Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η διασύνδεση της Κρήτης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης - Όλο το παρασκήνιο

Η διασύνδεση της Κρήτης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης - Όλο το παρασκήνιο

Περιβάλλον | 21/05/2015 - 23:34
Η διασύνδεση της Κρήτης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης - Όλο το παρασκήνιο
Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI’s) τα 15 συνολικά μεγάλα και μικρότερα ενεργειακά έργα -ανάμεσα στα οποία και η διασύνδεση της Κρήτης- με βάση τις δυνατότητες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, τέθηκαν επί τάπητος.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη δίωρη συνάντηση εργασίας μεταξύ της κοινοτικής επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνας Κρέτσου, του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε προτεραιότητα σε τρία από τα υπό ένταξη έργα συμπεριλαμβανομένων και των υποέργων που απαιτούνται: τον Κάθετο διάδρομο Φυσικού Αερίου IGB-R, την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας που αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου, η οποία εφόσον ολοκληρωθεί αναμένεται να μειώσει σημαντικά το πάρα πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Όπως έγινε γνωστό, η επίτροπος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα ενεργειακά έργα που πραγματοποιούνται, ενώ δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα που θα υποβάλουν οι ελληνικές Αρχές, για την κοινοτική στήριξη ενεργειακών επενδύσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΠΕΝ, γίνονται προσπάθειες ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2015 να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας αξιολόγησης των υποψηφίων έργων τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτόν του ηλεκτρισμού, ενώ η οριστικοποίηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος αναμένονται μέχρι το τέλος του 2015.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, δήλωσε ότι η υλοποίηση του αγωγού Φυσικού Αερίου T.A.P. είναι ένα σημαντικό έργο καθώς θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης και δουλειά σε ορισμένες εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να προκύψουν εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα ύστερα από διαβουλεύσεις με την διοίκηση του έργου, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα συνδέει αμφίδρομα τα εθνικά συστήματα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Επιπλέον, η κοινοτική αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για τα θετικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και ειδικότερα για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (Α.Π.Ε.) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με ριζική αλλαγή στρατηγικής, ο οποίος στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τονίζοντας ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν όλοι οι παράνομοι Χ.Α.Δ.Α. Μάλιστα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πληρωθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, τουλάχιστον γι’ αυτούς τους χώρους που έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή έχουν εγκατασταθεί εργολαβίες για την αποκατάστασή τους και τη δυνατότητα το εναπομείναν πρόστιμο να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για έργα διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα και με την ανάλογη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ενώ από πηγές του Υπουργείου εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι το κόστος για τη χώρα μας τελικά μπορεί να είναι μηδενικό. Ο Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε ότι αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα για την ύπαρξη χωματερών σε πολύ μικρά νησιά -21 από τις συνολικά 39 εναπομείνασες χωματερές βρίσκονται σε τέτοια νησιά- με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα μπορούσαν αυτές οι περιοχές να εξαιρεθούν. Απ’ την πλευρά της η Κορίνα Κρέτσου συνέδεσε το θέμα με τη χρηματοδότηση έργων ενόψει της νέας Π.Π. 2014 – 2020, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για κρίσιμο πρόβλημα και επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων. Σημειώνεται τέλος, ότι η συνάντηση έγινε παρουσία της γ.γ. ΥΠΑΠΕΝ, Χριστίνας Μπαριτάκη, του γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολου Αλεξόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.