Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση  των φύλων στην Ελλάδα της κρίσης

Η καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των φύλων στην Ελλάδα της κρίσης

Εργασία | 12/05/2015 - 11:49
Η καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των φύλων στην Ελλάδα της κρίσης
Για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των δύο φύλων, καθώς και για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που υπάρχουν, θα μιλήσουν ο σύμβουλος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Άδωνις Κωνσταντινίδης και η δικηγόρος Σοφία Βαμβακίδου σε δωρεάν θεματικό εργαστήριο στο Ηράκλειο.

Το Θεματικό Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και ώρα 5.30μμ στην αίθουσα Καρούζου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Απευθύνεται σε εργοδότες και γενικότερα εκπροσώπους επιχειρήσεων που θα μπορούσαν ν’ απασχολήσουν ωφελούμενους του προγράμματος, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και όσοι εγγραφούν θα παραλάβουν σχετικό εγχειρίδιο. 

Το σεμινάριο με θέμα: «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των δύο φύλων. Ευκαιρίες και κίνητρα για την απασχόλησή τους», διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ (πρώην ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ) στο πλαίσιο της Εργοδοτικής Συμβουλευτικής του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ηρακλείου, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ».  

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί άμεσα μεγάλο ποσοστό γυναικών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Οδηγία 2006/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, επιχειρείται σε πανευρωπαϊκή βάση η εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης. Η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου που βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, σημαντικό μέρος της οποίας είναι ο κόσμος της εργασίας.

Με την οδηγία απαγορεύονται άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσληψη και γενικότερα την πρόσβαση στην απασχόληση ή σε ελεύθερο επάγγελμα, την απόλυση, την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη, την υπαγωγή σε οργανώσεις εργαζομένων ή εργοδοτών.

Ωστόσο, η πραγματικότητα, κυρίως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, είναι λίγο διαφορετική. Αυτό διαπιστώθηκε και από στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με τα οποία το 2013 αυξήθηκαν κατά 25% οι αναφορές για διακρίσεις φύλου στην εργασία και την απασχόληση, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι συνέπειες της κρίσης φαίνεται να αντανακλούν τόσο στο επίπεδο της εργασίας και της απασχόλησης των γυναικών, όσο και στο επίπεδο της αυξημένης ανάγκης προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάθετη μείωση παρατηρείται σε ζητήματα άνισης πρόσβασης στην απασχόληση, με ποσοστό περίπου 1%, από 18,64% το 2010, κάτι που συνδέεται με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών μέσα στη γενικότερα δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας.



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.