Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η Κρητική φιλοξενία... υποδέχτηκε την πρώτη φωλιά χελώνας του 2017! (pics)

Η Κρητική φιλοξενία... υποδέχτηκε την πρώτη φωλιά χελώνας του 2017! (pics)

Περιβάλλον | 06/06/2017 - 22:10
Η Κρητική φιλοξενία... υποδέχτηκε την πρώτη φωλιά χελώνας του 2017! (pics)
Ύστερα από πολύ αναμονή, ακούραστη προσπάθεια και υπομονή οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο, κατέγραψαν την 4η Ιουνίου το πρωί, την πρώτη φωλιά για το 2017 στην Κρήτη, στην περιοχή Σφακάκι.

Η καθημερινότητα των εθελοντών του Συλλόγου περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα με έλεγχο και καταγραφή της φυσικής κατάστασης των παραλιών ωοτοκίας και τον εντοπισμό ιχνών θαλασσίων χελωνών που οδηγούν σε φωλιές. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες, κατά την διάρκεια των οποίων, οι εθελοντές με υπομονή και αγάπη προς το σπάνιο αυτό είδος, που συνεχίζει και επισκέπτεται το νησί της Κρήτης, παραμένουν στην παραλία έως ότου εντοπίσουν και προστατεύσουν τις φωλιές.

Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στο Ρέθυμνο στην παραλία της περιοχής Σφακάκι. Σε ένα σημείο όπου λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης η παραλία έχει μικρύνει σε μέγεθος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος διαθέσιμος και ασφαλής, για τις φωλιές, χώρος γεγονός που οδηγεί στη μεταφορά τους, από τους ερευνητές του Συλλόγου, σε πιο ασφαλή σημεία, προκειμένου να μην καταστρέφονται από την επαφή με το κύμα. 


Οι θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, όμως, μας αποδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά ότι αποτελούν τον αρχαιότερο επισκέπτη του νησιού, τιμώντας το με την παρουσία τους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η Κρητική φιλοξενία, που φημίζεται ανά τον κόσμο να συνεχίσει να καλοδέχεται την θαλάσσια χελώνα στον ίδιο βαθμό, διατηρώντας πάνω από όλα τους βιοτόπους αναπαραγωγής τους σε καλή κατάσταση, εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και που αφορούν όχι μόνο το είδος αλλά και τις παραλίες ωοτοκίας. Τις σημαντικές αυτές παραλίες που επισκέπτεται πλήθος τουριστών κάθε χρόνο ακριβώς για τον ίδιο λόγο που τον επισκέπτονται και οι θαλάσσιες χελώνες, για την καθαρότητα και την ποιότητα τους, το αμμουδερό τοπίο και το καλό κλίμα.  Οι εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που βρίσκονται στις τρεις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης, στον κόλπο του Ρεθύμνου, στον κόλπο των Χανίων και στον κόλπο της Μεσσαράς, σας εύχονται καλό καλοκαίρι και σας περιμένουν να σας ενημερώσουν και να σας ταξιδέψουν με τις ιστορίες τους για την Κρήτη και τις θαλάσσιες χελώνες «της». 


Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα τους βρείτε καθημερινά στους ενημερωτικούς σταθμούς του Συλλόγου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, το παλιό λιμάνι των Χανίων και την είσοδο των Ματάλων καθώς επίσης και από τις 05:00 το πρωί στις παραλίες των τριών περιοχών (από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα στον κόλπο Ρεθύμνου, από τον Κάτω Σταλλό μέχρι το Κολυμπάρι στον κόλπο των Χανίων και από τον Κομό μέχρι τον Κόκκινο Πύργο στον κόλπο της Μεσσαράς)


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.