη έκθεση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής  – που προσωπικά συνέταξα ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική για τη Κρήτη –  η ανάπτυξη στην Κρήτη πρέπει να συνδυάζεται με την ανάγκη κοινωνικής πρόταξης των συμφερόντων του τόπου και την επίτευξη παραγωγικού αποτελέσματος, δηλαδή τη διασύνδεση με την κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Στο αναπτυξιακό συνέδριο στο Ηράκλειο που ανοίγει σήμερα θα ακούσουμε, θα σχεδιάσουμε, θα χαράξουμε με ανοιχτά και νηφάλια αυτιά το αύριο του τόπου μας. Σήμερα, με τους πιο θεσμικούς όρους, μπαίνει στο τραπέζι ο νευραλγικός τομέας των επενδύσεων με όχημα τον τουρισμό, την έρευνα και την καινοτομία, την ενέργεια, το «ξεκλείδωμα» των δημόσιων έργων και τον πρωτογενή τομέα. Σήμερα μπαίνει επιτακτικά το δάχτυλο στο «δια ταύτα» για το μέλλον της Κρήτης. Και το ενδιαφέρον είναι όντως πραγματικό».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Απόψεις

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.