Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η Μαρία Κάλλας του Καναδά είναι από την... Κρήτη

Η Μαρία Κάλλας του Καναδά είναι από την... Κρήτη

Πολιτισμός | 28/05/2015 - 14:21
Η Μαρία Κάλλας του Καναδά είναι από την... Κρήτη
Ενα μικροσκοπικό κορίτσι σερβίρει με σβελτάδα στην ελληνική ταβέρνα του πατέρα του, στο Τορόντο του Καναδά, τραγουδώντας λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας της, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Δεν είναι βέβαιο αν τα κολακευτικά σχόλια των θαμώνων για τη φωνή της την οδήγησαν σε οντισιόν στο Βασιλικό Κολέγιο του Τορόντο. 

Η έφηβη τότε Τερέζα Στράτας (Αναστασία Στρατάκη) δεν γνώριζε κανένα οπερατικό τραγούδι, οπότε ερμήνευσε το «Smoke Gets in Your Eyes». Ηταν υπεραρκετό, ωστόσο, για να «διαφημίσει» τις τρεις οκτάβες της και να της χαρίσει μια υποτροφία. Αυτή υπήρξε η αρχή μιας λαμπρής πορείας που θα την τοποθετούσε δίπλα στη Μαρία Κάλλας και θα την οδηγούσε σε 41 ρόλους και 385 εμφανίσεις στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

Στο βάθρο όμως της σοπράνο με την κρητική καταγωγή υπήρχε μια θέση και για το φιλανθρωπικό της έργο. Η Στράτας προσέφερε τη βοήθειά της στους αναξιοπαθούντες σε πολλές γωνιές της Υφηλίου (από την Καλκούτα, δίπλα στη Μητέρα Τερέζα, έως τη Ρουμανία), ενώ μοιραία συγκρίθηκε με τις ηρωίδες που ερμήνευσε στη σκηνή. Οι διθυραμβικές κριτικές την περιέγραψαν ως «ιδανική Μιμί» στην «Μποέμ», «απόλυτη Βιολέτα» στην «Τραβιάτα» και «υπέροχη Λούλου» στην όπερα του Αλμπαν Μπεργκ.

Ποια είναι, όμως, η θέση της Τερέζας Στράτας στο σύμπαν του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου; Ο εκτελεστικός διευθυντής και υπεύθυνος προγράμματος στο Σωματείο Φίλων της Μετροπόλιταν Οπερας της Νέας Υόρκης Πολ Γκρούμπερ έχει την απάντηση. Και αυτό επειδή υπήρξε στενός συνεργάτης της Στράτας. «Η συνεισφορά της είναι ότι πρόκειται για μια μοναδική λυρική ερμηνεύτρια» λέει με αφορμή το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου έλληνες μονωδοί αποδίδουν άριες από τις όπερες στις οποίες εμφανίστηκε η Στράτας. «Η όπερα άλλαζε πολύ στο τέλος της δεκαετίας του 1950 προς τις αρχές του 1960. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τερέζα Στράτας ακολούθησε τον δικό της προσωπικό δρόμο, αναζητώντας πάντοτε την αλήθεια στους ρόλους και στη μουσική που ερμήνευε». Στα 77 της σήμερα, «ως φίλη είναι πολύ στοργική και ειλικρινής. Είναι πραγματικά αστεία, διαθέτει μια υπέροχη αίσθηση του χιούμορ. Και, αν και δεν έζησε ποτέ της στην Ελλάδα, μιλάει συχνά για την πατρίδα των γονιών της».

«Λούλου», «Μποέμ»

Οι μεγάλες ερμηνείες της
Ποια ερμηνεία της Τερέζας Στράτας συγκινεί περισσότερο τον Πολ Γκρούμπερ; «Ως Λούλου στην ομώνυμη όπερα του Αλμπαν Μπεργκ, Τζένι στην "Ανοδο και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι" (φωτογραφία) του Βάιλ, απολύτως ως Μιμί στην "Μποέμ" του Πουτσίνι. Και ένας ρόλος που ερμήνευσε περίπου τρεις φορές, αν δεν με απατά η μνήμη μου: αυτός της Αντζέλικα στην "Αδελφή Αγγελική" του Πουτσίνι. Μια ερμηνεία που όσοι την έχουν παρακολουθήσει, όπως κι εγώ, δεν θα τη ξεχάσουν ποτέ».

«Για μένα η Στράτας είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι» συνεχίζει. «Τη θαύμαζα ιδιαίτερα ως καλλιτέχνιδα, προτού τη γνωρίσω προσωπικά. Τώρα τη νιώθω ως μια αγαπημένη φίλη μου. Οταν έχεις φίλους διάσημους ανθρώπους, είναι σαν να γνωρίζεις δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι η φίλη σου και είναι και η καλλιτέχνις. Αν και έχει αποσυρθεί από την όπερα σχεδόν τρεις δεκαετίες, εξακολουθεί να σκέφτεται ως καλλιτέχνις και την ίδια στιγμή νοιάζεται για τους άλλους ανθρώπους ως πραγματική φίλη. Θα ήθελε πραγματικά πάρα πολύ να έρθει στο ρεσιτάλ προς τιμήν της στην Ελλάδα, αλλά η φυσική κατάστασή της δυστυχώς δεν της το επιτρέπει· δεν νιώθει τόσο καλά για να κάνει αυτό το ταξίδι».

ta nea.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.