Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΗ Κρήτη πάει… Airbnb: «Ευλογία» για χιλιάδες Κρητικούς

Η Κρήτη πάει… Airbnb: «Ευλογία» για χιλιάδες Κρητικούς

Κρήτη | 23/01/2019 - 01:25
Η Κρήτη πάει… Airbnb: «Ευλογία» για χιλιάδες Κρητικούς
Αυξημένα εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες - 12.260 αγγελίες στη δημοφιλή πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων ήταν από την Κρήτη την τελευταία διετία

Το “κύμα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Κρήτη και ανά την Ελλάδα, που ειδικά κατά το διάστημα των τελευταίων δύο ετών βλέπουν να τους επιφέρει αύξηση του μηνιαίου εισοδήματός τους από ενοίκια μέχρι και του ποσοστού του 105%.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αγγελίες της Airbnb, κατά τη διετή περίοδο από το καλοκαίρι του 2016, μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, το μεγαλύτερο πλήθος αγγελιών με 12.260 ακίνητα καταγράφεται στην Κρήτη, όπου η αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος των ιδιοκτητών τους κατά την περίοδο 2016-2018 ανήλθε σε 25%, δηλαδή στα 950 ευρώ.

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, όπως πιστοποιείται πλέον και από σχετικές έρευνες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,4% στο σύνολο της χώρας.

Συγκεκριμένα, το απόθεμα των διαθέσιμων ακινήτων έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να ωθούνται όλο και προς τα πάνω, καθώς ακόμα και όσοι ιδιοκτήτες δεν επιλέγουν την οδό της Airbnb επιχειρούν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από το ακίνητό τους, μέσω της εγχώριας ζήτησης, ποντάροντας ακριβώς στην ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής αξιοποίησης. Να σημειωθεί ότι σε Ρέθυμνο και Χανιά, εδώ και καιρό, όσοι αναζητούν σπίτι για ενοικίαση συναντούν μεγάλο πρόβλημα, καθώς έχει αρχίσει να σπανίζει πλέον η στέγη (κυρίως 2άρια και 3άρια), λόγω του ότι όλοι οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να διαθέτουν τα ακίνητά τους σε Αirbnb και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, «το Αirbnb σημαίνει και παροχή υπηρεσιών μέσω του ιδιοκτήτη και είναι μια μόδα η οποία βρίσκεται σε άνθηση το τελευταίο διάστημα, καθότι ο ιδιοκτήτης προσδοκά περισσότερα χρήματα από την παραδοσιακή μίσθωση. Δείχνει, όμως, σημάδια κόπωσης και ήδη ιδιοκτήτες επιστρέφουν και πάλι στην παραδοσιακή μίσθωση, διότι η προσφορά έχει υπερκαλύψει τη ζήτηση». Υπογραμμίζει, ωστόσο, όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις όσων ακολουθούν τη μίσθωση του ακινήτου τους μέσω αυτής της οδού, ότι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημά τους, καθώς, εάν το αποκρύπτουν, κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα, καθότι τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες αυτές δίδονται στις φορολογικές Αρχές και γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις.

Τα στοιχεία στην υπόλοιπη χώρα

Αναλύοντας την έρευνα της εταιρείας AirDNA, το μεγαλύτερο μηνιαίο εισόδημα, σε απόλυτους αριθμούς, εντοπίζεται πάντως στη Σαντορίνη, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε σχεδόν 4.000 ευρώ, με τις αγγελίες ακινήτων να αγγίζουν τις 2.240. Ακόμα κι έτσι, η αύξηση ανέρχεται σε 32%.

Η Αντίπαρος αναδεικνύεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο συγκεκριμένο νησί αποκόμισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 860 ευρώ το 2018, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2016. Αύξηση 84% καταγράφεται και στην περιοχή της Μεσσήνης στα 460 ευρώ μηνιαίως, ενώ έπονται τα Κύθηρα, όπου η άνοδος του μηνιαίου εισοδήματος από την Airbnb άγγιξε το 71%, σε 530 ευρώ.

Άλλη μια τάση που διακρίνεται ξεκάθαρα από τη σχετική ανάλυση είναι η είσοδος σειράς περιοχών στον τουριστικό “χάρτη”, χάρη στην εύκολη και άμεση προβολή που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναλλακτικοί προορισμοί, όπως η Αιδηψός, η Τριφυλλία, η Μεσσήνη και η Κατερίνη (περιοχή Παραλίας ειδικότερα), κατόρθωσαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επισκέπτες, χάρη στη δημοφιλία της Airbnb.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές σε αυτές τις περιοχές, συγκριτικά με άλλες, καθώς στις 7 από τις 10 τοποθεσίες της έρευνας δεν ξεπερνούν το 20-30% σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, καλύπτονται περίπου 10 από τις 30 ημερολογιακές ημέρες, παρότι μάλιστα η έρευνα αφορούσε καλοκαιρινό μήνα. Στον αντίποδα όμως, στην Αθήνα, η πληρότητα άγγιξε το 80%, στη Σαντορίνη το 76% και στην Κρήτη το 50% των διαθέσιμων ημερών, με αποτέλεσμα να απογειώνονται και τα έσοδα. Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που αυτές οι περιοχές προσελκύουν και τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση κατοικίας.

Από 747 ακίνητα το 2011, 80.000 το 2018

Η έκρηξη πάντως του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος του 2015, όταν ήρθη η υποχρέωση των ενδιαφερόμενων εκμισθωτών να προμηθεύονται το σχετικό σήμα του ΕΟΤ. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος προκειμένου κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να “ανεβάσει” το σπίτι του στις σχετικές πλατφόρμες και να μπορεί να το εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενους ξένους ή Έλληνες επισκέπτες.

Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, το σύνολο των ενεργών αγγελιών ακινήτων που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα της Airbnb ανερχόταν σε σχεδόν 80.000 πανελλαδικά. Το 60% εντοπίζεται σε Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ακινήτων ανερχόταν σε 16.821 στην περιοχή των Κυκλάδων, σε 15.680 στην Αττική και σε 14.650 στην Κρήτη. Οι τρεις αυτές περιοχές, μάλιστα, διαθέτουν σήμερα πάνω από 47.000 ακίνητα που εκμισθώνονται μέσω Airbnb. Το θετικό, πάντως, από την άνοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ότι πλέον μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά φορολογικά έσοδα και το Δημόσιο, μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μας τα «χαλάει» ο καιρός στην Κρήτη: Ισχυρά μελτέμια και…

Η πρόγνωση του καιρού για την Κρήτη

ΕΣΣΜ: Αυτό είναι το σχέδιο για το αεροδρόμιο Καστελίου

Και η ανακατασκευή και επέκταση του ΒΟΑΚ στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, το οποίο τίθεται σε ισχύ

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι

Να δοθούν χρήματα στους ψαράδες που έχουν πληγεί από τους λεσσεψιανούς εισβολείς εισηγήθηκε η Μαρία Κοζυράκη

Ο καιρός στην Κρήτη: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Δείτε την πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Σοκ στην Ιεράπετρα: 75χρονος ασθενής σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε…

75χρονος ασθενής που ήθελε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, επιτέθηκε σε γιατρό του Νοσοκομείου!

Καταγγελία σοκ: Νοσηλεύτρια έκανε ένεση σε εγκυμονούσα…

Η νοσηλεύτρια από λάθος, έκανε ένεση σε εγκυμονούσα, με σύριγγα την οποία νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει στην καρκινοπαθή ασθενή

Το μπλακ άουτ «άναψε φωτιές» - Η Κρήτη έχει ηλεκτρική επάρκεια;

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες νοικοκυριά - Χτυπά... καμπανάκι για την ηλεκτροδότηση

Σοβαρό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες τα ξημερώματα

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους από τα συντρίμμια

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο…

Μετά της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Περισσότερο ανεκτή η ζέστη σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στην 1η θέση για τις επιστημονικές…

«Nature Index»: Την κορυφή για τα ερευνητικά του άρθρα κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.