Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η Wind υλοποιεί προγράμματα και ψάχνει ευκαιρίες

Η Wind υλοποιεί προγράμματα και ψάχνει ευκαιρίες

Ελλάδα | 19/03/2017 - 16:11
Η Wind υλοποιεί προγράμματα και ψάχνει ευκαιρίες
Ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, διευθύνων σύμβουλος της Wind, αναλύει στην «Κ» τις απόψεις του για το επιχειρείν σήμερα.

Οι μέτοχοι της Wind θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η εταιρεία να αναπτυχθεί περαιτέρω. Ακόμη και να βάλουν το χέρι στην τσέπη, εάν υπάρξει κάποια επενδυτική ευκαιρία για την επιχείρηση, λέει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής. Προς το παρόν, η εταιρεία είναι απασχολημένη με το επενδυτικό πρόγραμμά της, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που στόχο έχει να δημιουργήσει δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, και παράλληλα να φέρει την εταιρεία στη συνδρομητική τηλεόραση.

– Επηρεάζουν την πορεία της Wind και της αγοράς τηλεπικοινωνιών οι νέες, επί τα χείρω, εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ;

– Μια θετική ή αρνητική οριακή μεταβολή του ΑΕΠ δεν μεταβάλλει τις αρχικές διαπιστώσεις μας για την αγορά τηλεπικοινωνιών. Και η βασική διαπίστωση είναι ότι, έπειτα από πολλά χρόνια συνεχούς πτώσης της αγοράς, επιτέλους εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης. Βεβαίως, το τι θα συμβεί το 2017 και τα επόμενα χρόνια στην αγορά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θεωρώ, όμως, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ακόμα μία σημαντική υποχώρηση.

– Αυτό διακρίνεται στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του κλάδου;

– Σε ό,τι αφορά τη Wind, είναι ορατό. Το 2016, έπειτα από πολύ δύσκολες καταστάσεις, επανήλθαμε σε τροχιά αύξησης τζίρου κατά 3% και αύξησης της λειτουργικής μας κερδοφορίας κατά 7%. Θεωρώ ότι και φέτος, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αρνητική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία, θα είναι μια χρονιά διεύρυνσης της Wind.

– Τι οδηγεί την αγορά τηλεπικοινωνιών στην ανάκαμψη που περιγράφετε; Είναι οι νέες υπηρεσίες; Η συμπίεσή της επί πολλά χρόνια;

– Ο πιο σωστός χαρακτηρισμός είναι «σταθεροποίηση» και όχι «ανάκαμψη» της αγοράς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια αγορά που ανακάμπτει. Η Wind μπορεί να πέτυχε μια χρονιά ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν χαρακτηρίζει το σύνολο της αγοράς. Τα σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο, είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Πρωτίστως επειδή σημειώθηκε μια πολύ βίαια πτώση. Από το 2008, που παρουσιάστηκε η κορύφωση, έως και το 2015, ο τζίρος στις τηλεπικοινωνίες συρρικνώθηκε κατά 45%, έχοντας ως πρωταθλήτρια στην πτώση την κινητή, η οποία στην ίδια χρονική περίοδο υποχώρησε κατά 55%. Είναι φυσιολογικό, έπειτα από μια τέτοιου είδους πτώση, να βρίσκεται «ο πάτος του βαρελιού». Επιπλέον, υπάρχει και μια νέα αγορά που αναπτύσσεται. Είναι η αγορά των δεδομένων, η οποία τα τρία τελευταία χρόνια είναι εκθετικά αναπτυσσόμενη. Η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση υπηρεσιών, δεδομένων και smartphones σε ολοένα και διευρυνόμενα στρώματα του πληθυσμού αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης, και ευελπιστούμε στο μέλλον να συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς. Αντίστοιχα ισχύουν και για τη σταθερή τηλεφωνία. Τώρα, η αγορά σταθερής εισέρχεται σε νέα φάση, με τη διείσδυση των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων βασισμένων σε οπτικές ίνες, η οποία θα δώσει νέα ώθηση.

– Σε αυτό το πλαίσιο ποιος είναι ο ρόλος της τηλεόρασης και ποια τα περιθώρια ανάπτυξης της συνδρομητικής στη χώρα μας;

– Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικά. Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα βρίσκεται στο 25%, η μέση διείσδυση στην Ευρώπη είναι στο 60% και υπάρχουν χώρες με διείσδυση 100%. Αρα, η συνδρομητική στην Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω. Η ανάπτυξή της, όμως, εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κατάσταση στην τηλεόραση ελεύθερης λήψης, την αγορά περιεχομένου, αλλά κυρίως από τις τεχνολογικές δυνατότητες.

– Πρόσφατα ισχυριστήκατε ότι δεν σας ενδιαφέρει η δορυφορική πλατφόρμα παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης. Γιατί;

– Να γίνω λίγο πιο σαφής. Δεν μας ενδιαφέρει μια ανάπτυξη από το μηδέν. Η δορυφορική είναι ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον βλέπουμε σε ανεπτυγμένες αγορές να φτάνει στα όριά της. Από την άλλη πλευρά, η παροχή περιεχομένου, μέσω ευρυζωνικών δικτύων, είναι φθηνότερη και αποτελεσματικότερη. Με αυτήν την έννοια, η Wind σχεδιάζει να επενδύσει σε κάτι σύγχρονο, σε κάτι που έχει πολύ μέλλον και δεν επιθυμεί να αναπτύξει μόνη της δορυφορική πλατφόρμα.

– Το νέο επενδυτικό σχέδιο στο οποίο αναφέρεστε μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά από τις δυνάμεις της αγοράς ή νομίζετε ότι θα απαιτηθεί κάπoιου είδους κρατική επιδότηση;

– Θα ήταν ευχής έργον η οικονομική στήριξη αυτής της προσπάθειας. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης των επενδύσεών μας. Αντί, όμως, να ευχόμαστε την ύπαρξή του, η απόφαση τουλάχιστον της Wind είναι να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της από το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

– Τι ύψους επενδύσεις σχεδιάζετε;

– Ξεκινώντας από το 2016 και έως το 2020, έχουμε προγραμματίσει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ ετησίως, εξαιρουμένων των δαπανών σε συχνότητες όπως το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ. Το τελευταίο το θεωρούμε κάτι άγνωστο, αφού δεν έχει σχεδιαστεί κάποιος διαγωνισμός. Οι επενδύσεις μας, επομένως, για την επόμενη πενταετία ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και θα κινηθούν σε τρεις άξονες: τη συνέχιση της επέκτασης του δικτύου 4ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, τη δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και την είσοδό μας στη συνδρομητική τηλεόραση.

– Αυτά τα κεφάλαια είναι διασφαλισμένα;

– Η πρόσφατη έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 25 εκατ. ευρώ και η προβλεπόμενη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης νομίζω ότι διασφαλίζουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του επενδυτικού μας σχεδίου. Υπενθυμίζω ότι μόνον πέρυσι η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ και φέτος εκτιμάμε ότι θα αυξηθεί περισσότερο.

Τρεις και όχι πέντε εταιρείες αντέχει η ελληνική αγορά

– Αν υπάρξουν άλλες ευκαιρίες, π.χ. μια πιθανή εξαγορά, αρκούν τα κεφάλαια στα οποία έχετε αναφερθεί;

– Γενικά, η εταιρεία διαθέτει επαρκή κεφάλαια, αλλά έχει και μετόχους που χειρίζονται τεράστια επενδυτικά κεφάλαια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι, αν προκύψει μια ευκαιρία, αυτά τα θέματα θα τα λύσουμε.

– Υπάρχει κάτι τώρα στον ορίζοντα;

–Αυτήν τη στιγμή, όχι. Εχουμε, όμως, παρουσιάσει τη στρατηγική μας θέση ότι αυτή η αγορά χρήζει μεγαλύτερης συγκέντρωσης και ήδη, από τότε που το δηλώσαμε, η αγορά έχει συγκεντρωθεί, δυστυχώς βιαίως, και με την κατάρρευση επιχειρήσεων. Σήμερα βιώνουμε μια αγορά πέντε επιχειρήσεων και εκτιμάμε ως βιώσιμο ένα μοντέλο τριών επιχειρήσεων. Προς αυτήν τη κατεύθυνση έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις που κρίναμε ότι είναι απαραίτητες. Επίσης, εξακολουθούμε να αναπτυσσόμαστε αυτόνομα, ανεξάρτητα από τις πιθανές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν.

– Στη Forthnet, γιατί διαγράψατε την επένδυσή σας;

– Είναι υποχρέωσή μας να αποτιμάμε στα βιβλία της επιχείρησης τα περιουσιακά στοιχεία σε μια τιμή που να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε διαγράψει στις λογιστικές καταστάσεις του 2016 το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της επένδυσής μας στη Forthnet.

– Ποιος ο ρόλος αυτής της ρυθμιστικής αρχής στη δημιουργία των νέων επενδύσεων σε οπτικές ίνες;

– Αυτήν τη φορά το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αρκετά αποτελεσματικό για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, αφού ενθαρρύνει τη δημιουργία των επενδύσεων. Νομίζω ότι έχει επιτευχθεί ένα είδος χρυσής τομής: να εξασφαλιστούν τα κίνητρα σε όσους έχουν τη διάθεση να επενδύσουν, οι οποίοι σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα γίνουν δέκτες αξιόπιστων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, και μάλιστα σε εύλογες χρεώσεις. Ιστορικά όμως, και αυτό δείχνει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η αγορά, υπήρξαν μεγάλες αδυναμίες. Η αγορά έχει χάσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της αξίας της, κάτι που δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού. Παράλληλα υστερεί σε όλους τους δείκτες μέσα στην Ευρώπη, ενώ 10 χρόνια ήταν στην αιχμή του δόρατος των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών, ειδικά στην κινητή τηλεφωνία. Επομένως, ιστορικά υπήρξαν μεγάλες αδυναμίες, πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

– Ηταν όμως «φούσκα» η αγορά;

– Δεν συμφωνώ με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Το 2008 η αγορά ανήλθε στα 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό του ΑΕΠ που ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά όχι το υψηλότερο. Αυτό θεωρώ ότι ήταν το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που είχε γίνει κυρίως στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Θα υποστήριζα ότι το παράδοξο είναι αυτό που ακολούθησε μετά το 2008, με τη ραγδαία πτώση της κινητής, φαινόμενο που δεν καταγράφηκε πουθενά αλλού στην Ευρώπη.


  

kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.